Moving time  3 hours 21 minutes

Time  4 hours 58 minutes

Coordinates 1885

Uploaded February 29, 2020

Recorded February 2020

-
-
2,457 f
1,198 f
0
1.6
3.2
6.31 mi

Viewed 6 times, downloaded 0 times

near Montblanc, Catalunya (España)

Un passeig per el casc antic de Montblanc i posterior sortida senderista cap Sant Joan de la Muntanya,
Després de visitar el Monestir de Poblet decidim visitar la vila de Montblanc i els seus voltants, no gaire lluny del monestir.
A l'entrada del poble podem aparcar fàcilment i, aquest serà el nostre punt inicial de sortida.

Anem seguint les muralles, que deixem a la nostra esquerra i seguim un camí primer asfaltat fins arribar a un antic aqüeducte on es transformen en camí de terra.
Ens hem desviat una mica per veure de visitar el Santuari de Serra que trobem tancat.
Reculem una mica, passem sota l'aqüeducte e iniciem una suau ascensió que va augmentant poc a poc el seu grau d'inclinació a mida que ens anem acostant a l'ermita de Sant Joan.

Aquesta ermita es a la vegada refugi i està dedicada a Sant Joan Batista.
Els ermitans que la restauren estan fent un gran treball, tot i les dificultats que dóna per trobar-se excavada a la roca, el resultat és sorprenent.
Ens enfilem una mica fins el mirador, del que no podem gaudir amb la seva plenitud per la boira i ens desplacem un centenar de metres per visitar la cova d'en Nialò, on la llegenda diu que la noble Eleonor d'Urgell hi va fer penitència molts dies.
Es Un camí enfilat per la Montanyà però ben protegit amb cadenes i tanques per donar seguretat als visitants.

Anem baixant ara per el Gr175, més suau i ben fressat que el camí d'anada.
Arribem a les ruïnes del mas de l'Organista, on sembla i segons diu una plaça, disposaven d'aigua corrent gràcies a un brollador que tenien dintre el propi mas.

Seguim baixant per un camí cada cop més de bon caminar fins que arribem a Montblanc.
Anem seguint les muralles i entrem en el casc antic i comercial de la vila.
Val la pena de ser visitat.
Acabem de creuar el poble i arribem a l'aparcament inicial.
Un interèsant excursió que si el dia hagués sigut més clar ens hagués permès gaudir d'unes vistes més complertes.
Agrair a Rianel per la publicació que hem pogut descarregar per basar-nos per fer la nostra sortida.
Com sempre Rianel es una referència.


INFORMACIÓ DE L'ERMITA.-

L'ermita de Sant Joan de la Muntanya és un mirador natural de la comarca de la Conca de Barberà. Està situada dins del terme municipal de Montblanc, a uns tres quilòmetres envers el massís de les Muntanyes de Prades. La fama originària de l'ermita prové d'una dama de la noblesa, Elionor d'Urgell, qui preferí la vida contemplativa després de la caiguda i empresonament del seu germà Jaume II d'Urgell. A Montblanc s'han anomenat dos barris nous en relació a l'ermita: el Barri de Sant Joan i el Barri de Nialó.


Contingut
1 Història
2 La diada de Sant Joan
3 L'ermita i el mirador de Sant Joan
4 Bibliografia
Història
Els orígens de l'ermita parteixen de l'època medieval, un moment propici per a l'eremitisme.

A principis del segle xv, la princesa Elionor d'Aragó i Montferrat, germana de Jaume II d'Urgell, el Dissortat, va fer vida eremítica durant setze anys, des del 1414 fins a la seva mort el 1430, en una cova propera a l'ermita, anomenada des de llavors Cova de Nialó (contracció de N'Elionor). No se sap amb certesa si la princesa va fundar l'ermita que es coneix avui en dia o si solament la va restaurar i posar sota l'advocació de Sant Joan Baptista.

En aquells temps, fra Pere Marginet, ex-monjo de Poblet, també hi havia fet vida eremítica per les contrades, i esdevingué guia espiritual de la princesa.

La segona meitat del segle xv ja hi ha documentada una important edificació a l'ermita, amb la capella i diverses cel·les, sota l'administració dels cònsols de Montblanc, ja que se sap que l'any 1472, a fi de guarir-se d'una malaltia, hi volia fer estada fra Blai Romeu, monjo del monestir de Poblet, amb dos ajudants.

Durant els segles posteriors, la devoció i l'admiració per l'ermita anà creixent i hi hagué vida eremita ininterrompudament fins al 1936, quan milicians republicans van destruir el retaule d'alabastre de Sant Joan que presidia la capella central, la campana fou esbocinada i l'ermita fou saquejada. Del retaule es conservaren fragments conservats i reagrupats al Museu Comarcal de Montblanc. Els trets estilístics de l'obra apunten a l'estil del primer Renaixement a Catalunya, al segle XVI.

