Time  one hour 50 minutes

Coordinates 957

Uploaded February 9, 2014

Recorded February 2014

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
256 f
98 f
0
1.6
3.2
6.34 mi

Viewed 3751 times, downloaded 115 times

near Heikant, Noord-Brabant (Nederland)

Rondje lopen door het schitterende
Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen

Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is ruim 3.500 hectare groot en ligt tussen de steden Tilburg, Waalwijk en 's-Hertogenbosch. Sinds 2002 vormen de Loonse en Drunense Duinen en De Brand samen met kleine andere gebieden een nationaal park.

Zichtbaar oorlogsverleden Loonse en Drunense Duinen

In de jaren veertig lag er in het nationaal park, vlak bij het Vredesmonument bij Loon op Zand, een Duits munitiedepot. Dit werd een Munitions Ausgabe Stelle, oftewel MASt genoemd. Het was een groot complex bestaande uit verharde wegen, bunkers, een kantine en barakken compleet met voetbalveld en zwembad. Aan het eind van de oorlog is het depot vernietigd, maar nog altijd zijn hiervan sporen zichtbaar in het landschap, zoals grote bomkraters, een loopgraaf en mitrailleursnesten.

Heemkundekring De Ketsheuvel is, samen met Natuurmonumenten, bezig met het beter zichtbaar maken van dit verleden. Er wordt een wandeling uitgezet langs de locaties die herinneren aan het verleden van het munitiedepot. Bij het Vredesmonument komt een informatiebord met foto's over de geschiedenis van dit gebied. Daarnaast worden kleine bordjes met een QR-code geplaatst. Op deze locaties is informatie te krijgen via het scannen van de codes met een smartphone.


Gesneuvelde soldaten werden vaak aan de rand van de duinen in noodgraven begraven. De geallieerde soldaten werden vlak na de bevrijding herbegraven op het Britse ereveld (War Cemetery) in Bergen op Zoom. In 1950 zijn de Duitse gesneuvelden herbegraven op het kerkhof van Ysselsteyn. Sommigen Duitsers deserteerden en verborgen zich bij burgers met het verzoek of dezen hen over wilden dragen aan de geallieerden. Van minstens één soldaat is bekend, dat hij om die reden door de Duitsers in de buurt van Giersbergen standrechterlijk doodgeschoten werd. Midden - Brabant lag ook in de aanvliegroute van bommenwerpers naar Duitsland. Diverse toestellen zijn in deze regio neergeschoten, wat doden, gewonden en veel schade tot gevolg had. Hetzelfde gebeurde door V1’s, die door de Duitsers op de haven van Antwerpen afgevuurd werden en door het vroegtijdig uitvallen van de voortstuwingsmotor neerstortten. Tijdens de W.O. II hebben onderduikers zich ook in het huidige Nationale Park verborgen. Dat gold ook voor vele mannen die aan het eind van de oorlog loopgraven voor de Duitsers moesten aanleggen. Na de oorlog werden nog vele handgranaten en mijnen in de duinen onschadelijk gemaakt. Desondanks kwam er nog een aantal burgers om door het ontploffen van mijnen en granaten. Ook nu nog wordt explosief materiaal gevonden en onschadelijk gemaakt. Begin mei 2009 werd in de duinen een Engelse pantsergranaat van 40 cm. lang en met een doorsnede van tien centimeter door twee jongens gevonden, die hem mee naar huis namen. Het explosief was zwaar verroest en de ontstekingskop was afgebroken. Het projectiel werd in de directe omgeving tot ontploffing gebracht. De twee vinders mochten blij zijn, dat zij bij het vervoer van de granaat niet om het leven waren gekomen.View more external

Bom kraters
Loopgraaf
Ven
Duinen
Park

3 comments

 • Photo of TvanDijk

  TvanDijk Sep 11, 2016

  I have followed this trail  View more

  Heel mooi rondje, voornamelijk mooie bospaadjes, een stukje ruiterpad en een oversteek van de duinen.
  Op de gehele 10 kilometer een handjevol mensen tegengekomen, vond ik wel bijzonder op een mooie zondagmiddag.
  Aanrader!

 • Wiki Mike Jan 20, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Grote delen van de wandeling gaan over ruiterpaden en mountainbikepaden. Dat is soms best gevaarlijk en zelfs verboden voor voetgangers. Er zijn genoeg wandelpaden in dit gebied, dus slechte route.

 • Photo of etrex21

  etrex21 Jan 20, 2019

  Natuurlijk is t belangrijk altijd zelf te blijven nadenken. Geniet van de vrijheid 🤔😇

You can or this trail