Coordinates 1644

Uploaded December 12, 2016

Recorded December 2016

-
-
3,028 f
1,554 f
0
2.4
4.8
9.66 mi

Viewed 1358 times, downloaded 50 times

near les Preses, Catalunya (España)Zona: PN Zona Volcànica Garrotxa / Serra de Xenacs i Serra del Corb / Prelitoral Nord.
Comarca: Garrotxa.
Data de realització: Desembre 2016.

En resum: Ruta de pujada a tres cims de la zona de Les Preses com són la Roca Bellera/Torre de Murrià (821m), el Puig Rodó (906m) i la Roca Lladre (907m) passant per diverses coves i fonts. Es visiten, de baixada, les ermites de Sant Martí del Corb i de Sant Miquel del Corb abans de passar pel Volcà del Racó.

Inici: Aparcament del carrer Camp del Prat, proper a la piscina de Les Preses.

Terreny i dificultat [Moderada]: Caminada entre alzinars, rouredes i fagedes. Corriols ben marcats i senyalitzats majoritàriament amb marques de pintura groga. La pujada a la Torre de Murrià i la baixada del Collet del Pujant d'en Camps a l'ermita de Sant Martí del Corb són dos trams amb forta inclinació. Per últim, cal dir que l'accés a les coves no es troba senyalitzat i cal parar atenció al GPS (sobretot a les Coves d'en Vilà).

Aigua: Les fonts marcades al mapa gairebé no rajen. Hi ha una font que raja neta a tocar de la paret de l'ermita de Sant Martí del Corb (sembla potable, sense garantia sanitària).
Es comença passant per davant de l'església de Les Preses (es torna pel costat de la piscina). Entrant al bosc, comencen les marques grogues que se seguiran sovint durant la caminada. Aviat cal pujar fort cap a al cim de la Roca Bellera, on hi ha una antiga torre de guaita. La pujada, inclinada, té en algun tram troncs a mode d'escala. Les vistes, des del cim, són nul·les.

Atenció al baixar de la torre, doncs no s'ha de seguir pel corriol que hi ha al davant. Cal baixar pel que surt de ''darrere'' de la torre i que està menys marcat que l'altre.

El següent punt a visitar és una cova. Per accedir-hi, cal desviar-se a la dreta del corriol marcat en groc per un altre que baixa i baixa fins a trobar la zona de les coves. El camí baixa entre grans roques i vegetació espessa (la zona és una mica perdedora, cal parar atenció al GPS). Si no es trobés la cova, es pot tornar a buscar el corriol marcat que seguirà amb la ruta sense passar pel tram de coves.

Passades les Coves d'en Vilà, es torna a pujar fins a la carena per anar a buscar, ara per un camí ben freqüentat, l'àrea recreativa de Xenacs. En aquesta hi ha un restaurant, taules, aparcament i un mirador amb molt bones vistes que van des d'Olot fins als Pirineus.

El camí fins al cim del Puig Rodó està molt marcat i s'hi arriba sense cap dificultat. Al cim hi ha una bandera i diversos panells informatius a part d'una gran taula amb el dibuix de tots els cims que es veuen des del Puig Rodó. Baixant cal seguir pel corriol que surt a l'esquerre al Collet de Puig Rodó, seguint la muntanya per la part baixa mentre es creua una extensa fageda.Es passa per dues fonts que gairebé no rajen i s'arriba al Collet del Pujant d'en Camps (tot i que hi ha un cartell que en diu ''baixant''). Aquí comença i acaba una petita circular que porta a fer el cim de la Roca Lladre i a visitar la Cova de Rocalladre. El camí de pujada al cim comença just darrere del cartell, tot i que no es veu bé fins que no es comença a pujar. Pujada curta però forta fins al cim on hi ha un vèrtex geodèsic i, de nou, molt bones vistes.La Cova de Rocalladre queda a l'esquerre del camí marcat, baixant una mica. És una cova de grans dimensions i s'hi pot entrar. La tornada fins al collet, després de trobar el camí marcat, no té pèrdua.

Un cop de nou al Collet del Pujant d'en Camps, cal seguir el corriol que baixa fort per la fageda (fa com una mica de canal). A partir d'aquí, no s'abandonen les marques en groc (i GR) i es va baixant fent esses fins a l'ermita de Sant Martí del Corb. Una petita ermita de postal molt ben conservada i en un lloc idíl·lic. Al costat d'aquesta hi ha una font que raja fresca i neta.Ja sense gaire desnivells a superar, s'arriba aviat a la segona ermita, la de Sant Miquel del Corb. No té gaire a envejar de l'anterior doncs torna a ser una petita ermita molt ben conservada al mig del bosc.Vistes les ermites, la caminada acaba visitant el Volcà del Racó. Té un gran cràter de 140 metres de diàmetre. Pocs minuts després s'arriba a l'aparcament.

