Coordinates 2122

Uploaded June 5, 2017

Recorded June 2017

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
2,237 f
1,434 f
0
2.5
5.0
10.0 mi

Viewed 1175 times, downloaded 93 times

near Santa Maria de Corcó, Catalunya (España)

[CA]  L’Esquirol-riera de les GorguesEntre el Montseny i les Corberes, a la Catalunya Nord, a cavall de les comarques d’Osona, Selva, Berguedà, Ripollès, Garrotxa, Vallespir i Conflent, s’hi estén un paisatge de fesomia particular, un rectangle d’uns 10.000 km2 caracteritzat per la presència d’una vegetació de muntanya relativament humida que als solells acull espècies mediterrànies -alzines, pinedes i roures- i a les obagues, espècies centreeuropees, entre les quals destaquen les fagedes. Un dels espais representatius d'aquest paisatge és el Cabrerès, o Collsacabra, ocupat, en el seu sector occidental, pel municipi de l'Esquirol. El poble es va formar al S. XV al llarg del camí ral que unia Vic amb Olot. Diverses rieres i torrents drenen l’altiplà del Collsacabra, tan singular, format per materials sedimentaris, amb un perfil característic de cingleres i taules fàcilment identificable des de la plana. D’entre aquests cursos d’aigua, la riera de les Gorgues ofereix racons espectaculars, tants i tan formidables que constitueix un tresor de característiques úniques que caldrà preservar amb mesures adequades.

L’itinerari que aquí es proposa concilia l’atractiu geogràfic de la zona, caracteritzat per la profusió de salts d’aigua entre cingleres, amb el resultat de la humanització del territori. Es tracta d’un recorregut circular que ressegueix el curs final de la riera de les Gorgues visitant alguns dels seus salts més bonics.

Atenció: itinerari laboriós que demana d’un guia o acompanyant expert. Fet en grup, pot comportar força més temps que l’estipulat en el text. El creuament de la riera pel pas del Molí del Còdol es fa a gual, pot ser necessari descalçar-se. En aquest punt la senyalització és precària. A continuació cal remuntar una canal per un tram vertical, curt i sense dificultats especials (corda d’ajuda). Posteriorment, sota Sentfores, la marxa per l’interior de la riera pot resultar entretinguda. En definitiva, fent nit a la contrada, aquesta excursió es pot complementar amb l’itinerari que ressegueix la riera aigua amunt fins a la Foradada, consignat en aquest recull amb el nom de
L'Esquirol-Cantonigròs-La Foradada. En època de pluges l’espectacle està garantit.
Ruta senyalitzada.
L’inici del recorregut és a la població de l’Esquirol. S’hi arriba des de Vic i l’Eix Transversal (C-25), o des d’Olot, en ambdós casos seguint la carretera C-153. L’eixample urbà del poble s’allarga considerablement cap al SO a partir del seu nucli vell. Cal situar-se al pavelló de la Zona Esportiva Municipal.

0,00 km (682 m). L’Esquirol. Pavelló d’esports. Deixant l’edifici a mà esquerra es baixa per unes escales, es deixa un parc i una desviació a l’esquerra i, per un camí de terra, es fa cap a l’àrea de pícnic de la Font de l’Escudella (0,26 km, 653 m, senyalització). Girant cap al SO i després S, es baixa pel camí ample que discorre sota el bosc espès i se situa prop del cingle de la riera. Es gira a ponent i es passa pel costat de la font Senyalada (0,75 km, 632 m). Se segueix el camí que, en suau baixada, ressegueix el curs de l’aigua per damunt de l’espadat.

1,42 km (644m), 19 min. Trencall senyalitzat a l’Esquirol i mirador del Camp de Tir, situat a l’Afrau de Teixidors, sobre la riera. Se segueix el camí per on s’anava, girant cap a ponent. La pista de la dreta puja fins al carrer del Pedró de l’Esquirol, en un punt situat pràcticament al final del casc urbà de la població.

Cent cinquanta metres després (punt 1,62 km) es deixa una desviació senyalitzada a mà esquerra que du al pont de la Bertrana, situat al fons de la riera, per on es tornarà per acabar la volta. Es continua pel camí principal, es passa un pas canadenc per al bestiar (2,24 km, 635 m), es deixa una desviació a la dreta (2,41 km, 623 m). Després d’una pronunciada ziga-zaga s’arriba al trencall del mirador del Salt de la Barra de Ferro.

