Moving time  2 hours

Time  2 hours 51 minutes

Coordinates 1080

Uploaded September 7, 2019

Recorded September 2019

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
6,510 f
5,927 f
0
0.9
1.8
3.7 mi

Viewed 175 times, downloaded 8 times

near Bagà, Catalunya (España)

Parc Natural Cadí-Moixeró: Ruta del Trencapinyes i Mirador dels Orris (Berguedà)

Itinerari seguit: Aparcament al Xalet de Coll de Pal-Travessem carretera BV 4024-Collada de la Bòfia-Mina de Barita de la Bòfia-Ruta del Trencapinyes-Pla Bagà-Aparcament per anar al Mirador dels Orris-Font abeurador i Àrea de pícnic dels Orris-Mirador dels Orris-Collada de la Bòfia-Xalet de Coll de Pal-Aparcament final.

Després de dinar per les rodalies del Xalet-refugi de Coll de Pal decidim acostar-nos a l’àrea de la Bòfia i dels Orris per fer la Ruta del Trencapinyes.

Sortim del xalet pel camí asfaltat que puja a la carretera BV-4024, entre Bagà i el Coll de Pal. Just a la cruïlla trobem un plafó informatiu de la Ruta de la Marmota per on hem passejat al matí però ara, com anem a la del Trencapinyes, hem de creuar la carretera en direcció a la propera Collada de la Bòfia que podem veure a l’altra banda.

Tot just passada la carretera, per la banda dreta trobem un pal indicador per BTT i, a la part inferior, veiem un codi QR que, desxifrat, ens porta a la pàgina web de l’Itinerari Geològic de Rebost. Doneu una ullada si voleu saber quelcom més del tema:

(http://parcsnaturals.gencat.cat/web/.content/home/cadi_moixero/visitans/equipaments_i_itineraris/itineraris/Itineraris_geologics/Rebost/Ruta-Rebost.pdf)

Seguim amunt i arribem a la Collada de la Bòfia (1.984 m.), envoltada de prats verds i amb un pas canadenc pel bestiar. Aquí mirem enrere per veure el xalet-refugi, el Puigllançada (2.409 m.) i tot el Pla de Canells per on hem voltat al matí.

Després d’un curt tram de baixada arribem a l’abandonada Mina de Barita de la Bòfia. La mina no és visible des del camí i no està senyalitzada però, si porteu el trac o un mapa, la podreu localitzar fàcilment. Per si voleu ampliar la informació, adjunto extracte d'internet:

"Antiga mina de barita de la Bòfia:

http://parcsnaturals.gencat.cat/ca/cadi/visiteu-nos/guia-visita/arees_dinteres/interes-geologic2/antigues-mines-i-pedreres/antiga-mina-de-barita-de-la-bofia/

“La barita o baritina és un mineral format per sulfat de bari, SO4Ba, i té una densitat considerable de 4,48. Tot i que pur és incolor, gairebé sempre el trobem de color blanc o gris a causa de les impureses.

Al sud del massís de la Tosa, hi trobem les restes d'una antiga explotació de barita abandonada des de l'any 1978. En aquesta mina s'explotava un dipòsit de baritina que havia ocupat les cavitats paleocàrstiques desenvolupades en les calcàries devonianes. Aquests nivells calcaris van emergir del mar en diverses ocasions durant el carbonífer inferior, de forma que s'hi van produir diversos processos de carstificació i posterior dolomitització. El carst estava saturat en aigua rica en sulfats que, al trobar-se amb fluids carregats de bari, van produir la precipitació de la barita.

L'accés es realitza des de prop del xalet de Coll de Pal, seguint una pista en direcció oest que va cap a la collada de la Bòfia i el mirador dels Orris. Ben aviat comencem a trobar les calcàries devonianes i, a uns 600 m des de la carretera, hi trobarem l’antiga mina de barita de la Bòfia."

Ens acostem a les restes de la mina per fe una ullada i alguna foto dels estris rovellats i abandonats fa uns quaranta anys.

Com el dia acompanya, les vistes al sud són espectaculars: Montseny, Montserrat, Serra d’Ensija amb la Gallina Pelada, Pedraforca, Moixeró i les Penyes Altes del Moixeró. Brutal.

