Time  4 hours one minute

Coordinates 831

Uploaded October 14, 2012

Recorded October 2012

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
2,415 f
1,984 f
0
1.2
2.4
4.89 mi

Viewed 5002 times, downloaded 134 times

near Vallclara, Catalunya (España)

Aquest itinerari, a l'extrem sud-oest de la Conca de Barberà, ens permet seguir una de les rutes típiques des de Vallclara, la del Molí i Bassa de Biern, i a més a més visitar les pintures rupestres descobertes al 2005 en un abric del Barranc de Biern, ja dins del terme de Vilanova de Prades.

La passejada es pot fer en unes dues hores.

La sortida i arribada és a Vallclara, poble amb un magnífic nom al nostre parer, referenciat ja al 1152 i situat als vessants septentrionals de les Muntanyes de Prades i de la Serra de La Llena. Pot-ser algú el coneix per les colònies que cada any hi organitza English Summer.

Travessem el poble, que ens sorprèn per l'elevat nombre de cases amb portes dovellades i anem a parar a la bonica Font Vella o de Sant Antoni. Passem pel Pont Vell o de la Font (Segle XII). A partir d'aquí, poques rutes estan tan ben senyalitzades.

Seguim els pals indicadors cap el Molí i la Bassa de Biern.
Veure-ho que als pals (i als molts mapes) s'utilitza Viern en lloc de Biern. Nosaltres aquí farem servir Biern, doncs sembla que totes dues pocions son vàlides, i, per una banda, hem llegit que Joan Coromines o Albert Manen defensen Biern (raó científica), i per altre, Biern ens recorda Bearn, el llibre de Llorenç Villalonga, i el tros per les Cometes ens sembla molt mallorquí, com si tresquéssim per sa Serra de Tramuntana (raó sense cap pes científic, òbviament).
Uns 200 metres abans d'arribar a una bassa dels bombers, a ma dreta del camí una de les grans roques de conglomerat que anem trobant, ens recorda la forma del cap d'un gos.

Mica en mica, ens anem acostant al Barranc de Biern (afluent del riu Milans o Barranc de Vallclara, essent aquest afluent de capçalera del Francolí) i podem sentir el soroll de l'aigua. Anem pel seu costat, veiem les petites basses i els salts que fa i, en sec, sorprèn el pas molt estret per on hem de passar. Acotats i amb cura, passem i continuem.

Ja falta poc per arribar a la gran Bassa de Biern, construïda per abastir d'aigua a Vallclara. Travessant el barranc, a davant nostre ja comencem a veure el nostre objectiu, l'abric amb les pintures. Seguim la pista que fa pujada i quan hi estem a sota, hi pugem com podem per entre el sotabosc.

Ara cal explicar que nosaltres hem pogut trobar les pintures gràcies als caçadors de senglars. Portàvem el treball “Un nou conjunt amb pintures rupestres al barranc de Biern (Vilanova de Prades, Conca de Barberà, Tarragona) Primeres observacions astronòmiques”, QUAD. PREH. ARQ. CAST. 24, 2004-2005, de Ramon Viñas i Jaume Ciurana, i, encara que hi ha una molt bona descripció de la ubicació de les pintures, no hi havia manera de trobar-les estant-hi davant mateix. Vàrem arribar a creure que ens havíem equivocat de balma. Però vet aquí que just per sota nostre, un grup de caçadors no paraven de fer sorolls de tota mena fent la batuda del senglar (fins i tot un caçador, ple d'armes i amb un munt de gossos va passar per on érem) i, la veritat, no semblava gaire segur abandonar la nostra posició. Així que vam continuar (la balma és un lloc esplèndid) i, posats a fer, vàrem seguir buscant, fins que, bingo! Les vàrem començar a trobar.

Si a nosaltres ens ha fet molta il·lusió, podem imaginar la que els hi va fer a Núria Sales i Jaume Ciurana, que en son els descobridors oficials l'estiu del 2005... En el document esmentat, accessible per Internet, hi trobareu informació molt detallada amb unes curioses observacions de tipus astronòmic. Unes figures que sembla que ballin o una mena d'antropomorf amb motriu radial soli-forme ens semblen una petita meravella. A banda de les esmentades al document (el traç vertical i el traç corbat no els mostrem aquí per manca d'espai), ens va semblar veure alguna resta més de puntura (per exemple, les dues darreres fotos que mostrem). I que petites i de mal trobar que son! (en una foto les comparem amb un anell). I que delicades!

