Moving time  one hour 41 minutes

Time  2 hours 7 minutes

Coordinates 867

Uploaded June 28, 2020

Recorded June 2020

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
4,107 ft
3,490 ft
0
0.8
1.6
3.22 mi

Viewed 277 times, downloaded 14 times

near Olocau del Rey, Valencia (España)

Olocau del Rei: castell d'Olocau 1199 m.

El pas de l'antic camí de Cantavella a Todolella ha generat el seu nucli urbà i li va conferir una posició geogràfica d'importància. El seu castell del segle XI es troba sobre un empinat turó a 1199 metres d'altitud, dominant una vasta extensió de terreny. Hui queden alguns trossos de muralles i una torre de planta circular. Són nombrosos els monuments i palaus que trobem en el seu recorregut urbà.
La història d'Olocau del Rei comença amb la construcció d'un castell àrab, anomenat Olcaf, sobre l'actual tossal d'Olocau, si bé és segura la presència de poblament iber en aqueix mateix punt. En 1184 Alfons II d'Aragó va concedir el castell, després de la seua conquesta, als cavallers de l'Orde de Sant Joan de Jerusalem.
Això explica que al principi el castell i la vila d'Olocau van formar part del Regne d'Aragó, ja que el seu castell va ser conquistat per Alfons II en 1180, cinquanta anys abans de començar la conquesta del Regne de València, i donat el mateix any a l'Ordre de l'Hospital. Un altre fet important en la història d'Olocau del Rei és l'atorgament de la Carta pobla per l'Infant Don Pedro en 1271, document que es conserva en l'Arxiu Municipal. Per aquesta, Olocau s'agrega al Regne de València, fet decisiu en la seua història.
Són nombrosos els monuments notables amb els quals compta Olocau del Rei, reflex de la rica vida comunitària que va atresorar la vila al llarg dels segles. Entre ells, destaca l'Església Parroquial de Santa María del Pópulo, construïda entre els segles XIII i XIV. Podem admirar la seua portada romànica, que presenta adorns barrocs d’esgrafiats del S. XVIII en el seu interior, sobre la construcció gòtica de nau amb capelles laterals i creuer amb cúpula. En ella es conserva una talla romànic gòtica del s. XIII de la Verge de la Taronja, autèntic tresor de la població anomenada així per sostindre la Verge sedent a la seua mà una taronja, en els seus genolls al Jesuset.
L'Ermita de Sant Roc S. XIX, també es troba en el nucli urbà. A més d'importants edificis civils, reflex d'un important passat medieval, com són la Casa de l'Ajuntament, el Palau de la Figuera (s. XVI), o la Llotja de la Llana, antiga Casa de la Confraria, també del S. XVI, totes casones gòtiques d'aler de fusta aragonés llaurat.
El Forn de 1271, amb la seua tipologia gòtica, és un dels tres més antics de la Comunitat Valenciana. Encara es conserven restes de les terrisseries del s. XVIII, hui ja sense producció. La Casa Consistorial, actual Ajuntament, obra d'estil aragonés construïda durant el s. XVI . El Llavador i la Font Antiga, del s. XV així com una nevera, completen la riquesa monumental d'Olocau del Rei.
En la curta ruta de hui visitarem Olocau del Rei una de les portes d'entrada a la comarca dels Ports. Comencem des de la carretera de Todolella, seguint les marques del GR-331 Els Ports: El Camí de Conquesta, que passant prop del cementeri ens portarà a l'Ermita de la Magdalena, un edifici molt auster sense finestres en els seus murs. Ací circulem al costat de la carretera CV-121, fins que en una corba ix un camí de terra a l'esquerra pel qual seguirem i als pocs metres en una bifurcació de camins prendrem el de la dreta, que vorejant la muntanya del castell ens anirà acostant a ell. Passant abans per dos miradors on a més de contemplar les magnífiques vistes hi ha informació interessant sobre el municipi.
Després de pujar a la part més alta del tossal del castell on hi ha un vèrtex geodèsic, baixem per una sendera ben traçada directament cap al municipi d'Olocau, els carrers del qual visitarem.

