Moving time  3 hours 7 minutes

Time  4 hours 17 minutes

Coordinates 2585

Uploaded August 29, 2018

Recorded August 2018

-
-
3,535 f
1,507 f
0
2.3
4.6
9.19 mi

Viewed 236 times, downloaded 16 times

near Alcudia de Veo, Valencia (España)

La ruta comença a la plaça Cantón de l'Alcúdia de Veo. Des d'allà, ens endinsem pels carrers d'aquest poble fins a trobar el de la serra d'Espadà, que es correspon amb l'assegador del Castillo, i abandona la localitat en direcció sud-oest, pel costat de les antenes repetidores de telefonia i per baix de la muntanya del Calvari coronada pel Prado.

Al remat, abandonem aquesta via pecuària i, tot seguit, ens incorporem a la carretera CV-223, que agafem cap a la dreta i que, durant uns metres, es correspon amb el camí d'Aín a l'Alcúdia. Tanmateix, de seguida el traçat original del camí es perd cap al barranc de la Chelva, mentre que nosaltres continuem per la moderna carretera.

Uns metres més enllà, quan aquesta via tomba cap a l'esquerra per tal de creuar el barranc de la Chelva, l'abandonem i continuem recte per una sendera que, ràpidament, ens duu a creuar aquest curs d'aigua. Estem a la partida del Berandín i, a poc a poc, anem guanyant altura pel mig d'un pinar.

No tardem massa estona en caminar junt al barranc de la Juliana, també dit de Lucas, per una senda poc marcada. En acabant, els pins cedeixen el protagonisme a les sureres, tal vegada en la part més ombrívola i poc marcada de la sendera.

Poc més endavant, se'ns presenta una cruïlla enfront nostre bastant evident. La senda que segueix recte junt al barranc de la Juliana està prou tapada. Nosaltres ací hem de trencar cap a la dreta, per a continuar guanyant altura. En direcció oest, avancem més o menys per on discorria el camí d'Aín a l'Algímia. A mà dreta, el paisatge se'ns obre i gaudim de bones vistes cap al nord.

Ara bé, de seguida el camí ens aboca en direcció sud-oest, just en el punt on deixem definitivament la seguida del camí d'Aín a l'Algímia. Estem a la senda del Zurrón, nom que rep el barranc que ens acompanya a mà dreta, cada vegada més i més afonat als nostres peus. A partir d'aquesta canvi de direcció, la pujada s'accentua notablement i guanyem altura amb rapidesa. Els pins i les sureres es barregen al nostre voltant.

Per sort, la senda del Zurrón ens dóna una xicoteta treva i durant uns quants metres avancem per un terreny còmode. Nogensmenys, ultrapassats els 800 msnm, el camí agafa embranzida i torna a ficar-se costerut.

Novament, en fer cap a uns pedregars immensos que cauen cap al barranc del Zurrón i que no tenen major dificultat per a travessar-los, el desnivell es modera. Però, en ultrapassar-los, iniciem un ziga-zaga que ens eleva a vora 920 msnm, a tocar del cim conegut com Canteras de Barberán.

En aquesta contrada, invisible, la senda del Zurrón es perd cap a la dreta, segurament esborrada pel pas del temps. Però la que continua cap amunt és la senda d'Espadà que, en cosa d'un quart d'hora, ens duu a guanyar el coll del Zurrón, a uns 1.000 msnm.

Aleshores, tirem cap a l'esquerra en direcció sud-est, per la sendera que recorre la carena del massís de l'Espadà. El camí no té pèrdua i en poc més de cinc minuts ens fa guanyar el desnivell que ens separa del pic Espadà. Al peu del cim, el camí tomba a mà dreta i tira pel dret per l'espadat de la muntanya. Al remat, i després d'uns metres ascendir verticalment, guanyem una primera replaça. A l'esquerra, dos graons de pedra ens eleven al sostre del pic Espadà, a 1.099 msnm. Estem al punt més elevat de la carena que uneix la Finestra i la penya del Pastor d'Aín amb l'alt de la Pastora de l'Alcúdia, i al sostre de la tercera muntanya més elevada de la serra d'Espadà, per darrere de la Ràpita (1.106 msnm) i del Pinar (1.103 msnm). Ací també fan frontera els termes de l'Alcúdia, l'Algímia i Aín.

Una vegada fruïdes les magnífiques vistes que cap a totes les bandes ens regala el pic Espadà, desfem les nostres petjades cap al coll del Zurrón. En fer-hi cap, continuem pel camí de carena cap al nord-est. A mà dreta, tenim bones vistes del paisatge que queda al nostre septentrió. Tanmateix són breus perquè la senda ens torna a abocar a un bosquet.

Baixem i pugem, i a mà esquerra ens desviem breument per a coronar el cim de la Torreta, a 1.044 msnm, on hi ha instal·lat un senyal geodèsic. En acabant, retornem al camí de carena, que cada vegada va baixant més i més. Al remat, i just abans que abandone la cresta del massís per a baixar cap al coll dels Castañeros, guanyem l'alt de la Pastora, ja per baix de la cota dels 1.000 msnm.