3,32 km (553 m), 44 min. Trencall del mirador del Salt de la Barra de Ferro, situat 35 m a l’esquerra (S), on cal arribar (visió vertiginosa sobre el salt; actualment sense baranes de protecció). Aquí s’acaba el camí ample. Es continua pel corriol que hi ha a continuació. Cent seixanta metres després, un corriol a mà esquerra permetria baixar al fons de la riera (pas vertical, cadenes d’ajuda). No s’hi va, es continua pel camí que es duia, es creua un pas canadenc de bestiar i es deixen a l’esquerra dos corriols poc fressats marcats amb fites (4,09 i 4,35 km) que permetrien baixar al fons de la riera.

4,90 km (475 m), 1 h 5 min. Trencall a l’esquerra de baixada a la riera (senyalització) que es prendrà després. Es continua recte; el camí fa una aguda inflexió al nord i, després, al sud per passar la riera de les Paganes. Just abans de creuar-la (5,24 km, 456 m) es troba a mà dreta la font de l’Avi Miquel; quaranta metres riera endins hi ha el bucòlic salt d’en Nara i el seu grog, que cal anar a veure. En acabat, se segueix el camí en la direcció que es duia, es puja una mica i es gira de nou al S. A l’esquerra es poden veure els braços d’aigua que forma l’embassament de Sau, omplint des de la vall del riu Ter els entrants de les rieres de les Gorgues i de les Paganes. A l’altra banda, a llevant, destaca, despresa de la cinglera, l’agulla del Cap de Mort o Ninot de les Gorgues. El camí gira a ponent i, després, al NO.

Al cap de poc es voregen uns replans des d’on es pot veure el salt Gros de la Gorga (6,05 km, 447 m), format per la riera de Sant Martí que, quan du aigua suficient, dibuixa una cascada espectacular sobre l’embassada. Es continua avançant cap a llevant. Després d’una curta pujada, en arribar al pla i abans de la masia de la Casa del Pont cal tòrcer a l’esquerra (S) una trentena de metres, baixant per situar-se en un mirador natural.

6,28 (450 m), 1 h 25 min. S’és sobre el salt i la gorja del Cabrit, situats aigua amunt del Salt Gros, en un lloc magnífic. S’ha de girar enrere i tornar a la desviació anotada al punt 4,90 km.

La masia del Pont, a tocar d’aquí, és un restaurant situat en una antiga hostatgeria del camí ral que unia Vic amb Olot travessant el Collsacabra. Una mica més amunt, al costat de la carretera C-153, entre Roda de Ter i l’Esquirol, s’alcen les naus d’un escorxador industrial de característiques gegantines que una gestió mínimament sensible de l’entorn hauria situat en un lloc més recòndit, amb menys impacte ambiental i paisatgístic sobre un espai tan extraordinari com el de les Gorgues.


7,57 km (475 m), 1 h 45 min. Trencall senyalitzat com del Gorg de Saborell, que baixa a la riera. Es gira a la dreta i se segueix el corriol cap al sud, en baixada. Al cap de cinquanta metres es gira a l’esquerra (N) i s’arriba al fons del torrent fent servir una lleixa estreta però segura situada a plom del salt del Molí del Còdol, malauradament poc visible des d’aquest camí. Un cop a baix (7,75 km, 438 m; fites de pedra), cal creuar la riera a gual pel seu lloc més ample i planer, on l’aigua té normalment poca alçada; a cops cal descalçar-se però mai s’ha d’intentar fer el pas en cas de crescuda! Cal dirigir-se a una canal situada a la dreta d’una roca en forma d’agulla, plana al capdamunt, anomenada Barret del Capellà (fites de pedra, marques de pintura), on s’endevina clarament el grau de pujada. El salt del Molí del Còdol queda a una vuitantena de metres aigua avall i no és gaire accessible des d’aquest lloc. Es remunta el grau (pas dret, curt, no difícil; corda d’ajuda). Un cop a dalt es continua pel corriol i s’arriba a un camí ample.

