Time  8 hours 40 minutes

Coordinates 1628

Uploaded December 18, 2017

Recorded December 2017

-
-
4,183 f
2,707 f
0
2.6
5.2
10.47 mi

Viewed 412 times, downloaded 24 times

near Sant Llorenç de Morunys, Catalunya (España)

Entre el Port del Comte, la Serra de Busa i el Clot de Vilamala s'aixeca un bloc muntanyós de roca conglomerada coneguda com la mola de Lord. El cim és un gran altiplà envoltat de cingles. En aquesta esplanada cimera, entre prats, gespa i vistes excepcionals, s'aixeca el santuari de la Mare de Déu de Lord, habitat per una comunitat catòlica contemplativa formada per sacerdots, laics i laiques, i on accepten estades en règim d'hostatgeria sempre que respectin les costums de la comunitat, que són la meditació, reflexió i la pregària.

Fitxa tècnica
Distància:.................................................................. aprox. 17.00 km.
Temps:........................................................ 9 hores amb moltes parades.
Desnivell:................................................................. aprox. 1.000 mts.
Dificultat:.............................................................................. fàcil.
Circular:.................................................................................... Si.
Cartografía:............................................... alpina_vall_lord_port_del_comte.
Observacions:......................................................... Aquesta excursió la vam completar amb poc més de 9 hores, però es pot fer amb 6 o 7 hores o menys, nosaltres ens vam entretenir molt per resenyar els "waipoints" i compondre les panoràmiques.
No trobarem cap indret de difícil accés o transit.

