Time  3 hours 35 minutes

Coordinates 1412

Uploaded November 23, 2018

Recorded November 2018

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
2,157 f
1,594 f
0
1.2
2.4
4.77 mi

Viewed 413 times, downloaded 23 times

near Bel, Valencia (España)

4 de novembre de 2018

El diumenge 4 vaig dedicar la jornada a conèixer els voltants de Sant Domingo, endinsant-nos amb totes les perspectives possibles la vivència en els masos, la connexió en la natura, les relacions socials, la importància d'un estil de vida arrabassat...
Felicito des de "Senderes", l'empenta i compromís de la Cooperativa la Pastora, i els animo a seguir proposant jornades com la que hem viscut de difusió i estima del nostre patrimoni històric i natural.
Us deixo la descripció de la ruta que vam fer el diumenge 4 pels voltants de Sant Domingo.

Aproximació: Per accedir a l'ermita ho podem fer des de Vallibona per la pista esfaltada que uneix aquest poble amb Rossell. A uns 10 Km i a l'esquerra veiem l'entrador que per la vora del barranc de Sant Domingo ens puja fins a la lloma on es troba l'ermita. També, evidentment podem pujar des de Rossell i seguir durant uns 16 Km, la revirada pista esfaltada cap a Vallibona, fins a l'entrador de l'ermita.

Sortim de l'esplanada de davant de l'ermita passant a tocar de les monumentals carrasques, al mateix accés de l'ermita, i creuem un gran bancal en direcció oest fins al Peiró de l'ermita. Allí prenem el sender, que en la mateixa direcció seguim uns 650 m. Punt on deixem el sender principal i davallem per un corriol a l'esquerra que en poca estona ens deixa al Mas de Llepús. Al sudoest del mas veiem una gran carrasca que lamentablement, potser degut a algun tipus de fong, o a la contaminació, està bastant malmesa. Sobta veure com tot i ser a molts quilòmetres de la "civilització" i estar al mig d'un bosc a la muntanya, fins aquí arriba la fatídica contaminació que ens farà perdre exemplars monumentals, com la carrasca del Mas de Llepús. Grans arbres que, per altra part, es poden veure sovint prop de les masades d'aquesta zona. Arbres que per als propietaris dels masos eren com una mena d'assegurança per als mals temps (com per exemple assegurar-se davant alguna malaltia, o algun daltabaix econòmic, i poder fer-hi front econòmicament posant a la venda la llenya). Eren reservoris naturals per poder tirar ma en cas de necessitat.
Del mas baixem pel camí de carro que porta a la carretera. La seguim uns metres en direcció sud-oest i entrem al primer camí que trobem per l'esquerra i que també en pocs metres ens deixa al Mas de Segura, una altra gran masada als peus de l'ermita, amb nombrosos edificis adossats, una bassa argiler, un pou, corrals... Sembla ser que algun dels masovers era també el responsable de l'ermita donada la seva proximitat.
Sortim pel camí ample del nord-est de l'era de davant del mas per anar a trobar el barranc de Sant Domingo, que creuarem diverses vegades baixant cap al riu Cervol. Quasi a tocar del riu trobem el camí que el remunta, i que ara seguirem en direcció oest. A la cruïlla trobem la Capella de Baix, força enrunada, que segurament marcava el punt d'accés del camí cap a l'ermita, als viatgers que pujaven de Rossell cap a Vallibona.
Resseguim la llera completament seca del Cervol, creuant-lo fins a quatre vegades, per amples camins paral·lels al riu. A uns dos Km de la Capella de Baix, i pendents al costat esquerra del camí, uns metres per sobre del riu, veiem les restes del Molí del Tossalet, on encara hi ha una vella mola i per la part de sota, a nivell de riu veiem el forat de sortida del cup del molí. Remuntant uns metres per la llera arribem a una gran cadolla del riu Cervol, on hi ha un fort escaló del riu d'uns tres o quatre metres, desnivell que segurament van aprofitar per conduïr aigua fins al molí i aprofitar la força de l'aigua i el desnivell per moldre.
Uns metres més endavant trobem la confluència del barranc dels Cocons amb el Cervol. El camí el creua i remunta per l'altra vessant. Al final d'un empinat coster trobem la Capella de Dalt de Sant Domingo. Punt que, com abans, assenyalava el camí d'accés a l'ermita a la gent que baixava de Vallibona. Foto de grup i desfem uns metres el camí, baixant la costa fins al barranc del Cocons que comencem a remuntar per l'esquerra per un senderó senyalitzat. Aviat deixem el barranc, creuant-lo i prenen un sender que en lleugera pujada i en direcció est, va guanyant metres fins a retrobar la carretera a una pronunciada corba. La creuem i seguim pel sender que segueix remuntant fins a assolir una cota que mantenim sempre en direcció est cap a l'ermita. Trobem també aviat la bifurcació que havíem pres per baixar al Mas de Llepús. El mateix sender de l'inici de la ruta ens retorna a l'ermita de Sant Domingo.
Un altre cop, agraïr a la gent de la Pastora, la descoberta i història d'aquests racons de la Tinença.
Salut i muntanya!!!

View more external

panorama

Cadolla del Molí del Tossalet

Río Cervol
Sacred architecture

Capella de Baix de St Domingo

Sacred architecture

Capella de Dalt

Land
Tree

Carrasca del Mas de Llepus

Land
Tree

Carrasques de St Domingo

Land
Ruins

Cup del Moli de Pampa

Land
Sacred architecture

Ermita de St Domingo

Land
River

Llera Ríu Cervol

Río Cervol
Ruins

Mas de Llepus

Ruins

Mas de Segura

Ruins

Moli del Tossalet

Sacred architecture

Peiró St Domingo

Land

4 comments

 • Photo of Josep Vinyes Salvador

  Josep Vinyes Salvador Nov 27, 2018

  Com sempre, un déu.

 • Photo of pepbad

  pepbad Nov 27, 2018

  Moltes gràcies Sr.Vinyes!!!

 • Photo of samorà

  samorà Nov 24, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Bona ruta per fer a la tardor.

 • Photo of pepbad

  pepbad Nov 25, 2019

  Agraït pel comentari Samorà! Salut.

You can or this trail