Time  3 hours 55 minutes

Coordinates 1675

Uploaded May 30, 2016

Recorded May 2016

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
3,001 ft
1,473 ft
0
2.0
3.9
7.9 mi

Viewed 2558 times, downloaded 150 times

near les Preses, Catalunya (España)

Avui han arribat uns col•legues de l’avi, bombers de l’Empordà i, com la meva àvia; amb molt de criteri, car l’avi perd el compàs ja amb massa facilitat i freqüència, m’ha facultat per fer campana de la Bòbila i; més que acompanyar-los, dirigir-los amb un mínim de seny – el que li manca; des que va néixer, al iaio - per aquestes boscúries que envolten la meva escola. L’àvia diu que cal preservar la pensió mensual a tota costa. La vida està molt cara i difícil.
Aprofitem que fa un parell de setmanes l'entitat local Els Enfilats - Centre Cultural de les Preses – un grup amb empenta i bona predisposició a recuperar vells corriols i indrets d’aquest bonic racó de la serra de Marboleny, entre d’altres positives accions – va organitzar la sisena marxa dels Llenyataires. Marxa en record i homenatge a totes les persones que al llarg d’un període de la nostra història recent van fer del treball a bosc un sistema de vida i un mode de supervivència.
Sortida i arribada a l’aparcament situat davant mateix de l’escola la Bòbila de les Preses. Aquest espai – uns 2.000 m2 – serveix per deixar els vehicles dels familiars dels alumnes quan aquests van a portar-los i recollir-los durant els dies lectius. A l'escola la Bòbila, paradoxes de la vida, als antics rajolers se'ls premiava per fer quantes més teules i totxos millor, en canvi, ara, als actuals treballadors de la Bòbila se'ls prima per deixar la producción de " totxos i totxanes" a zero. Els caps de setmana l’espai sol romandre quasi bé desert. En tot cas hi trobareu sempre – qualsevol dia de la setmana - abundant aparcament.
Les Preses és un municipi geogràficament equilibrat, ja que comprèn una franja de la Vall de Bas i el vessant de Tramuntana de la serra de Marboleny. És, a la vegada, un poble vell, ja que en el reculat 922 es tenen notícies de l’alou de les Preses.
Iniciem la marxa en direcció a l’ església parroquial, així; d’entrada, m’estalvio passar pel davant de la porta de l’escola, no fos cas . Sant Pere de les Preses se’ns mostra visible amb les seves espectaculars torres bessones sobresortint pel damunt de la pairalia de can Mata. Passem per l’arcada de la Mata, residència antiga i senyorívola amb marcat caràcter a prova de segles i edifici emblemàtic de la població.
Trobem l’església de sant Pere de les Preses, obra d’imitació neoclàssica, de les darreries del segle XVIII, amb tres naus separades per columnes, bastida segurament al mateix lloc que la consagrada pel bisbe Berenguer Dalmau, l’any 1019. Al terra del carrer Major, prop de l'església, apreciem unes curioses petjades metàl·liques amb diferents noms personals.
Pel carrer més llevantí de la població ens atansem als darreres del camp de futbol per iniciar l’entrada al bosc. El marcat corriol – marques grogues d’Itinerànnia – puja de forma suau i progressiva, superant el collet de la Cantina i visitant la bella fageda del Clot abans de situar-nos a la cruïlla del Camp Fondo, nom amb el que es coneix el cràter del volcà de Racó. Allà mateix, limitant bosc i camp; trobem el mas de Racó. Modest edifici amb una privilegiada situació; es troba en l’actualitat en fase de rehabilitació.
Continuem camí planejant per la baga del Solé. Zona de fageda ombrívola ens porta a visitar l’abandonada font de Racó – senyalitzada a la dreta del corriol - i travessar el feréstec torrent del Clot de les Grípies abans d’arribar a l’església de sant Miquel del Corb.
Se suposa que l’edifici es troba aixecat en el lloc on hi hagué una torre de guaita romana, o un santuari pagà dedicat a Mercuri. D’aquí se'n dedueix la seva ascendència preromànica. És una construcció d’una sola nau, amb capçalera a llevant. Les parets són senzilles. L’àbsida, a llevant, és carrada i té al mig una finestra amb arc de mig punt. Campanar de torre quadrada i teulat de quatre vessants i una obertura en cadascuna de les seves parets. A mig dia, finestra
