Time  3 hours 44 minutes

Coordinates 291

Uploaded July 7, 2016

Recorded April 2004

-
-
2,409 f
1,286 f
0
2.3
4.5
9.02 mi

Viewed 747 times, downloaded 19 times

near Sant Llorenç Savall, Catalunya (España)

Recupero un projecte que vaig fer conjuntament amb el meu pare l'any 2004. Ell estava capacitat per fer la Matagalls - Montserrat d'una tirada, però no volia fer-la de cap manera, així que li vaig proposar fer-la per etapes durant uns quants caps de setmana. La idea li va encantar i la vam fer en 6 etapes, al nostre ritme gaudint del paisatge.

La quarta etapa és la que transcorre pel sector de la serra de Sant Llorenç del Munt, i uneix el poble de Sant Llorenç Savall amb la urbanització El Cavall Bernat de Matadapera.

Inclús, aquesta etapa la podem subdividir en dues parts ben diferenciades. La primera, del poble de Sant Llorenç Savall fins a la Mare de Déu de les Arenes, l'itinerari, força còmode i en direcció genèricament sud, transita entre la serra de Sant Llorenç i el riu Ripoll, passant per interessants llocs de patrimoni rural com el Molí de la Roca i la Roca, de patrimoni natural com el torrent de la Vall d'Horta i Pi de les Quatre Besses o religiós com la mateixa ermita o capella de la Mare de Déu de les Arenes. La segona part segueix genèricament la direcció oest sud-oest, i és la que creua pròpiament la serra de Sant Llorenç del Munt, i ho fa pel seu sector més meridional, evitant creuar-la per la Carena del Pagès, on el desnivell seria més pronunciat. Tot i així, bona part del desnivell de l'etapa es concentra en aquest tram. No és gens menyspreable l'ascens per la Carena de l'Illa fins el Turó de Matalonga i el Coll Llarg, amb fortes rampes en el seu començament. Tot seguit, voregem la Mola passant per paratges naturals molt interessants, com la Castellassa de can Torres o el Gorg del General. Passat el coll de Grua arribem a la urbanització El Cavall Bernat, per la qual carrerajerem fins arribar al punt més baix, la Riera de les Arenes, a l'altre extrem de la urbanització.

Etapa 1: El Montseny.
Etapa 2: Els Cingles de Bertí.
Etapa 3: Els Cingles de Gallifa.
Etapa 5: La Serra de l'Obac.
Etapa 6: Arribada a Montserrat.

Índex IBP: 62.

View more external

Sacred architecture

Sant Llorenç Savall

La vila de Sant Llorenç Savall, a 466 metres d'altitud, és situada a l'esquerra del Ripoll, en l'interfluvi d'aquest riu amb el torrent del Burc. Es formà al llarg de l'antic camí de Castellar a Granera (carrers de Barcelona, Nou i de Sant Feliu) i de l'antiga parròquia de Sant Llorenç, on fou construïda la nova església parroquial de Sant Llorenç, situada a la Plaça Major. Antigament anomenat Lacerao Lacaria; l'any 947 és documentada la parròquia de Sant Llorenç dins el terme de Llatera; més endavant s'anomena la parròquia Sant Llorenç de Valle, nom que persisteix fins els volts del 1512, en què es troba esmentada amb el nom de Sant Llorenç Savall. Aquesta parròquia i les altres, San Feliuet de Vallcàrcara, Sant Jaume de Vallverd i Sant Pere de la Vall de Mur, estaven situades dins el terme de Lacera; després dins la jurisdicció del Castell de Pera, i finalment en el terme de Sant Llorenç Savall.
Intersection

La Creu de Ricó

En aquesta cruïlla de camins hi havia hagut una popular creu de terme de fusta, que fou destruïda l'any 1936. La creu actual fou inaugurada i beneïda el diumenge de Rams de 1968, per mossèn Llorenç Garriga, fill del poble. És obra del forjador Lluís Brossa, també llorençà. Creu de ferro amb les bandes reforçades, instal·lada sobre un pedestal de pedra del país, en substitució d'una antiga creu de terme. En una de les cares de la base hi ha la inscripció "Any de la fe 1968". La creu és, a més, un lloc de referència local per trobar-se en una cruïlla de camins.
Building of interest

La Roca

La Roca és una de les masies més grans i majestuoses de la zona, a l’entrada de la vall d’Horta. Amb antecedents històrics anteriors al segle XIV, ha estat escenari d’actes vinculats al bandolerisme. A part de magatzem, granges, corts, horts i conreus, compta amb un antic trull d’oli, un sifó d’aigua, un molí fariner i un forn d’obra de l’època medieval, forn d’obra de coure on, un cop l’any, es couen rajoles i teules de forma artesana (mitjançant antigues tècniques romanes). La masia de la Roca fou sotmesa al domini del castell de Pera i va esdevenir molt pròspera a partir de finals del segle XVI, quan el seu propietari, Valentí Roca, va adquirir el molí fariner que hi ha al costat mateix de la masia (al llindar d'una finestra del mas hi ha una inscripció amb l'any 1558).
Building of interest

