Time  8 hours 9 minutes

Coordinates 2168

Uploaded January 26, 2013

Recorded January 2013

-
-
4,033 f
1,306 f
0
2.5
5.0
10.06 mi

Viewed 4613 times, downloaded 197 times

near Collbató, Catalunya (España)

Ascensió a tres dels cims més emblemàtics del Massís de Montserrat pujant des de Collbató, pel vessant sud, orientat cap al Baix Llobregat i l’Anoia. L’ascensió ens permetrà gaudir de magnífiques panoràmiques tant del massís com de les planes de les comarques limítrofes i de bona part del relleu català (Pirineu oriental, Montseny, La Mola...) des dels tres cims que assolirem. A més, la major part del recorregut transcorre per camins poc freqüentats i, llevat del tram del camí nou i del cim de S. Jeroni molt massificats, ens permetrà gaudir plenament del caràcter feréstec i de l’impressionant, dur i irregular relleu d’aquest singular massís. A més, si tenim sort la ruta ens pot deparar alguna sorpresa inesperada com ara la irrupció d’un grup de cabres salvatges en el nostre camí, espècie introduïda al massís ja fa alguns anys.

Iniciarem la ruta a la localitat de Collbató, a tocar de la pista a la Vinya Nova, on ja no és permesa la circulació de vehicles a motor. A la pista i passada la Vinya Nova, prendrem una drecera que ens deixarà a l’inici del camí dels francesos que, en paral•lel al torrent de Migdia, amb fort pendent i després de nombroses llaçades, ens durà al coll de l’Ajaguda, on l’abandonarem.

Per un altre corriol que parteix d’aquest coll baixarem al llit del torrent del Migdia, que remuntarem en direcció al coll del mateix nom fins trobar un petit rètol de fusta que ens indica la direcció, a l'esquerra, cap a la font de la cadireta i el Montgròs. Un cop al camí (poc visible al començament) remuntarem per terreny força pendent i irregular, amb part del corriol arrapat a la roca i amb algunes canals pedregoses, fins arribar a un collet on ens desviarem a l’esquerre per assolir l’ampli llom del cim del Montgròs. Per la seva ubicació, al vessant sud i gairebé perpendicular al centre del massís, aquest cim ofereix unes esplèndides vistes del conjunt de la serralada d’oest a est (Agulles, Frares, Ecos, S. Jeroni, l’Albarda Castellana, l’Elefant, La Prenyada...) i del pla cap al Baix Llobregat i l’Anoia, a més de l’espectacularitat dels cims més propers (La Roca plana dels Llamps, la Salamandra, el Camell...).

De retorn al torrent del Migdia pel mateix camí, seguirem amunt per desviar-nos a la dreta, poc abans d’arribar al coll del Migdia, i prendre el camí del Camell que ens deixarà novament al camí dels francesos, des d’on seguirem amunt fins el coll de l’Albarda. Desviant-nos a la dreta des d’aquest coll en pocs minuts serem a l’allargassat cim de l’Albarda Castellana, després d’ajudar-nos d’una corda fixa per superar un petit ressalt rocós previ al seu tram final, des del cim del qual gaudirem d’espectaculars vistes complementàries a les del Montgròs.

Novament al coll de l’Albarda anirem a trobar el camí nou de S. Jeroni, sortint a la seva part final, a prop de les escales que ens duran al cim culminant del massís. Les vistes des del seu mirador ens permetran albirar, si el dia és clar, des del cims més importants del Pirineu fins a les serralades més properes com ara el Montseny i la Mola, així com el relleu pla de diferents comarques com el Bages, L’Osona..., a més del del propi massís.

De tornada farem drecera fins el Coll de l’Albarda pel mateix camí de pujada, des d’on prendrem un corriol a l’esquerra que, pocs metres després, ens deixarà novament al camí nou de S. Jeroni. Passada la bifurcació amb el camí antic, poc després ens desviarem a la dreta pel agafar el camí del Pont. Passat el coll de la Sajolida aquest camí s’endinsa en el bell paratge de la canal de l’ermità mort. Una mica més avall ens desviarem per un corriol marcat amb una fita que ens portarà al llit del torrent, on trobarem l’espectacular pont natural, format per una enorme roca creuada, que dóna nom al camí. De nou al camí, en aquesta zona no és estrany veure cabres salvatges (si més no, ja n’hem trobades en alguna altra ocasió).

El camí desemboca a la part final del torrent, on s’ajunta amb el corriol que progressa pel seu llit. Per una zona plana plena de còdols, arribarem finalment a la pista de la Vinya Nova que en pocs minuts ens durà novament al punt de partida.

Reportatge fotogràfic complet:

View more external

Waypoint

Inici i final Collbató

Waypoint

Drecera a camí dels francesos

Waypoint

cruilla pista

Waypoint

Inici camí dels francesos

Waypoint

alerta seguir a la dreta

Waypoint

Coll de l'Ajaguda

Waypoint

Torrent del Migdia

Waypoint

Inici camí dels Plecs del Llibre

Waypoint

Inici camí de Montgròs

Waypoint

collet

Waypoint

Cim Montgròs

Waypoint

Fita a camí de Montgròs

Waypoint

cruïlla camí del Camell

Waypoint

cruïlla camí dels francesos

Waypoint

Coll de l'Albarda

Waypoint

cim Albarda Castellana

Waypoint

cruïlla camí nou de S. Jeroni

Waypoint

cim de S. Jeroni

Waypoint

cruïlla camí nou de S. Jeroni

Waypoint

camí nou de S. Jeroni

Waypoint

corriol al pont

Waypoint

Coll de la Sajolida

Waypoint

desviació al pont

Waypoint

el pont

Waypoint

cruïlla camí amb torrent del pont

CRLLA PONT

1 comment

  • Photo of Sunnyman75

    Sunnyman75 Jan 9, 2015

    Wow, buena ruta, me la voy a descargar y seguramente la haga en breve. Me encanta esta montaña.

You can or this trail