7,94 km (592 m), 2 h 10 min. Camí de Sentfores (senyalització) que cal seguir cap a l’esquerra (NE). Si es vol veure el salt del Molí del Còdol des d’una bona perspectiva cal girar a la dreta (S) i recórrer el camí durant uns dos-cents metres, fins a situar-se al voraviu de l’espadat de la riera de les Gorgues. L’itinerari es dirigeix, però, cap a l’esquerra, planerament, travessant la baga del Moner en direcció a la masia de Sentfores, on s’arriba després d’haver desembocat a la seva pista d’accés (8,94 km) i girant cap a l’esquerra.

9,07 km (562 m), 2 h 26 min. Masia de Sentfores, abans de creuar l’era de la casa. A mà dreta (E) surt el camí de Sant Bartomeu (senyalització) que, després d’haver baixat a la riera, s’haurà de prendre. Ara es continua recte, passant entre la masia i el cobert que hi ha a la seva dreta (E). Darrere la casa hi ha un mirador sobre el salt de la Barra de Ferro que des d’aquí apareix espectacularment penjat sobre el fons. Per la dreta es pren un corriol costerut (senyalització) que, en diverses ziga-zagues, davalla fins al fons de la riera de les Gorgues, en un indret ombrívol i suggestiu. Un cop a tocar de l’aigua (9,32 km, 485 m) es gira a l’esquerra seguint el curs del torrent. Saltant entre les pedres del fons i passant els obstacles que ofereix la llera, es passa pel costat d’una gran balma que es deixa a l’esquerra. S’arriba sota el salt de la Barra de Ferro (9,56 km), magnífic, de fesomia impressionant, eixordador si du un gran cabal d’aigua. Es continua baixant; una mica més avall es passa a l’altra banda de la riera i s’arriba a un corriol. Cap a la dreta, un senyal indica el recorregut que, amb l’ajut d’unes cadenes, puja al camí de l’anada i que no s’agafarà. Es gira a l’esquerra seguint el corriol que al punt 10,06 km (480 m) es bifurca. Per la dreta es pujaria còmodament fins al camí de l’anada; es continua per l’esquerra baixant fins a l’inici de l’ampli i esplèndid gorg de Saborell (10,17 km, 458 m) que s’estén fins a prop del Barret de Capellà. Aquí s’acaba la visita a aquest sector de la riera i es torna enrere fins a la casa de Sentfores.

11,28 km (562 m), 3 h 10 min. Sentfores, trencall a Sant Bartomeu (senyalització), que es pren cap a l’esquerra en pujada franca. Més amunt, el camí gira a llevant i avança pel costat de la cinglera (senyals); cal passar diverses tanques de bestiar.

11,94 km (646m), 3 h 26 min. Sant Bartomeu Sesgorgues (senyalització), antiga parròquia del terme de Tavertet, d’origen romànic i molt modificada. Es passa pel davant de l’església i es pren la pista asfaltada que hi ha a continuació en direcció a llevant, cap a l’esquerra (senyals). Quan la pista gira al sud (12,38 km, 663 m) es deixa i es pren el corriol que continua en direcció E (senyals). Es passa per sota la masia del Vilar i pel costat de la seva font (12,56 km, 677 m, no potable). A continuació, el camí emprèn una forta baixada en direcció al fons de la riera. S’arriba a una bifurcació (12,92 km, 590 m); es pren el trencall de l’esquerra i, ja a baix, es contemplen el salt del Tornall i el gorg dels Dimonis. Es continua cap al N seguint el camí pel costat de la riera fins a una bifurcació (13,42 km, 585 m, senyalització). Cal desviar-se cap a l’esquerra per anar de nou al fons de la riera, on es troben les ruïnes del molí de l’Eixerit i, aigua amunt, el salt de l’Eixerit (13,60 km, 570 m).

Es torna a la desviació i es continua cap a l’esquerra. Després de creuar el torrent de Riupregon el camí gira a ponent. Es passa la riera de les Gorgues per un gual de pedres i s’arriba a l’indret de la Bertrana, magnífic, presidit pel pont Vell, o Pont de Bertrana, d’origen medieval, restaurat de fa poc. La desviació del traçat de la riera per causes naturals l’ha deixat inútil.

14,27 km (604 m), 4 h 0 min. Pont Vell de Bertrana, que es farà servir per pujar fins al camí de l’inici, on s’arriba al punt 14,55 km. Des d’aquí es desfà el camí fins al punt d’inici de l’excursió.

