Time  6 hours 16 minutes

Coordinates 3418

Uploaded March 10, 2020

Recorded March 2020

-
-
4,505 f
2,492 f
0
2.4
4.8
9.68 mi

Viewed 101 times, downloaded 3 times

near Cambrils, Catalunya (España)

Al terme municipal d’Odèn al Solsonès hi ha unes formacions rocoses de conglomerat que per la seva semblança, se les anomena les Montserratines i que avui hem anat a visitar tot fent un preciós recorregut pel mig d’aquestes muntanyes, on des dels seus miradors naturals, hem pogut gaudir plenament de la seva espectacular bellesa.

Hem començat la caminada a l’aparcament que hi ha al costat de la carretera LV-4011 al coll de la Serra Seca, junt al monument en record del pas del Tour de França per aquestes terres. Pugem al mirador de Serra Seca, on hi ha un vèrtex geodèsic i des d’on podem contemplar unes imponents panoràmiques sobre tot el recorregut que farem per aquests indrets.

Anem cap al Grau i al coll de Femia, des d’on seguint pel d’amunt del rocam i de les cingleres, anem passant pels diferents miradors, on podem gaudir de les capricioses formes que ha modelat l’acció geològica de l’aigua, el fred i el vent (les Encantades, les Amoroses, Roques Blanques, els Torms, Roques Medes, etc.) amb la verda vall de Sàlzer al peus.

Arribats al collet de les Artigues, des d’on baixem per un dret i exigent corriol cap al fons de la vall, observant una roca Foradada i amb passos delicats (alguns amb proteccions). Anem a visitar l’església de Santa Eugènia de la Mora Comdal i tot seguit creuant la plana de la vall, des d’on podem observar pràcticament tot el massís de les Montserratines, pugem a l’ermita de Santa Magdalena de Sàlzer.

A partir d’aquest punt, el camí és va enfilant cap a la collada de Sàlzer, on enllacem amb una pista asfaltada, que deixem ben aviat, per girar a l’esquerra i pujar per un camí ben marcat cap els Aubagons, on pujant per un seguit de llaçades arribem al punt de sortida.


Santa Eugènia de la Móra Comdal.-
És l'església parroquial del nucli despoblat de la Móra Comdal, del municipi d'Odèn (Solsonès), inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Te una sola nau de planta rectangular, coberta amb volta apuntada, tancada a llevant per un absis que supera el semicercle i al interior, arrebossat i pintat, presenta un arc pre-absidal en degradació apuntat.

Santa Magdalena del Sàlzer.-
L’edifici és de nau rectangular coberta amb volta de canó sobre repeu. Està capçada a llevant per un absis que supera el semicercle. A causa de la diferent llargada dels murs de la nau, aquest absis és desviat respecte aquesta.
El Sàlzer s'ubica al sector occidental del municipi d’Odèn, al sud de la capçalera de la solitària vall de la Mora Comtal i al peu dels cingles de conglomerats de Serra Seca. Aquesta vall és una de les vall tributaries del Segre, prop del congost d’Oliana, al costat nord occidental del barranc de la Móra Comtal.
Parking

Serra Seca, aparcament a la carretera LV-4011

panorama

Mirador del Roc de la Bala

Summit

Turó de la Plana de les Forques

Cave

Avenc del Grau

Mountain pass

Coll Femia

panorama

Serrat Molar

panorama

Mirador Roques Blanques

River

Torrent Mal

Waypoint

Font del torrent Mal

panorama

Mirador sobre torrent Mal

panorama

Mirador sobre els Torms

panorama

Mirador Roques de Medes i les Amoroses

Waypoint

Font de Voltrera

panorama

Mirador de les Encantades

Mountain pass

Collet de les Artigues

Waypoint

Roca Foradada i corriol de baixada

Intersection

Desvio a Santa Eugènia i camí pels plans de la vall del Sàlzer

Sacred architecture

Ermita de Santa Eugènia de la Móra Comdal

Sacred architecture

Ermita de Santa Magdalena del Sàlzer

Comments

    You can or this trail