Time  4 hours 59 minutes

Coordinates 3027

Uploaded April 20, 2017

Recorded April 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
165 f
59 f
0
2.6
5.2
10.42 mi

Viewed 620 times, downloaded 13 times

near Meise, Flanders (Belgique)

Op 2 april 2017 wandelden we bij wandelclub Cracks Wolvertem langs de Grimbergse kouter, de 17de eeuwse Liermolen, de abdij van Grimbergen en de historische Charleroyhoeve.

De wandelclub had deze keer de zaal achter zwembad De Wauwer als startplaats gekozen. Goede zaal, maar op een veel volk trekkende mooie lentedag zijn de parkeermogelijkheden daar wel wat beperkt.

We steken aan de Kapellebaan al meteen de A12 over en dalen achter het viaduct af naar de Kartuizerslaan om wat verder linksaf langs de Koninklijke Kasteeldreef en de Hollestraat naar de N211 Vilvoordsesteenweg te wandelen. Dat is meteen ook zowat de grens tussen de drukke en dicht bebouwde Brusselse rand en het verrassend open en rustige land tussen Meise en Beigem.

Pure veldwegels voeren ons tussen akkers en weiden naar buurgemeente Beigem, waar we onder de zandstenen toren van de O-L-Vrouwekerk even rusten in Parochiezaal Zevensterre. De kerk van Beigem werd tijdens de eerste wereldoorlog grotendeels vernieuld. Pas in 1925 werd de huidige kerk gebouwd.

Na een rondje rond de bezienswaardige Onze-Lieve-Vrouwekerk wandelen we het dorp uit langs de G. De Donderstraat en slaan aan de Onze-Lieve-Vrouw van Beigemkapel op de T-splitsing rechts de Molenstraat in. Deze modern ogende kapel uit 1946 vervangt een oudere 17de eeuwse kapel, die waarschijnlijk aan de overkant van de straat stond. We wandelen verder door de Molenstraat het dorp uit en de Groenstraat in, die ons op de grens van Humbeek brengt. Maar voor we zo ver zijn, gaat het rechtsaf langs de Steeneikstraat terug in zuidelijke richting.

De volgende bebouwde strook is smal en vrijwel direct kunnen we links de landelijke Lintbaan in, die ons terugbrengt naar Beigem. Na even pauzeren volgt een stukje Beigemsesteenweg naar de wijk Ten Doorn en de Grote Heirbaan. Rechtsaf de Vlasschaardstraat in en langs de vrij lange Beukenstraat komen we via de op een bosdreef lijkende Vorststraat aan de Liermolen.

Het terras voor de Liermolen nodigt uit om even te pauzeren op deze historische plaats. De Liermolen is een watermolen aan de Maalbeek. Hij is genoemd naar de heren van Lire, die in 1341 hun watermolen aan de abdij van Grimbergen verkochten. De molen werd eind jaren 1970 gerestaureerd. Sinds 1980 maakt hij deel uit van het Museum voor Oudere Technieken, dat de watermolen voor maaldemonstraties gebruikt.

Achter de molen volgen we even het Kapellen Wandelpad langs de Maalbeek naar de Charleroyhoeve. Achter een fraaie rondbogige inrijpoort met jaartal 1741 ligt hier de voormalige abdijhoeve van de Abdij van Grimbergen, die de hoeve in 1665 bouwde. De naam verwijst naar koning Karel II die toen landsheer van de Spaanse Nederlanden was.

Door de Rijkenhoekstraat wandelen we naar het centrum van Grimbergen, kijken even rond in de Abdijkerk en gaan dan in vrijwel rechte lijn door de Bakkerstraat, Langesteenseg en Spiegelhofvoetweg en verlaten langs de Doornbaan het dorp.

De Doornbaan gaat over in een veldweg die over de Potaarde, de Grimbergse kouter, weer naar Meise loopt. Even rechts en dan de Maalbeek oversteken om enkele straten verder de fietsers- en voetgangersbrug over de A12 te bereiken.

Aan de overkant wandelen we tussen de drukke verkeersader en de Nationale Plantentuin naar het centrum van Meise. Voorbij de laatgotische St-Martinuskerk en door de Brusselsesteenweg komen we aan de Muze, het Gemeenschapscentrum van Meise, waarachter ook het zwembad en de startzaal liggen en we deze aangename wandeling kunnen afsluiten.
Sacred architecture

Abdijkerk Van Grimbergen

Abdijkerk Van Grimbergen 1850, Grimbergen, Vlaams-Brabant, BEL
Picnic

Charleroyhoeve

Provisioning

De Liermolen

De Liermolen 1850, Grimbergen, Vlaanderen, Belgium
panorama

Hollestraat, Meise

panorama

Rodesche wegel

panorama

Kapruin

panorama

Kapruin

panorama

Kerk van Beigem

panorama

Kapel Molenstraat

panorama

Groenstraat

panorama

langs de Groenstraat

panorama

Langs Voetweg 7

panorama

Daalstraat, GR12

panorama

langs de Lintbaan

panorama

Lintbaan

panorama

Nachtpad, voetweg 30

panorama

Pastorie Zevensterre

panorama

achter Ten Doorn

panorama

Vlaschaardstraat

panorama

Terras Liermolen

panorama

Liermolen

panorama

Charleroihoeve

panorama

Liermolen

panorama

Abdijkerk Grimbergen

panorama

Spiegelhofvoetweg

panorama

Doornbaan

panorama

Potaarde

panorama

Potaarde kouter

panorama

bruggetje Maalbeek

panorama

A12

panorama

Fiets- en wandelbrug

panorama

kerk van Meise

panorama

De Muze, achter het zwembad

Sacred architecture

Kapel Steeneik

Kapel Steeneik 1851, Humbeek, Vlaams-Brabant, BEL
River

Maalbeek

Picnic

Zevensterre

Picnic

Zwembad de Wauwer

Zwembad de Wauwer Meise, Vlaams-Brabant, BEL

1 comment

 • Taleba Aug 29, 2018

  I have followed this trail  View more

  Pas top trop de voitures

You can or this trail