Time  4 hours 29 minutes

Coordinates 2871

Uploaded March 31, 2017

Recorded February 2017

-
-
29 f
2 f
0
2.6
5.2
10.33 mi

Viewed 386 times, downloaded 3 times

near Puursheide, Flanders (Belgique)

Wandelclub IBIS Puurs organiseerde op 19 februari 2017 hun jaarlijkse winterserie in Liezele, het groenste plekje van de gemeente Puurs. Op de hoek Molenstraat - Fortbaan waren net wat terreinen geruimd zodat er ruim voldoende parkeerplaatsen waren, vlak bij startzaal JOC WIJland.

We wandelden eerst langs Overheide, voorbij het schaalmodel van de Kimpelbergmolen, op de hoek van Heide en Overheide. De maquette stond tot vorig jaar langszij de aanpalende hoeve, maar kreeg nu een meer prominente plaats op het kruispunt. De eigenlijke Kimpelbergmolen stond weliswaar niet hier, maar ongeveer 600m noordoostelijker op de hoek van de Molenstraat en de Kimpelberg. Meer over de Kimpelbergmolen op http://www.molenechos.org/verdwenen/molen.php?AdvSearch=3703

Even verder rechtsaf de velden in en we wandelen langs de rand van Puurs en voorbij de Museumspoorlijn en keren dan door de Zeutestraat terug naar Scheeveld waar we voor de Pipda watertoren rechtsaf domein Tekbroek betreden.
Tekbroek is het oudste groendomein in Puurs en strekt zich uit in het overstromingsgebied van de Vliet. 's Winters staan er dan ook geregeld stukken onder water. Er staan hoofdzakelijk populieren, die men stilaan vervangt door streekeigen beplanting als essen, elzen en wilgen. Het domein is geliefd bij wandelaars maar is ook toegankelijk voor fietsers.

Eenmaal uit het Tekbroek wandelen we langs Overheide naar de parochiezaal in Liezele voor een eerste rustpost. Het steegje brengt ons daarna naar de Sint-Jozefkerk van Liezele. De oorspronkelijke kerk, die van voor de 15de-eeuw dateerde, werd in 1914 door het Belgische leger verwoest om het Fort van Liezele een vrij uitzicht te geven. De tegenwoordige sobere neogotische, bakstenen kruisbasiliek werd opgericht in 1923.

Door landelijk gebied wandelen we daarna naar Lippelo, steken de drukke N17 Dendermondsesteenweg over, gaan even door Lippelodorp en dan weer over de N17 en door de Doelstraat voorbij het kerkhof naar Wipheide. Aan knooppunt 118 nemen we rechtsaf het pad naar knooppunt 117, voorbij domein Het Riet, een gewenningsgebied voor gerevalideerde vogels van het Vogelopvangcentrum te Malderen.

We gaan verder door Achterheide en komen voorbij de Onze-Lieve-Vrouw kapel, op de hoek met de Louis Van Campenhoutstraat: een bakstenen kapel met lagere halfronde absis, onder leien zadeldak, opgericht in 1870 en hersteld in 1976.

Verder door de Louis Van Campenhoutstraat en dan linksaf de Vincetstraat voor een tweede rustpauze in de parochiezaal van Liezele. Weer door het steegje naar de kerk en rechtsaf, maar deze keer volgen we de weg Liezele-Dorp naar links tot voorbij de Schemelbertmolen in de Wolfstraat. De Schemelbertmolen, de enige watermolen van Klein-Brabant, zo genoemd naar het tegenover liggende voormalige waterkasteel Schemelbert. (Zie http://www.molenechos.org/molen.php?AdvSearch=49)

Even verder gaan we linksaf naar Walsingen, een gebiedje met bosjes en weekend- en vissershutjes rond een gracht. Sommigen beweren dat hier de Schans van Letterheide lag, een onderdeel van de Antwerpse fortengordel. Dat is echter een vergissing, allicht ingegeven doordat Fort Liezele nabij is en de huisjes hier rond een gracht liggen. De Schans van Letterheide lag echter 1.5km naar het Oost-Noord-Oosten (en bestaat niet meer, ze werd volledig afgebroken).

