Coordinates 315

Uploaded March 5, 2019

Recorded March 2019

-
-
2,372 ft
1,733 ft
0
1.7
3.4
6.81 mi

Viewed 413 times, downloaded 12 times

near Sant Hipòlit de Voltregà, Catalunya (España)

La ruta de Llevant comprèn els costers que miren a Sant Hipòlit, amb els límits a Bellestar, Serratosa i el Clos.
p.q. (punt quilomètric) 0,00 Sortida de la Plaça de l'Església de Sant Hipòlit, pujeu pel carrer de l'Església i després el carrer de l'Hospital seguint el PR.
p.q. 0,22 Bifurcació. Deixeu el PR i continueu pel carrer de l'Hospital fins el final. Tombeu a l'esquerra amunt per sortir del poble.
p.q. 0,44 Uns pocs metres abans de que arribeu a la carretera, agafeu un corriol molt fresat a l'esquerra amunt que passa per darrera del Cementiri.
p.q. 0,82 Quan arribeu gairebé al final d'un tros amb graons, deixeu el corriol per travessar un petit pont de fusta a la dreta i agafeu un rastre de corriol menys fresat en direcció a la casa del Grauet. Rodejeu-la per ponent fins arribar a l'entrada.
p.q. 0,98 Agafeu la pista d'accés a la casa en sentit invers.
p.q. 1,35 BASSOT DEL GRAUET. // Continueu per la pista fins la carretera, agafeu-la amunt per passar el pont i continueu fins que acabeu el marge de pedra.
p.q. 1,55 Aleshores deixeu-la i entreu perpendicularment en terreny sense marcar, just per sota dels cables d'A.T. fins que trobeu un camí de terra que us portarà de nou a la carretera.
p.q. 1,67 Travesseu-la i agafeu un camí de terra i pedra que rodejant per sota el Turó de Puiggrós, (la casa de Puiggrós queda a sobre) i seguint,després, entre el bosc i un camp us portarà fins Bellestar.
p.q. 2,24 POU DE BELLESTAR. // Agafeu la pista asfaltada d'accés a la casa fins que arribeu de nou a la carretera, al Coll de Puiggrós. Agafeu-la a l'esquerra i marxeu uns 70 mts arràn de cuneta.
p.q. 2,82 DÈU DE PUIGGRÓS. Pot estar tapada per l'herba de la cuneta. // Travesseu la carretera, torneu al coll i agafeu a l'esquerra l'asfaltat "Camí de Santa Cecilia a La Trona"
p.q. 3,01 Bifurcació. Continueu per l'asfalt a la dreta. Agafeu el PR.
p.q. 3,09 Just quan deixaríem l'asfalt per agafar la pista de terra seguint el PR, sortiu a l'esquerra i pujeu sobre un salt de roca al BASSOT DE L'HORT DE PUIGGRÓS.
p.q. 3,12 Torneu a la pista asfaltada, travesseu-la i agafeu la pista de terra seguint el PR.
p.q. 3,74 FONT DEL ROSER de Serratosa // Continueu la pista fins que torneu a l'asfalt del "Camí de Santa Cecilia a La Trona".
p.q. 3,88 Gireu 180º a la dreta. Passeu pel davant de la casa de Serratosa. Continueu pel PR.
p.q. 4,06 En un arrodonit revol a l'esquerra, just abans d'un gran dipósit d'aigua, deixeu l'asfalt i també el PR i agafeu una pista de terra a la dreta.
p.q. 4,39 Bifurcació. Agafeu a l'esquerra per entrar en una petita clariana del bosc, travesseu-la i enfileu un corriol que serpentejant puja a la font.
p.q. 4,47 FONT DE COSTARROJA. Nota: Aquesta font orogràficament pertany al bloc de "La Baga", però al estar molt allunyada de les seves "germanes" i més a prop de Serratosa, i no fer la ruta de "La Baga" més llarga innecessàriament, està inclosa en el bloc de "Llevant". No obstant, la connexió amb la ruta de "La Baga" (p.q. 5,97) és senzilla; Continuant el camí sense entrar a la clariana, s'hi connecta directament (1,2 km.) // Desfeu el camí fins la pista asfaltada.
