Time  3 hours 24 minutes

Coordinates 1080

Uploaded November 3, 2015

Recorded October 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
107 f
56 f
0
2.2
4.4
8.79 mi

Viewed 1712 times, downloaded 45 times

near Kokkelert, Limburg (Nederland)

Leuke rondwandeling langs de Maas tussen Maaseik en Ohé en Laak. Aan de Nederlands kant veel ‘struinnatuur’ met Konik paarden en Galloway runderen. Je komt ook langs natuurgebied de Molenplas en de Hompesche Molen. Let op: het veerpontje tussen Ohé en Laak en Ophoven vaart alleen van mei t/m oktober (zie website http://www.rondjemethetpontje.nl/vaartijden.html voor dienstregeling). De rest van het jaar zul je vanaf Hompesche Molen of veerstoep ongeveer dezelfde weg terug moeten lopen.
De wandeling begint op een parkeerplaats bij de Maasbrug aan Nederlandse zijde. Vanaf hier loop je gelijk een natuurgebied van WML binnen met Konik paarden (de Rug). Je loopt dit door, en loopt dan een door boeren onderhouden gebied met grote grasvelden en populieren binnen. Hier loop je door over een halfverharde veldweg langs een aantal vage heuveltjes tot je door een draaihekje de Maasdijk oploopt. Deze volg je tot je een natuurgebied van Natuurmonumenten tussen Maas en Oude Maas binnenloopt. Ook hier grazen Konik paarden. Aan het einde van het natuurgebied ga je weer door een draaihekje en volgt dan een veldweg tot Ohé. Je loopt een stukje langs de weg en gaat dan een voetpad op de dijk langs de Molenplas. Een eindje verder loop je de dijk af het natuurgebied in. Langs de Molenplas loop je langs de Hompesche Molen, die de hele tijd in beeld is. Je komt langs een bomenmonument, waar oude boomstammen die bij de grindopgravingen naar boven kwamen bij elkaar zijn geplaatst. Vlak bij de molen is er nog een heuvel met uitzicht. In de Hompesche Molen van Natuurmonumenten kun je wat eten of drinken. Je vervolgt je weg richting Maas over een zandweg, vlak langs de St. Annakapel. Je loopt dan richting fiets-voetveer over de Maas. Aan de Belgische zijde is ook een café-restaurant. Je loopt dan over de Maasdijk langs de Maas naar Leeuwerik. Je loopt half om een natuurplas bij Aldeneik, en neemt dan een pad langs waterplas de Herenlaak. Op het einde kom je weer bij de Maas en volgt die naar en over de Maasbrug bij Maaseik, terug naar het startpunt.
Horeca bij de Hompesche Molen, aan de Belgische kant van het veer, en in Leeuwerik. Ook in Maaseik is volop horeca, maar niet direct aan de route.
Information

Bomenmonument

Hier zijn oude boomstronken tot een paar duizend jaar oud die tijdens de grindwinning onder het grind zijn gevonden bij elkaar opgesteld.
Information

Dijk rond Molenplas

Hier betreed je een voetpad langs het dijkje rond de Molenplas.
Information

Grenspaal

Grenspaal aan de Belgische zijde direct naast de brug.
Information

Hompesche Molen

De Hompesche Molen is langs de gehele Molenplas te zien, wordt gerestaureerd, en is info-centrum van Natuurmonumenten. Je kunt hier wat eten en drinken. Zie http://www.hompeschemolen.nl/ en https://www.natuurmonumenten.nl/monumenten/de-hompesche-molen
Bridge

Maasbrug

Brug over de Maas bij Maaseik.
Information

Maasdijk

Je loopt vanaf hier ruim 3 km over een asfaltweggetje zonder auto's langs de Maas, over de dijk. In het begin kun je ook in het gras tussen weg en rivier lopen. De Maas is hier weer bevaarbaar voor schepen i.t.t. bij Maaseik, waar de rivier nog niet gestuwd is.
Information

Maasdijk opgang

Hier loop je vanaf het terrein met het gemaaide gras door een draaihekje de Maasdijk op.
Information

Maaskade

Hier kom je weer op de Maaskade terecht (asfaltweggetje) met uitzicht op de Maasbrug.
Information

Maasvallei Natuurmonumenten

Hier betreed je een deel van de Maasvallei van Natuurmonumenten, tussen de Oude Maas (zoals de Geleenbeek hier heet) en de Grensmaas. Hier grazen Konik paarden.
Information

Natuurgebied Molenplas

Je loopt hier het dijkje af het natuurgebied Molenplas binnen. Dit gebied wordt begraasd door Konik paarden en Galloway runderen. Je kunt hier vrij struinen.
Information

Natuurgebied WML

Dit natuurgebied langs de Maas (de Rug) wordt begraasd door Konik paarden.
Information

Pad langs Herenlaak

Hier begint een asfaltvoetpad langs waterplas de Herenlaak. Dit is een waterrecreatiegebied. Verderop loop je vlak langs Aldeneik.
Information

Plas bij Aldeneik

Je loopt over voetpaden langs deze plas bij Aldeneik. Bij het begin loop je vlak langs een wijngaard.
Sacred architecture

St Annakapel

Je komt vlak langs deze kapel.
Information

Uitgang natuurgebied

Hier loop je het natuurgebied uit en loop je een stuk over een door boeren onderhouden gebied, over een halfverharde weg, met af en toe een kunstmatige heuvel.
panorama

Uitzichtsheuvel

Een heuvel in het natuurgebied vermoedelijk voor Konik paarden bij hoog water. Ook een mooi uitzicht.
Mooring point

Veer

Hier bevindt zich de veerstoep voor het voet/fietsveer tussen Ohé en Ophoven. Dit veer vaart alleen van mei tot oktober. Zie de dienstregeling en de prijzen (1 euro in 2015) op de website http://www.rondjemethetpontje.nl/vaartijden.html
Information

Weg naar veer

Vanaf dit punt loop je over een aantal veldwegen en een stukje fietspad naar het veer, vanaf de asfaltweg tussen Stevensweert en Ohé.

3 comments

 • Photo of NaomiH

  NaomiH May 25, 2018

  Leuke route!

 • Jannis marc Oct 1, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Mooie verzichten

 • Photo of Tjaart Molenkamp

  Tjaart Molenkamp Oct 1, 2018

  Bedankt Jannis voor je review!

You can or this trail