Time  7 hours 7 minutes

Coordinates 2205

Uploaded October 15, 2012

Recorded October 2012

-
-
3,566 f
1,174 f
0
2.7
5.3
10.69 mi

Viewed 4637 times, downloaded 234 times

near Paúls, Catalunya (España)

Recorregut circular per una de les zones més interessants del massís dels Ports de Beseit. A més de la varietat del paisatge i de la vegetació, ascendint a la Mola Grossa i a la Punta de l'Aigua es gaudeix d'unes magnífiques panoràmiques tant cap a la part nord i central del massís com cap als seus voltants: Roques de Benet, Penyagalera, Caro, Vall i muntanyes de Paüls, curs final de l'Ebre, Serres de Montsià i Cardó, diversos indrets de les comarques de Montsià, Terra Alta i Ribera d'Ebre...

Arrencant del cementiri de Paüls, on deixarem el cotxe, prendrem el GR-171 per una pista (hi ha pal indicador) que ens durà fins una cruïlla, també senyalitzada, on deixarem a l’esquerre el camí que porta al coll de la Gilaberta, tot continuant pel mateix GR que ens durà, ascendint pel feréstec i costerut barranc de les Valls, fins a la font del Montsagre de Paüls amb excel•lent vistes cap a la vall de Paüls.

Deixant a l’oest la carena de la Punta de Raus, ens dirigirem cap al nord-est pel mateix GR, deixant una mica més endavant a la nostra dreta el corriol fitat que porta a la Mola Grossa a través del forat de la Finella, per on tornarem. Arribats a la bassa de la Refoia, agafarem el GR-171, ara pista avall i en paral•lel a la Mola Grossa, fins trobar una desviació fitada que ens durà, en direcció sud-est, al llom de la Mola Grossa per un camí fressat que ens deixarà al cim d’aquesta muntanya, senyalitzat amb vèrtex geodèsic, amb esplèndides vistes en totes direccions.

Retornarem a la Font de Montsagre de Paüls superant les verticals cingleres de la banda oest de la Mola Grossa a través de l’anomenat forat de la Finella, una espectacular i estreta esquerda a la roca que, desgrimpant en algun tram sense dificultat, ens deixarà de nou al GR-171 seguint un corriol fitat.

De nou a la font de Montsagre de Paüls seguirem en direcció sud-oest el corriol fressat que discorre en paral•lel a la carena de les Puntes de Raus i d’Atans fins arribar, entre boscos, a la font del Montsagre d’Horta, des d’on un corriol ens durà fins el coll d’Atans, amb magnífiques vistes cap al Tossal d’en Grilló i la banda del Montsagre d’Horta, la Terra Alta i el Matarranya.

Des del Coll d’Atans començarem a gaudir d’excel•lents vistes cap a la zona nord del massís, amb les Roques de Benet, Penyagalera... i des d’allà ens dirigirem cap al sud-est fins el Coll de la Gilaberta, amb la Punta de l’Aigua ben a prop. Agafant a la dreta del coll, en direcció sud, arribarem per un corriol ben marcat fins un collet que abandonarem per, en pocs minuts, assolir el cim de la Punta de l’Aigua, una de les muntanyes del Ports amb millors vistes: vall de l’Ebre, Serra de Montsià, vall de Paüls, moletes del Camp i de les Canals, Caro, Mola del Catí, Roques de Benet, Mola d’Atans, Puntes d’Atans i de Raus...

Per retornar a Paüls des de la Punta de l’Aigua es pot desfer el camí fins el Coll de la Gilaberta i fer-ho pel barranc de l’Escudelleta, però també es pot optar, com en aquest recorregut, per dirigir-se més cap al sud, arribant a la fondalada del Vacarissal i remuntant-la fins assolir el coll de l’Avenc des d’on, entre boscos, es descendeix fins Paüls, fent una breu parada a la Cova del Llop i agafant una drecera que evita un bon tram de pista.

Reportatge fotogràfic complet:

View more external

Waypoint

Cementiri

Waypoint

cruïlla GR-171 a coll Gilaberta

Waypoint

Torrent de Morell

Waypoint

Tartera

Waypoint

Barranc de les Valls

Waypoint

Llit Barranc de les Valls

Waypoint

Font Montsagre de Paüls

Waypoint

corriol a Bassa de la Refoia

Waypoint

Bassa de la Refoia

Waypoint

desviació a Mola Grossa

Waypoint

Llom Mola Grossa

Waypoint

cim Mola Grossa

Waypoint

entrada forat de la Finella

Waypoint

cruïlla corriol a Forat de la Finella

Waypoint

Font Montsagre Paüls

Waypoint

cruïlla cap a Tossal d'en Grilló

Waypoint

Font Montsagre d'Horta

Waypoint

Coll d'Atans

Waypoint

Coll de la Gilaberta

Waypoint

collet a Punta de l'Aigua

Waypoint

Cim Punta de l'Aigua

Waypoint

Esperó Punta de l'Aigua

Waypoint

Collet Punta de l'Aigua

Waypoint

Vacarissal

Waypoint

Coll de l'Avenc

Comments

    You can or this trail