de doble esqueixada, refeta amb arc de mig punt, i també dos ferms contraforts. A la façana principal hi ha un espaiós porxo, que aixopluga la porta d’entrada, adovellada i acabada amb arc de mig punt. Entre el santoral que s’hi venera hi ha sant Isidre i la seva muller, santa Maria de la Cabeça.
Deixem l’església i, per un corriol entre alzines, guanyem alçada de forma insignificant fins a l’arribada al final d’una molt atrotinada pista de treballar a bosc. A partir d’ara l’ascensió es fa més evident i deixa poc espai per a fer un esbufec, o sigui : caldrà moure, - l'avi no vol paraulotes - el " gluteus maximus ". Al llarg d’aquesta zona de la marxa trobem diferents i acurats rètols de fusta gravada – regal dels Enfilats - Centre Cultural de les Preses - amb indicacions orientadores que ajuden a fer camí. També trams on s’han de superar graons naturals ( escales del Curós o fondal de la Font ) on es pot apreciar, al costat de restes de feines antigues de neteja de l’indret, la tasca d'acondicionament del camí que els organitzadors han portat a terme amb motiu d’aquesta sisena edició dels Llenyataires. Muntanya amunt; i sobrepassats el s 800 m., arribem pràcticament dessota la vertical del cim de Puig Rodó. Aquí trobarem l’obra d’art – paciència, esforç, saviesa, eficàcia i eficiència aplicada a la natura – amb la que els senyors/es organitzadors/es han arribat al bell mig del cim sense haver de malmetre ni un sol ct. d’itinerari i de la forma més fácil, respetuosa i enginyosa possible. A les fotografies es pot apreciar el centenar de graons aparellats amb passamà rodó de fusta d’alzina; degudament ancorats, i el centenar més de graons; gravats a la terra i a la pedra a base de treballar-los amb el pic i el xapo. Segurament també amb el nivell i la plomada, atesa la seva perfecció. Ara cal esperar que una pluja equilibrada vagi consolidant el terreny de forma lenta però segura.
Puig Rodó. Formidable mirador – quasi bé 360 graus – de la Garrotxa. No cal enrollar-se gaire. Podeu pujar còmodament amb cotxe fins a la zona de Xenacs, i en 10 minutets – els més vellets o els més petits – assolireu el cim. Paga la pena.
Els caps de setmana la carretera asfaltada de Xenacs es troba oberta. Els dies feiners, previ concert al poble, se’n faciliten claus per obrir la cadena situada a l’inici de la carretera al pla de la vall i, així; poder accedir-hi. Més fàcil impossible.
Reposats els avis del natural panteix– algun encara no sé com ha arribat a dalt, car han experimentat totes les variants d'ascensió posibles : quatre grapes, reptant, canvi de color corporal, suada de pollastre, etc - , esmercem 7/8 minutets i ens arribem al xiringuito de Xenacs per una ampla i reposadora pista. Ara, canviant radicalment de direcció, encarem una lleugera, però sostinguda pujada, que a migdia ens atraça al cim del serrat de les Aulines, punt que, amb els seus 915 m. s’erigeix en la cota més elevada del sector.
Poc abans del cim del serrat de les Aulines, deixant les indicacions d’Itinerànnia, derivem a la dreta per iniciar un descendent corriol que transita per un jove alzinar. El camí, sinuós i plàcid, ens porta primer al collet de Llosassos – punt panoràmic de primer ordre - i, després pels emprius de les Preses, zona d’aprofitament forestal, fins al puig de Murrià o de Roca Bellera.
Trobem la torre del telègraf òptic que unia per ( Montolivet, el Coll del Collsacabra, Manlleu i Vic ) les comunicacions; de caire militar, entre les capitals d’Osona i la Garrotxa. Antoni Noguera i Massa, excel•lent historiador situa aquesta edificació en època romana i suposa que la torre servia per vigilar alguna via romana, segurament la de Gerunda a Ausa ( Girona – Vic ) per Banyoles, la vall del Ser, les Preses i el coll de Bracons.
Continuem en direcció sud. El molt descendent corriol visita un jove aulet i, després d’un marcadíssim revolt a l’esquerra, transita; de pla, per espai d’un parell o tres de minuts, en direcció a llevant. A continuació el corriol reprèn la direcció a migdia i visita el pou, l’abeurador i les migrades ruïnes de mas Roig. Encarats al sud, descendim per un camí de peu rodó amanit amb unes zones de codines que abasten unes vistes meravelloses de sant Esteve de Bas i els Hostalets en primera instància, i de les cingleres del Colllsacabra i del massís del Puigsacalm com a teló de fons.

