Moving time  2 hours 35 minutes

Time  3 hours 5 minutes

Coordinates 2278

Uploaded April 7, 2019

Recorded April 2019

-
-
1,356 f
1,161 f
0
2.0
4.1
8.18 mi

Viewed 78 times, downloaded 0 times

near Ossó de Sió, Catalunya (España)

La ruta comença a la plaça Major d'Ossó de Sió. Des d'allà eixim en direcció sud. Passem per davant de l'ajuntament i per la banda de darrere de l'església i ens incorporem, cap a l'esquerra, al camí Gran.

En deixar enrere els darrers habitatges del poble, girem cap a la dreta per a agafar la carretera d'Ossó. Tanmateix, no tardem en abandonar-la ja que, a la primera oportunitat que tenim, tirem cap a l'esquerra pel camí d'Ossó a Bellver.

Amb aquesta via, comencem a guanyar altura a poc a poc en direcció a les Serres. Mentrestant, a mà esquerra, se'ns obre un paisatge preciós enclotat, socalt per les aigües del riu Sió.

Quan l'ascensió arriba al seu punt culminant, ens apareix la granja del Gilabert, la qual travessem pel bell mig. En deixar-la enrere, albirem ja el poble de Bellver. Ara, a mà dreta, se'ns revela una panoràmica dels plans de Sió.

A partir d'ací, iniciem una baixada cap al peu del tossal on s'emplaça Bellver. Hi fem cap en uns cinc minuts. Tirem per dins del poble i visitem l'església, dedicada a sant Pere. Després, l'abandonem per la banda oposada i, amb la vista, anem a buscar el cementeri, que és per on continua el camí que hem de seguir, ara dit de Bellver a Mont-roig.

De seguida, deixem a mà dreta les granges Cassalí, que pareixen abandonades. Per un camí planer i sense cap dificultat, en deu minuts i escaig arribem a les primeres edificacions de Mont-roig.

D'aquest poble hi destaca l'església, del segle XVIII i de grans dimensions, molt diferent de les de la resta de la contrada. La contemplem i continuem pel carrer de sant Roc que, més endavant, es transforma en el camí de Mont-roig a Pelagalls.

Aquesta via, que ens duu a abandonar els darrers habitatges del poble en direcció est, ens fa perdre altura. Creuem la carretera L-304 i, en dos minuts, fem cap al cementeri de Mont-roig. A la vora hi queda l'ermita de sant Roc, una construcció molt senzilla i de reduïdes dimensions.

Al fons, cap a orient, veiem ja el poble de Pelagalls, que serà la nostra pròxima parada. Així doncs, per la partida de Los Vedats, apleguem a la localitat en cosa de deu minuts.

Pel costat de la Rectoria, enfilem cap al pou de gel, que ha estat reconvertit en sala multifuncional. En arribar-hi, se'ns presenta una de les construccions religioses més meravelloses que conserva aquesta banda de la Segarra: l'església de sant Esteve de Pelagalls, amb la seua portada romànica.

Observem de prop l'obra dels artistes de fa vora un mil·leni que picaren la pedra per a donar forma a les figures característiques d'aquest periode artístic i, en acabant, agafem el camí que baixa cap a Sisteró.

Sisteró és un nucli molt proper a Pelagalls. Així que en cosa de dos o tres minuts ens plantem allà. Creuem el nucli de sud a nord per la travessera de Sió.

En deixar enrere el poble comencem a guanyar altura lleugerament. En arribar al riu Sió, ens podem desviar uns metres a la dreta per visitar la peixera de Sisteró. En acabant, tornem a la via per a eixir a la carretera L-304, dita tradicionalment de Mont-roig a Tarroja de Segarra.

Per la carretera, en direcció oest, passem per la partida dels Maiols. Després fem cap al poble de les Pallargues, capital del municipi dels Plans de Sió. Entrem per l'avinguda de Catalunya i peguem una volta pels carrers costeruts de la localitat. Hi destaca el castell, un magnífic palau medieval. També cal fer esment de l'església, dedicada a sant Salvador.

