Time  4 hours 3 minutes

Coordinates 1248

Uploaded September 23, 2019

Recorded August 2019

-
-
1,712 f
394 f
0
1.1
2.1
4.28 mi

Viewed 126 times, downloaded 12 times

near Valldemossa, Baleares (España)

(14/08/2019)
Miradors de s'Arxiduc

Iniciem aquest recorregut a ca Madò Pilla (actualment hotel Continental), situat en el punt quilomètric 68,3 de la carretera Ma-10 entre Valldemossa i Deià.

(WP-01) Ca Madò Pilla - 0,0 km - 0 minuts - 383 m d'altitud.
A les 7:50 h iniciem la caminada per l'anomenat camí de la Muntanya que comença justa davant l'aparcament de l'establiment. Després d'una primera corba, ens desviem a la dreta pel primer camí que trobem. El camí és ample, marca un doble revolt i ascendeix per dins el bosc. Tot d'una, deixem un trencall a la dreta i seguim en direcció sud-oest cap a l'ermita de la Trinitat, a la qual hi arribem després de quinze minuts.

(WP-02) Ermita de la Trinitat de Valldemossa - 1 km - 18 minuts - 478 m d'altitud.
La trobem tancada aquesta hora del matí, però és mol recomanable fer una visita a la Capella, la clastra i al mirador.
Des de l'Ermita, continuem per la pista asfaltada i tot d'una ens desviem pel primer camí de l'esquerra, el qual en suau ascens, ens condueix a la petita Ermita de Sant Joan de la Concepció.

(WP-03) Sant Joan - 1,4 km - 28 minuts - 516 m d'altitud.
El petit recinte està situat davall les penyes, entre grans blocs de roques i l'alzinar.
Des d'aquí, per no tornar enrere, fem un intent d'arribar al camí de l'ermita que ens queda ben a prop, cap a l'oest, però un petit tallat i un marge de paret força alt, ens ho impedeix. Així que tornem enrere pel mateix camí, fins arribar de nou a la pista asfaltada.
Continuem pel camí de l'ermita cap al sud, el qual discorre encaixonat entre altes parets, fins trobar una pareteta amb una creu al damunt.

(WP-04) Creu. Desviament - 1,9 km - 50 minuts - 482 m d'altitud.
Just a la cantonada de la paret, deixem el camí per la dreta. Creuem una baixa pareteta perpendicular a la pista, i prenem un esvaït camí de ferradura, que baixa serpentejant per dins l'alzinar, fins desembocar a la carretera, just davant del portell d'inici del camí de sa Barrera de sa Marina.

(WP-05) Portell (Carretera) - 2,3 km - 1 hora - 410 m d'altitud.
Baixem cap a l'esquerra. En trobar el portell d'entrada a Ca ses Ànimes, voltem a la dreta per seguir el camí de sa Barrera. El sender baixa cap al nord marcant algunes voltes per dins el bosc. Transcorreguts uns set minuts aproximadament, en una corba, l'abandonem per la dreta. Avancem pocs metres per aquest camí anomenat de sa Torre (que anava a Ca Madò Pilla passant per la Talaia de Son Galceran) per deixar-lo per l'esquerra i prendre un inapreciable tirany que en lleuger descens ens mena al que era el Mirador Nou o Blanc situat dalt d'un turonet i gairebé enfonsat.

(WP-06) Mirador Nou - 2,6 km - 1 hora i 13 minuts - 364 m d'altitud.
Donant l'esquena al mirador, baixem sud per un tirany que tot d'una enllaça de nou amb al camí de la Barrera, pel qual continuem en baixada cap a l'oest/sud-oest. El senderó, franqueja la barrera de ferro que dóna nom al camí, volta a nord-oest zigzaguejant, deixa a l'esquerra un portell que travessa la partió entre s’Estaca i sa Font Figuera i arriba al mirador de s'Erassa o de sa Rassa, bastit damunt un gran penyal.