Acabada la Guerra Civil espanyola, un grup de joves en va arreglar les estances i en va tapar la teulada. Però l'absència d'ermitans i la ubicació en ple bosc van fer que l'ermita s'anés deteriorant fins al punt que, a principis dels anys 1990, estava completament enrunada. Fou aleshores quan en Joan Serafí Serra i Ollé i els germans Joan i Josep Jàvega i Bulló van crear el grup Estrams (gènesi dels Ermitans de Sant Joan de la Muntanya), qui feren cançons i escenificaren diferents indrets de les contrades. És famosa la cançó amb què actuaven a les festes medievals de Montblanc:

Acosteu-vos, bona gent, i escolteu els Ermitans
que molta pregària fan a l'Ermita de Sant Joan.

A l'Ermita de Sant Joan hi feien vida de sants
Nialó i Mestre Pere, fa d'això molt temps enrere.
D'ells hem anat recuperant les antigues savieses
i hi hem anat recomponent molt antigues poesies.

Escolteu els Ermitans per conèixer aquesta terra
que ens té a tots el cor robat perquè és una terra bella.
De l'Ermita hem baixat per donar-vos de la mà
i portar-vos de bon grat pels camins de la comarca.
Acosteu-vos, bona gent, i escolteu els ermitans
que molta pregària fan a l'Ermita de Sant Joan.
D'ells hem anat recuperant les antigues savieses
i hi hem anat recomponent molt antigues poesies.

Escolteu els Ermitans per conèixer aquesta terra
que ens té a tots el cor robat perquè és una terra bella.
De l'Ermita hem baixat per donar-vos de la mà
i portar-vos de bon grat pels camins de la comarca.

Acosteu-vos, bona gent, i escolteu els Ermitans
que molta pregària fan a l'Ermita de Sant Joan.L'any 1993, el grup Estrams fou el catalitzador de la voluntat de recuperar l'ermita i es constituïa el grup Ermitans de Sant Joan de la Muntanya. Aquest grup, format per una trentena de membres, pujaven un cop per setmana a l'ermita per tal d'esmorzar plegats i treballar en diferents tasques, dins i fora de l'ermita. La seva tasca va significar arreglar-la gairebé completament, reconstruir la font, col·locar una còpia del retaule de Damià Forment, etc. Després de gairebé 70 anys, a l'ermita es tornava a celebrar l'eucaristia.

La diada de Sant Joan
La nit de Sant Joan era costum fer una processó de torxes des de la vila de Montblanc fins a l'ermita, on s'encenia el primer foc de la comarca. Els altres pobles, quan el veien encès, donaven per iniciada la nit de foc i n'encenien els seus.

Actualment, cada any, pel dia de Sant Joan, persones de tota la comarca pugen a l'ermita, fan una missa a trenc d'alba i celebren una festa. Després, se celebra una missa a l'esplanada superior i els bastoners i ex-bastoners de Montblanc piquen el Ball de Sant Joan. A més a més, el Club Atlètic Montblanc organitza una caminada a peu i una pujada corrent des de Montblanc fins a l'ermita.

L'ermita i el mirador de Sant Joan
Des de Montblanc, s'hi pot accedir pel camí del Tàrraga, pel camí del bosc de Gorrines o pel camí de la Solana. Des de Poblet o l'Espluga de Francolí s'hi pot accedir pel camí de la Pena. A l'ermita, hom es troba una campana a l'entrada i a la dreta queda la capella de Sant Joan Baptista, excavada dins la roca. També s'ha reconstruït una llar de foc i una cuina per a refugiar els muntanyencs. Si es puja fins a la part superior de l'edifici, s'arriba a una placeta amb algunes peces commemoratives de diverses entitats montblanquines i, a mà dreta, queda el Mirador de Sant Joan, amb un llibre de signatures i la senyera catalana, que es canvia només per Nadal i per Sant Joan.

El mirador és una roca de saldó, vermella, que a la vegada fa de paret i sostre de l'ermita. Al mirador hi ha un retaule de rajoles que indica quins són els pobles i les serralades que es poden veure: Montblanc, Barberà de la Conca, Forès, Solivella, Serra del Tallat, Miramar, Montserrat, Andorra, el Canigó, el massís de la Maladeta amb l'Aneto, etc. Si hom segueix la carena al costat del mirador, arriba a la Cova de Nialó.
Waypoint

Les delicies de la pastisseria del centre de Montblanc

Waypoint

Palau de castlà

Information

Les Muralles de Montblanc

Waypoint

El Moli d'en Mallol, restaurant i punt de sortida de moltes excursions

Waypoint

Santuari de la Serra

Intersection

i agafem el GR 171

panorama

La plana de Montblanc

Intersection

Cruilla

Information

La .primavera que s'acosta

Waypoint

arrivem a l'ermita de Sant Joan de la Muntanya

Waypoint

Refugi i ermita de Sant Joan

Sacred architecture

Sant Joan de la montanya

Intersection

i comencem a tornar per un altre cami

Cave

la Cova d'en Nieló

Intersection

i anem tornant

Waypoint

Más organista

Information

informació del mas de l'Organista

Intersection

Cruilla

Tree

Arbres singulars

Castle

Muralles de Montblanc

Information

Muralles de Montblanc

Waypoint

Font Major

Comments

    You can or this trail