16,11 km (682 m), 4 h 30 min. L’Esquirol. Pavelló d’esports, final del recorregut.
Més informació

[ES] L’Esquirol-Riera de Les Gorgues
Entre el Montseny y Les Corberes, en la Cataluña Norte francesa, a caballo de las comarcas de Osona, Selva, Berguedà, Ripollès, Garrotxa, Vallespir y Conflent, se extiende un paisaje de fisonomía particular, un rectángulo de unos 10.000 km2 caracterizado por la presencia de una vegetación de montaña relativamente húmeda que en las solanas acoge especies mediterráneas -encinas, pinares y robles- y en las umbrías, especies centroeuropeas, entre las que destacan los hayedos. Uno de los espacios representativos de este paisaje es el Cabrerès, o Collsacabra, ocupado, en su sector occidental, por el municipio de L'Esquirol. El pueblo se formó en el S. XV a lo largo del camino real que unía Vic con Olot, parte del cual se recorre en la presente ruta. Varias rieras y torrentes drenan el altiplano del Collsacabra, tan singular, formado por materiales sedimentarios, con un perfil característico de riscos y formacions tabulares fácilmente identificable desde la llanura. De entre estos cursos de agua, el arroyo de Les Gorgues ofrece diversos rincones espectaculares, tantos y tan formidables que constituye un tesoro de características únicas que habrá que preservar con medidas adecuadas.

El itinerario que aquí se propone concilia el atractivo geográfico de la zona, caracterizado por la profusión de cascadas entre riscos, con el resultado de la humanización del territorio. Se trata de un recorrido circular que sigue el curso final del arroyo de Les Gorgues visitando algunos de sus saltos de agua más bonitos. Pernoctando en la región, se puede complementar con el itinerario consignado en esta recopilación con el nombre de
L’Esquirol-Cantonigròs-La Foradada. En época de lluvias el espectáculo está garantizado.

Atención: itinerario laborioso que requiere de un guía o acompañante experto. Realizado en grupo, puede conllevar bastante más tiempo que el estipulado en el texto. El cruce del arroyo por el paso de El Molí del Còdol se hace a vado, puede ser necesario descalzarse. En este punto la señalización es precaria. A continuación hay que remontar una canal por un tramo vertical, corto y sin dificultades especiales (cuerda de apoyo). Posteriormente, bajo Sentfores, la marcha por el interior del arroyo puede resultar entretenida. En definitiva, haciendo noche en la región, esta excursión se puede complementar con el itinerario que recorre el arroyo aguas arriba hasta la Foradada, consignado en esta recopilación con el nombre de
L’Esquirol-Cantonigròs-La Foradada. En época lluviosa el espectáculo está garantizado.
Ruta señalizada.
El inicio del recorrido se encuentra en la población de l’Esquirol. Se llega allí desde Vic y el Eje Transversal (C-25), o desde Olot, en ambos casos siguiendo la carretera C-153. El ensanche urbano del pueblo se alarga considerablemente hacia el SO a partir de su núcleo. Hay que situarse en el pabellón de la Zona Deportiva Municipal.

0,00 km (682 m). L’Esquirol. Pabellón de deportes. Dejando el edificio a mano izquierda se baja por unas escaleras, se deja un parque y una desviación a la izquierda y, por un camino de tierra, se baja hacia la área de picnic de la Font de l’Escudella (0,26 km, 653 m, señalización). Girando hacia el SO y luego al S, se baja por el camino ancho que discurre bajo la espesura y se sitúa cerca del risco del arroyo. Se gira a poniente y se pasa por el lado de la Font Senyalada (0,75 km, 632 m). Se sigue el camino que, en suave descenso, sigue el curso del agua por encima del acantilado.

1,42 km (644m), 19 min. Desvío señalizado a L’Esquirol y mirador del Campo de Tiro, situado en el Afrau de Teixidors, sobre el arroyo. Se sigue el camino por donde se iba, girando hacia poniente. La pista de la derecha sube hasta la calle de El Pedró de L’Esquirol, en un punto situado prácticamente al final del casco urbano de la población.

Ciento cincuenta metros después (punto 1,62 km) se deja un desvío señalizado a mano izquierda que lleva al puente de Bertrana, situado al fondo del arroyo, por donde se volverá para terminar la vuelta. Se continúa por el camino principal, se pasa un paso canadiense para el ganado (2,24 km, 635 m) y se deja un desvío a la derecha (2,41 km, 623 m). Tras una pronunciada zigzag llega al desvío del mirador del Salto de la Barra de Hierro.

