Time  2 hours 10 minutes

Coordinates 894

Uploaded November 29, 2016

Recorded November 2016

-
-
142 f
81 f
0
1.3
2.6
5.23 mi

Viewed 623 times, downloaded 14 times

near Nieuwstadt, Limburg (Nederland)

Leuke wandeling door een paar mooie natuurgebieden: het IJzeren Bos, ’t Hout en langs de Vloedgraaf. Daarnaast doe je ook het meest westelijke puntje van Duitsland aan.
De wandeling begint in Nieuwstadt bij de brug over de Vloedgraaf, een zijtak van de Geleenbeek. Je volgt deze eerst aan de oostelijke kant tot de Susterderweg. Deze weg volg je een klein 700 m over het fietspad, waarna je oversteekt en door een bosje naar het westelijkste puntje van Duitsland loopt. Bij een parkeerplaats zijn informatiepanelen te vinden en over een vlonder loop je langs de Roode Beek naar het westelijkste puntje toe, dat midden in de beek is gelegen. Na dit bekeken te hebben loop je naar de K1 weg toe waar zich bij de grens nog een steen met markering bevindt. Vervolgens loop je een stukje langs de weg naar het zuiden en volgt dan langs een houtwal een onverharde weg in oostelijke richting. Je loopt richting Lohgraben en bij een kruis loop je een paar meter terug naar een bankje waar een smal pad je door het bos naar de grens en vervolgens over de grens naar het IJzeren Bos brengt (natuurgebied van Natuurmonumenten). Het pad komt uit bij een weiland waar je tussen prikkeldraad en bramen naar een fietspad loopt. Je volgt dit fietspad een paar meter en slaat dan het volgende smalle pad in, richting noorden. Na ruim 400 m neem je een nog minder markant pad in westelijke richting. Na 120 m loop je een stuk langs een afrastering tot je bij een breder pad komt en je weg vervolgt richting koffiehuis het IJzerenbos. Je vervolgt je weg langs wegen richting Susteren, steekt het spoor over, en volgt dan het fietspad langs het spoor naar het zuiden. Vlak na de Roode Beek ga je rechts het bos ’t Hout in, op een pad. Dit pad volg je tot een asfaltweggetje. Dit weggetje volg je vervolgens tot je de Vloedgraaf oversteekt. Direct daarna ga je door een klaphek links het begraasde natuurgebied langs de Vloedgraaf in. Door dit gebied loop je naar de spoorbrug waar je onderdoor loopt. Je steekt het weggetje over en volgt vervolgens de Vloedgraaf terug naar het startpunt in Nieuwstadt.
Met name in het IJzeren Bos doe je een paar smalle paadjes aan, waar je zomers met een korte broek mogelijk wat last zult hebben van bramen of brandnetels. Wat te eten en drinken vind je alleen bij het koffiehuis (zie hun website voor openingstijden). Andere startpunten zijn de parkeerplaats bij het westelijkste Duitse puntje en de P+R van het station Susteren.
Information

Amelbergaweg

Geasfalteerd weggetje door 't Hout
Bridge

Brug Susterderweg

Op de terugweg loop je onder deze brug door langs de Vloedgraaf
Bridge

Brug Vloedgraaf

Brug van de Amelbergaweg over de Vloedgraaf. Hier meandert de Vloedgraaf mooi.
Information

Kruis

Kruis aan de rand van het bos. Vanaf hier loop je weer een aantal meter terug in de richting waar je vandaan kwam voor je het bos inloopt.
Information

Landweg naar Lohgraben

Hier steek je de sloot over naar een pad langs de houtwal. Het pad gaat over in een landweg naar Lohgraben, een bosgebiedje tegen de Nederlandse grens.
Information

Langs het spoor

Je volgt hier een fietspad parallel aan het spoor. Na korte tijd kun je links een grote aarden wal oplopen (geluidswal) waar je mooi uitzicht hebt over het spoor en de omgeving.
Information

Markering Westelijkste Punt

Hier vind je een steen met bronzen markering van het westelijkste punt van Duitsland. Deze markering stond er al lang voordat de parkeerplaats en de markering bij de beek is gebouwd.
Information

Pad door 't Hout

Hier sla je een pad in door bosgebied 't Hout
Information

Pad door IJzerenbos

Hier verlaat je het fietspad en sla je een smal pad in door het IJzerenbos.
Information

Pad door Lohgraben

Achter het bankje begint een smal pad door de Lohgraben die je naar de grens voert, een stukje er langs en dan over de grens naar het fietspad in het IJzerenbos.
Information

Splitsing pad IJzerenbos

Hier splitst een nog smaller pad zich af van het al smalle pad door het IJzerenbos. Makkelijk te missen als je er niet op let. Dit pad komt na 120 m bij een afrastering waar je dan langs loopt tot je bij een groter pad komt.
Bridge

Spoorbrug

Je loopt onder de spoorbrug door langs de Vloedgraaf.
Information

Susterderweg

Je loopt vanaf hier zo´n 700 m langs de Susterderweg over het fietspad.
Information

Vloedgraaf

Gelijk vanaf de start loop je langs de Vloedgraaf. Het gebied aan beide zijden van deze zijtak van de Geleenbeek is opengesteld voor wandelaars.
Information

Westelijkste Punt Duitsland

Hier is het westelijkste punt van Duitsland, duidelijk gemarkeerd met een kunstwerkje over de beek, waarbij een rode paal zich boven dit westelijkste puntje bevindt. Een houten vlonder, die glad kan zijn, voert je naar dit kunstwerkje toe. Bij de parkeerplaats bevinden zich informatiepanelen o.a. over de Selfkant.

Comments

    You can or this trail