Time  5 hours 7 minutes

Coordinates 2270

Uploaded February 17, 2014

Recorded February 2014

-
-
2,510 f
813 f
0
3.0
6.0
12.04 mi

Viewed 1951 times, downloaded 30 times

near Bosc de Tosca, Catalunya (España)

Sortida a la zona de lleure infantil situada al final del carrer Gòdua de l’olotí barri de Bonavista.
Arribada al centre del poble de Castellfollit de la Roca.
En dies laborables hi ha molt bona comunicació mitjançant el Bus Transversal. En dies festius el pas de la TEISA és menys freqüent.
Aquesta marxa restarà penjada a la xarxa per espai d’un any. A cada wp i fotografia hi trobareu informació addicional.

Iniciem la marxa adreçant-nos als propers masos de can Serra i el Serrat. Passem (fotografia) enmig d’ambdós i ens dirigim per una ampla pista al mas de la Pradella. Passem arran de les parets de la Pradella, trobem un parell de vehicles vells i abandonats i creuem un vallat metàl•lic. Als pocs metres ens decantem a l’esquerra i pugem dalt el collet rocós de la Pradella. Girem a la dreta, en direcció a llevant, i després de passar pel damunt del mas Pujou, sortim a la zona d’artigatge de cal Filaner. En aquest sector encara es poden apreciar (fotografia) les artigues i cabanes que per temps donaren un tret diferencial a aquest indret.

Visitem la font de la Rocassa (fotografia) i sortim al barri de ca la Guapa, lloc on travessem la carretera Olot – Santa Pau i ens endinsem; entre camps, a la recerca de l’emboscada costa que puja a l’altiplà de Batet. En aquest pujar a Batet ens hem embolicat un xic, res de l’altre món, i hem hagut de fer una última empenta pel dret abans de sortir en un camp (fotografia) de parada de caçar ocells. Un cop al camp, hem saltat una petita paret de pedra seca i hem arribat al camp de futbol de Batet, també conegut com els prats de Nogué.

Sortim en una pista asfaltada que canviem aviat per un ample camí de terra encaixonat amb parets de pedra seca que ens atraça al pla superior de Batet, lloc on es troben dues de les masies més significatives del poble, la Planella i Godomar, i l’oratori de Sant Ignasi.

Envoltem el gran casal de Godomar, i sempre per una amplíssima pista de terra, ens arribem al collet de Palomeres. Fet un mossec, canviem de format de camí i pugem a l’ermita de Sant Nin i Sant Non. Situada al cim de Puigsacreu és un punt amb unes vistes panoràmiques de gran valor.

Davallem per un malmenat corriol i, aviat, som al collet de Boixedes. En aquest indret (fotografia) abandonem l’ample i evident camí carener i davallem per un estret i amagat corriol que ens queda a mà esquerra. El dreturer i bell corriol ens porta a creuar el feréstec rec dels Monjos. Al poc de creuar el rec (fotografia) canviem de direcció: trobem un petit corriol a mà dreta, un xic tapat en el seu inici, que transita per l’obaga de la Cassola i ens acosta a la Peça d’en Pelegrí i al collet de can Nofre, lloc on trobem el camí (Itinerànnia) que baixa de Sant Julià del Mont.

Senyals grocs enllà, resseguim el carenar per coll Joell en direcció al mas de Serra d’en Bosc. Arribats al mas, desfem la seva pista de servei per espai d’uns 300 metres, lloc on trobem un rètol indicador del mas Santaló i de l’ermita de la Devesa. Girem a mà dreta i comencem a remuntar per una pista forestal que es troba força malmesa.

Pista amunt, deixem les ruïnes de can Celler a la dreta de la ruta i sortim en un ampli pla: el pla de les Termes. En aquest indret (fotografia) abandonem la pista i ens endinsem al bosc per un petit corriol que, visitant un frondós aulet, ens portarà a l’ermita de la Devesa.

Visitada l’ermita, agafem l’ampla pista que hi mena i, abans d’arribar a les envistes del mas Santaló, a la dreta del camí (fotografia) trobem uns petits senyals – fites de pedres i marques de pintura de color verd a l’escorça dels arbres – que ens indica la direcció de Castellfollit de la Roca.

El preciós camí – molt ben senyalitzat, fins i tot potser massa – ens porta a visitar les baumes de Caxurma: una espectacular zona que val la pena veure. Molt millor que no pas un miler de comentaris.

Camí avall, passem pel damunt de les boques centrals dels túnels de Mont-ros i descarreguem en les hortes que hi ha al dessota del morro de Castellfollit, a l’aiguabarreig del Fluvià i del Turonell.

Ens resta pujar dalt el poble i visitar, no pot ser d’altra mena; per cansat que hi arribis, el seu esplèndid mirador. Pont Nou, pont Vell, pont Trencat, pont de Fusta, pont del Túnel, pont Petit, i més.

Salut i bona marxa.

Photo

Zona d'artigatge.

Aquesta zona, repleta de la rocalla que expulsà el Croscat, fou repartida entre pastors, pagesos pobres i gent sense recursos. Amb la seva gran aportació convertiren aquest munt de rocs en zones de fèrtils camps que els ajudava a sobreviure.
Sacred architecture

Ermita de Sant Abdó i Sant Senen.

Ermita construïda pels pagesos de Santa Pau, Batet i Begudà amb la intenció de que els sants - Nin i Non - els protegissin de les tempestes que malmetien llurs collites.
Information

Coll de Boixedes.

