-
-
2,140 f
1,352 f
0
1.0
2.0
3.98 mi

Viewed 5814 times, downloaded 82 times

near Pujarnol, Catalunya (España)

Per arribar a Pujarnol des de Banyoles es pren la carretera GI-524 en direcció a Mieres i, als afores de la ciutat, després de l'anomenada font de la Puda, s'agafa una carretera de l'esquerra (la GIV-5247) que duu al poble. S'estaciona el cotxe al costat del restaurant la Torre.

Aquest edifici fou un antic castell medieval i avui manté alguns vestigis del segle XIII. Al seu darrere es troba l'església romànica de Sant Cebrià de Pujarnol, que conté una volta gòtica. S'inicia l'excursió tornant a la carretera GIV-5247 en direcció a Banyoles.

Una vegada visitat aquest bonic nucli, cal agafar la carretera asfaltada per la qual s'ha arribat desfent camí tot baixant fins que, als 7 min (km 0,62), es gira a l'esquerra per una pista de terra senyalitzada que porta a l'ermita de Sant Patllari.

Als 10 min (km 1,13) es deixen els masos del Puig a la dreta i es fan uns revolts pronunciats en pujada, seguint el camí principal.

Als 20 min (km 1,67) es deixa un trencall a l'esquerra que dóna accés a can Camós i es continua recte. Des d'aquí s'albira el cim de Rocacorba i les masies que s'han passat. Apareix una bifurcació, als 25 min (km 2,10), i es pren el sender de l'esquerra, que dibuixa un revolt molt pronunciat seguint els senyals de les rutes a peu de Porqueres.

Més enllà es topa amb una cruïlla i es prossegueix recte deixant desviacions a dreta i a esquerra. Després de 38 min (km 2,41) es deixa el camí i es continua pel camí de la dreta, molt erosionat per l'aigua.

2 min després (km 2,47) es torna a prendre una desviació a la dreta, un sender que s'endinsarà en el bosc, ara molt espès, senyalitzat amb un cartell del mirador i les marques de les rutes a peu de Porqueres.

Als tres quarts d'hora de camí (km 2,72) es troba el caminet al mirador -situat a tan sols 20 m sobre l'estany de Banyoles. Es continua novament pel sender, que desemboca a un camí més ample als 50 min (km 3,10), i que cal seguir a l'esquerra. Es tracta del camí que s'utilitza per pujar a l'ermita. Cal deixar dues desviacions a l'esquerra i seguir pel camí més clar, pujant.

A l'hora de camí (km 3,75) s'accedeix a l'ermita de Sant Patllari, amb grans vistes de la contrada que abasten al nord fins i tot els Pirineus. Cal tornar al punt de partida pel mateix recorregut.
panorama

Mirador

Mirador
Photo

Roca de la Mà de Déu

És una pedra curiosa, que per un costat presenta tres incisions, que amb certa imaginació es pot veure que tenen forma de creu. A la part del darrere si pot arribar a veure la figura d'una mà gravada. Tot plegat ha donat lloc a una curiosa llegenda que expliquen els pagesos d'aquestes rodalies (potser relíquies d'una altra més antiga cristianitzada) que diu que des d'aquesta pedra la Mare de Déu va agafar empenta per pujar-se'n al cel, i que de la força hi va deixar gravada la mà.
Archaeological site

Sant Patllari

Vèrtex geodèsic amb una ermita romànica datada del 1.327, petita, d’una sola nau, d’absis semicircular amb campanar d’espadanya, hi on hi ha una petita edificació adossada. Cim planer, terròs, arrodonit i amb algun pessebre. Cim envoltat d’alzines i arboç que no impedeixen gaire la bona vista que hi ha.

Comments

    You can or this trail