Camí avall, deixem a la dreta el trencall que mena a la propera font del Pleix, i ens atansem al collet de les Tres Creus, lloc on podem observar la figura de les creus tallada en el costat vertical d’una roca. Cruïlla de camins : obviem els dos que ens queden al davant ( sud i ponent ) i, canviant radicalment de direcció, encarem un fressat corriol que marxa decididament al nord tot travessant el molt ombrívol racó del torrent de mas Roig. En aquest indret també es pot apreciar la bona feina de neteja forestal que han fet els membres organitzadors de la marxa.
Travessat el torrent, arribem al bonic mas de Feixella, el més elevat de la zona que formen els masos de l’Estanyol, can Croset, els Casals, etc., aquests molt propers al pla de la carretera C-153 i al bici carril. Ara toca l’última pujadeta d’avui. Es tracta d’una antiga i ampla pista de treballs a bosc. Força ben conservada; ascendeix de manera sàvia i confortable, i ens ofereix un molt bon mirador del massís del Puigsacalm i la serra del Llancers a la part superior i de la plana de Rubió i la boca nord del túnel a la part baixa, abans de situar-nos en un revolt de la carretera asfaltada de Xenacs.
Encarem la carretera en sentit descendent – els iaios ja no donen per més – i l’abandonem en el pròxim revolt situat a uns 200 m. de distància. Aquí ens escapem per la dreta i encarem el senyalitzat camí dels Bous, itinerari que uneix el poble de les Preses amb la zona recreativa de Xenacs.
Ens resta baixar per un net bosc barrejat de faig, roure i alzina per arribar a l’acurat mas de Bellot, indret on comença la plana del poble i s’albira les bessones torres de l’església. Aviat, abans d’arribar a l’aparcament, passarem pel davant de la meva escola, lloc on val més que no m’hi encanti gaire, ja que; oficialment, tinc galteres i una febre que Déu n’hi do.
A cada fotografia i wp hi trobareu informació addicional.
Salut i bona marxa.
Information

Parking.

Lloc de fácil aparcar. Situat al davant de l'escola la Bòbila, a la población de les Preses.
Photo

Volcà de Racó.

Volcà i mas de Racó.
fountain

Font de Racó.

Font situada a l'obaga del Solé.
Sacred architecture

Sant Miquel del Corb.

Església preromànica situada a les estribacions de la serra del Corb en el terme municipal de les Preses.
Information

Camí nou de les escales.

Obra nova de la colla Cultural de les Preses. Tot un descobriment.
panorama

Puig Rodó.

Cim panoràmic.
Information

Xenacs

Área recreativa de Xenacs. Hi ha un petit bar obert els caps de semana.
panorama

Collet de Llosassos.

Indret amb magnifiques vistes del massís del Puigsacalm.
Information

Torre de Murrià.

Restes de la torre de telegrafia òptica que unia les capitals d'Osona i la Garrotxa.
Information

Mas Roig.

Migrades ruïnes del petit mas Roig. Conserva el pou i un petit abeurador situat al seu costat. Ambdós molt propers a la casa.
Mountain pass

Collet de les Tres Creus.

Cruïlla de camins. Aquest indret es trova molt a prop de la población de sant Esteve d'en Bas.
Photo

Mas Feixella.

Petit i acurat mas situat en el final de carrera d'aquesta zona.
Information

Camí dels Bous.

Itinerari bosquetà que uneix el poble de les Preses amb la zona recreativa de Xenacs.

91 comments

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Collet de les Tres Creus.
  En aquest punt triem el camí que ens queda a la dreta. Encarat al nord, és el més amagat dels tres corriols. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510818/photo-8350873

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Vista del massís del Puigsacalm des del punt de sortida i arribada de la marxa. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806/photo-8350497

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Escola la Bòbila i muntanya de Murrià o Roca Bellera des de l'aparcament. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806/photo-8350499

 • Photo of CARLES PUJOLAR

  CARLES PUJOLAR May 31, 2016

  Molt bé Ramón , en penges poques però val la pena llegir a tot un mestre .. de l´escritura i dels camins arreu Catalunya

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Pairalia de can Mata. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806/photo-8350508

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  La meva escola ! I jo fent campana ! https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510808/photo-8350569

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Coses de l'avi. Ha repetit la foto ! https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510808/photo-8350574

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Zona ajardinada molt utilitzada pels familiars dels alumnes de la Bòbila. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510808/photo-8350577