En aquest indret abandonem l'ample camí carener i davallem per un amagat corriol que trobem a mà esquerra.
Information

Camí de la Peça d'en Pelegrí.

En aquest punt, després d'un 15 minuts d'haver iniciat el descens des del coll de Boixedes, i després de creuar un petit rec, girem a mà dreta tot abandonant el camí principal que baixa a Begudà. Veurem una fita de pedres al terra.
Information

Trencant a l'ermita de la Devesa.

En aquest punt, on la pista es torna en un pla, abandonem la pista i agafem un corriol a la nostra dreta.
Sacred architecture

Ermita de la Mare de Déu de la Devesa.

Del municipi de Montagut, és l'església del veïnat dels Angles. L'edifici primitiu, romànic, fou renovat el 1540; la imatge, també romànica, fou destruïdael 1936.
Information

Trencall a Castellfollit de la Roca.

En aquest punt, abans d'arribar al mas Santaló, deixem la pista i entrem a la dreta en un lloc on hi ha evidents marques de pintura verda que acompanyen el camí.
Photo

Baumes de Caxurma.

Zona d'afraus, coves i baumes. Val la pena esmerçar-hi una estona i visitar-ho amb deteniment. La zona és molt ombrívola i rica en vegetació.
panorama

Mirador de Castellfollit de la Roca.

Situat en el morro extrem del poble, al costat de l'església parroquial vella, és un magnífic punt d'observació.

31 comments

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Zona de lleure infantil situada al final del carrer Gòdua de l'olotí barri de Bonavista. És el nostre punt de partida. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067/photo-3368146

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Masos de can Serra i el Serrat. El nostre camí passa enmig d'ambdues cases. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067/photo-3368153

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Camí clàssic a Batet. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067/photo-3368157

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Mas la Planella a l'altiplà de Batet. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067/photo-3368160

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Ermita de la Mare de Déu de la Devesa.
  És la església parroquial del barri dels Angles, al municipi de Montagut. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067/photo-3368164

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Castellfollit de la Roca.
  Punta rocallosa amb l'església del Salvador. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067/photo-3368168

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Zona d'artigatge de cal Filaner, a la vora del volcà de Cabrioler. Aquesta zona fou repartida i treballada entre gent sense recursos que s'hi guanyaven la vida. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164068/photo-3368184

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Cabana a la zona d'artigatge del volcà de Cabrioler.
  Es tracta d'una de les mostres d'arquitectura rústica més gran i ben conservada dels voltants. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164068/photo-3368188

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Camps guanyats després de l'exhaustiva retirada del material emès per l'erupció del volcà Croscat. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164068/photo-3368193

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Font de la Rocassa.
  En temps reculats era una zona molt frecuentada per a passar-hi les tardes dels diumenges. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164068/photo-3368201

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Ermita de Sant Nin i Sant Non.
  Fou construïda pels pagesos de l'indret com a protecció contra les tempestes que malmetien llurs collites. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164069/photo-3368213

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Els volcans de Croscat i Santa Margarida, i la muntanya de Pedra Agudes, vistos des de Puigsacreu. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164069/photo-3368217

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Coll de Boixedes.
  A la dreta de la fotografia s'insinua el baixant que hem de prendre. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164070/photo-3368235

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Inici del corriol que agafem al coll de Boixedes. És un xic amagat. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164070/photo-3368242

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  En aquest punt deixem el camí principal que baixa a Begudà i girem a mà dreta. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164071/photo-3368261

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Hem d'estar al lloro en aquest punt. Hi trobarem una petita fita de pedres al terra. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164071/photo-3368265

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  En aquest punt acabem de deixar la pista carretera i entrem en un aulet per un prim corriol que ens deixarà a l'ermita de la Devesa. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164072/photo-3368281

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Mare de Déu de la Devesa.
  Perteneix al terme municipal de Montagut i ha estat reformada recentment. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164073/photo-3368295

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Fins a aquesta ermita s'hi pot arribar per una pista carretera de terra que mena al mas Santaló, veí de l'església. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164073/photo-3368307

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Punt on hem d'abandonar la pista carretera i entrar al bosc. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164074/photo-3368360

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Restes d'un indicador, entre l'ermita de la Devesa i el mas Santaló, que ens adreça a Castellfollit de la Roca. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164074/photo-3368375

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Un dels afraus de les baumes de Caxurma. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164075/photo-3368380

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Baume principal a Caxurma. S'hi pot accedir amb facilitat. Té una cavitat central de considerables dimensions. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164075/photo-3368385

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Parets enrocallades a les baumes de Caxurma. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164075/photo-3368396

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Mescla de roca i vegetació a Caxurma. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164075/photo-3368401

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  La vegetació a l'obaga de caxurma és d'una extrema riquesa. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164075/photo-3368407

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  El nostre camí passa ran de les boques centrals dels túnels de Mont-ros. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164075/photo-3368419

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Proa d'un vaixell, anomenat Castellfollit de la Roca, que s'obra pas entre les aigües del Fluvià i el Turonell. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164076/photo-3368430

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Pont de fusta al barri de les fàbriques i pont del túnel tancant el document gràfic. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164076/photo-3368439

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 17, 2014

  Pont Vell i Pont Nou sobre el Fluvià. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/olot-batet-puigsacreu-ermita-de-la-devesa-baumes-de-caxurma-castellfollit-de-la-roca-6164067#wp-6164076/photo-3368462

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Feb 27, 2014

  Ei filtru, no et perdis!

You can or this trail