Download

Distance

9.83 mi

Elevation gain

1,467 ft

Technical difficulty

Moderate

Elevation loss

1,467 ft

Max elevation

1,314 ft

Trailrank

69 5

Min elevation

697 ft

Trail type

Loop

Moving time

2 hours 50 minutes

Time

3 hours 26 minutes

Coordinates

2707

Uploaded

March 31, 2021

Recorded

March 2021
 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
Be the first to clap
1 comment
 
Share
-
-
1,314 ft
697 ft
9.83 mi

Viewed 102 times, downloaded 6 times

near Avinyonet del Penedès, Catalunya (España)

Al comprar el mapa d’Alpina sobre el Penedès que promocionava la ruta Penedès 360 º hi vaig veure que també racomanaven una volta per la Serra de la Llampa. Allà es va quedar, com una més de les caminades pendents de fer que tinc. Dies enrera mentre feia una se les etapes de la Penedès 360º vaig passar per L’Arboçar de Baix i em va agradar aquella bonica torre que hi ha. Els companys de caminada em van dir que a les Gunyoles n’hi havia una altre i a més em van parlar molt bé de la Serra de les Gunyoles, per la que havien caminat tit just feia unes setmanes. Amb tota aquesta informació ja tenía els elements necessaris per al diseny del recorregut que avui he fet.
Es tracta d’una caminada senzilla, que va quasi sempre per bons camins, que no té un gran desnivell, malgrat pujar a la Penya del Papiol, i que ajunta unes precioses vistes des de les carenes de les serres de les Gunyoles i de la Llampa amb un seguit d’elements arquitectònics força curiosos i/o interessants. Em sembla que es una caminada per fer amb família, relaxat i gaudint de tot el que vas veient i trobant. L’únic problema que hi veig es la manca de protecció contra la calor que hi ha a dalt de les dues serres ja que quasi no hi ha arbres que et donguin ombre i aixó la pot convertir en una sortida calurosa a l’estiu. Ara es pot fer tranquil-lament a qualsevol hora del dia.
Presento tot seguit un resum dels elements patrimonials que es poden veure a la caminada i la referència al lloc d’on he obtingut i copiat l’informació:


Torre Romana de les Gunyoles


Les Gunyoles és una localitat pertanyent al municipi d'Avinyonet del Penedès, situada sobre un pujol a l'est de la carretera N-340 i a un km de la capital municipal, actualment denominada Avinyó Nou, l'altitud màxima del qual és de 350 msnm. La seva població l'any 2013 és de 323 habitants.( Viquipèdia)


La Torre Romana està situada en el casc antic, a l'extrem d'una propietat privada, perfectament visible des de l'exterior de la finca i que està datada segons els propietaris al segle ii aC encara que possiblement pertanyi a l'època Augusta. Probablement es va tractar d'una torre de vigilància i, que segons algunes opinions, també va tenir un ús funerari. La seva planta circular mesura 9 metres de diàmetre i actualment té una altura de 5,5 metres. Se sap que en 1879 la torre tenia una altura d'11 metres.( Viquipèdia)

Torre de l’Arboçar de Baix

La torre de l'Arboçar de Baix s'alça dintre del nucli del mateix nom, al costat de diverses edificacions que presenten vestigis medievals. Té planta circular i mur fet de pedra irregular disposats en fileres horitzontals. Les obertures, força malmeses, han experimentat modificacions al llarg del temps.

La torre, en origen exempta, té planta circular, un diàmetre interior de 220 cm i el gruix del mur és de 170 cm. La seva alçària fa uns 13 m i l'acabament és de cúpula. A sis metres d'alçada, el mur perd gruix i en aquesta mida es troba una porta orientada cap a l'oest. Aquesta porta és coronada per una llinda de pedra monolítica, i sobre d'aquesta hi ha un arc de mig punt, format per tretze dovelles, que té la funció de fer d'arc de descàrrega. En general el paredat és de pedra poc treballada, de mida mitjana (uns 20 cm d'alt per 30 cm de llarg). En algun lloc l'aparell constructiu recorda un «opus spicatum» mal fet.