Aparquem la furgoneta davant de l'ermita romànica de sant Serni del Grau, en una esplanada gran i al costat de la carretera que conecta la població de Sant Llorenç de Morunys i la mola de Lord.
La ermita és envoltada per un alt mur de pedra, i en el seu interior empara un cementiri amb unes poques tombes.
Agafarem la pista forestal que passa pel costat esquerra de l'ermita, i que davalla en direcció a Sant Llorenç de Morunys, també trobarem marques del GR 7.
Pocs metres de l'ermita abandonem la pista (i el GR 7) i agafem un corriol mig amagat que passa per dins del bosc de la Torreta.
Sortirem per un lateral del sender i enllaçarem a una pista que tenim a vista.
Es veu que han fet obres per la zona i han modificat lleugerament el sender per on teniem que passar. Tot i així el track que portavem elaborat ens va ajudar moltíssim a trobar el camí perdut.
La pista veïnal mena als patis de dues finques privades.
Nosaltres evitarem entrar en propietat privada, i triarem un corriol mig amagat entre les dues finques, sempre amb l'ajuda del gps.
Continuarem davallant fins arribar a la torrentera de la "Rasa de les Valls". Des d'aquí enfilarem camí per la serra de Malagana amunt, fins arribar d'alt.
Mentres pugem haurem de trobar marques de color groc, si és així anem en la bona direcció. Un cop a dalt trobarem les marques que davallen per la canal del "Colader".
El camí rocós no sembla trepitjat, però si que veurem les marques de color groc que hem de seguir.
Després de la baixada pel "Colader" (poc més de 50 mts), tornem a pujar en direcció al turó de la "Roca de Malagana".
En la pujada trobarem un esperó rocós que ens serveix de mirador.
La pista forestal que seguim ens portaria fins a la carretera de la mola de Lord. Nosaltres, però, l'abandonem per continuar per un corriol a mà esquerra.
Abandonem la pista per un corriol molt discret, sort en tenim que hi ha un pal indicador que ens el localitza.
Encara que trobem indrets rocosos que disimulen o amagen l'itinerari a seguir, les fites i marques ens ajuden a continuar per l'itinerari correcte.
De camí al cim del Tossal del Santuari fem una aturada per composar una panoràmica de l'itinerari realitzat per la serra de Malagana, així ens fem una idea per on ens trobem i trepitgem.
Deixem el Tossal i continuem el camí, ara de baixada. De lluny veiem la mola rocosa de Lord, i el camí que haurem de pujar per arribar a dalt.
Abandonem la senda que puja al cim del Tossal i ens incorporem a la carretera que mena a l'aparcament del santuari.
Arribada a l'aparcament del santuari, també conegut com el "Collet del Santuari.
Després de creuar una gran portalada de ferro, el camí de pujada segueix una viacrucis (camí que enllaça diversers creus que representen els diferents moments de la vida de Jesús des del seu empresonament fins a la seva crucifixió) empedrat i amb escales amples, que va pujant progressivament.
La pendent progressiva i la millora del camí, fan que la pujada sigui fàcil de fer.
En l'últim tram de pujada trobarem una tanca, possiblement per evitar que el bestiar que volta per la plana de Lord pugui passar. A l'entrada del conjunt trobarem un gran canó que commemora les guerres carlines.
A la dreta de l'entrada trobarem la petita capella o oratori de Sant Pere Màrtir, i darrera una caseta que allotja el motor que fa possible el funcionament d'un carregador aèri per pujar aliments o altres necessitats dels monjos del santuari.
A l'esquerra de l'entrada, i passat unes edificacions del santuari, hi ha el cimall de més altura de la mola de Lord, (1.189 m) conegut com "la Troneta". En aquí trobarem instal·lada una creu de grans dimensions, i és el lloc perfecte per gaudir d'unes excepcionals vistes de la comarca.
El temps és bo i la visibilitat perfecte, però bufa un vent molt fred i quan de vegades algun núvol amaga el sol la temperatura baixa força. Així que quan fem les fotografies necessaries abandonem el mirador i davallem en direcció a l'església del santuari de la Mare de Déu de Lord.
En el pati del temple el vent no bufa tant fort i aprofitem per fer un mos.
No ens entretenim molt per la zona, el fred ens obliga a moure'ns. Mentres agafem el camí de sant Jaume veiem que les edificacions són en bon estat o han passat obres de restauració. De persones hem vist poques, dues parelles i un gos que també han aprofitat de dinar alguna cosa al l'era del santuari.
La tanca i la porta són per tenir controlat el bestiar que hi ha per plana de Lord. Si les creuem, és bo de deixar tancades les portes d'accés.
Després d'una ràpida visita de l'ermita de sant Jaume davallem pel "Grau de Baix de les Cases" en direcció a la baga de Sallord.
Baixada pel Grau de Baix de les Cases, o també conegut com "Grau de Sallord".
De baixada aprofitem per visitar un parell o tres de racons interessants de la cinglera.
Continuem davallant fins a la plana o baga de Sallord. En la baixada trobarem alguna cruïlla o bifurcació que no haurem de fer cas, nosaltres cap avall.
Ja som a la plana de Sallord i ens dirigim a la rasa de Torroella i posteriorment enfilarem camí cap al "Pla de Sòbol". Un altiplà situat a 1.213 mts i que domina la "Mola de Lord" per la vessant de ponent.
Primer comencem per la Baga de Sallord, després pels Camps de Sallord, fins arribar a la rasa de Torroella. Tot això representa envoltar la mola per la vessant meridional fins arribar a la rasa o torrent de Torroella. En aquest torrent mirarem de trobar el corriol que enfila per un camí anomenat "Canal del Cargol".
La "Canal del Cargol" és un corriol un pèl emboscat i poc definit al principi, es a dir, que ens pot costar un mica de trobar. Una vegada estem orientats sobre la seva petjada arribarem a les ruïnes del Mas Torroella.
A mida que anem pujant, les vistes del santuari de Mare de Déu de Lord són més evidents i clares.
Com ja hem comentat abans, nosaltres enfilem camí en direcció al "Pla de Sòbol", un altiplà situat a 1.213 m.
No trobarem marques de pintura per seguir el camí correcte, hem de consultar la ruta del track que coincideixi amb el camí que trepitjem. El camí flanqueja la serra per la vessant meridional i s'enfila d'alt de l'altiplà pel cantó sud-oest.
El camí és força evident i amb alguna fita dispersa.
El camí de pujada es fa bé i no és perdedor, de vegades és planer i d'altres zigzagueja per remuntar parets rocalloses. En una d'aquestes parets trobarem l'anomenat "Mal Pas", un inocent pas aèri amb un passamà rudimentari i simple.
A mida que anem pujant trobarem més fites a seguir, i aquestes ens menan direcció nord. En la distància, i ja d'alt de la plana, veiem les ruïnes del mas de Sòbol.
Des de la plana veiem algunes vistes properes, principalment de la vessant est.
A l'esquerra la serra d'Ensija nevada, al centre el santuari de Lord il·luminat amb els últims raigs del Sol, i a la dreta el perfil del massis de Montserrat.
Atenció!
Alleugerim el pas que s'ens fa tard i el Sol vol marxar a dormir.
L'itinerari que voliem fer passava per alguna bauma i alguna torrentera propera, però s'ens feia tard i vam anar per la ruta segura. Al final de la serra de Sòbol passava el GR 7 que és un sender més evident i poc perdedor, i per allà vam tornar al cotxe.
Davallem pel camí en direcció a Sant Serni del Grau, on tenim la furgoneta. La llum solar começa ha minvar i accelerem el pas.
Ja amb poca llum travessem la canal del "Roc Foradat".
Es tracta d'una curiosa escletxa que fa el cingle. S'explica que antigament, quan aquest camí era la via de comunicació amb Solsona, es va haver d'excavar la roca en el seu punt més estret per tal que hi passessin els matxos carregats amb alforges. El nivell del terra actual és inferior a l'original ja que amb el temps es va anar arrencat els rocs que formaven part del paviment.
En aquest Grau hi ha un forat on, segons la tradició, va ser trobada la Mare de Déu del Grau, venerada a l'ermita de Sant Serni del Grau.
Ja a les fosques arribem al cotxe, amb ganes d'endreçar-nos i sopar quelcom. Al fons l'ermita amb l'ornamentació típica de nadal. Per cert el forat, on la tradició diu que va ser trobada la Mare de Déu del Grau, no el vam localitzar.
Sortida Desembre del 2017.