p.q. 4,86 Torneu al "Camí de Santa Cecilia a La Trona". Agafeu-lo a la dreta.
p.q. 4,99 Bifurcació. Continueu recta per l'asfalt.
p.q. 5,24 Bifurcació amb indicadors. Deixeu l'asfalt i agafeu la pista de terra de la dreta en direcció a Santa Cecília.
p.q. 5,85 Bifurcació. Continueu recta. Descarteu el trencant a la dreta direcció Sant Martí Xic.
p.q. 5,94 Abandoneu la pista i agafeu un corriol a la dreta que marxa per una feixa entre dos conrreus.
p.q. 6,12 MINA DEL CLOS // Continueu en direcció sud fins la pista a la sortida de la casa del Clos
p.q. 6,20 Agafeu-la a la dreta.
p.q. 6,32 FONT DEL RACÓ // Desfeu el camí fins el p.q. 5,94 "Camí de Santa Cecília a La Trona" i pujeu en direcció a La Trona
p.q. 6,74 Bifurcació. Uns metres abans del trencant que porta a sota de Sant Martí Xic, just en un trencaaigues, hi ha una entrada a la dreta que sembla l’aparcament per a un cotxe, agafeu-hi un corriol poc fressat que més endavant es converteix en una rasa per recollir l’aigua de la pluja.
p.q. 6,93 POU DEL POU // Continueu per la rasa fins que arribeu a la casa del Pou
p.q. 7,19 Bifurcació. Agafeu a l'esquerra una pista de terra entre la casa i la granja en direcció nord fins que trobeu la pista asfaltada.
p.q. 7,35 Travesseu-la i agafeu una pista de terra en direcció llevant que marxa al costat de la tanca metàl·lica de la granja.
p.q. 7,78 Quan arribeu a la carena davalleu uns metres fins el collet i agafeu un corriol a l'esquerra i tot seguit a la dreta que entra al bosc i baixa fent una llarga diagonal en direcció a llevant.
p.q. 8,36 Arribeu al paratge dels Plàtans. Aquí travesseu el petit pont i enfileu-vos en direcció nord per la pedra. Agafeu el PR que puja de Sant Hipòlit.
p.q. 8,48 Bifurcació. Un cop passat un camp, deixeu el PR, travesseu el filat i agafeu un camí a l'esquerra, en direcció a ponent, no gaire evident al començament.
p.q. 8,67 Bifurcació. Gireu 180º a la dreta.
p.q. 8,79 Bifurcació. Agafeu a l'esquerra en direcció a la casa.
p.q. 8,98 FONT DE LA SOLEIA // Desfeu el camí fins l'anterior bifurcació. Agafeu a l'esquerra. A pocs metres ja es veu el pou a baix a la dreta.
p.q. 9,21 POU DE CASAVELLA // Desfeu el camí fins que retorneuar als Plàtans.
p.q. 9,69 FONT DELS PLÀTANS // La font està al mig del paratge, entre el camí i el torrent. Baixeu pel PR en direcció a Sant Hipòlit.
p.q. 10,02 Bifurcació. Deixeu el PR i agafeu un rastre de corriol a la dreta, passeu a tocar el dipòsit d'aigua i torneu a girar a la dreta per entrar a l'arraconada de la Font de La Sala.
p.q. 10,28 FONT DE LA SALA // Reculeu cap a la sortida.
p.q. 10,42 Després d'un rengla d'arbusts i abans d'una primera construcció de dos murs baixos paral·lels, desvieus-vos a la dreta i agafeu un corriol que segueix el curs del torrent.
p.q. 10,61 FONT DEL BAC // Travesseu un prat en direcció a Sant Hipòlit.
p.q. 10,66 Arribeu a una pista de terra. Agafeu-la a la dreta avall.
p.q. 10,74 Arribeu a una pista asfaltada. Agafeu-la a la dreta avall.
p.q. 10,86 Arribeu a l'antiga plaça del "Matadero." Agafeu a l'esquerra carrer amunt. Torneu al PR.
p.q. 10,93 FONT DE LA MARE DE DEU DEL ROSER // Continueu pel PR.
p.q. 11,06 Plaça de l'Església. Final del recorregut.
Parking

