Time  4 hours 17 minutes

Coordinates 2378

Uploaded April 17, 2019

Recorded March 2019

-
-
48 f
-7 f
0
2.6
5.1
10.26 mi

Viewed 123 times, downloaded 5 times

near Lokeren, Flanders (Belgique)

Prille lentedag vrijdag 8 maart 2019 trok ik naar Lokeren, één van mijn favoriete wandelgebieden in Vlaanderen. Daar organiseerde wandelclub Reynaertstappers hun 19e Krokustocht. De startplaats was goedgekozen: aan de rand van de stad in het cafetaria van de Atletiek Vereniging naast het zwembad in de Sportlaan en met ruime parkeermogelijkheden in de buurt.

Door het smalle Torenstraatje voorbij de Sint-Laurentiuskerk en over de Markt met zijn drie hazen en het mooie stad- en postgebouw en dan linksaf de Durmelaan in, langs de oevers van de Boven-Durme. Sinds de jaren 1955 stroomt dit deel van de Durme niet meer naar de Schelde, maar sluit aan op de Moervaart en mondt zo uit in het kanaal Gent-Terneuzen.

We volgen de rivier op zijn weg de stad uit en stappen onder Spoorlijn 59 door. Deze spoorlijn uit 1844 begint aan Antwerpen-Berchem en loopt tot station Gent-Dampoort. Vlak voor deze brug splitst Spoorlijn 57 af naar Dendermonde. Tot in de jaren 1964 liep dit enkelspoor zelfs door naar Aalst.

We blijven op het jaagpad langs de Boven-Durme tot aan de Heirbaanbrug, waar we langs de Tweebruggenstraat de rivier oversteken naar Park ter Beuken, achter het station van Lokeren. Park ter Beuken werd in de 19de eeuw uitgebouwd op meersgronden ten noorden van de Durme. Het park en de villa werd aangekocht door stad Lokeren in 1976 en is nu de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord.

We verlaten het park langs de Groenstraat, gaan onder de spoorweg door, voorlangs het Station van Lokeren, linksaf door de Stationsstraat en terug naar de Boven-Durme die we nu linksaf op het jaagpad volgen.

Een halve kilometer verder zien we rechts, aan de overkant van het water en de Sportlaan, zowaar terug de sportterreinen waar de wandeling begon. We blijven echter op deze oever en slaan even verder het Verloren Bos in.

Het Verloren Bos en de aansluitende Buylaersmeersen zijn sinds 1992 geklasseerd als landschap. Verloren Bos is een moerasbos en een park met een kasteel gebouwd door Gonzales Cock, nijveraar in Lokeren in 1899-1900. Na W.O. 2 verlieten de eigenaars het kasteel en in 1978 kocht de stad Lokeren het domein om er stadspark en jeugdvakantiecentrum van te maken. Het Park Verloren Bos bezit enkele zeer waardevolle en merkwaardige bomen, een 90-tal jaar oud.

We genieten anderhalve kilometer van het parkbos en steken dan de Antwerpsesteenweg over om op de Oude Heerweg even te gaan uitblazen in zaal De Leeuwerik. Daarna duiken we opnieuw het Verloren Bos in, wandelen langs de grote visvijver, steken de Snepstraat over en bereiken de Buylaersmeersen.

De Buylaers zijn een 20 hectaren groot natuurgebied, waterrijk met rijen knotwilgen en sloten tussen kleinschalige natte hooilanden. In deze vochtige graslanden groeien verschillende soorten zegges, die eruit zien als forse graspollen.

We verlaten de Buylaersmeersen langs de Bleekmeersstraat, steken de Oude Bruglaan over en volgen de Oude Baan naar de volgende natuurparel van Lokeren: het Molsbroek.

We volgen de wandeldijk rond het Molsbroek en verpozen even in het Bezoekerscentrum en vervolgen dan de wandeling met mooie zichten op de diverse natuur: uitgestrekte moerasvlakte met talrijke rumoerige watervogels, door elzenbroeken, langs rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden.

Uiteindelijk klimmen we de dijk omhoog naar het jaagpad langs de Beneden-Durme, die we naar links volgen. Dit is eigenlijk de 'echte' Durme, die in Hamme-Tielrode in de Schelde vloeit en daardoor ook nog getijden heeft, maar ook erg verzand is. Goed 750m verderop komen we voorbij de plaats waar de oorspronkelijke loop van de rivier in 1953 werd afgedamd om Lokeren van overstromingen te vrijwaren. Daarmee werd de Durme letterlijk doormidden gesneden en ontstonden de Beneden-Durme en Boven-Durme.

We blijven de nauwelijks zichtbare en erg verzande rivier volgen, steken hem over aan de Oude Bruglaan en volgen dan rechtsaf de brede groen berm van de Koning Albertlaan terug naar de startplaats.
panorama

de Oude Durme

panorama

Torenstraat

De pseudobasilicale kruiskerk Sint-Laurentiuskerk, classicistische barokstijl met gotische elementen. Er stond reeds in 1139 een gebedshuis, in 1584 grotendeels vernield door oorlogsgeweld. Tussen 1585 en 1621 heropgebouwd. Ze kreeg haar huidige vorm tijdens rond 1720. De voorgeveltoren is uit 1847.
panorama

Hazen op de Markt

panorama

Bovendurme

panorama

Brug spoorlijn L59

Spoorlijn 59 uit 1844 verbindt Antwerpen-Berchem met Gent-Dampoort. Links vlak voor deze brug splitst Spoorlijn 57 af naar Dendermonde. Tot in de jaren 1964 liep dit enkelspoor zelfs door naar Aalst.
panorama