Molí de la Roca

La Roca és una de les masies més grans i majestuoses de la zona, a l’entrada de la vall d’Horta. Amb antecedents històrics anteriors al segle XIV, ha estat escenari d’actes vinculats al bandolerisme. A part de magatzem, granges, corts, horts i conreus, compta amb un antic trull d’oli, un sifó d’aigua, un molí fariner i un forn d’obra de l’època medieval, forn d’obra de coure on, un cop l’any, es couen rajoles i teules de forma artesana (mitjançant antigues tècniques romanes). La masia de la Roca fou sotmesa al domini del castell de Pera i va esdevenir molt pròspera a partir de finals del segle XVI, quan el seu propietari, Valentí Roca, va adquirir el molí fariner que hi ha al costat mateix de la masia (al llindar d'una finestra del mas hi ha una inscripció amb l'any 1558).
River

Torrent de la Vall d'Horta

El torrent de la Vall d'Horta és un curs d'aigua que drena la part més oriental del Massís de Sant Llorenç del Munt. S'origina en la unió del torrent de la Font del Llor i el torrent de Pregona. Després de recórrer quasibé 3 quilòmetres desemboca al riu Ripoll, a prop del nucli de les Marines.
Waypoint

Urbanització les Marines

Tree

Pi de les Quatre Besses

El Pi de les Quatre Besses o Pi de les Quatre Besses del Dalmau (Pinus pinea) és un arbre que es troba en el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i la Serra de l'Obac, i és un dels arbres més espectaculars de tot el Vallès Occidental. Hom creu que té entre 300 i 500 anys d'existència i les seues quatre besses simètriques es ramifiquen a 1,3-2 metres des de la base. Està malalt des de l'any 2004 i, tot i les intervencions que s'hi han realitzat, una de les seues branques és morta des del 2005, mentre que la resta de la capçada mostra un aspecte gris i poc saludable. L'agost del 1988 fou declarat Arbre Monumental de Catalunya (codi 40.223.01) i n'és l'únic de tot el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. Perímetre del tronc a 1,30 m: 4,40 metres. Alçada: 27,5 metres. Amplada de la capçada: 14 x 21 metres.
River

Riera Seca

Sacred architecture

Mare de Déu de les Arenes

Tot i que no se'n té certesa, se suposa que l'orde benedictina que manava al monestir de Sant Llorenç del Munt, i que controlava la parròquia de Sant Feliu del Racó, va fer bastir l'ermita de la Mare de Déu de les Arenes entre els segles XI i XII. Se sap que el 1121 ja estava dempeus. Es tracta d'una capella d'estructura senzilla, amb una única nau rectangular, amb volta de canó, i un absis semicircular amb volta de quart d'esfera. La capella té una casa adossada a la seva esquerra. L'absis, la nau i la casa daten del segle XII; l'allargament de la nau i un petit portal del segle XIV i un atri fou construït als segles XVIII-XIX. La casa de l'ermità està adossada a la banda nord.
Waypoint

Carena de l'Illa

Summit

Turó de Matalonga

Mountain pass

Coll Llarg

Coll situat en el punt culminant de la Carena de l'Illa. Les vistes de la Castellassa de can Torres són fantàstiques.
Waypoint

L'Escala

fountain

Font de les Mosques

És com una petita bassa al costat del camí, en una zona ombrívola. El camí té passos de roca nua, com el de la Canal de la Dona Morta.
Lake

Gorg del General

És com una bassa just a la dreta del camí. Aquest gorg s’utilitzava per abeurar el bestiar que feia el trajecte de Matadepera a Sant Llorenç Savall, que és on hi havia els molins. És una especialment humida i amb exemplars de pi pinyer.
Mountain pass

Coll de Grua

Intersection

Urbanització Cavall Bernat

Arribem a la urbanització pel Camí Moliner. Seguim el carrer asfaltat en direcció el Cavall Bernat i anem baixant a través de la urbanització tot zigzaguejant pel carrerer de la mateixa.
River

Riera de les Arenes

La riera de les Arenes discorre pel Vallès Occidental al llarg d'uns 15 km i té una conca de 30 km². Neix al vessant sud del coll d'Estenalles, més avall del turó del Montcau, a la serra de Sant Llorenç del Munt (en terme municipal de Mura). Passa per Matadepera (on rep, per la dreta, el torrent de la Font de la Riba, a l'altura de la urbanització de les Pedritxes), Terrassa i les Fonts. Aquí conflueix, també per la dreta, amb la riera del Palau i llavors passa a formar la riera de Rubí, la qual va a parar al Llobregat.

2 comments

  • Photo of JMSMJ

    JMSMJ Sep 19, 2016

    Molt bona redacció, he fet aquesta ruta moltes vagades i la definicio es perfecte, felicitats

  • Photo of jcanosanchez

    jcanosanchez Sep 19, 2016

    Gràcies

You can or this trail