Download
PaulTg

Distance

4.54 mi

Elevation gain

177 ft

Technical difficulty

Moderate

Elevation loss

177 ft

Max elevation

381 ft

Trailrank

28

Min elevation

308 ft

Trail type

Loop
  • Photo of Lauw-7-3km
  • Photo of Lauw-7-3km
  • Photo of Lauw-7-3km

Coordinates

183

Uploaded

January 1, 2021

Recorded

January 2021

Send to your GPS

Download trails from Wikiloc directly to your Garmin, Apple Watch or Suunto.

Get Wikiloc Premium Upgrade to remove Ads
Send to your GPS Send to your GPS
Be the first to clap
Share
-
-
381 ft
308 ft
4.54 mi

Viewed 187 times, downloaded 5 times

near Lauw, Flanders (Belgique)

Deze wandeling speelt zich af in de Jekervallei te Lauw-Tongeren. Het vertrek is voorzien bij de parking (50.7400041 N / 5.4147983 E) voor de neo-gotische Sint-Pieterskerk (1866-1876) van Lauw bij Tongeren. Via de Sint-Luciastraat gaat de tocht verder naar de Wijngaardstraat en de Hesbeinstraat. Langs een onverhard pad daalt het verder af naar het Jekerdal. Hier werd een opvangbekken geconstrueerd om de dorpskom van Lauw te beschermen tegen overstroming bij hoge waterstanden. De rivier wordt nu stroomopwaarts gevolgd in de richting van Otrange. Bij de verharde weg (Ormelingenstraat) gaat het naar links de Jekerbrug over en terug naar links. Via de Rue du Geer en de Langesteeg wordt de zuidrand van de Jekervallei gevolgd tot aan de Klerestraat. Vanuit Lauwerlinde gaat het verder naar de ruilverkavelingsweg “Weg naar Rutten”. Links af bij Kraaibroek tot aan de Lauwstraat. Net voorbij de Jekerbrug naar rechts. Deze weg loopt uit op een onverhard pad (Verborgen Moois-wandeling te Lauw). Je volgt de linkeroever van de Jeker, met zicht op de waterkersteelt Sint-Lucie.   Uiteindelijk komt het onverharde pad uit op Daalbroek. (Rechts ligt de Daalmolen, een oude graanmolen). Je gaat echter naar links, zo kom je bij de Donkelstraat en gaat het verder via de Tapstraat, een holle weg. Via de Lauwstraat gaat het weer naar beneden naar de kerk van Lauw.
Waypoint

Parochiekerk Sint-Pieter

Imposante neogotische kerk, gebouwd in 1866-1871 naar ontwerp van H.Jaminé, ter vervanging van de oude kerk, die in 1875 werd afgebroken. Laatstgenoemde bevond zich niet op de plaats van de huidige kerk, maar temidden van het kerkhof.

Auteur:
Waypoint

Antiqua and Qook Bed & Breakfast

Auteur:
Waypoint

Watermolen Hogemolen

Watermolen op de Jeker. De benaming dateert uit 19de-20ste eeuw. Eerste vermelding in 1579, samen met de eigenaar, jonker Liebrecht van Hulsberg, genaamd van Schaloen. De oorspronkelijke korenmolen is in de 17de eeuw vervangen door een tarwe-en roggemolen. In 1647 uit zijn ruïneuze toestand hersteld, doch in 1654 door Lorreinse troepen in brand gestoken; heropgebouwd in 1655. Het woonhuis wordt in 1770 vergroot; in 1782 bouw van de schuur aan de overkant van de straat. Buiten bedrijf sinds 1955.

Auteur:
Waypoint

Dwarsschuur van 1782

Schuur behorend tot de Hogemolen. Bakstenen gebouw onder zadeldak (Vlaamse pannen), voorzien van een rondboogpoort in een kalkstenen omlijsting met negblokken. Lagere, gedichte korfboogpoort in een bakstenen omlijsting.

Auteur:
Waypoint

Kapel

Vierkant bakstenen gebouwtje onder tentdak, met getoogd portaal in bakstenen omlijsting, uit eind 19de eeuw - begin 20ste eeuw.

Auteur:
Waypoint

Lauw

Lauw is een dorp in de Belgische provincie Limburg en een deelgemeente van Tongeren. De deelgemeente heeft een oppervlakte van 6,48 km² en telde 1058 inwoners in 2017.
De naam Lauw komt vermoedelijk van het Keltische Luta en betekent modder of moeras. De naam werd voor het eerst vermeld in 1146, als Lude.


Auteur:
Waypoint

Daalmolen

Watermolen op de Jeker, gelegen in de Daalbeemden, bij de Daalbron. Bestond reeds in de 13de eeuw (inferius molendinum) en was eigendom van het Sint-Kruiskapittel van Luik; in 1246 in bezit van de prins-bisschop, die hem in 1288 schenkt aan de premonstratenzerabdij van Beaurepart, die eigenaar blijft tot de Franse revolutie, waarna hij in privaat bezit overgaat (familie Baillien). Banmolen voor de dorpen Lauw, Villers-l'Evêque en Naveroul. Hij werd verpacht aan molenaars waarvan de eerst vermelde Jacob Boes (1380) is. Buiten bedrijf sinds 1965.

Auteur:

Comments

    You can or this trail