Heirbaanbrug

panorama

St-Annakerk

De Sint-Annakerk in gehucht Heirbrug werd in 1950 opgetrokken. Het is een bakstenen kruiskerk in gotiserende stijl en een vierkante klokkentoren.
panorama

Park ter Beuken

panorama

Reynaert in't roze

panorama

Villa ter Beuken

Villa ter Beuken, gebouwd in 1914 in de Lokerse Stationswijk. Uitgebouwd in de 19de eeuw op meersgronden ten noorden van de Durme. Aangekocht door stad Lokeren in 1976 en in gebruik als stedelijke academie. https://inventaris.onroerenderfgoed.be/erfgoedobjecten/217079
panorama

Witte Paardekastanje

Aesculus Hippocastanum - Witte Paardekastanje - in Park ter Beuken
panorama

Villa ter Beuken

panorama

NMBS station Lokeren

panorama

Boven-durme

Fiets- en wandelpad langs de Boven-Durme
panorama

Vijver in Verloren Bos

Het complex Verloren Bos bestaat uit een park en een moerasbos. Oorspronkelijk waren er hooilanden (meersen) zoals in de aangrenzende Buylaers, die de eigenaar ging beplanten met populieren. Die zijn echter niet geschikt voor natte gronden. In 1986 werden heel wat door een zware storm gevelde bomen vervangen door meer geschikte essen en zwarte elzen en laat men de natuur grotendeels zijn gang gaan in dit bos. De Clipsebeek en de vele sloten die door het bos stromen zorgen voor vrij hoge waterstanden, waardoor een elzenbroek ontstond.
panorama

Kasteel Verloren Bos

Het kasteel werd gebouwd door Gonzales Cock, nijveraar in Lokeren in 1899-1900 Na WO2 verlieten de eigenaars het kasteel en in 1978 kocht de stad Lokeren het domein met als doel er een stadspark en jeugdvakantiecentrum van te maken. Dit wordt nu beheerd door het Centrum voor Jeugdtoerisme. Het Park Verloren Bos bezit enkele zeer waardevolle en merkwaardige bomen, een 90-tal jaar oud.
panorama

Verloren Bos

panorama

Kunst inclusie project

Op de boomstamschijf in het midden staat de tekst: "Kunst inclusie project. De boomstambomen, een artistieke ontmoeting tussen De Sperwer en het Atheneum van Lokeren"
panorama

Antwerpsesteenweg

Antwerpsesteenweg
panorama

Zaal De Leeuwerik (Roels)

Zaal De Leeuwerik (Roels)
panorama

Bosparkvijver

panorama

Finse piste

panorama

Lijnzaadmolenstenen

Deze lijnzaadmolenstenen werden door dhr Leon De Landtsheer, lid van een oude molenaarsfamilie, geschonken aan de stad Lokeren. Door samenwerking tussen familie De Landtsheer, stadsbestuur, heemkundige kring 'De Souvereinen' en het II Bn Genie te Burcht werd deze molen bewaard en in gereconstrueerd in 1975. Elke molensteen weeg 3 ton en heeft een doormeter van 1.9 meter. Naar schatting zijn deze stenen rond 1800 gekapt
panorama

natuurreservaat De Buylaers

De Buylaers, een 20 hectaren groot natuurgebied nabij het centrum van Lokeren. Rijen knotwilgen en sloten wisselen kleinschalige natte hooilanden af. Naast de zeldzame rietorchis vind je in deze vochtige graslanden verschillende soorten zegges. Deze planten die er uitzien als forse grassen, hebben een driehoekige stengel. Tussen de zegges leven veel moerassprinkhanen, die tot 3.5 cm groot kunnen worden.
panorama

De Buylaersmeersen

panorama

De Buylaersmeersen

panorama

Molsbroek

panorama

Molsbroek

Molsbroek is een vrij groot natuurreservaat (ca. 120 hectare). De wandeldijk biedt een mooi zicht op de diverse natuur: een uitgestrekte moerasvlakte met talrijke watervogels, elzenbroeken, rivierduinen, rietvelden en vochtige graslanden.
panorama

Bezoekerscentrum Molsbroek

bezoekerscentrum (Molsbergenstraat 1) met een permanente tentoonstelling over de natuur uit de eigen regio, over de geschiedenis van het landschap. 's namiddags open op zon en feestdagen en in de zomer op weekdagen behalve maandag
panorama

Patjoepelke

Patjoepelke, de kabouter van de Lokerse jeugdschrijfster Yvonne Waegemans, heeft een standbeeld gekregen in het natuurreservaat Molsbroek100 jaar na de geboorte van zijn bedenkster. Tekst op een plaat onderaan het beeldje : "Als herinnering aan schrijfster Yvonne Waegemans (Lokeren 1909 - Wilrijk 1991). Beeld door kunstenaar John Reed in opdracht van de Culturele Raad, mmv stad Lokeren en gesponsord oor Lions Lokeren. Ingehuldigd 11 juli 2009"
panorama

Molsbroek

panorama

Snoeken verboden

Snoeken verboden? Hadden ze dat niet beter onder water gezet als de snoeken hier kunnen lezen? (-;
panorama

Vogelkijkwand

panorama

De Molsbergen (rivierduinen)

De Molsbergen (rivierduinen)
panorama

in het Molsbroek

panorama

Op de Durmedijk

panorama

op de Durmedijk

panorama

langs de Durme

panorama

langs de Durme

panorama

langs de Boven-Durme

panorama

Koning Albertlaan

Koning Albertlaan
panorama

Koning Albertlaan

Koning Albertlaan
panorama

Bermkunst

panorama

Cafetaria Atletiekvereniging

Cafetaria Atletiekvereniging
Parking

Parking Lokeren

Comments

    You can or this trail