Coordinates 505

Uploaded September 14, 2018

-
-
520 ft
21 ft
0
1.8
3.6
7.28 mi

Viewed 145 times, downloaded 6 times

near Llafranc, Catalunya (España)

La ruta d’avui, en realitat són dues., i recorre els camins tradicionals que uneixen Llafranc amb Tamariu: una per l’interior (PR-C 107) i, una per la costa, o camí de ronda (GR-92). Es poden fer tant en un sentit, com a l’altra.

Iniciem la ruta davant de l’oficina d’Informació i Turisme que està situada entre el passeig de Cipsela, i els carrers de Roger de Llúria, Pere Pascuet i de Santa Rosa. Agafem aquest últim carrer, en pujada, per començar el PR-C 107. Girem en el primer carrer a l’esquerra (Mossèn Rafel Duran) on ens trobem l’església de Santa Rosa de Lima. Opcionalment, just passat l’església, a mà dreta ens trobem amb unes escales (carrer del Coral) que ens porten fins a una premsa de l’època romana que val la pena visitar. Tornem al carrer anterior i continuem recte i en pujada fins que s’acaba el carrer d’Amadeus Vives (els apartaments Clipper ens han de quedar a mà dreta). Aquí el camí deixa d’estar asfaltat i ens endinsa a l’interior d’un bosc.
Atenció! A prop d’una caseta blanca hi ha un senyal que ens indica per anar al dolmen de Can Mina dels Torrents. En 1 minut arribem al dolmen (de + de 5.000 anys d’antiguitat). Aquí podem tornar sobre les nostres passes i continuar pel PR-C 107 o, opcionalment, continuem pel sender que ens deixa uns metres més endavant, al mateix camí. Continuem fins a un altre senyal indicatiu. Estem davant de la granja del Mas Rombau, a la dreta hi ha un camí que ens portaria a Sant Sebastià, nosaltres continuem recta en direcció a Tamariu, igual que uns metres més tard, on ens trobem amb un camí a mà esquerra que ens portaria a Palafrugell.
Atenció! Extremem la precaució, ja que arribem a la carretera GIV-6542 que va de Palafrugell a Tamariu. Hem d’anar direcció Tamariu durant uns 120 m. Deixem la carretera i agafem a mà esquerra un camí sense asfaltar on trobarem un pou (pou de Vehins 1878). Continuem fins a arribar a una cruïlla on hem de deixar el camí que continua recte, i hem d’agafar el camí de la dreta. 200 m després, deixem el camí ample i agafem un corriol a mà dreta, en forta baixada fins a arribar a una urbanització de Tamariu. Seguim les indicacions del PR, ara per un carrer asfaltat (carrer Perú) que ens porta a una cruïlla (amb el carrer Costa Rica). Aquí podem opcionalment, agafar el camí sense asfaltar que hi ha a mà esquerra que ens portarà a la Font d’en Cruanyes. Després haurem de tornar i baixar pel Carrer Costa Rica que ens portarà fins a Tamariu.
Ja a Tamariu, arribem una cruïlla entre el carrer dels Pescadors i el carrer de la Riera on hi ha un senyal indicatiu amb un mapa. Aquí, deixem el PR-C 107, i agafem el GR-92 que ens dirigeix primer cap a la platja gran de Tamariu i seguidament, a la dreta, cap a la platja dels Lliris que haurem de travessar per agafar el camí de ronda, que vorejant la costa ens portarà a Sa Perica, La Musclera Trencada i finalment a Cala Pedrosa. L’últim tram per arribar a Cala Pedrosa, haurem de baixar en zigues-zagues hi haurem de baixar amb precaució. Una vegada als còdols d’aquesta cala, pugem pel costat d’una barraca (bar) i comencem a pujar fins a arribar a dalt de tot, on haurem de girar a mà esquerra, i després recta en direcció a Sant Sebastià. Estem a punt d’arribar a Sant Sebastià i ens trobem amb una cruïlla on a mà dreta hi ha un camí que ens portaria a Palafrugell, el camí dels ermitans, nosaltres recte seguint les indicacions del GR que ens porta en pocs metres al cim de la muntanya de Sant Sebastià, on trobarem les restes del poblat ibèric, l’ermita, el far i, diferents vistes panoràmiques de la costa empordanesa.
Una vegada estem davant del far, hem de seguir el camí asfaltat que baixa en forta baixada fins a unes escales que ens trobarem a l’esquerra, i que ens deixaran al port esportiu de Llafranc i al passeig de Cipsela, que haurem de travessar per arribar al punt d’inici d’aquesta ruta (caseta d’Informació i Turisme).