We verlaten drassige bosgebied langs de Essendries, gaan voorbij manege Hippos en slaan linksaf rchting Winkelveld, waar we aan de achterzijde van het Fort van Liezele komen. Linksom volgen we de omgrachting terug naar de Fortbaan, waar we maar enkele stappen meer van de startplaats zijn.
panorama

Molen maquette

In 1980-86 werd dit schaalmodel van de Kimpelbergmolen op de hoek van Heide en Overheide gebouwd. De maquette stond tot vorig jaar langzij de aanpalende hoeve maar kreeg nu een meer prominente plaats op het kruispunt. De eigenlijke Kimpelbergmolen stond niet hier, maar ongeveer 600m noordoostelijker op de hoek van de Molenstraat en de Kimpelberg. De interessante, bewogen geschiedenis van de Kimpelbergmolen kunt u nalezen op http://www.molenechos.org/verdwenen/molen.php?AdvSearch=3703
panorama

pad naast het stoomspoor

panorama

de Vliet

panorama

Zeutestraat

panorama

Stoomspoorlijn

panorama

bruggetje over de Vliet in Tekbroek

De Vliet is de benedenloop van de Grote Molenbeek tussen Lippelo-Puurs en Eikevliet-Ruisbroek. Het was vroeger een echte zijrivier van de Rupel en tot na WO II was er zelfs binnenscheepvaart. Een dijkbreuk aan de Vliet veroorzaakte de overstromingsramp van Ruisbroek in 1976. Daarna werd de Vliet afgedamd en wordt het water verzameld in een vergaarbekken en via een pompgemaal in het hoger gelegen zeekanaal Brussel-Schelde gepompt.
panorama

Puurs van in Tekbroek gezien

panorama

Tekbroek

panorama

Tekbroek

panorama

Sint-Jozefkerk Liezele

De oorspronkelijke kerk, die van voor de 15de-eeuw dateerde, werd in 1914 door het Belgische leger verwoest opdat het Fort van Liezele een vrij schootsveld zou hebben. De tegenwoordige sobere neogotische, bakstenen kruisbasiliek werd opgericht in 1923.
panorama

naast de A. de Saegerstraat

panorama

aan de Theo Andriesstraat

panorama

Margrietstraat

panorama

valei van de Grote Molenbeek

panorama

Provincialeweg N17

panorama

Belted Galloways

The Belted Galloway is a heritage breed of beef cattle originating from Galloway on the west side of southern Scotland and adapted to living on the poor upland pastures and windswept moorlands of the region. The exact origin of the breed is unclear although it is often surmised that the white belt for which they are named and that distinguishes the breed from the native black Galloway cattle may be the result of cross breeding with Dutch Lakenvelder belted cattle.
panorama

Bouwval

panorama

Het Riet

panorama

pad naar Achterheide

panorama

kapelletje Achterheide

panorama

Kapel Onze-Lieve-Vrouw

panorama

Schemelbertmolen in de Wolfstraat

panorama

Walsingen

panorama

Winkelveld

panorama

gracht achter het fort

Picnic

JOC Wijland

Joc Wijland Fortbaan 9 2870, Puurs, Antwerpen, BEL JeugdOntmoetingsCentrum Puurs . Het WIJland beschikt over een aantal verschillende zalen en lokalen, die kunnen gehuurd worden door het jeugdwerk of andere organisaties voor bepaalde activiteiten zoals fuiven, optredens, kwis, eetfestijnen, enz.
Waypoint

Manege Hippos

Picnic

Parochiezaal Liezele

Parochiezaal Liezele Turkenhofdreef 7,9 2870, Liezele, Antwerpen, BEL

Comments

    You can or this trail