=======================================================================

Olocau del Rey: castillo de Olocau 1199 m.
El paso del antiguo camino de Cantavieja a Todolella ha generado su casco urbano y le confirió una posición geográfica de importancia. Su castillo del siglo XI se encuentra sobre un empinado cerro a 1199 metros de altitud, dominando una vasta extensión de terreno. Hoy quedan algunos lienzas de murallas y una torre de planta circular. Son numerosos los monumentos y palacios que encontramos en su recorrido urbano.
La historia de Olocau del Rey comienza con la construcción de un castillo árabe, llamado Olcaf, sobre el actual cerro de Olocau, si bien es segura la presencia de poblamiento íbero en ese mismo punto. En 1184 Alfonso II de Aragón concedió el castillo, después de su conquista, a los caballeros de la Orden de San Juan de Jerusalén.
Ello explica que en un principio el castillo y la villa de Olocau formaron parte del Reino de Aragón, ya que su castillo fue conquistado por Alfonso II en 1180, cincuenta años antes de comenzar la conquista del Reino de Valencia, y donado el mismo año a la Orden del Hospital. Otro hecho importante en la historia de Olocau del Rey es el otorgamiento de la Carta Puebla por el Infante Don Pedro en 1271, documento que se conserva en el Archivo Municipal.
Por esta Carta Puebla, Olocau se agrega al Reino de Valencia, hecho decisivo en su historia.
Son numerosos los monumentos notables con los que cuenta Olocau del Rey, reflejo de la rica vida comunitaria que atesoró la villa a lo largo de los siglos. Entre ellos, destaca la Iglesia Parroquial de Santa María del Pópulo, construida entre los siglos XIII y XIV. Podemos admirar su portada románica, que presenta adornos barrocos de yeserías y esgrafiados del S. XVIII en su interior, sobre la construcción gótica de nave con capillas laterales y crucero con cúpula. En ella se conserva una talla románico gótica del s. XIII de la Virgen de la Naranja, auténtico tesoro de la población llamada sí por sostener la Virgen sedente en su mano una naranja, en sus rodillas al Niño.
La Ermita de San Roque S. XIX, también se encuentra en el casco urbano. Además de importantes edificios civiles, reflejo de un importante pasado medieval, como son la Casa del Ayuntamiento, el Palacio de la Figuera (s. XVI), o la Lonja de la Lana, antigua Casa de la Cofradía, también del S. XVI, todas casonas góticas de alero de madera aragonés labrado.
El Horno de 1271, con su tipología gótica, es uno de los tres más antiguos de la Comunidad Valenciana. Aún se conservan restos de las alfarerías del s. XVIII, hoy ya sin producción. La Casa Consistorial, actual Ayuntamiento, obra de estilo aragonés construida durante el s. XVI . El lavadero y la Fuente Antigua, del s. XV así como una nevera, completan la riqueza monumental de Olocau del Rey.
En la corta ruta de hoy visitaremos Olocau del Rey una de las puertas de entrada a la comarca dels Ports. Comenzamos desde la carretera de Todolella, siguiendo las marcas del GR-331 Els Ports: El Camí de Conquesta, que pasando cerca del cementerio nos llevaran a la Ermita de la Magdalena, un edificio muy austero sin ventanas en sus muros. Ahora circulamos junto a la carretera CV-121, hasta que en una curva sale un camino de tierra a la izquierda por el que seguiremos y a los pocos metros en una bifurcación de caminos tomaremos el de la derecha, que bordeando la montaña del castillo nos irá acercando a el. Pasando antes por dos miradores donde además de contemplar las magníficas vistas hay información interesante sobre el municipio.
Después de subir a la parte más alta del cerro del castillo donde hay un vértice geodésico, bajamos por un sendero bien trazado directamente hacia el municipio de Olocau, cuyas calles visitaremos,
Photo

Terraplè erosionat de colors

Photo

Foto

Sacred architecture

Ermita de la Magdalena

Intersection

Dreta

panorama

Mirador

panorama

Mirador

Castle

Castell d'Olocau del Rei

Castle

Castell d'Olocau del Rei

panorama

Panoràmica d'Olocau del Rei

Summit

Vèrtex Geodèsic del Castell d'Olocau del Rei 1199 m.

Sacred architecture

Església parroquial d'Olocau del Rei

Building of interest

Llavador

Sacred architecture

Ermita de Sant Blai

Ruins

La cofradia - Llotja de la llana

Building of interest

Palau del Marqués de Figuera

Building of interest

Ajuntament

Building of interest

Antiga presó

1 comment

 • Jose M 11 Aug 18, 2020

  I have followed this trail  verified  View more

  Un paseo muy agradable

You can or this trail