Moving time  2 hours 58 minutes

Time  4 hours 34 minutes

Coordinates 2655

Uploaded April 16, 2018

Recorded April 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,143 ft
246 ft
0
2.5
5.1
10.11 mi

Viewed 3200 times, downloaded 116 times

near Badalona, Catalunya (España)

Badalona - Sant Jeroni de la Murtra - La Vallençana

Sant Jeroni de la Murtra

Sant Jeroni de la Murtra és un antic monestir gòtic situat a la Vall de Betlem, propera a la ciutat de Badalona. Va pertànyer a l’orde dels jerònims i va ser fundat, el 1416, pel mercader barceloní Bertran Nicolau, sobre l’antiga casa de Ça Murtra. A partir d'aquesta casa es va construir l'església, les cel·les, el claustre, el refetor, la cuina i d'altres dependències monàstiques.

Els monjos el van habitar fins al 1835, data de la seva crema parcial. Afectat per la desamortització de Mendizábal, el monestir va ser subhastat. A finals del s. XIX i començaments del s. XX, va residir-hi una interesant colònia d’estiuejants. El 1947, la Sra. Francesca Güell i López va comprar el lot principal per tal de convertir-lo en recinte de solitud i silenci i, també, per aconseguir-ne la restauració.

L'eix del monestir és un claustre de dos pisos. Al seu voltant, al pis baix, es troben algunes dependèncias: la porteria, l'Obra Nova, l'eslésia, la sala capitular (desapareguda), el refetor, la cuina. Al piso de dalt: les cel·les i antigament l'accés al cor. El claustre, del gòtic tardà, conte abundant decoració escultòrica, encara policromada.

Parc de la Serralada de Marina

Per la seva ubicació geogràfica, la Serralada de Marina es troba situada a la regió biogeogràfica mediterrània. Les diferències de relleu i la constitució dels sòls donen lloc a una considerable varietat d’espècies, d’ambients i de sistemes naturals. Alhora, la profunda interacció humana i la seva activitat econòmica han anat modelant un paisatge ric i divers que encara conserva el seu encant. Aquesta forta pressió humana també és la responsable de la degradació d’alguna de les comunitats presents a la Serralada de Marina.

Les línies de turons i les rieres contribueixen a la configuració del paisatge, especialment perquè aquestes últimes han de salvar importants desnivells (400 metres) en un espai de territori relativament limitat (5 km). Alhora, fan una funció de tallafoc.

L’orientació obaga permet l’existència de formacions pròpies de zones més humides com ara alzinars i rouredes. Els primers estan inclosos a la directiva d’hàbitats d’interès comunitari. Als vessants de solell hi trobem sistemes naturals propis de zones més eixutes, molt sensibles a les pertorbacions com ara el foc que és molt present a la serralada.

Els fenòmens erosius estan controlats per un modelat en feixes hereu del conreu de vinyes. A sobre, comunitats arbustives i herbàcies s’alternen amb taques de pi pinyoner. Entre aquestes, hi són presents algunes formacions molt interessants per la seva raresa, vulnerabilitat, singularitat i estat de conservació, que configuren un mosaic extraordinàriament ric per la seva diversitat florística i faunística. Cal fer especial esment de les comunitats de ribera, tant pel seu valor natural com pel seu paper ecològic, la seva contribució a la regulació hídrica i el seu paper de connectors biològics.

Fonts:
http://www.lamurtra.cat/web_informativa/catala/joya_ct.html
http://badalona.cat/portalWeb/badalona.portal?_nfpb=true&_pageLabel=contingut_estatic&dCollectionID=238#wlp_contingut_estatic
Park

Pompeu Fabra

Tree

Parc Montigalà

fountain

Montigalà

Waypoint

Parc de la Serralada Marina

Ruins

Aqüeducte de St. Jeroni de la Murtra

Waypoint

La Miranda

Ruins

St Jeroni de la Murtra

Mountain pass

Pla del Campament

Waypoint

Torrent de l'Amigó (Can Ruti)

Intersection

Miravitges

4 comments

 • Photo of Oscar Upegui

  Oscar Upegui Apr 16, 2018

  Un circuito bien agradable para recorrer, el cual merece muy buenas valoraciones, gracias Josep por compartir este buen trazado.

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Apr 17, 2018

  Disculpa la tardanza Oscar, llevo el tema de Wikiloc con retraso, pendiente todavia de acabar de publicar rutas atrasadas y de valorar otras, lo voy haciendo a ratos y espero actualizarlo todo.
  Como siempre muy agradecido por el comentario y valoración de la ruta.

 • Photo of montboada

  montboada Mar 18, 2019

  I have followed this trail  View more

  fàcil

 • Photo of Josep Mª Dalmau

  Josep Mª Dalmau Mar 20, 2019

  Agraït montboada per la valoració de la ruta.

You can or this trail