Com detall afegit, ens sembla molt interessant el fet de que l'abric sigui una balma calcària de conglomerat, adaptant-se les petites pintures a les concavitats deixades per còdols i a les irregularitats de la paret. Sorprenent, i pot-ser cas únic a Catalunya (de moment). No cal dir que heu de ser absolutament respectuosos amb elles, cap mena de manipulació.

La tornada la fem per l'opció que segons els pals indicadors és per bicicletes. Pugem fins la carretera i caminem 600 metres per asfalt fins que una pista molt agradable ens porta en un tres i no rés fins Vallclara de nou (si no voleu anar per la carretera, podeu refer el camí d'anada).

I per acabar, recomanació gastronòmica: dinar a Vallclara al restaurant Camí del Bosc, 977869264. Bon dinar (menú de bolets!), ambient agradable (amb sorteig inclòs) i bones vistes. I amb gasosa Miracle, com les d'abans.
Fins la propera.

Salut i botes.
Bloc amb rutes nostres a http://ambotes.wordpress.com
Photo

Vallclara

Vallclara
fountain

Font de Sant Antoni i Pont Vell o de la Font a Vallclara

Font_de_Sant_Antoni_i_Pont_Vell_o_de_la_Font_a_Vallclara
Intersection

Pal indicador al camí de Vilanova de Prades

Pal_indicador_al_camí_de_Vilanova_de_Prades
fountain

Font a la sortida de Vallclara cap el Molí de Biern

Font_a_la_sortida_de_Vallclara_cap_el_Molí­_de_Biern
Intersection

Pal indicador al camí del Molí­ de Biern

Pal_indicador_al_camí_del_Molí_de_Biern
Intersection

Pal Indicador al camí­ del Molí de Biern

Pal_Indicador_al_camí­_del_Molí­_de_Biern
Intersection

Pal Indicador al camí­ del Molí de Biern

Pal_Indicador_al_camí­_del_Molí­_de_Biern
Photo

Curiositat: Roca amb forma de cara de gos al Camí­ del Molí­ de Biern

Curiositat:_Roca_amb_forma_de_cara_de_gos_al_Camí­_del_Molí­_de_Biern
Photo

Bassa dels bombers al Camí del Molí de Biern

Bassa_dels_bombers_al_Camí­_del_Molí_de_Biern
Intersection

Pal indicador al camí­ del Molí­ de Biern

Pal_indicador_al_camí­_del_Molí_de_Biern
Intersection

Pal Indicador a prop del Molí de Biern

Pal_Indicador_a_prop_del_Molí­_de_Biern
Photo

L'Estret al Barranc de Biern

L'Estret_al_Barranc_de_Biern
Photo

Bassa de Biern i restes d'un Mas

Bassa_de_Biern_i_restes_d'un_Mas
Archaeological site

Abric del Barranc del Biern

Abric_del_Barranc_del_Biern
Archaeological site

Pintures rupestres de l'Abric del Barranc del Biern

Pintures_rupestres_de_l'Abric_del_Barranc_del_Biern
Intersection

Pal indicador bifurcació de camins a Vallclara

Pal_indicador_bifurcació_de_camins_a_Vallclara
Intersection

Pal indicador per deixar la carretera cap a Vallclara

Pal_indicador_per_deixar_la_carretera_cap_a_Vallclara
Archaeological site

Esglaons de pedra en una paret de pedra seca camí de Vallclara

Esglaons_de_pedra_en_una_paret_de_pedra_seca
Intersection

Pal indicador cap a Vallclara

Pal_indicador_cap_a_Vallclara
Intersection

Pal indicador cap a Vallclara

Pal_indicador_cap_a_Vallclara

2 comments

 • parrot1964 Dec 21, 2014

  I have followed this trail  View more

  Aquestes pintures son una maravella, petites, dificils de trobar, però ha valgut la pena. Situades en un entorn privilegiat, es com si els nostres avantpassats ens volguessin fer veure la bellesa del paisatge que les envolta.
  És un misteri desxifrar el seu missatge, "figures antropomorfes", els punts que es repeteixen....la seva situació en el punt del solstici...lloc màgic.
  Gràcies per la ruta, ha estat un plaer fer-la, he fet fotos si voleu les penjo....

 • Photo of Ambotes

  Ambotes Dec 22, 2014

  Hola parrot1964!
  Gràcies pels teus comentaris. Els compartim totalment.
  Realment vàrem gaudir tant quan les vàrem veure ... Molt diferents de les altres que coneixem pels voltants. I l'indret mateix ...
  Si les vols penjar, per suposat que ens agradaria veure-les.
  Salut i botes.

You can or this trail