(WP-07) Mirador de s'Erassa - 3,1 km - 1 hora i 30 minuts - 258 m d'altitud.
S'hi accedeix per una gran rampa de paret seca, que a la part final és escalonada i que accedeix a la plataforma per uns graons excavats a la roca. Biel Bonnin.
Aquí fem una aturada per berenar [25']. Després del descans, reprenem la marxa orientats cap al nord. El camí és ampla i ben marcat i després d'una curat tirada ens mena al camí de ses Vinyes, molt a prop de les cases de s'Estaca.

(WP-08) Camí de ses Vinyes - 3,8 km - 2 hores i 9 minuts - 143 m d'altitud.
Seguim cap a la dreta pel camí de ses Vinyes, una pista ampla de terra. Transcorreguts devers uns tres-cents metres, ens desviem a la dreta i prenem en ascens, el camí Nou de s'Estaca.

(WP-09) Desviament al camí Nou de s'Estaca - 4,1 km - 2 hores i 15 minuts - 123 m d'altitud.
Aquest camí va ascendint fent algunes ziga-zagues, passa pel (WP-10) Mirador des Figueral (210 m d'altitud) , i poc després arriba al mirador des Creuer.

(WP-11) Mirador des Creuer - 5,2 km - 2 hores i 50 minuts - 259 m d'altitud.
Una petita torre massissa, còpia d'una torre antiga de Manacor en proporcions mol reduïdes. Hi ha una escala que puja a la plataforma superior. (Nicolau S. Cañellas. El paisatge de l'Arxiduc).
Seguim el camí donant l'esquena al mirador, i atenció, tan sols una trentena de metres més amunt, el deixem per l'esquerra.
Travessem un rotlo de sitja i avancem cap a l'est, per un camí molt difuminat, el qual discorre per damunt unes marjades abandonades. Creuem un torrentó i enllacem amb el camí des Guix, on voltem a la dreta en ascens. Tot d'una passem per davall d'unes altes parets rogenques i, en no res, arribem al mirador des Miradors.

(WP-12) Mirador des Miradors - 5,5 km - 3 hores - 284 m d'altitud.
Continuem pujant pel camí carreter des Guix, amb impressionants marges de sosteniment al cantó del pendent, i després de botar una reixeta, arribem al petit i encantador mirador de sa Ferradura.

(WP-13) Mirador de sa Ferradura - 5,7 km - 3 hores i 8 minuts - 307 m d'altitud.
Es un petit miradoret terraplenat. La planta té forma de ferradura, d'on li ve el nom. El muret de protecció sols fa 0,45 m d'alçada. (Nicolau S. Cañellas. El paisatge de l'Arxiduc).
Deixem el mirador enrere, cap al sud-oest, entre oliveres. Un poc més endavant, després de botar una reixeta pel costat d'una olivera (en altres ocasions, recordo haver trobat aquesta reixeta oberta), trobem el mirador des Guix o des Llac.

(WP-14) Mirador des Guix - 5,8 km - 3 hores i 19 minuts - 309 m d'altitud.
És un mirador mol senzill, format per dues paretetes. Està al caire dels penya-segats que guaiten damunt el mirador des Miradors, també es veu la platja des Guix i sa Foradada. Entre el camí i el mirador hi ha el Llac, una antiga pedrera que s'havia omplert d'aigua. (Nicolau S. Cañellas. El paisatge de l'Arxiduc).
Retornem al camí i tot d'una botem una altre reixeta, aquest cop per un botador. El caminet escalonat, segueix cap al sud al costat d'una reixeta, passa pels peus dels penya-segats i la grandiosa balma anomenada Coves de Ponent, situada sota les cases de Miramar.
Aquí l'Arxiduc i va fer traçar un camí escalonat i va muntar-hi un baix relleu de marbre blanc que representa a Ramon Llull. (Biel Bonnin).
Seguim el caminet i, un xic més endavant, deixem a l'esquerra els Pontets de sa Font Coberta, dins Miramar. No ens hi aturem i continuem endavant. Ben aviat, deixem a l'esquerra la coveta dels Serafins. És un petit nínxol natural, d'1,80 m d'altura. A la part esquerra es va col·locar una filada de blocs verticals, i a la part superior es va fer un mig arc. Dins el nínxol, penjats del sostre, hi havia uns serafins (Rosselló. 1910).
Un poc més enllà, arribem a la Capella del Beat Ramon Llull, després de creuar el barranc per sobre un pont.