Em pots seguir al Facebook!

View more external

Intersection

Bifurcació Colader

Bifurcació Colader
Waypoint

Baumes

Intersection

Bifurcació GR 7-corriol Bosc Torreta

Bifurcació GR 7-corriol Bosc Torreta
Intersection

Bifurcació la Torreta

Bifurcació la Torreta
Intersection

Bifurcació corriol-pista Rasa de les Valls

Bifurcació corriol-pista Rasa de les Valls
Intersection

Bifurcació pistes Rasa de les Valls

Bifurcació pistes Rasa de les Valls
Intersection

Bifurcació pista-corriol Rasa de les Valls

Bifurcació pista-corriol Rasa de les Valls
Intersection

Bifurcació pista-corriol

Bifurcació pista-corriol
Intersection

Bifurcació corriol Tossal-carretera

Bifurcació corriol Tossal-carretera
Intersection

Bifurcació Canal del Cargol

Bifurcació Canal del Cargol
Intersection

Bifurcació plana de Sòbol-GR 7

Bifurcació plana de Sòbol-GR 7
Sacred architecture

ERmita de Sant Jaume

ERmita de Sant Jaume
Risk

Mal Pas de Sòbol

Mal Pas de Sòbol
Ruins

Mas de Torroella

Mas de Torroella
Ruins

Mas de Sòbol

Mas de Sòbol
panorama

Mirador Colader

Mirador Colader
panorama

Mirador Malagana

Mirador Malagana
panorama

Mirador de la Creu

Mirador de la Creu
panorama

Mirador Josep Casas

Mirador Josep Casas
panorama

Mirador del Verger

Parking

Pàrquing Sant Serni del Grau

Pàrquing Sant Serni del Grau
Sacred architecture

Santuari de Lord

Santuari de Lord
Summit

Tossal del Santuari

Tossal del Santuari
Waypoint

Mas de Sallord

Mas de Sallord
Parking

Collet i pàrquing del Santuari

Collet i pàrquing del Santuari
Sacred architecture

Sant Serni del Grau

Sant Serni del Grau
Risk

Grau Roc Foradat

Grau Roc Foradat
panorama

Mirador de la Trona

Mirador de la Trona

Comments

    You can or this trail