Information

Trona del Rector (Cartell)

De pujada a la Torre de Murrià. Punt on hi ha un cartell amb indicacions en el punt on el corriol troba la carretera que puja a l'àrea recreativa de Xenacs.
Parking

Aparcament

Aparcament al carrer Camp del Prat de Les Preses, a tocar de la piscina.
Cave

Cova

Primera de les coves que es troba. La zona és força perdedora, entre grans roques i vegetació.
Summit

Torre de Murrià (Roca Bellera) (821m)

La Roca Bellera és una muntanya de 821 metres que es troba entre els municipis de la Vall d'en Bas i de les Preses, a la comarca de la Garrotxa. Al cim hi ha una antiga torre de guaita romana, que fou reconvertida en torre de telegrafia òptica durant les Guerres Carlines. Actualment es troba amb força bon estat de conservació i encara s’hi pot veure el fossat i els murs.
Cave

Cova de Rocalladre

Cova de grans dimensions que es troba sota el cim de Roca Lladre.
Mountain pass

Collet dels Llosassos

Collet que es troba entre la Roca Bellera i les Coves d'en Vilà.
fountain

Font de Martinell

Font que gairebé no raja.
fountain

Font del Racó

Font que gairebé no raja.
Waypoint

Volcà del Racó

Volcà amb un cràter circular de 140 metres de diàmetre.
Summit

Roca Lladre (907m)

La Roca Lladre és una muntanya de 907 metres que es troba entre els municipis de les Preses, Sant Feliu de Pallerols i Santa Pau, a la comarca de la Garrotxa. Al cim hi ha un vèrtex geodèsic.
fountain

Font dels Cingles

Font que gairebé no raja.
Mountain pass

Collet del Pujant d'en Camps

Punt on comença la ''mini circular'' que puja a la Roca Lladre i passa per la Cova de Rocalladre abans de tornar de nou al collet.
Sacred architecture

Sant Martí del Corb

Sant Martí del Corb és un monument del municipi de les Preses protegit com a bé cultural d'interès local. És una menuda església d'una sola nau i absis semicircular. L'accés es realitza a través d'una escalinata i d'una porxada sostinguda per pilastres i teulada a dues vessants. A cada costat de la porta d'ingrés hi ha dues obertures amb reixes de ferro forjat que permeten observar l'interior del temple. Damunt el frontispici hi ha el cloquer, d'espadanya, amb un sol ull.
Intersection

DRETA (X groga)

Cal abandonar el corriol marcat en groc i seguir pel què surt a la dreta.
Sacred architecture

Sant Miquel del Corb

Sant Miquel del Corb és un monument del municipi de les Preses protegit com a bé cultural d'interès local. És una antiga església romànica ubicada als vessants nord de la serra del Corb, a mig faldar d'un dels contraforts de l'encinglerat Puigrodó. El temple és d'una sola nau coberta amb volta de canó. Durant el segle XVIII es va sobrealçar la teulada. La porta d'accés, dovellada, està ubicada a la façana de ponent, protegida per una porxada. El campanar és de torre, amb teulada a quatre vessants i està recolzat sobre la façana oest. Antigament el campanar era d'espadanya de dos ulls. El costat de migjorn està reforçat amb dos contraforts.
Summit

Puig Rodó (906m)

El Puig Rodó és una muntanya de 906 metres que es troba al municipi de les Preses, a la comarca de la Garrotxa.
Mountain pass

Collet de Puig Rodó

Collet amb un cartell a peus del cim del Puig Rodó.
Mountain pass

Pas d'en Vidal

Punt en el qual cal girar a la dreta en un revolt tancat per seguir el corriol que porta a la Cova de Rocalladre.
Lake

Bassa de Detres

Petita bassa propera a l'àrea recreativa de Xenacs.
Picnic

Àrea recreativa de Xenacs

Àrea recreativa amb restaurant, taules, un mirador...
panorama

Mirador

Mirador de l'àrea recreativa de Xenacs. Bones vistes des d'Olot fins als Pirineus.
Archaeological site

Plaça Carbonera

Recreació d'antigues carboneres a la zona de l'àrea recreativa de Xenacs.
panorama

Balcó

Sortint de roca amb molt bones vistes que hi ha abans d'arribar al cim de Roca Lladre.
Waypoint

Mas L'Antiga

Mas de la zona.
Waypoint

Mas El Racó

Mas de la zona.
Information

Cartell

Cartell a tocar del Volcà del Racó.
Cave

Cova d'en Vilà

Coves rodejades de grans roques en un tram on cal parar atenció al GPS.
Intersection

Continuar per PISTA

Cal seguir per la pista ample que puja i abandonar el corriol marcat amb pintura groga que marxa a l'esquerre.

2 comments

  • Photo of EsPorqueret

    EsPorqueret Dec 21, 2016

    M'ha agradat molt la descripció i detalls de la ruta; les fotos, molt ben escollides i disposades. Enhorabona. Jo estic intentant iniciar-me en Wikiloc. T'agrairé molt que em puguis donar alguna pista de com "editar" el text de la descripció (negreta, color de fons, espais, etc.). Quan vull editar el text no veig cap possibilitat de fer-ho. Gràcies.

  • Photo of EsPorqueret

    EsPorqueret Jan 4, 2017

    Gràcies per la teva resposta i pels teus suggeriments. Ho aniré provant.

You can or this trail