Moving time  one hour 36 minutes

Time  one hour 58 minutes

Coordinates 1359

Uploaded July 12, 2019

Recorded July 2019

-
-
2,718 f
1,625 f
0
1.2
2.4
4.87 mi

Viewed 1 times, downloaded 0 times

near Poblet, Catalunya (España)

L'excursió comença a tocar del monestir de Poblet. Ens incorporem a la carretera TV-7007, cap al sud-est, en direcció al nucli de les Masies. Mentre deixem enrere un dels recintes religiosos més importants de Catalunya, arribem a la font de l'abat Siscar.

En acabant, continuem per la carretera. Just abans d'entrar a les Masies, tirem cap a la dreta pel camí de la Pedrera, que puja. Es correspon amb una pista àmplia i còmoda que, a poc a poc, s'eleva per damunt del barranc de la Pena.

El camí de la Pedrera abandona la pista, i nosaltres amb ell, en el primer revolt tancat cap a la dreta que fa. Aleshores comencem a avançar cap al sud per una sendera que baixa lleugerament cap al barranc de la Pena.

Al cap d'uns deu minuts, quan estem al mateix nivell que el barranc de la Pena, el camí de la Pedrera s'eleva cap a la dreta per un pedregar. En superar-lo, eixim a la pedrera de l'Escolta, abandonada. Observem com la mà de l'ésser humà va transformar aquest paisatge per sempre.

Creuem el barranc de la Pena mentre ens creuem amb més evidències de la presència humana en la contrada. En aquest sentit, passem pel costat d'una caseta que formava part d'aquesta explotació.

En deixar-la enrere, l'entorn es transforma de manera radical. Entrem al bosc de Poblet. A partir d'ara, la vegetació frondosa i l'ombra regnen durant una bona estona. L'entorn encisa i és d'agrair que ens protegisca del Sol en un matí calorós de juliol.

Tot i això, la pujada és exigent i no dóna gairebé cap treva. Al remat, travessem el barranc de la Pena i ens reorientem cap a l'oest. És aleshores quan el camí de la Pedrera fa cap a una pista forestal.

L'agafem cap a l'esquerra. Uns metres més enllà, però, la pista mor en un indret que ha estat anomenat amb el neotopònim de la plaça de la Llibertat. Des d'aquest punt, situat en el ramblar del barranc de la Pena i el torrent dels Boixets, el camí de la Pedrera continua reconvertit a senda cap al sud.

Poc més enllà, travessem el torrent dels Boixets. A partir d'ací, comença de nou un ziga-zaga ascendent pel bosc de Poblet. Un efímer clar sobre el barranc de la Pena, enclotat al fons de la vall, ens permet contemplar les pedreres del Mata-rucs i la fondalada que s'obre entre les muntanyes fins a les planes de Poblet.

En acabant, de nou, el bosc torna a engolir-nos i ens acomiadem de les panoràmiques. És aleshores quan travessem el barranc de la Pena per la seua capçalera. Abans de fer-ho, però, a mà dreta, hi queda una antiga carbonera.

Després de travessar aquest corrent d'aigua, el camí es reorienta cap al nord-oest. El bosc desapareix quan ens apropem a les pedreres del Mata-rucs. En arribar-hi, el camí de la Pedrera tomba cap al sud-est i la vegetació torna a amagar-nos.

Al cap d'un quart d'hora, eixim a una pista forestal, a l'alçada del mirador de la Trona. Des d'aquest punt, albirem unes bones vistes del paisatge recorregut fins ara.

En acabant, agafem la pista en direcció ascendent durant uns metres. Si ens fixem bé, a mà esquerra, ens apareix el pou de gel de la Pena, al final d'un pas estret entre roques que pareix haver estat obert per la mà de l'ésser humà.

Després de veure'l, agafem un corriol que arranca d'un poc més enrere i que puja per la vora del pou de gel. D'aquesta manera, ens permet observar-lo des de la part superior. Les dimensions d'aquesta construcció són esborronadores.

Molt a prop del pou de gel de la Pena, veiem una basseta. Allà mateix naix la senda del Mata-rucs, que és per on hem de continuar amb la ruta.

Primer, anem cap a l'est per baix de la caseta forestal de la Pena. De seguida, però, trenquem cap al nord per un terreny on hi predomina el bosc. Tanmateix, l'abundància de clars ens permeten gaudir, de tant en tant, de precioses panoràmiques d'aquesta contrada de la Conca de Barberà.

Al cap d'una mitja hora, la vegetació comença a desaparèixer. Açò vol dir que ja ens atansem de nou al barranc de la Pena. En efecte, el creuem i enllacem amb el camí de la Pedrera.

Ara només ens queda seguir-lo en direcció inversa a la d'abans fins a fer cap al monestir de Poblet, on fiquem el punt i final a l'excursió.

Comments

    You can or this trail