Time  3 hours 24 minutes

Coordinates 3148

Uploaded November 17, 2019

Recorded November 2019

-
-
2,201 f
1,057 f
0
1.9
3.9
7.73 mi

Viewed 48 times, downloaded 2 times

near Rellinars, Catalunya (España)

Per fer aquesta ruta ens hem inspirat en la que va pujar l'usuari Aventura't i que podeu veure en aquest enllaç

Bonica i variada ruta per l'extrem occidental de la serra de l'Obac. Deixem el vehicle en l'aparcament adjacent a l'església de Sant Pere i Sant Fermí de Rellinars, originària del segle XIX. Sortim de l'aparcament per la pista asfaltada per on hem accedit amb el cotxe, però de seguida, i després de contemplar a la nostra dreta, l'antiga fàcbrica on destaca un magnífic molí que devia aprofitar l'aigua de la riera de Rellinars, agafem una pista que surt desviant-se lleugerament a la dreta, és el cami de Les Cases, per on tornarem, però que en l'anada deixarem de seguida en un primer corriol que surt per la dreta en direcció a la Bauma de l'Andaló i les Fonts de Rellinars.

Passarem a tocar d'algun camp i de seguida trobem un desviament cap a la Bauma de l'Andaló, un antic habitatge troglodític, que trobem obrat amb murs de pedra seca. Un cop visitada la bauma, tornem fins la darrera cruïlla que hi portava i seguim en direcció a les Fonts de Rellinars.

Les Fonts de Rellinars és un bónic racó habilitat per fer pícnics i on trobem unes curioses fonts que sorgeixen de petites roques, al davall hi tenim la riera de rellinars en un gorg amb un bon salt d'aigua i una bassa d'aigua. Des de les fonts hem de recular uns metres, pujar unes escales que trobarem i anar a agafar la pista que passa per sobre, i que segueix paral·lela al curs de la riera de Rellinars fins arribar a la paret de la Presa del mateix nom.

Deixem la pista i anem a baixar fins el curs de la Riera de Rellinars, en un curiós indret, que en la nostra visita, és una llera de canyissar totalment abatut, i que ens porta a trepitjar per un paissatge ben curiós. Creuem la riera i sortim per l'altra banda per anar a trobar una pista que discorre per el marge dret de la mateixa.

Més amunt, el curs de la riera forma alguna engorjats ben espectaculars i que val la pena d'atansar-s'hi a contemplar-los; i poc després, tornem a creuar la riera per visitar la curiosa Font de Carlets, que surt d'una excletxa en la roca.

Tornem a la pista, que sempre anira picant amunt molt moderadament, i la seguim fins una cruïlla on agafem el corriol de la dreta i que ens portarà a seguir a partir d'ara el curs del Torrent de la Saiola, que creuarem de seguida per anar a visitar la Font del Trull i l'entrada de la Cova Pedregosa, d'accés molt complicat.

Un cop feta aquest visita, tornem al marge dret del Torrent de la Saiola i el seguim una estona més fins que trobem una petita fita que ens marca el moment de creuar-lo per sortir-ne per la banda esquerra i en poca estona començar a allunyar-nos-en decididament, ara en pujada més decidida, tot anant a buscar la carena del Castell de Bocs, que per un preciós corriol ens portarà a trobar una pista més ampla.

Aquesta pista és el camí dels Quatre Termes, i el seguim en la direcció que portàvem, un centenar de metres abans de trobar a l'esquerra una fita de pedres que ens marca l'inici de la canal que ens servirà per començar l'ascenció al capdamunt del Castell de Bocs.

Només començar l'ascens, haurem de passar per una canal arbrada, on haurem de grimpar amb l'ajut de les arrels d'una arbre i després d'una corda, en un primer pas amb certa complicació, però que se supera sense gaires dificultats si esteu avessats a la muntanya.

Un cop passat aquest punt, les complicacions ja són poques, tot i que passarem per algun pas un pèl estret i un poc aeri, però que per la tipologia de terreny no hauria de representar massa problemes; sobretot si la roca no està molla.