Feta la visita tornem a la pista principal i seguim en direcció als Orris. Poc després trobem una cruïlla amb un pal indicador de la ruta del Trencapinyes que seguim per l’esquerra.

Baixem per aquest corriol senyalitzat amb estaques de fusta de color groc i amb alguns plafons informatius amb les principals característiques del Trencapinyes.

Travessem el Pla Bagà, un gran prat herbat amb bones vistes als cims del voltant i, baixant pel corriol que travessa el bosc de pi roig, arriben a un petit aparcament. Estem al km. 14 de la carretera BV-4024, de Bagà al Coll de Pal, on es pot deixar el cotxe si només es vol fer la Ruta del Trencapinyes o pujar al Mirador dels Orris, com hem fet en altres ocasions. Hi ha espai per uns 5-6 cotxes i trobarem un plafó informatiu de la ruta i un gran plànol de tot el PN del Cadí-Moixeró per la part posterior.

Ara travessem el pas canadenc i seguim per la pista de terra en direcció als Orris.

Anem trobant alguns plafons informatius sobre la morfologia, alimentació i altres característiques principals del Trencapinyes. Val la pena aturar-se una estoneta per llegir la informació.

Fins la zona d’esbarjo i el mirador dels Orris són uns 1’5 quilòmetres de pista i amb un desnivell molt progressiu d'uns 80 metres.

Poc a poc anem avançant per la pista amb vistes espectaculars: d'esquerra a dreta veiem la Serra d'Ensija (amb la Gallina Pelada, la Creu de Ferro i el Serrat Voltor), el Pedraforca, Comabona, Moixeró, les Penyes Altes del Moixeró, Roca-Sança, Roca del Llamp, Puig de la Canal Freda, Puig de la Mena, la Tosa d'Alp, Cap del Serrat Gran i la Collada de Comafloriu, entre altres.

Finalment arribem a la zona de l'Àrea recreativa dels Orris, amb una font-abeurador i un parell de barbacoes. Per seure cal fer servir alguns troncs caiguts o les grans roques escampades pel prat herbat. A l’estiu tota la zona és plena de bestiar pasturant.

En aquest punt trobem un pal indicador i un tram adaptat en forma de passera de fusta que ens porta directes al Mirador dels Orris. El mirador, colgat sobre les roques, permet una visió espectacular del vessant sud del massís de la Tosa. Parada obligada per fer quatre fotos i gaudir del paisatge escarpat que tenim al davant. A més avui podem celebrar l’aniversari de la Marta. Xifra rodona, 44 anyets ben portats.

Deixem enrere el mirador i tornem a la pista principal per seguir amb la nostra ruta del Trencapinyes. En aquest punt el camí, que fins ara anava en sentit nord-est, fa un gir brusc cap al sud-est i inicia una suau pujada fins la cruïlla senyalitzada amb un parell de pals indicadors. Per l'esquerra, sota el cim de l'Orris (2.167 m.), pujaríem al Niu de l'Àliga i a la Tosa d'Alp per la Collada de Comafloriu. Per la dreta trobem el camí per on hem baixat abans per fer la circular de la Ruta del Trencapinyes.

Per tant, ara seguim rectes a Coll de Pal per la pista per on hem vingut. Tornem a passar sota la mina de barita de la Bòfia, per la Collada de la Bòfia, baixem en direcció a la carretera i, finalment, al Xalet de Coll de Pal, final d’aquesta segona ruta d’avui.

Realment una gran volta que es pot completar amb la ruta de la Marmota que hem fet al matí. Molt assequible i ideal per fer amb canalla.

Per tancar la jornada i celebrar l’aniversari, baixem a Bagà i fem una cervesa i un gelat a un bar de la Porxada. Bon final de dissabte.