(WP-15) Capella de Beat Ramon - 6,5 km - 3 hores i 40 minuts - 273 m d'altitud.
La capella s'aixeca sobre un penyal aïllat fins al punt que per accedir-hi es va fer un pont. Construïda amb pedra calcària i pedra de Santanyí. És d'estil neoromànic, de planta rodona, amb un absis semicircular. Uns escalons donaven accés a la porta. A l'interior hi havia l'estàtua de Ramon Llull i davant un altar. L'any 1975 li va pegar un llamp, que provocar greus danys. L'estat actual és ruïnós, les parets es conserven fins a l'alçada de la cornisa i la cúpula ha desaparegut completament. (Nicolau S. Cañellas. El paisatge de l'Arxiduc)
Retrocedim passant pel pont, pugem una escaleta de tres trams que ens deixa damunt una gran esplanada on hi ha el Berenador de sa Capella. Una taula de pedra d'un sol bloc i a cada banda un banc de pedra. Continuem pujant per unes escales, fins tornar enllaçar amb el camí de sa Torre ( que anava des de Miramar fins al mirador Nou, passant per la Talaia de Son Galceran, que li dóna nom).
Caminet endavant, passem per sota una balma on hi ha els Pedrissos de sa Font de s’Ermitanet, pugem un tram d'escales i saltem, amb l'ajuda d'un botador, una bardissa de troncs. El senderó, continua per damunt un estret marge aferrat a la penya i per damunt la timba. És un tram fàcil però aeri on cal anar alerta. Hi ha un cable aferrat a la roca que serveix de passamà. Als pocs minuts, arribem al mirador des Pi o des Niu des Corb.

(WP-16) Mirador des Pi - 7 km - 4 hores - 324 m d'altitud.
El mirador té un pi al bell mig, està penjat damunt el precipici. Es domina des de s’Estaca fins a sa Foradada.
Deixem el mirador enrere i pujant per unes escales en mal estat, arribem novament a Ca Madó Pilla.

(WP-01) Ca Madò Pilla - 7,2 km - 4 hores i 6 minuts - 383 m d'altitud.
A les 11:50 h donem per finalitzada aquest bonic itinerari.

Fitxa:
Ruta: Circular
Inici/ Final:Ca Madò Pilla
Distància aproximada: 7 quilòmetres
Pujada acumulada: 554 metres
Alçada mínima - màxima: 120 - 522 metres
Temps efectiu sense parades: 2 hores i 41 minuts (Total: 4 hores i 5 minuts)
Excursió realitzada el dia: 14 d'agost de 2019
Cartografia: Mapa Tramuntana Central. Editorial Alpina (Escala: 1:25.000)
Observacions: Itinerari per camins i tiranys de muntanya. Pot presentar dificultats d'orientació. Gran quantitat de camins i tiranys que ens poden despistar.
Referències:Tenim coneixement del tirany que davalla des del camí de s'Ermita fins a la carretera, per l'amic Joan Manera (Pouet685)

Més informació i fotografies: Blog Viaranys

View more external

Waypoint

01-Inici-Final

Waypoint

02-Ermita

Waypoint

03-S. Joan

Waypoint

04-Desviament

Waypoint

05-Portell (Carretera)

Waypoint

06-Mirador Nou

Waypoint

07-Mirador Erassa

Waypoint

08-Pista

(WP-08) Camí de ses Vinyes - 3,8 km - 2 hores i 9 minuts - 143 m d'altitud.
Waypoint

09-Desviament

Waypoint

10-Mirador Figueral

Waypoint

11-Desviament

Passat el mirador, deixem el camí per l'esquerra (Rotlo de sitja)
Waypoint

12-Mirador Miradors

Waypoint

13-Mirador Ferradura

Waypoint

14-Mirador Guix

Waypoint

15-Capella Beta

Waypoint

16-Mirador Pi

Comments

    You can or this trail