Anem rodejant la mola i anem guanyant alçada poc a poc, per ja encarats més a l'extrem occidental, acabem de remuntar fins al capdamunt del Castell de Bocs, en un ample cim, coronat per una estelada, i des d'on tenim fantàstiques vistes de la Serra de l'Obac i també de Montserrrat.

Baixem del Castell de Bocs per el mateix recorregut de pujada, i un cop a la pista la seguim en la direcció que portàvem. Estarem atents perquè en poca estona, trobarem una desviació a l'esquerra que s'enfila amb força durant un parell de centenars de metres fins arribar al Coll de Correu, en el nostre punt d'accés al Camí Ral.

Seguirem el camí Ral, en un preciós recorregut, durant una bona estona. En el recorregut trobarem el Salt del Tinent amb grans panoràmiques del nord de la Serra de l'Obac, el curiós Avenc del Camí Ral i un destacable tram empedrat del camí que ens deixarà a un collet on deixarem el camí Ral, desviant-nos nosaltres per un corriol que surt a l'esquerra.

De seguida tornarem a torçar a l'esquerra per un estret corriol que tot enimg de pins ens apropa a la carena de la Trona. Abans d'arribar-hi però, trobem l'Avenc dels Plans, una altra curiosa cavitat, com tantes altres de la zona.

A partir d'aquest punt començarem a baixar amb força per la Carena de la Trona, i ja tindrem vistes de Rellinars. La Trona és una esplanada emmig de la baixada des d'on tenim grans vistes de Rellinars amb la muntanya de Montserrat al fons.

A partir d'aquí la baixada es farà més moderada, i de seguida arribarem a Les Cases, una masia abandonada, però que encara es manté relativament en bon estat. Si girem el cap a la nostra esquerra veurem la Masia de les Boades, aquesta si habitada i en plena activitat, just davant del Castell de Bocs.

Rodegem les Cases i agafem una pista que ens acaba de davallar fins una esplanada a tocar altre cop de la Bauma de l'Andaló, de la que passarem a tocar, però en aquesta ocasió no deixarem la pista que ens retornarà en un moment al punt inicial de la caminada.

Si feu aquesta excursió en periodes plujosos, i sempre i quan pogueu creuar sense problemes les rieres, l'excursió guanyarà molt atractiu, sobretot en tot el tram inicial de la mateixa, a més, serà més fàcil que trobeu que brolli aigua de totes les fonts per on passem en la nostra ruta.
Parking

Aparcament a l’Església de Sant Pere i Sant Fermí

Aparcament a l’Església de Sant Pere i Sant Fermí
Cave

Bauma de l’Andaló

Bauma de l’Andaló
fountain

Fonts de Rellinars

Fonts de Rellinars
River

Travessem Riera de Rellinars

Travessem riera
Waypoint

Engorjats

Engorjats
fountain

Font dels Carlets

Font dels Carlets
Intersection

Creuem Torrent de Saiola

Creuem Torrent de Saiola
fountain

Font del Trull

Font del Trull
Cave

Cova de la Pedregosa

Cova de la Pedregosa
Waypoint

Carena del Castell de Bocs

Carena del Castell de Bocs
Intersection

Accès al Castell de Bocs

Accès al Castell de Bocs
Summit

Castell de Bocs

Castell de Bocs
Waypoint

Canal del Castell de Bocs

Canal del Castell de Bocs
Mountain pass

Coll de Correu

Coll de Correu
Waypoint

Salt del Tinent

Salt del Tinent
Cave

Avenc del camí Ral

Avenc
Waypoint

Tram empedrat del Camí Ral

Tram empedrat del Camí Ral
Cave

Avenc dels Plans

Avenc dels Plans
Waypoint

Esperó de la Trona

Esperó de la Trona
panorama

La Trona

La Trona
Ruins

Les Cases

Les Cases

Comments

    You can or this trail