3,32 km (553 m), 44 min. Desvío del mirador del Salt de la Barra de Ferro, situado 35 m hacia la izquierda (S), donde hay que ir (visión vertiginosa sobre el salto; actualmente sin barandillas de protección). Aquí se acaba el camino ancho. Se continúa por el sendero que hay a continuación. Ciento sesenta metros después, un sendero a mano izquierda que se deja de lado permitiría bajar al fondo del arroyo (paso vertical, cadenas de ayuda). Se continúa por el camino que se llevaba, se cruza un paso canadiense de ganado y se dejan a la izquierda dos senderos poco trillados marcados con hitos (4,09 y 4,35 km) que permitirían bajar al fondo del arroyo.

4,90 km (475 m), 1 h 5 min. Desvío a la izquierda de bajada al arroyo (señalización) que se tomará después. Se sigue recto; el camino dibuja una aguda inflexión al norte y, después, al sur para pasar el arroyo de Les Paganes. Justo antes de cruzarlo (5,24 km, 456 m) se encuentra a mano derecha la fuente de L’Avi Miquel; cuarenta metros arroyo adentro está el bucólico salto de En Nara y su poza, que hay que ir a ver. Después, se sigue el camino en la dirección que se llevaba, se sube un poco y se gira de nuevo a S. A la izquierda se pueden ver los brazos de agua que forma el embalse de Sau, llenando desde el valle del río Ter los entrantes que forman los arroyos de Les Gorgues y de Les Paganes. Al otro lado, a levante, destaca, desprendida del risco, la aguja del Cap de Mort o Ninot de les Gorgues. El camino gira a poniente y, después, al NO.

Al poco se bordean unos rellanos desde donde se puede ver el Salt Gros de la Gorga (6,05 km, 447 m), formado por el arroyo de Sant Martí que, cuando lleva agua suficiente, dibuja una cascada espectacular sobre el embalse. Se continúa avanzando hacia levante. Después de una corta subida, al llegar al llano y antes de la masía de la Casa del Pont es necesario torcer a la izquierda (S) una treintena de metros, bajando para situarse en un mirador natural.

6,28 km (450 m), 1 h 25 min. Se está sobre el salto y la poza del Cabrit, situados aguas arriba del Salt Gros, en un lugar magnífico. Se debe girar atrás y volver a la desviación anotada en el punto 4,90 km.

La masía del Pont, visible aquí al lado, es un restaurante ubicado en una antigua hospedería del camino real que unía Vic con Olot atravesando el Collsacabra. Un poco más arriba, junto a la carretera C-153, entre Roda de Ter y L’Esquirol, se levantan las naves de un matadero industrial de características gigantescas que una gestión mínimamente sensible del entorno habría situado en un lugar más recóndito, con menos impacto ambiental y paisajístico sobre un espacio tan extraordinario como el de Les Gorgues.


7,57 km (475 m), 1 h 45 min. Desvío señalizado como El Gorg de Saborell, que baja a la riera. Se gira a la derecha y se sigue el sendero hacia el sur, en bajada. Al cabo de cincuenta metros se gira a la izquierda (N) y se llega al fondo del torrente utilizando una repisa estrecha pero segura situada sobre el salto del Molí del Còdol, desgraciadamente poco visible desde este camino. Una vez abajo (7,75 km, 438 m; hitos de piedra), hay que cruzar el arroyo a vado por su lugar más ancho y llano, donde el agua tiene normalmente poca altura; a veces hay que descalzarse pero nunca se debe intentar realizar el paso en caso de crecida! Hay que dirigirse a una canal situada a la derecha de una roca en forma de aguja, plana en lo alto, llamada El Barret de Capellà (hitos de piedra, marcas de pintura), donde se adivina claramente el grado de subida. El salto del Molí del Còdol queda a unos ochenta metros aguas abajo y no es muy accesible desde este sitio. Se remonta el grado (paso derecho, corto, no difícil; cuerda de ayuda). Una vez arriba se continúa por el sendero y se llega a un camino ancho.