Salut i bona caminada !
Parking

Aparcament al Xalet-refugi de Coll de Pal

Aparcament al Xalet-refugi de Coll de Pal
Waypoint

Seguim pel tram asfaltat fins la carretera. Plafó informatiu de la Ruta de la Marmota que hem fet al matí

Seguim pel tram asfaltat fins la carretera. Plafó informatiu de la Ruta de la Marmota que hem fet al matí.
Waypoint

Travessem carretera i seguim per pista a la Collada de la Bòfia. Pal informatiu amb Codi QR de l'Itinerari Geològic de Rebost

Travessem carretera i seguim per pista a la Collada de la Bòfia. Pal informatiu amb Codi QR de l'Itinerari Geològic de Rebost.
Mountain pass

Collada de la Bòfia, a 1.984 metres

Collada de la Bòfia, a 1.984 metres.
Ruins

Antiga Mina de barita de la Bòfia, abandonada l'any 1.978

Antiga Mina de barita de la Bòfia, abandonada l'any 1.978.
Intersection

Vistes des del camí. Pal indicador a la cruïlla amb la Ruta del Trencapinyes que seguim

Vistes des del camí. Pal indicador a la cruïlla amb la Ruta del Trencapinyes que seguim.
Waypoint

Tram de corriol fressat i amb estaques de la Ruta del Trencapinyes

Tram de corriol fressat i amb estaques de la Ruta del Trencapinyes.
Waypoint

Al Pla Bagà. Seguim la ruta

Al Pla Bagà. Seguim la ruta.
Waypoint

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes.
Waypoint

Arribant a l'aparcament, a tocar de la carretera, que també pot ser inici i final de la ruta del Trencapinyes

Arribant a l'aparcament, a tocar de la carretera, que també pot ser inici i final de la ruta del Trencapinyes.
Parking

Aparcament. Punt de partida per pujar al Mirador dels Orris i que també pot ser inici i final de la ruta del Trencapinyes

Aparcament. Punt de partida per pujar al Mirador dels Orris i que també pot ser inici i final de la ruta del Trencapinyes. Plànols i pal informatiu. Pas canadenc.
Waypoint

Seguim per la pista que puja al Mirador dels Orris. Pal indicador i bones vistes

Seguim per la pista que puja al Mirador dels Orris. Pal indicador i bones vistes.
Waypoint

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes 1

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes 1 Trobem exemplars d'Eryngium bourgatii, "Panical blau, Espinacal o Panical de muntanya", en català i "Cardo, Cardo azul, Cardo blanco, Cardo de la Magdalena, Alguerrico, Azulejos, Cardo borriquero, Cardo cuco, Cardo de la estrella, Cardo de puerto, Cardo santo o Panical", en castellà.
Waypoint

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes 2

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes 2
Waypoint

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes 3

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes 3
fountain

Font-abeurador dels Orris. Àrea recreativa

Font-abeurador dels Orris. Àrea recreativa.
Bridge

Passera adptada al Mirador dels Orris

Passera adptada al Mirador dels Orris.
Waypoint

Mirador dels Orris. Plafons informatius i vistes espectaculars

Mirador dels Orris. Plafons informatius i vistes espectaculars.
Waypoint

Mirador dels Orris. Plafons informatius i vistes espectaculars

Mirador dels Orris. Plafons informatius i vistes espectaculars.
Waypoint

Deixem el mirador i seguim la ruta. Pal indicador

Deixem el mirador i seguim la ruta. Pal indicador.
Waypoint

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes 4

Plafó informatiu de la Ruta del Trencapinyes 4
Intersection

Pal indicador. Abans hem anat per la dreta, ara seguim rectes cap la Collada de la Bòfia

Pal indicador. Abans hem anat per la dreta, ara seguim rectes cap la Collada de la Bòfia.
Mountain pass

Collada de la Bòfia. Pas canadenc

Collada de la Bòfia. Pas canadenc.
Parking

De tornada al Xalet-refugi de Coll de Pal. Final de la ruta d'avui

De tornada al Xalet-refugi de Coll de Pal. Final de la ruta d'avui.

2 comments

 • Photo of jaboillos

  jaboillos Sep 10, 2019

  Ruta del Trancapiñas junto con la ruta de las Marmotas en
  Coll de Pal, ruta perfecta de unos diez km para familias grandes y pequeños. Sencilla, bonita y buena.

 • Photo of Pitcollonsiamunt2

  Pitcollonsiamunt2 Sep 13, 2019

  I have followed this trail  View more

  Ruta fácil, planera i assequible. Ideal per fer amb els petits de la casa.

You can or this trail