APARCAMENT P1

Aparcament al centre del poble de Sant Hipòlit de Voltregà. Punt de sortida la plaça de l'Església.
Parking

APARCAMENT P2

Aparcament en el punt quilomètric 15,2 de la carretera BV-4608 de Sant Boi de Luçanés a Sant Hipòlit de Voltregà just al Coll de Puiggrós.
Parking

APARCAMENT P3

Es un aixamplament de la pista a l’alçada de la bassa i d’un gran dipòsit d’aigua passat la casa de Serratosa.
Parking

APARCAMENT P4

Cal arribar fins el punt quilomètric 3,5 de la carretera BV-4602 de Santa Cecília de Voltregà on surt en direcció nord el camí de Santa Cecília a la Trona, asfaltat, seguiu-lo uns 600 metres i aleshores agafeu una pista de terra que continua a l’esquerra. A 500 metres passareu per la font del Racó, i si continueu uns metres, un cop passat el torrent i prop d'una gran alzina, hi ha l'aparcament.
Fountain

BASSOT DE L'HORT DE PUIGGRÒS

Sobre la pista asfaltada i sobre un salt de roca, es troba el bassot que recull l’aigua de pluja del terrer superior. Hi ha presència d’aigua de manera intermitent, segons les pluges. Està enmig de dos camps que en el seu temps eren l’horta de Puiggròs. Es troba envoltada de joncs. Com que la casa no tenia aigua per poder regar tenien l’hort en aquest indret un xic allunyat. Va estar molts anys abandonat, molt ple de sediments que s’hi havian anat acumulat, però recenment s'ha drenat i endreçat l'entorn.
Fountain

BASSOT DEL GRAUET

Es tracta d’una excavació al marge, fins a arribar a la roca, d’on surt l’aigua que es recull en una petita bassa. El seu cabal és intermitent, segons les pluges. Per sobre hi ha bosc de roures i boixos. Per sota de la pista hi ha camps de conreu. S’utilitzava per abeurar el bestiar. Actualment està abandonat, molt ple de sediments que s’hi han acumulat durant molts anys i que redueixen la seva capacitat real.
Fountain

DEU DE PUIGGRÓS

En el punt quilomètric 15,2 de la carretera de la Trona, just al coll de Puiggròs, baixant uns 70 metres en direcció a Sant Hipòlit, en la roca de la cuneta hi ha un forat, sovint tapat per l’herba de la cuneta. L’aigua brolla de la roca i dona lloc a un petit torrent que baixa per la cuneta. Només en surt aigua quan plou bastant durant hores seguides i l’aigua s’acumula en el subsol. Com que es troba a la cuneta de la carretera cal vigilar molt el trànsit. Possiblement va aparèixer amb la construcció de l’actual carretera.
Fountain

FONT DE COSTARROJA

L’aigua brolla de la pedra i el conjunt de la font consta d’un broc metàl·lic amb un tap subjectat per una cadena, d’un sobreeixidor també metàl·lic i d’un obi de pedra que desaigua per una conducció subterrània a una bassa annexa. També hi ha un banc i una jardinera construïts amb pedra. El cabal no és gaire abundós, però el règim és bastant regular. L’entorn natural és boscà, dominat quasi completament pel pi roig. Anys enrere era un entorn molt visitat per la gent dels pobles veïns per anar a fer fontades. L’any 1987 Josep Rabionet la va restaurar completament. També és coneguda com la font de la Baga de Serratosa.
Fountain