Es tracta d'una torre de defensa que potser anés acompanyada en origen d'un recinte més ampli. Era una de les fortificacions properes a l'«oppidum» d'Olèrdola, probablement destinada a defensar un lloc de poblament. Des del punt de vista constructiu, la torre es pot relacionar amb la del castell de Ribes (Garraf) o amb altres torres fetes al final del segle X o a l'inici del segle XI. Per les característiques de la porta i pel tipus d'aparell constructiu, es pot datar aquesta construcció cap a l'any 1000.

Tot i que no es disposa de documentació que ho confirmi, sembla factible situar l'origen d'aquesta torre de defensa en època medieval. Altres fonts indiquen que el primer document que esmenta aquest indret cal situar-lo entre el 1035 i el 1056 i correspon a l'establiment de la quadra d'arboçar efectuar per Ramon Berenguer I comte de Barcelona a favor de Ferriol i Bonadona. La quadra afrontava a orient amb les Gunyoles, a ponent amb l'alou de Fontallada, a migdia amb Viladellops i al nord amb Ferran. La quadra es troba al comtat de Barcelona, en el terme del castell d'Olèrdola. L'any 1056 s'esmenta al Cartulari de Poblet la «Quadra de Arbozar».

Informació copiada de la Viquipèdia

Colomar de l’Arboçar

El colomar de l'Arboçar es troba situat a prop del nucli rural de les Cases de Cal Segarra.

Actualment el seu estat és ruïnós, ja que només se'n conserven un parament i restes d'un altre.

El murs interiors mostren sèries regulars de nínxols de forma arrodonida. També s'hi poden observar restes de carreus de la base de la construcció.

L'estructura s'alça al mig d'una vinya elevada que domina una extensió àmplia del Penedès.

Des de la torre de l'Arboçar de Baix es segueix un camí amb roderes a la roca que sembla contemporani d'aquella, que passa per l'extrem de la vinya on es troba el colomar.

La construcció és de planta rectangular de 5 x 2'80 m i conserva un mur complert i restes de dos més. S'aixeca sobre un sòcol de pedra seca amb un desnivell de 9 cm en direcció NO, que mesura 43 cm d'alçada a l'angle NE. Sobre el sòcol s'alcen els murs de tàpia grollera en caixes de 1'14 - 1'26 metres d'alçada.

A la façana interior de la construcció cada caixa presenta tres filades de cel·les arrodonides en sentit horitzontal, en total 11 filades visibles en l'estat actual de conservació. Les caixes estan separades per filades de lloses planes. Sobre les lloses hi ha uns petits forats circulars que corresponen a la trama desapareguda de l'encofrat. Les cel·les fan una mitjana de 20 x 20 x 20 cm i, en total, n'hi ha unes 150.

L'alçada total de la construcció, en l'estat actual de conservació és d'uns 4'50 metres

(Infirmació copiada de la web Diputació de Barcelona)
Monument

Carrers i esglèsia de les Gunyoles

Castle

Torre romana de les Gunyoles

Copio a continuació el que avinyonetturisme.cat siu sobre aquesta torre:
La Torre Romana de Les Gunyoles, que es situa a l’extrem oest del poble, és, en l’opinió més generalitzada, un monument funerari o sepulcral d’època romana i de tipus turriforme sense domini efectiu sobre el territori i al costat d’una via romana, tal i com es demostra amb la troballa d’un mil•liari romà en una de les cases pròximes a la torre.
Monument

Carrers de les Gunyoles

El casc antic de Les Gunyoles és un conjunt urbanístic està format per cases de dues alçades, la majoria fetes amb maçoneria de pedra irregular i algunes arrebossades que formen un continu urbanístic de traçat típicament medieval que segueix l’orografia del terreny.( informació obtinguda dela web d’ avinyonetturisme.cat
Tree

Havia de ser molt grossa aquesta olivera

Pavement ends

Deixo asfalt

A partir d’aquest moment ja quasi no tornaré a caminar sobre asfal
Panorama

Panoràmica del Penedés des de la carena de la Serra Gunyoles

Plana del penedes
Religious site

Creu d’en Llaners a la carena de la Serra de les Gunyoles

Reprodueixo el que he vist a la web patrimonicultural de la diputació de Barcelona:
Construïda en el segle XX Entre els nuclis de l'Arboçar i les Gunyoles (dalt de la carena de la serra de les Gunyoles), es troba aquest element de caire rural a peu del camí carener de vianants i carrerada (Carrerada Reial de la Cerdanya ), dalt del cim d'una muntanya amb vistes al massís del Garraf i la plana del Penedès, molt a prop de l'indret conegut com a Font del Cuscó. Es tracta d'un punt marcat per un amuntegament de pedres de proporcions i acabat irregular que formen un paral·lepípede a sobre del qual hi ha una bola semiesfèrica feta en pedra calcària i a sobre d'aquesta bola una creu de ferro de forja, sense fust, però de braços ornamentats. Observacions: Hi ha una altra creu de característiques similars a l'accés a Les Gunyoles, de base artificial. Figura sense numeració a l'inventari d'immobles d'interès arquitectònic de propietat municipal d'Avinyonet del Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona.
Panorama