En acabant, enfilem el carrer d'Alfons XIII, que es correspon amb el camí de les Pallargues a Ossó. Una vegada hem deixat enrere els darrers habitatges del poble, a mà dreta, veiem la creu de la santa Missió. Enfront tenim el tossal de la Bassa i també, ja la veiem, la capella de santa Magdalena.

El temple se situa precisament on se separa el camí d'Ossó i el de Renant. Nosaltres agafem aquest últim, tot tombant cap a la dreta. Estem a la partida de les Barqueres. Ens envolten camps verds i, al fons, albirem les muntanyes del Prepirineu.

A la primera oportunitat que tenim, girem cap a l'esquerra pel camí del Termenet, que avança cap a Ponent. A migjorn, mentrestant, para el tossal de sant Ermengol, cap a on ens adrecem.

Així doncs, al cap d'uns deu minuts, el camí del Termenet va a parar al del mas Llorenç. Ens incorporem a aquesta via cap a l'esquerra. En arribar al peu del tossal de sant Ermengol, agafem un viarany que puja ràpidament cap al cim d'aquesta muntanya.

Desperdigolades pel cim d'aquest pujol hi veiem restes del poblat medieval que s'hi va assentar al lloc. Hi destaquen les ruïnes d'allò que, possiblement, fou l'església del nucli, Sant Ermengol de Talarn. Hem d'anar en compte perquè a la zona hi ha diversos clots, no massa profunds, però on podríem caure.

Una vegada hem visitat la muntanya, ens reincorporem al camí del mas Llorenç en direcció sud. Tanmateix, ben prompte l'abandonem en trencar cap a la dreta pel camí de Castellnou a Ossó.

És aleshores quan passem a la vora de la masia del Torres que, en un estat un poc precari, encara està dempeus. La visitem breument i retornem al camí de Castellnou a Ossó.

Ara bé, de seguida l'abandonem i tirem cap a l'esquerra amb el camí de Florejacs a Ossó. Immediatament, aquesta via convergeix amb el camí de les Pallargues a Ossó. En això, tombem cap a la dreta amb aquesta via per la partida de la Vantalada.

Al cap d'uns cinc minuts creuem el rió Sió i comencem a guanyar altura per la partida de les Sorts fins a arribar novament al poble d'Ossó. Recorrem alguns dels seus carrers i allà mateix hi fiquem el punt i final a l'excursió.
Waypoint

Ossó de Sió

Photo

Carretera d'Ossó / Camí d'Ossó a Bellver

Waypoint

Granja del Gilabert

Photo

Camí d'Ossó a Bellver

Waypoint

Bellver de Sió

Photo

Camí de Bellver a Mont-roig

Waypoint

Granges Cassalí

Photo

Camí de Bellver a Mont-roig

Waypoint

Mont-roig

Photo

Camí de Mont-roig a Pelagalls

Waypoint

Ermita de sant Roc i cementeri de Mont-roig

Photo

Camí de Mont-roig a Pelagalls

Waypoint

Granja del Caus

Waypoint

Pelagalls

Waypoint

Església de sant Esteve de Pelagalls

Photo

Camí de Pelagalls a Sisteró

Waypoint

Sisteró

Photo

Camí

Waypoint

Peixera de Sisteró

Photo

Carretera de Mont-roig a Tarroja

Waypoint

Les Pallargues

Photo

Camí de les Pallargues a Ossó

Sacred architecture

Creu de la santa Missió

Sacred architecture

Capella de santa Magdalena

Photo

Camí de les Pallargues a Renant

Photo

Camí del Termenet

Photo

Camí del mas Llorenç

Photo

Senda

Summit

Tossal de sant Ermengol

Photo

Camí del mas Llorenç

Photo

Camí de Castellnou a Ossó

Waypoint

Masia del Torres

Photo

Camí de Florejacs a Ossó

Photo

Camí de les Pallargues a Ossó / Camí de Florejacs a Ossó

Waypoint

Peixera d’Ossó

Waypoint

Ossó de Sió

Comments

    You can or this trail