7,94 km (592 m), 2 h 10 min. Camino de Sentfores (señalización) que hay que seguir hacia la izquierda (NE). Si se quiere ver el salto del Molí del Còdol desde una buena perspectiva hay que girar a la derecha (S) y recorrer el camino durante unos doscientos metros, hasta situarse en la orilla del acantilado del arroyo de Les Gorgues. El itinerario se dirige, sin embargo, hacia la izquierda, llanamente, atravesando la umbría del Moner en dirección a la masía de Sentfores, donde se llega después de haber desembocado en su pista de acceso (8,94 km) y girando hacia la izquierda.

9,07 km (562 m), 2 h 26 min. Masía de Sentfores, antes de cruzar la era de la casa. A mano derecha (E) sale el camino de Sant Bartomeu (señalización) que, después de haber bajado hasta el fondo del arroyo, se deberá tomar. Ahora se sigue recto, pasando entre la masía y el pajar que hay a su derecha (E). Detrás de la casa hay un mirador sobre el salto de la Barra de Hierro que desde aquí aparece espectacularmente colgado sobre el fondo. Por la derecha se toma un sendero empinado (señalización) que, en varios zigzags, desciende hasta el fondo del arroyo de Les Gorgues, en un lugar sombrío y sugestivo. Una vez junto al agua (9,32 km, 485 m) se gira a la izquierda siguiendo el curso del torrente. Saltando entre las piedras del fondo y pasando los obstáculos que ofrece el cauce, se pasa junto a una gran cueva que se deja a la izquierda. Se llega bajo el salto de la Barra de Ferro (9,56 km), magnífico, de fisonomía impresionante, ensordecedor si lleva un gran caudal de agua. Se continúa bajando; un poco más abajo se pasa al otro lado del arroyo y se llega a un sendero. Hacia la derecha, una señal indica el recorrido que, con la ayuda de unas cadenas, sube al camino de la ida y que no se tomará. Se gira a la izquierda siguiendo el sendero que en el punto 10,06 km (480 m) se bifurca. Por la derecha se subiría cómodamente hasta el camino de la ida; se continúa por la izquierda bajando hasta el inicio de la amplia y espléndida poza de Saborell (10,17 km, 458 m) que se extiende hasta cerca del Barret de Capellà. Aquí se acaba la visita a este sector del arroyo y se vuelve atrás hasta la casa de Sentfores.

11,28 km (562 m), 3 h 10 min. Sentfores, desvío a Sant Bartomeu (señalización), que se toma hacia la izquierda en subida franca. Más arriba, el camino gira a levante y avanza por el lado del risco (señales); hay que pasar varias vallas de ganado.

11,94 km (646m), 3 h 26 min. Sant Bartomeu Sesgorgues (señalización), parroquia de Tavertet, de origen románico. Se cruzan los edificios y se toma la pista asfaltada que hay a continuación hacia la izquierda (señales). Cuando gira al sur (12,38 km) se toma un sendero en dirección E. Se pasa por debajo de El Vilar y por el lado de su fuente (12,56 km, no potable). El camino baja hasta el fondo del arroyo. Se llega a una bifurcación (12,92 km, 590 m); se toma el desvío de la izquierda y, ya abajo, se contemplan el salto del Tornall y la poza de Els Dimonis. Se continúa hacia el N siguiendo el camino por el lado del arroyo hasta una bifurcación (13,42 km, señalización). Hay que desviarse a la izquierda para ir de nuevo al fondo, donde se encuentran las ruinas del molino de L’Eixerit y, aguas arriba, el salto de L’Eixerit (13,60 km, 570 m).

Se vuelve a la desviación y se continúa hacia la izquierda. Después de cruzar el torrente de Riupregon el camino gira a poniente. Se pasa el arroyo de Les Gorgues por un vado de piedras y se llega a la Bertrana, magnífico lugar presidido por el puente Vell o Pont de Bertrana, de origen medieval, restaurado.

14,27 km (604 m), 4 h 0 min. Pont Vell de Bertrana, que se utilizará para subir hasta el camino del inicio, donde se llega a los 14,55 km. Desde aquí se deshace el camino hasta el inicio.

16,11 km (682 m), 4 h 30 min. L’Esquirol. Pabellón de deportes, final del recorrido.


1 comment

 • Jordi Palleja Alsina Apr 28, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Molt dolenta. El text no segueix l'itinerari que se suposa segueix el circuits i sentit del camí indicat en el mapa. I ja es la segona vegada que em trobo amb problemes similars.
  Sembla com si el text fos d'un altre itinerari similar de la zona i per tant no es correspon amb la realitat.

You can or this trail