Llavors, el camí, que ressegueix la línea dels termes de l'Alcúdia i de l'Algímia, ens duu definitivament cap al nord-oest en un descens constant. Al cap d'uns deu minuts, fem cap al coll dels Castañeros, a uns 900 msnm. En acabant, i per la partida dels Castañeros, travessem el que sembla una línea de trinxera.

Just després, el camí abandona la ratlla municipal i tomba cap al terme de l'Alcúdia, dins del qual es manté fins a fer cap al coll de la Nevera després d'una baixada pronunciada, a 712 msnm. Aquesta collada, travessada per la carretera CV-215, deu el nom a la nevera que hi ha allà mateix, coneguda com de l'Espadà o d'Algímia.

En acabant, creuem la carretera i seguim per la pista d'enfront, que es correspon més o menys amb la senda de Xinquer. De primeres pugem, però ben prompte comencem a baixar entre camps de conreu perduts. Després, ascendim novament per a guanyar el collet on hi són les ruïnes del corral de Barres.

A partir d'aquest punt comencem a baixar cap a la vall solcada pel barranc de l'Horca. La senda de Xinquer fa un ampli revolt per a creuar aquest curs d'aigua, i després comença a pujar en direcció a la caseta de l'Horca, ara per ara utilitzada com a abellar. En aquest punt, abandonem la senda de Xinquer i continuem per la moderna pista tot envoltant el puntal del Gordo.

Ens espera ara una llarga recta i, després, una zona de revolts. Doncs just en el primer d'aquests revolts, veiem una senda a mà dreta, al principi poc evident, que és la senda de la Menària i que, en direcció contrària, ascendeix al cim d'aquesta muntanya i de la seua bessona, la Menarilla.

La senda de la Menària baixa ràpid per la partida de la Finestra. A mesura que s'enclota, es tapa més i més. Estem envoltats de vegetació frondosa i abundant, i la humitat i l'aigua són omnipresents. Al remat, fem cap a la pista superposada al camí de Matet a l'Alcúdia, que es correspon amb la carrerassa de Xinquer, just enfront del castell de Xinquer.

Tirem cap a la dreta i, en acabant, ens desviem a l'esquerra per a visitar el despoblat de Xinquer, coronat per la seua església, en ruïnes i dedicada a la Puríssima. En acabant, deixem el poble enrere cap al dipòsit d'aigua potable de l'Alcúdia, resseguint el barranc de Xinquer, que més endavant es converteix amb el riu de Veo, pel camí de Xinquer a Suera i a l'Alcúdia, o de Matet a l'Alcúdia.

Avancem per una senda ampla i clara, que no té pèrdua. En acabant, creuem el barranc de Xinquer i comencem a guanyar altura sobre ell fins a retrobar la moderna pista. Avancem per ella còmodament.

Al cap d'uns deu minuts d'haver-la agafat, en un revolt, a la dreta, veiem la boca de la cova del camí de Xinquer. En ultrapassar-la, continuem pel camí de Matet a l'Alcúdia. Just abans d'arribar als Olivares, quan ens adrecem cap al sud-oest, el camí trenca de sobte cap al nord-est. Comencem a baixar entre bancals d'oliveres cap al barranc de Xinquer.

Després d'uns metres de pista, ens endinsem pel seu llit mentre travessem la partida del Pinet. En cosa de deu minuts, arribem al camí de Suera a l'Alcúdia que, en un tres i no res, ens duu a la font de sant Pere Màrtir.

Ara, només ens queda fer cap a la plaça Cantón, on fiquem el punt i final a l'excursió.
Waypoint

L’Alcúdia de Veo

Photo

Assegador del Castillo

Photo

Carretera CV-223

Photo

Senda

Photo

Senda / Camí d'Aín a l'Algímia

Photo

Senda del Zurrón / Senda d'Espadà

Photo

Paisatge

Photo

Senda de la carena d'Espadà

Summit

Pic Espadà

Photo

Senda de la carena d'Espadà

Waypoint

La Torreta d’Espadà

Photo

Senda de la carena d'Espadà

Waypoint

Alt de la Pastora

Photo

Camí

Mountain pass

Coll dels Castañeros

Photo

Camí

Waypoint

Trinxera

Photo

Camí

Mountain pass

Coll de la Nevera

Photo

Senda de Xinquer

Waypoint

Corral de Barres

Photo

Senda de Xinquer

Waypoint

Caseta de l'Horca

Photo

Pista de Xinquer

Photo

Senda de la Menària

Photo

Camí de Matet a l’Alcúdia

Waypoint

Xinquer

Photo

Camí de Xinquer a Suera i a l'Alcúdia / Camí de Matet a l'Alcúdia

River

Barranc de Xinquer

Photo

Camí de Matet a l'Alcúdia

Photo

Camí de Matet a l’Alcúdia

Cave

Cova del camí de Xinquer

Photo

Camí de Matet a l’Alcúdia

Photo

Camí de Matet a l'Alcúdia

fountain

Font de sant Pere Màrtir

Waypoint

L’Alcúdia de Veo

Comments

    You can or this trail