Moving time  3 hours 29 minutes

Time  5 hours 59 minutes

Coordinates 2847

Uploaded February 1, 2020

Recorded February 2020

-
-
3,069 ft
1,637 ft
0
2.6
5.3
10.53 mi

Viewed 33 times, downloaded 0 times

near l'Estany, Catalunya (España)

◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎
L'ESTANY - SANTA EULÀLIA DE RIUPRIMER - SENTFORES/LA GUIXA
(GR 151 - ETAPA 5, Camins del Bisbe i Abat Oliba - De Montserrat a Sant Martí de Canigó)
L'Estany, Moianés, Barcelona (Dissabte, 1 febrer 2020)
◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎

El Pinyol-excursionistesdepega va iniciar (Octubre, 2019) el projecte de tresc de la ruta de gran recorregut (GR 151) del que s'anomena CAMÍ OLIBA. És una ruta llarga i sinuosa que ressegueix les petjades de l'Abat Oliba, des de Montserrat a Sant Martí de Canigó. Oliba, bisbe i abat, fundador de Montserrat. Oliba impulsor de monestirs, catedrals i esglésies. Oliba, impulsor de l'art romànic català. Oliba, home de consens; home de pau i treva. Oliba, viatger infatigable. Oliba, el gran trescador medieval.

Aquesta etapa (GR 151 - ETAPA 5) ens ofereix l'al·licient de ser propera a Vic i, per tant, de fàcil accés. El nivell d'esforç és fàcil; la distància i desnivell positiu són força assumibles per a qualsevol trescador. Ens hem estalviat el tram des de Sentfores/La Guixa al centre de Vic, ja que tots els participants coneixien Vic sobradament.

➡️ Aclariment 1
Trobaràs més detalls d'aquest tresc (relat genèric de la contrada, llocs d'interès, mapa, bibliografia, webgrafia, imatges, etc.) al blog esporqueret.

➡️ Aclariment 2
El Pinyol programa les etapes del CAMÍ OLIBA seguint la ruta del GR 151 (FEEC - Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA); no necessàriament en ordre correlatiu, però. Tanmateix, val a dir que hi ha força coincidència amb la ruta oficial del CAMÍ OLIBA, amb informació complementària excel·lent i recomanable.

◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎
DADES ------------------------------ DATOS ------------------------------ DATA
◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎
➡️ Aproximació (Vic, lloc de trobada)

Lloc de trobada: Bar Restaurant Nou Pamplona (afores de Vic, sense entrar al nucli urbà).

➡️ Etapa lineal - Gestió de vehicles
Tota etapa lineal planteja el problema de gestió de la tornada; un cop finalitzada.
En aquest cas (6 participants i 3 cotxes), s'ha optat per:
1. Des del Nou Pamplona es va amb els vehicles al punt d'arribada (Sentfores/La Guixa, uns 3 km). Es deixa un vehicle en aquest punt.
2. La resta de vehicles van al punt d'inici d'etapa (L'Estany; uns 25 minuts per l'Eix Transversal - C-25).
3. A l'arribada, el vehicle porta els participants al Nou Pamplona i, a continuació, amb els conductors va a l'Estany a buscar la resta de cotxes. Final al Nou Pamplona.

➡️ Avituallament
El Bar Restaurant Nou Pamplona (Can Pamplona, per a la gent de la contrada) és un punt de trobada de tota la vida i de fàcil accés. Obert des de les 5.30 de la matinada. Atenció amistosa i cuina local.

➡️ Senyalització de la ruta
El trescador espera i desitja que una ruta GR estigui ben senyalitzada. Aquest és el cas d'aquest tram de ruta. En general la senyalització és força evident, llevat del petit tram del primer kilòmetre i alguna intersecció de camins.

➡️ Participants
Avui el Pinyol ha sigut el fundacional: Assumpta (guiatge de ruta,) Mireia, Marta i Jordi, Francesc i Esporqueret.

◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎
TRAM A TRAM --------- TRAMO A TRAMO --------- STRETCH BY STRETCH
◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎
➡️ TRAM 1
L'Estany (Moianès) - Font de Puigcarbó

L'inici d'aquesta etapa comença a la Plaça del Monestir, al bell mig del nucli urbà més històric. Es camina pel carrer Jacint Verdaguer en direcció a la carretera C-59; caldrà travessar la carretera C-59 i continuar recte trobar els senyals del Camí Oliba en la intersecció Pedró de Pontarró. Caldrà estar atent als senyals; aquest primer kilòmetre és, potser, el que genera un cert grau de confusió. Cal girar a mà esquerra, sempre per pista, a trams cimentada. Després d'aquests primers 1000 metres es retroben els senyals verticals del Camí Oliba, a mà dreta. Es caminarà ara per pista de terra, travessant el Pla de la Carrera. A mà dreta és visible el mas la Carrera. Sense problemes d'orientació, sempre per pista, es passa pel costat de la Font de la Canaleta (a un minut, a mà esquerra); font que avui raja generosament. Més endavant, s'arriba a una intersecció en creu (Creu de la Vall); els senyals verticals indiquen la direcció correcta a mà esquerra. En un tres i no res, s'arriba a l'altura de la Font de Puigcarbó i el mas de Puigcarbó (de fet, avui només és una gran bassa d'aigua fangosa).