FONT DE LA MARE DE DEU DEL ROSER

La font està situada en un ampli recinte, d’uns 4,5 metres d’amplada per 5 metres de profunditat, cobert per una volta. Un arc rebaixat emmarcat amb carreus de pedra dona accés a l’espai de la font des del carrer Major. L’espai de la font queda format per un enllosat de pedra, un pedrís per seure a tot el perímetre i la font pròpiament dita, situada a la paret del fons. Als laterals, per sobre del pedrís, s’aixeca un sòcol també de carreus de pedra fins a 1,8 metres aproximadament. A la paret del fons, el parament de pedra arriba fins a l’arrencada de la volta, i queda coronat per una petita cornisa també de pedra, sobre la qual se situa una petita fornícula que havia contingut la imatge de la Mare de Déu. El punt d’aigua queda format per una aixeta de llautó que surt de la paret de pedra i vessa sobre una pica de pedra encastada en el mateix pedrís. Sobre l’aixeta, i esculpida a la pedra, hi ha la inscripció: «BEU Y T», desdibuixada per alguna reparació. Està connectada a la xarxa municipal. L’entorn és urbà. Actualment tot el conjunt es troba integrat completament a l’extrem d’un edifici d’habitatges construït els últims anys. El carrer Major és un dels traçats històrics de Sant Hipòlit. Era la sortida natural del municipi pel cantó de migdia. A l’època en què no hi havia aigua corrent ni potable a les cases la gent s’hi proveïa. Forma part del patrimoni municipal pel seu valor històric, social, monumental i arquitectònic.
Fountain

FONT DE LA SALA

La font està situada al fons d’una trinxera, excavada en el terreny, amb els murs de prefabricats moderns i amb escales per baixar-hi. El broc és metàl·lic i el desguàs està soterrat fins al torrent. El seu règim és irregular en funció de les pluges. Tot el pla on es troba la font està replantat de pollancres i altres arbres de tot tipus. Està situada dins el terme municipal de Sant Hipòlit de Voltregà. És un lloc d’esbarjo preparat per anar-hi a fer fontades i altres tipus de trobades. En la dècada de 1980 es va remodelar completament tot l’entorn. Segons les anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter aquest any 2019, l’aigua de la font conté 72,3 mg/l de nitrats.
Fountain

FONT DE LA SOLEIA

Per accedir-hi des de davant de la casa continueu avançant cap a ponent. A l’alçada d’un gran plàtan, salteu la tanca de l’esquerra i baixeu per un camí uns 10 metres. Està situada en una caseta de totxos enganxada al marge amb una gran llosa per coberta. Actualment està eixuta. Darrerament s’extreia l’aigua a la feixa de sobre. En estar a tocar de la casa hi ha arbres de diferents espècies plantats pels antics habitants. Quan la casa estava habitada la font devia servir com a reserva d’aigua. Actualment està abandonada i mig colgada de sediments.
Fountain

FONT DEL BAC

És una font de bassal excavada en un marge. Està tancada pel davant per una paret de totxos, coronada per un arc de volta catalana amb una obertura sense porta de 50 x 70 centímetres. A l’interior hi ha el dipòsit que arriba fins a la roca del fons, que està a 1,3 metres aproximadament. Tot ell està cobert per una volta de maçoneria de pedra que va minvant. A l’inici fa 1 metre d’amplada per 0,7 metres d’alçada, mides que es van reduint fins a arribar al final, que es troba a 3,3 metres. El brollador està situat per sota i uns 4 metres més endavant, just a tocar del torrent on desaigua directament. El seu règim és variable en funció de les pluges, però raja tot l'any. La font està situada en un lloc molt ombrívol just a sota dels contraforts dels Erms. Al voltant de la font hi ha dos grans pollancres, una noguera, un àlber i una acàcia. La feixa de sobre està replantada de pinastres. Està dins del terme municipal de Sant Hipòlit de Voltregà. Antigament era molt visitada per la seva proximitat al poble. Va estar molts anys abandonada i pràcticament il·localitzable. Actualment està en procés de restauració. Segons les anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter aquest any 2019, l’aigua de la font conté 125,2 mg/l de nitrats.
Fountain

FONT DEL RACÓ

La font consisteix en un dipòsit excavat al marge, fet d’obra i amb porta de ferro, amb un sobreeixidor per sota la porta i un obi que desaigua passant per sota del camí i que omple un safareig d’obra que hi ha a l’altra banda. Per sobre de la font hi ha una caseta, de construcció posterior, feta amb totxanes i coberta de teules, on s’intueix que hi havia hagut una bomba que feia pujar l’aigua a la casa. Al costat del safareig també hi ha una altra caseta d’obra i un abeurador. Generalment té aigua tot l’any. A ponent i amunt comença el bosc d’alzines que arriba fins a dalt a Sant Martí Xic, i a llevant ja hi ha camps de conreu. Entre la bassa i el torrent del Clos hi ha uns quants pollancres. Actualment la font està en desús.
Fountain

