Time  10 hours 23 minutes

Coordinates 4080

Uploaded August 9, 2016

Recorded June 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
9,246 ft
5,696 ft
0
3.2
6.3
12.66 mi

Viewed 7030 times, downloaded 489 times

near Boí, Catalunya (España)

Ascensió al cim del Montardo, al sector nord-occidental del Parc Nacional d'Aigüestortes, un pic que, tot i la seva relativament modesta alçada comparant-lo amb algunes de les elevacions pròximes (Besiberris, Punta Alta...), ofereix una extraordinàries panoràmiques en totes direccions, atès el seu emplaçament lleugerament separat de l'eix axial pirinenc. Una ruta, d'altra banda, força variada pel que fa a la vegetació i el paisatge, amb nombrosos estanys en l'àmplia conca lacustre que recorrerem, delimitada per la Serra de Tumeneia, el Port de Caldes, les Agulles de Travessani i els Pics de Comalespada. Un itinerari d'alta muntanya sense dificultats tècniques per corriols ben senyalitzats i força fressats -part de l'itinerari coincideix amb la concorreguda ruta Carros de Foc-, tot i la la llarga distància i el desnivell a superar, suau tanmateix en la major part del recorregut llevat de la part final d'ascensió al cim (1).

La ruta s'inicia a l'aparcament situat a la Presa de Cavallers, on s'arriba per una pista asfaltada des de Caldes de Boí. Progressant en sentit nord, vorejarem l'embassament per la riba dreta, per sota dels contraforts occidentals de la Punta Alta, fins arribar a l'amplia fondalada herbosa del Planell de Riu Malo.

Des del Planell de Riu Malo remuntarem en paral·lel al curs del Barranc de les Llastres fins al profund Estany Negre, poc després del qual trobarem la desviació al refugi Ventosa i Calvell. A partir d'aquest punt seguirem en sentit nord un llarg tram de la ruta vorejant diversos estanyols i estanys (Travessani, Clot, des Mangades i des Monges) fins arribar a les proximitats del coll de Crestada -amb el Petit Montardo a la vista- on connectarem amb el GR-11.18 en el tram que comunica els refugis de Colomers i de la Restanca.

Pocs metres després de connectar amb el GR l'abandonarem per prendre un costerut corriol que remunta per les Raspes des Monges fins a la carena del Coll de Montardo, que seguirem en sentit nord per encarar la pendent pujada final al cim del Montardo (2).

Des del cim del Montardo les panoràmiques són extensíssimes si la visibilitat ens acompanya. Hi albirarem: el Mont Valier, el Mont-Roig, el Certascan, la Pica d'Estats... cap al nord-est; el Mauberme, la vall de Valarties... cap al nord; l'Aneto i les Maladetes cap a l'est... i bona part del conjunt de muntanyes d'Aigüestortes i de les conques lacustres de la zona: Agulles de Travessani, Colomers, Contraix, Pala Alta de Sarradé, Punta Alta, Pics de Comalespada, Besiberris i Comaloforno, Serra de Tumeneia, lacs de Mar, des Monges...

Després de gaudir del grandiós i corprenedor espectacle visual del Montardo, a l'abast de molt pocs cims pirinencs, retornarem al punt de partida pel mateix camí de pujada completant els poc més de 20 km i 1300 metres de desnivell positiu d'aquesta magnífica i molt recomanable ruta d'alta muntanya.

-----------

(1) Una altra ruta habitual d'ascensió al Montardo és fer-ho per la Vall d'Aran des de la vall de Valarties, partint del pont de Ressèc o fent nit al refugi de la Restanca. Trobareu la ruta al següent enllaç:

http://es.wikiloc.com/wikiloc/view.do?id=7992209

(2) Des del Coll de Montardo i sense gaire esforç per la seva proximitat, també es pot ascendir al proper Petit Montardo, completant les vistes del cim principal.

--------------

Per veure el REPORTATGE FOTOGRÀFIC COMPLET cliqueu a l'enllaç següent:

View more external

Waypoint

Aparcament

Waypoint

Presa de Cavallers

Waypoint

Planell de Riumalo

Waypoint

Barranc de les Llastres

Waypoint

Estany Negre

Waypoint

Desviació a refugi

Waypoint

Refugio Ventosa i Calvell

Waypoint

Pletiu de Travessani

Waypoint

Estanyol

Waypoint

Estany de Travessani

Waypoint

Estanyol

Waypoint

Bifurcació

Waypoint

Estany Clot

Waypoint

Estany de Mangades

Waypoint

Estany des Monges

Waypoint

Cruïlla GR-11

Waypoint

Desviació a Montardo

Waypoint

Coll de Montardo

Waypoint

Montardo

2 comments

 • Pepeluki74 Jul 15, 2018

  Ruta espectacular entre la Vall d’Aran i Parc Natural d’Aigüestortes

 • Pepeluki74 Jul 15, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Ruta espectacular entre la Vall d’Aran i Parc Natural d’Aigüestortes

You can or this trail