DADES TÈCNIQUES: (orientatiu)
DATA: 19/08/18
DISTÀNCIA: 11,72 km
DURACIÓ: 2:30:00
Beach

Llafranc

Llafranc és una població de la Costa Brava del municipi de Palafrugell al Baix Empordà. Poble situat sobre una costa rocosa, amb un altre nucli costaner i turístic com Calella de Palafrugell. Al nord de Llafranc es troba el far de Sant Sebastià, amb un mirador al cim.
Archaeological site

Premsa romana

Del passat romà, el poble en conserva els vestigis del que va ser una premsa de vi i un celler molt a prop de l'església de Santa Rosa, situada en un petit promontori, on les excavacions arqueològiques han descobert els habitatges més antics del jaciment. Una de les restes més antigues és una làpida sepulcral (avui desapareguda) dedicada per Cesàrea al seu espòs Carudo.
Archaeological site

Dolmen de Can Mina dels Torrents

El dolmen de Can Mina dels Torrents és un sepulcre megalític situat en el paratge dels Torrents, del municipi de Palafrugell (Baix Empordà). Està situat en el vessant nord del puig de Rais, en els terrenys de la finca de Can Mina dels Torrents, d'on pren el nom. Està envoltat de bosc de pins.
Waypoint

Mas Rombau

Granja d'animals.
Monument

Pou de Vehins 1878

Fountain

Font d'en Cruanyes

La Font d’en Cruanyes està situada al municipi de Palafrugell, i era una de les més populars del terme. Es troba en un fondal del curs mitjà de la riera de Tamariu. A la vora del camí vell de Palafrugell a Tamariu. La Font d’en Cruanyes abans se n'havia dit font d'en Camós. És una de les font més conegudes pels Palafrugellencs.
Beach

Tamariu

Tamariu és un poble de la Costa Brava tocant al mar que pertany al municipi de Palafrugell, al Baix Empordà. Segons el cens del 2009, té 292 habitants. Antigament era un nucli de pescadors, al voltant de la cala de Tamariu, però a partir dels anys 80, i gràcies a l'afluència de turisme a la zona, s'ha convertit en un centre turístic, amb càmpings, diversos hotels i molts apartaments i torres de residència i estiueig. Es caracteritza per carrers estrets derivats de les primeres cases de pescadors i de la urbanització derivada del turisme massiu. La platja està formada principalment per sorra de gra gruixut i graveta d'ortosa. Conté tres platges (dues de sorra de gra gruixut (platja dels lliris i platja gran) i una de pedres (aigua dolça).
Beach

Platja dels Lliris

La cala es Portió, antigament escrit port tió, és el racó garbinenc de la platja de Tamariu. El formen dues fileres de roques que s'endinsen cap al mar i la platgeta menuda que ve a continuació. La majoria de gent coneix l'indret amb el nom de platja dels Iris (o dels Lliris) a causa de la barraca comunal de 1872, encara en ús, que s'hi emplaça. El sector rocallós del Portió a les envistes de la Musclera es deia Sa Perica
Panorama

Cala d'en Roig

Panorama

Cala Gamarús

Panorama

La Musclera Trencada

Beach

Cala Pedrosa

És una platja d'uns 30 metres i plena de còdols. Es troba entre Tamariu i el Far de Sant Sebastià.
Archaeological site

Poblat ibèric de Sant Sebastià

Sant Sebastià de la Guarda o Sant Sebastià de la Guaita és un poblat ibèric situat al terme municipal de Palafrugell, al Baix Empordà. El jaciment se situa al cim de la muntanya, a 156 metres d'altitud sobre el nivell del mar. Aquesta muntanya, en entrar al mar, forma el cap de Sant Sebastià. Forma part del Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda.
Religious site

Ermita (i torre de guaita) de Sant Sebastia

L'ermita de Sant Sebastià de la Guarda és una església en la muntanya de Sant Sebastià del municipi de Palafrugell (Baix Empordà). Juntament amb la torre de Sant Sebastià i l'hostatgeria forma part del conjunt del santuari de Sant Sebastià. Està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya i s'engloba dins el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda.
Fountain

Font (lavabos amb aigua)

Lavabos del conjunt del santuari de Sant Sebastià de la Guarda.
Monument

Far de Sant Sebastià

El far de Sant Sebastià es troba a la població de Palafrugell. Inaugurat l'1 d'octubre del 1857, la seva llum arriba fins a 32 milles nàutiques, cosa que el fa el més potent del litoral català. Està situat a 169 metres per sobre del nivell del mar. S'engloba dins el Conjunt Monumental de Sant Sebastià de la Guarda.
Panorama

Vista panoràmica

Està situat a la muntanya de Sa Guarda que, amb impressionants penya-segats sobre el mar, presenta una de les millors vistes panoràmiques de la Costa Brava, formant el cap de Sant Sebastià.

Comments

    You can or this trail