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  En Jordi té feina a netejar les restes de les catifes de Corpus. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510808/photo-8350579

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Sant Pere de les Preses. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510808/photo-8350581

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Rètols per a l'ocasió d'aquesta edició de la marxa dels Llenyataires. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510809/photo-8350597

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Cràter del volcà de Racó. Conegut amb el nom de Camp Fondo. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510809/photo-8350602

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  En el Camp Fondo és habitual trovar-hi cavalls i d'altres animals. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510809/photo-8350603

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Més rètols. Aquests Enfilats s'ho han currat. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510809/photo-8350606

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Mas de Racó. Veí del cràter del volcà de Racó. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510809/photo-8350611

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Muntanya i mas de Pujou, a l'inici de la Fageda d'en Jordà. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510809/photo-8350616

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Font de Racó. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510810/photo-8350626

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Font de Racó a la baga del Solé. Es troba en un estat de total abandonament. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510810/photo-8350628

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Indicador de la Font de Racó. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510810/photo-8350629

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Un dels múltiples rètols que els organitzadors de la caminada han repartit al llarg del recorregut. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510811/photo-8350644

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Porxo de l'església de sant Miquel del Corb. Alguns frikis també. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510811/photo-8350646

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Detall del campanar de torre quadrada. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510811/photo-8350649

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Detall dels contrafors i campanar de l'església. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510811/photo-8350651

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Plafó informatiu situat al costat de l'església. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510811/photo-8350656

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Indicadors de la marxa. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510811/photo-8350661

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Graons finals en l'ascensió a Puig Rodó. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510812/photo-8350697

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Molta feina i ben feta ! https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510812/photo-8350699

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Ara cal que el temps ens ho preservi. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510812/photo-8350704

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Detall del nivell de qualitat dels rètols. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510812/photo-8350706

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Vistes septrentionals des del Puig Rodó. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510812/photo-8350709

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Sant Julià del Mont i Batet des del Puig Rodó. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510812/photo-8350711

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Carena de la serra del Corb. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510813/photo-8350724

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Punt central de Puig Rodó. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510813/photo-8350732

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Serra de Marboleny. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510813/photo-8350736

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Ciutat d'Olot. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510813/photo-8350738

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Senyera a Puig Rodó. Fa temps que hi és. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510813/photo-8350742

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Sense comentaris. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510813/photo-8350744

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Xenacs. Zona recreativa. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510814/photo-8350760

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Xiringuito de Xenacs. És obert els caps de semana. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510814/photo-8350761

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  A la zona recreativa de Xenacs s'hi accedeix per una còmoda carretera asfaltada. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510814/photo-8350763

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Es veu a venir el mal temps ! https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510814/photo-8351817

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Senyal d'Itinerànnia. Alguns trams del recorregut coincideixen amb la xarxa groga. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510814/photo-8351820

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Collet de Llosassos. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510815/photo-8350769

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Codines al collet de Llosassos. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510815/photo-8350773

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Vall de Bas. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510815/photo-8350779

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Detall repetit. Què hi farem ! https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510815/photo-8350777

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Puigsacalm i coll de Bracons. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510815/photo-8350781

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Ruïnes de Murrià. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510816/photo-8350806

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Torre de telègraf òptic que unia diferents indrets del territorio. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510816/photo-8350808

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Rètol a Murrià. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510816/photo-8350811

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Comencem a baixar en dirección a mas Roig. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510816/photo-8350815

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Una altra de repetida ! https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510817/photo-8350831

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Pou de mas Roig. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510817/photo-8350837

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Abeurador de mas Roig. Situat al costat del pou. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510817/photo-8350838

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Bardisses a mas Roig. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510817/photo-8350841

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Restes de mas Roig. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510817/photo-8350844

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Mas Roig. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510817/photo-8350848

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Vall de Bas i Collsacabra. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510818/photo-8350865

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Serra de la Calcina. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510818/photo-8350868

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Rètol indicador del collet de les Tres Creus. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510818/photo-8350870

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  En aquest punt pots triar entre tres camins diferenst. Tu mateix ! https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510818/photo-8350877

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Baga del torrent de mas Roig. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510818/photo-8350883

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Detall de la bona feina feta pels organitzadors de la marxa. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510820/photo-8350899

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Torrent de mas Roig. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510820/photo-8350900

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Mas Freixella.
  https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510820/photo-8350904

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Estables i cavalls a Freixella. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510820/photo-8350907

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Miranda entre Freixella i la carretera de Xenacs. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510820/photo-8350911

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Indicadors del camí dels Bous. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510821/photo-8350921

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Detall del camí dels Bous. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510821/photo-8350922

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Camps del mas Bellot. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510821/photo-8350924

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Bestiar al camps de mas Bellot, ja al pla del poble de les Preses. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510821/photo-8350925

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Muntanya de Murrià. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510821/photo-8350928

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  Portal d'entrada a l'escola la Bòbila. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510821/photo-8350929

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 May 31, 2016

  A veure si engresques els Bufets. És una marxeta farcida de tot. No li manca res !