FONT DEL ROSER de Serratosa

Es troba en una cavitat quadrada excavada al marge, construïda amb pedra i amb una bonica volta de mig punt. La font brolla d’un dipòsit posterior amb la porta segellada. L’aixeta és moderna. A la part superior de la font hi ha la inscripció «1738 ESVS MARIA JOSEPH». A fora, a dalt de la volta, també hi consta una inscripció amb la data «1738». Als laterals hi ha uns pedrissos per seure. Per sota del de la dreta hi passa un petit canal que porta l’aigua de la font a uns abeuradors de l’exterior i, des d’aquests, a una bassa adjacent. Antigament el sistema es completava amb l’aigua que sobreeixia de la bassa i corria per un canal d’uns 50 metres fins a un rentador de grans dimensions (uns 38 m3) i finalment servia per regar l’horta, ja desapareguda. Actualment està en procés de restauració. La font raja regularment tot l’any. És un lloc molt ombrívol orientat al nord i vorejat de molta vegetació. També es coneix com la font de Serratosa. Encara hi ha gent que hi va a buscar aigua per beure. Segons les anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter aquest any 2019, l’aigua de la font conté 5 mg/l de nitrats.
Fountain

FONT DELS PLÀTANS

La font es troba en una petita construcció de pedra. Aquesta es va fer quan es van destruir la represa, el dipòsit i la bassa que formaven l’inici de l’antic sistema de subministrament d’aigua de Sant Hipòlit. L’aigua brolla per un tub metàl·lic i és recollida per un senzill obi de totxos. El seu cabal és irregular en funció de les pluges. La font es troba a tocar del torrent en un paratge envoltat de plàtans, d’aquí l’origen del nom. Tot i que està quasi a tocar dels límits del municipi de Sant Hipòlit de Voltregà, pertany a les Masies de Voltregà. La primera conducció per abastir el poble d’aigua corrent a les cases començava en aquest indret. Actualment no en queda pràcticament cap resta, tret d’algun tros de conducció que apareix a la vora del camí d’accés.
Fountain

MINA DEL CLOS

Està situada al fons d’una trinxera excavada en el terreny d’uns dos metres d’amplada i cinc metres de fondària. Les parets del fons i de la dreta estan reforçades amb murs de pedra seca. Una porta petita de fusta dona accés a un obi que recull l’aigua que surt d’un forat d’uns 20 centímetres de diàmetre i entra en una canonada que anava a la casa (només en queden algunes restes). El seu cabal és intermitent segons les pluges. L’entorn natural és boscà, amb alzines, roures i garrics just a tocar dels camps de conreu. Antigament subministrava aigua a una cisterna que hi ha a la casa. Quan el seu cabal no va poder satisfer la creixent necessitat d’aigua de l’habitatge es va abandonar. Actualment la casa disposa de subministrament de la xarxa pública.
Fountain

POU DE BELLESTAR

El pou està situat darrere de la casa, a la part nord, a uns 100 metres baixant per un corriol que surt del costat de la paret de llevant. Està tancat en una caseta circular de maçoneria senzilla, amb coberta de teules i porta metàl·lica. Desconeixem el cabal i el règim d’abastiment del pou. Està vorejat per roures i alguna alzina.
Fountain

POU DE CASAVELLA

El pou està dins una caseta d’obra amb porta de ferro que contenia una bomba per pujar l’aigua a la casa. Es desconeix el cabal i el règim que tenia. Actualment està abandonat i envoltat de bardisses i garrics.
Fountain

POU DEL POU

El pou es troba tancat en una caseta de totxos amb accés a la part superior. Té un règim intermitent, segons les pluges. Es troba situat a la vora d’un terrer i envoltat de garrics, alzines, pins i roures. Antigament devia subministrar, per gravetat, aigua a la casa. Actualment es veu en desús i abandonat.

Comments

    You can or this trail