Panoràmica des de la carena de la Serra de les Gunyoles

Panorama

Panorámiques des de la Serra de les Gunyoles

Panorama

Mirador a la Serra de les Gunyoles

Panorama

Panoràmiques des de la Serra de les Gunyoles

Photo

Mirador

En aquesta zona hi ha una inscripció en record d’una persona de nom Isaac. Ignoro el que va succeir per a justificar aquest recordatori
Panorama

Panoràmiques des d’aquest turó ( foto 1) que hi ha quan ja vaig baixant cap a l’Arboçar

Intersection

Surto de la cómode pista que va a l’Arboçar per agafar aquest corriol a la dreta

Photo

Aspecte del corriol pel que baixo cap a l’Arboçar de Dalt

Photo

Final del corriol. Estic a punt d’entrar a l’Arboçar de Dalt

Tree

Les vinyes ya estàn plenes de vida

Photo

Carrers de l’Arboçar de Dalt

Religious site

Esglèsia de l’Arboçar de Dalt

Photo

Apropant-me a l’Arboçar de Baix

Castle

Torre medieval a l’Arboçar de Baix

Castle

Torre medieval a l’Arboçar de Baix

Photo

Camí que m’acosta a la penya del Papiol

En aquest camí que va per sobre de roca es poden veure amb molta frequència les marques que van fer les rodes dels carros sobre la roca. La fotografía està feta en un dels sectors en que es possible de veure les marques de les rodes dels carros
Photo

Segueixo pujant cap a la Penya del Papiol

Photo

Curiosa construcció sobre un antic forn de calç

Jo no vaig abandonar el GR, malgrat que uns metres abans del punt en que vaig fer aquesta foto, hi ha un corriol que surt a mà dreta que permet acostar-se a aquesta construcció que ha estat feta per un curiós personatge i que fa funcions de caràcter religiós.
Summit

Penya del Papiol ( 100 Cims)

Cim modest però amb magnífiques vistes en totes direccions
Monument

Can Marc

Una espectacular masia
Ruins

Colomar de l’Arboçar

A continuació copio el que diu “ turismeavinyonet.cat” sobre aquesta obra, que està al mig d’una vinya i a la que sols s’hi pot arrivar caminant vinya a travers. Sembla qe el sentit i destí d’aquest colomar era la cria de coloms. :
El colomar de l’Arboçar és un monument arquitectònic i històric medieval, aixecat enmig de camps de vinya, des del qual es té una magnífica vista sobre el Penedès. Abans d’arribar al colomar, es voreja un nucli de cases d’origen també medieval, amb una torre de defensa i guaita que probablement ja existia al segle X.
Photo

Acabo de sortir de l’Arboçar de les Roques i començo a pujar cap a Serra de la Llampa

Panorama

Les vistes des de la carena de la Serra de la Llampa

Monument

Barraca de pedra seca molt ben conservada

Panorama

Espectacular panoràmica a la meva dreta

Panorama

Panoràmica a la meva dreta i al meu davant des de carena Serra Llampa

Photo

Baixant de la Serra de la Llampa

Intersection

Surto davant d’aquest senyal del GR, giro dreta i desprès esquerra,, per entrar en altre pista

Photo

Barraca de pedra seca i pista per la que camino

Photo

Vaig pel Fondo del Corral d’en Palau en direcció a les Gunyoles

Photo

Continuo per una pista fàcil, camí de les Gunyoles

Flora

Margalló

1 comment

 • Photo of Jorditoms

  Jorditoms Apr 1, 2021

  La ruta como siempre, pero lo que más me llama la atención es ese azul precioso!!!

  Es epueblo así como en piendras es muy lindo!!!

  Un abrazo

You can or this trail