Download

Distance

10.38 mi

Elevation gain

3,819 ft

Technical difficulty

Moderate

Elevation loss

2,129 ft

Max elevation

4,577 ft

Trailrank

36

Min elevation

1,736 ft

Trail type

One Way
  • Photo of Milentija- Koznik- Neradja 1350m - Ploča
  • Photo of Milentija- Koznik- Neradja 1350m - Ploča
  • Photo of Milentija- Koznik- Neradja 1350m - Ploča
  • Photo of Milentija- Koznik- Neradja 1350m - Ploča
  • Photo of Milentija- Koznik- Neradja 1350m - Ploča
  • Photo of Milentija- Koznik- Neradja 1350m - Ploča

Coordinates

787

Uploaded

November 18, 2012

Recorded

November 2012
Be the first to clap
Share
-
-
4,577 ft
1,736 ft
10.38 mi

Viewed 4252 times, downloaded 43 times

near Budilovina (Serbia)

MILENTIJA 480m- KOZNIK 922m –NERADJA 1350m- PLOČA 1000m
Na magistralnom putu Brus – Jošanička banja, u selu Milentja, na skretanju ka Osredcima, manastiru Milentija i Krivoj Reci počinje ova staza.
MILENTIJA- KOZNIK DOBRIM GREBENSKIM PUTEM
Posle malog uspona asfaltom ka Osredcima ( 60-ak metara od raskrsnice), skreće se desno na makadam, koji kroz borove i grebenom vodi do Koznika. Na tabli piše Koznik 6km. Ovim putem se stiže do sela Grad, kroz koje se prolazi bez skretanja. Ko želi na Neradju, bez obilaska Koznika, na ulazu u selo skreće levo posle groblja. Put kroz selo nepogrešivo vodi ispod Koznika. Pre izlaska na greben Koznika (sa zelenom vikendicom od velikog bureta) postoji izvor vode (wpt IZVOR). Do Koznika ovde dolazite posle kratkog, ali oštrijeg uspona.
KOZNIK - NERADJA GREBENOM
Silaskom sa Koznika do pomenute vikendice, počinje put desnom stranom grebena pored visa Kosmače 965m. Obilazak ovog visa sa desne strane put vas dovodi do raskrsnice na kojoj put levo vodi nazad u selo Grad, a put udesno dalje grebenom pod Neradju(wpt RASKRS UDESNO). Široki put ide pretežno levom stranom grebena, a pred Neradju prelazi na desnu I pred vecim uspon om skreće desno.
USPON NA NERADJU SA LEVE JUGO-ISTOČNE I JUŽNE STRANE
Tu se isključujemo sa puta kako bi ostali na grebenu ka Neradji. Grebenski put se teže uočava, ali je sve čisto, pa treba ići grebenom. Do vrha Neradje ima više puteva, ali smo mi odabrali onaj koji vrh obilazi s leve strane na oko 1180mnv, jer je postojao strah da je put pravo uzbrdo kroz šumu možda zarastao. Ovaj levi put (južna strana) se lako uočava. On je u visini sa ukrštanjem sa susednim grebenom Pogleda (ovaj greben na stazu dolazi pod 90 stepeni sa istočne strane, pošto u tom trenutku staza ide na jug). Greben Pogleda I Čuke 1079 ostavljamo sa leve strane i nastavlja pravo, i malo udesno ka zapadu, sa malim padom krivudajući udolinama leve strane Nerađe (wpt PUT PRAVO, MALO NANIŽE). Ovim obilaskom (posle dve udoline) dolazimo u poziciju da repetitor na Neradji jasno vidimo sa desne strane. Tu skrećemo desno uzbrdo (wtp DESNO UZ ČISTU STRANU). Do vrha je čista strana sa uočljivim putem kojim idu džipovi. Koristeči ovaj put i konfiguraciju terena savladava se poslednji i najveći uspon.
NERADJA – PLOČA, PUT KROZ NJIVE I VINOGRADE I PORED ZASEOKA, KA ZAPADU I SEVERO-ZAPADU
Posle odmora na vrhu kod repetitora, kreće se putem u travi koji ide na zapad kroz njive i izlazi na veći put pored koga se nalaze betonske bandere. Ovaj put krivuda ka severo-zapadu i ne treba menjati pravac, iako putevi sa leve i desne strane ponegde izgledaju bolje. Posle krst raskrsnice sa boljim putem (na 100 metara pravo od raskrsnice se vide 2-3 kuće) nastavlja se pravo ka kucama nekih 30 metara i skreće blago desno, pa dole ka potoku. (wpt POSLE RASKRSNICE, MALO DESNO) Ako se promaši ovo skretanje, kod kuća postoji put desno (lakat krivina) nadole , koji takodje vodi do suvog potoka pored koga idu 2 puta sa obe strane i oba vode u zaseok (Simići) i dalje sa desne strane potoka ka magistralnom putu i Ploči. Sve nizbrdo. Staza se lako prati,sve je pregledno i ima malo hladovine, ali ako idete prvi put ne treba se opuštati. Na potezu Milentija-Koznik postoje table, inače markacija nema. Ide se većinom putevima, pa je stazu moguće proći biciklom (uz malo guranja).
VREMENA: Milentija – Koznik 2.00 h, Koznik – Neradja 2.15h, Neradja – Ploča 1.10 h.
Pozdrav iz Kruševca, PK Jastrebac.
Intersection

raskrs Milentija

raskrs Milentija. START. Odvajanje sa puta Brus- Josanicka banja, ka Osredcima
Information point

selo Grad

Waypoint

vikendica

Intersection

raskrs udesno

Waypoint

put pravo, malo naniže

Intersection

posle raskrsnice malo desno

Waypoint

Ploča

Summit

Neradja

Neradja, vrh 1350m.
Summit

Koznik

Koznik, XIV vek
Fountain

Izvor

sa leve strane puta od sela Grad, nadomak Koznika. Stotinak metara pre vikendice na grebenu.
Intersection

desno uz čistu stranu

Poslednjih 150 mnv uspona. Najbolje je pratiti konfiguraciju terena, kako bi se ublazio uspon travnatom padinom.

Comments

    You can or this trail