 • Photo of CARLES PUJOLAR

  CARLES PUJOLAR May 31, 2016

  OK, SI LA VOLS PORTAR TU ELS I DIC .. JE JE NO CREC T´AGRADI AMB TANTA GENT ..
  ARA ESTIC MIRANT RUTES PER LES DOLOMITES , CULLONS QUE BONIC QUE ES ...
  RAMON VAIG PERDRE EL TEU CORREU I EL TEU MOBIL , SI POTS M´HO DIUS, MERCI

 • Photo of Manel_49

  Manel_49 Jun 1, 2016

  I have followed this trail  View more

  Vistes, vegetació i punts singulars molt interessants. S'ho val!

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jun 1, 2016

  Mira't bé el tram de les escales o graons nous. Tothom que ho hagi fet alguna vegada, sap que és una feina de formigueta.

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jun 2, 2016

  Zona d'aparcament al davant de l'escola de la Bòbila. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806/photo-8350492

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jun 2, 2016

  Xemeneia de la Bòbila. Record d'un temps passat on s'hi feien teules i totxos. En l'actualitat es procura que els nens no siguin totxos. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806/photo-8350502

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jun 2, 2016

  Església parroquial de les Preses. Està dedicada a sant Pere. https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806/photo-8350513

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jun 2, 2016

  Zona nova propera a l'escola. Els pringuis es calcen. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510808/photo-8350576

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jun 2, 2016

  Castanyeda del torrent de mas Roig. https://ca.wikiloc.com/rutes-outdoor/marxa-dels-llenyataires-2016-les-preses-volca-raco-sant-miquel-del-corb-puig-rodo-xenacs-torre-murr-13510806#wp-13510820/photo-8350896

 • rcomases Jun 3, 2016

  molt bona informació ara ens toca comprobarla tot caminan

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jun 3, 2016

  Tindràs/eu/em ocasió ben aviat. Salut i peles.

 • HanLuke Dec 22, 2017

  Bona nit! Un parell de preguntes, el tram entre Sant Miquel del Corb i el cim de Puig Rodó, pel camí de les Escales, és un corriol ben marcat o bé costa de seguir? Els rètols indicadors que es veuen a les fotos, hi són sempre o només eren pel dia de la caminada? Conec poc aquesta zona, a veure si m'ho pots aclarir. Gràcies

 • rcomases Dec 23, 2017

  Si puges per el poble de les Preses esta marcat aamb els senders ď intineraria que son unes ratlles groges

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Dec 30, 2017

  Bones festes, HanLuke : El tram entre Sant Miquel i Puig Rodó no és un camí marcat. Millor portar gps. Els rètols són permanents. Una altra opció : fer la marxa a l'inversa, així tens els graons al mateix Puig Rodó. Salut i peles.

 • Photo of CARLES PUJOLAR

  CARLES PUJOLAR Dec 30, 2017

  MOLTES GRÀCIES RAMON , BONY ANY 2018 I LO QUE DIUS SALUT I PELES I ...... Força al Ca.....

 • Photo of monbeni77

  monbeni77 Jan 1, 2018

  Molt bon any 2018 i que l'Oriol i companyía no hagin de veure crèixer querubins.

 • Photo of David AV

  David AV Mar 10, 2019

  I have followed this trail  View more

  Com ja he posat en la meva descripció, hi ha un punt on la ruta varia una mica ja que ara és propietat privada, just despés del Volcà de Racó ara s'ha de vorejar el mas i abans es passava per dalt, però està ben senyalitzat.
  Ruta molt ben explicada i en un entorn espectacular.
  I agraïr la gran feina que van fer l,associació dels Enfilats, sobretot en el tram nou de les escales, és una feinada.
  Merci per la ruta i la gran explicació.

 • Photo of mvbague

  mvbague Apr 20, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Bona matinal amb alguna dificultat a la pujada al Puig Rodó, m'agrada molt

You can or this trail