Time  3 hours 50 minutes

Coordinates 1976

Uploaded December 23, 2016

Recorded December 2016

-
-
1,137 f
-540 f
0
2.3
4.6
9.3 mi

Viewed 760 times, downloaded 21 times

near Vall-Llobrega, Catalunya (España)

Aquesta ruta porta de la zona de Vila-romà fins a l'ermita de Santa Coloma de Fitor, en una ruta circular, però molt allargada, així que volta no se'n fa molta, més aviat és un anar i tornar per camins diferents. El punt de sortida és davant de la fàbrica Hutchinson situada a la zona de Vila-romà o Vall-llobrega de Palamós, molt a prop del poliesportiu i del mas enrunat de la Pietat.

Es comença a caminar per la pista que hi ha davant de la factoria i de seguida cal girar a l'esquerra, per seguir la riera de Bell-lloc entre camps i boscos d'alzines sureres. Ben aviat es troben les ruïnes del molí del mas Xifra. Es continua endavant i es veu l'ermita de Bell-lloc, però la ruta es desvia cap a l'esquerra en un pendent pronunciat per visitar el puig d'Arbúcies, un turonet de 165 metres, coronat per un munt de pedres, amb bones vistes a la badia de Palamós.

Es baixa per darrere, no hi ha camí marcat, però es pot passar bé, fins que es troba una pista estreta. Llavors se segueix el track i de nou s'endinsa entremig del bosc fins que s'arriba a l'entrada a la finca de Bell-lloc, on hi ha l'ermita i on es veu imponent el castell de Vilà-romà. Per anar a l'ermita cal fer un anar i tornar que ve val la pena, encara que l'església estigui tancada.

Es torna a l'entrada de la finca i s'agafa un corriol a la dreta que té diversos arbres caiguts a causa d'un incendi. Amb tot, el camí es pot fer bé i va prenent alçada entre feixes i també es va tancant més i més la vall. En aquest punt cal seguir el track i pujar bastant. El camí es converteix en una pista de descens de btt amb tot d'elements per aquest fi. Es travessa dues vegades una pista i un cop al capdamunt, encara caldrà pujar una mica fins que s'arriba a una pista ampla, aquí cal girar a la dreta i de seguida es veu el vèrtex geodèsic que indica el cim del puig Cargol.

Es continua per la pista, en algun punt ja es veu el campanar de Fitor, però abans es troba el mas Ribot, que està enrunat, i tot seguit uns plafons indicatius de la Fundació Catalunya-La Pedrera. Es va seguint la pista i encara es troba un altre mas enrunat, el del Puig de Fitor. D'aquí a l'ermita de Santa Coloma és un moment. L'ermita és el nucli de l'antic municipi de Fitor i un bonic exemple de la gran quantitat d'esglésies romàniques que hi ha pel territori, amb un campanar molt característic.

Es continua per la pista i al final de les tanques i dels camps, es gira cap a la dreta, primer per un sender i després per una pista que portarà fins al mas Ribot de nou. Aquí cal girar a l'esquerra i començar una bona baixada cap a la riera de Bell-lloc. Es troba un trencall per visitar la font de del Llorer i de seguida ja es troba el castell de Vila-romà, que està molt enrunat, però encara mostra que devia ser una fortalesa considerable i també que és una llàstima que no se'n tingui una cura millor.

Es continua per la pista, de baixada, fins al mas Antoniet, on cal girar cap a la dreta i baixar per anar a buscar una altra pista. Es pot veure la font i un altre molí. Des d'aquest punt, només cal seguir la pista per arribar de nou al punt d'inici.

Qualifico la ruta com a moderada per dues raons, la primera és la llargada i la segona són les pujades que hi ha al primer tram de la ruta. Pel que fa a l'orientació, s'ha de seguir el track bastant en la primera part, mentre que a la segona, hi ha molts indicadors que ajuden a seguir el camí correcte.
Ruins

Molí de can Xifra

Summit

Puig d'Arbúcies

Sacred architecture

Ermita de Bell-lloc

Summit

Puig Cargol

Ruins

Mas Ribot

Ruins

Mas de Can Puig de Fitor

Sacred architecture

Santa Caterina de Fitor

fountain

Font

Waypoint

Castell de Vila-romà

Ruins

Molí del mas Antoniet

Comments

    You can or this trail