➡️ TRAM 2
Font de Puigcarbó - Santa Eulàlia de Riuprimer

El camí continua per pista. Es passa la Bassa dels Bombers a mà dreta. Cal seguir els senyals verticals Camí Oliba; en aquest tram són ben visibles. Es camina sense problemes per aquest tram senyalitzat fins a arribar a la intersecció amb la carretera BV-4317; el Molí de la Roca, un mas no gaire espectacular just al costat dret de la carretera. Caldrà caminar per carretera uns 1000 m, al final dels quals és visible el senyal vertical de sortida, a mà dreta, per continuar per sender fins a arribar al mas Aliberg de Baix (caldrà caminar pel costat esquerre de l'enorme granja de porcs, abans de sobrepassar el mas). Passat el mas es travessa la riera pel pont i, per sender, es camina en direcció a Santa Eulàlia de Riuprimer. El campanar es fa visible en la distància. Un cop sobrepassat el camp de fútbol, som a l'alçada d'aquest llogaret.

➡️ TRAM 3
Santa Eulàlia de Riuprimer - Sentfores/La Guixa (prop de Vic)

Per continuar només caldrà fer cas als senyals verticals. La pista de terra porta al mas l'Om i, sempre per pista, s'arriba a l'alçada del mas La Riera. La Riera és una masia de turisme rural i cria ecològica de gallines; corrals amb espais perquè aquest aviram de final incert pugui portar una vida semi lliure i un xic més digne. En pocs metres s'arriba a la carretera BV-1416. El sender continua ara per la vora del riu Mèder i, sense entrebancs, s'arriba a l'altura de Sentfores/La Guixa. Aquest és el final d'etapa d'avui. (Tanmateix, es pot continuar pel sender seguint el Mèder per fer l'entrada al centre de Vic, 3 km més); el camí està ben senyalitzat).

◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎
A PEU DE PÀGINA - Camins del Bisbe i Abat Oliba
◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎◼︎
El Camí Oliba és un sender de gran recorregut homologat que connecta algunes de les obres més emblemàtiques de l’art romànic català. Transcorre entre Montserrat i els Pirineus i passa per algunes de les ciutats i pobles amb més història de la Catalunya Vella, com Manresa, Vic, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses. Creua el paisatge d’interior i de mitja muntanya de les comarques del Bages, Osona i el Ripollès en un itinerari poc exigent i envoltat de serveis turístics i comercials de gran valor afegit.

El Camí Oliba és un autèntic museu al mig de la natura. És art, cultura i història en la seva essència, en espais gairebé inalterats al llarg dels temps. És un recorregut pels orígens de Catalunya, quan personatges com el bisbe i abat Oliba van decidir repoblar i cristianitzar aquestes terres sembrant-les d’esglésies i monestirs.

Avui, aquest camí ja transitat pels nostres ancestres s’omple de caminadors, excursionistes i corredors que es proposen cobrir els seus més de 200 quilòmetres, de nord a sud o de sud a nord. Les seves passes contribueixen a escampar, encara més, el coneixement d’aquestes obres mil·lenàries.

(FEEC - Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya / GR 151® CATALUNYA)
Sacred architecture

Monestir Sta. Maria de l'Estany

Intersection

Senyal CAMÍ OLIBA

Waypoint

Pla de la Carrera

Intersection

A mà dreta

fountain

Font de la Canaleta

Intersection

Creu de la Vall

Intersecció de camins en creu
fountain

Font de Puigcarbó

Lake

Bassa Bombers

Intersection

Terradelles

Intersection

Al Molí de la Roca

Waypoint

Molí de la Roca

Intersection

Sortir de la carretera a dreta

River

Riera de Muntanyola

Waypoint

Aliberg de Baix

Intersection

Santa Eulàlia de Riuprimer

fountain

Font del Cava

Waypoint

L’Om

Waypoint

La Riera: turisme rural

River

El Mèder

Waypoint

Mèder - Sentfores

Comments

    You can or this trail