Coordinates 668

Uploaded March 15, 2019

Recorded December 2017

-
-
3,168 f
2,058 f
0
1.5
3.0
6.0 mi

Viewed 60 times, downloaded 2 times

near Sobremunt, Catalunya (España)

La ruta de la Baga comprèn el vessant nord-est de la serra de Sobremunt, amb els límits a Baulenes, Santa Llúcia i Can Quelet fins a la carretera de La Trona.
p.q. (punt quilomètric) 0,00 Sortida des de l'aparcament P5.Agafeu corriol amunt.
p.q. 0,27 Bifurcació. Agafeu a l'esquerra per travessar el torrent per un pont i pujeu a la font.
p.q. 0,29 FONT DELS TRÊMOLS // Retorneu al camí pel pont i agafeu a l'esquerra amunt.
p.q. 0,57 Bifurcació.Agafeu a la dreta direcció a l'aixopluc.
p.q. 0,61 Quan arribeu a l'aixopluc agafeu el corriol de la dreta en direcció a Santa Llúcia.
p.q. 1,90 Final de la pujada i connexió amb el GR3. Agafeu a la dreta en direcció a la Font de Can Quelet.
p.q. 2,25 FONT DE CAN QUELET // Reculeu fins la bifurcació anterior. (Continuant pel GR3 connectaríeu amb el P6.)
p.q. 2,60 Bifurcació anterior. Continueu pel GR3 a la dreta amunt.
p.q. 2,97 Arribeu a la pista asfaltada. Continueu pel GR3 en direcció a Santa Llúcia.
p.q. 3,28 Final de la pista asfaltada. Aparcament P7. Entreu al prat de la dreta, travessar-lo i aneu per la bora fins l'extrem sud-occidental. Abans d'arribar-hi agafeu un baixador que porta a la font.
p.q. 3,46 FONT DE SANTA LLÚCIA // Sortiu en direcció contrària, continuant sempre per la mateixa feixa en direcció a llevant.
p.q. 3,75 S'acaba el prat i sou a la pista que va a Can Jepet, pujeu uns metres fins la crüilla amb la pista principal. L'agafeu a la dreta en direcció a Sant Martí Xic.
p.q. 3,87 Continueu per la pista que ara torna a ser el GR3 que baixa de l'ermita de Santa Llúcia.
p.q. 4,46 Bifurcació. Sense abandonar el GR3, deixeu la pista i agafeu un corriol a l'esquerra.
p.q. 4,72 Torneum a la pista. Continueu pel GR3 en direcció a llevant.
p.q. 5,16 Monument del Mal Pas o Mirador de Baulenes. Deixeu la pista i continueu pel GR3 a l'esquerra per un rastre de corriol.
p.q. 5,43 Torneu a la pista, però al cap de pocs metres deixeu-la, i abandoneu també el GR 3, i agafeu a l’esquerra un corriol que baixa, en direcció a Vinyoles i Mas Quintanes.
p.q. 5,97 Bifurcació. Tireu avall a l'esquerra.
p.q. 6,08 Cruïlla de camins. Seguiu les fites de pedres en direcció a llevant per baixar per un rastre de corriol a la torrentera.
p.q. 6,24 Bifurcació. Al final del rastre agafeu el corriol a la dreta que va a la font.
p.q. 6,30 FONT DE LA CASANOVA DE QUINTANES // Desfeu el camí fins la crüilla de camins anterior.
p.q. 6,52 Crüilla de camins. Agafeu el del mig que marxa en direcció a ponent cap a la raconada.
p.q. 6,74 Bifurcació. Agafeu el camí de l'esquerra que marxa per sobre i molt més fresat.
p.q. 6,91 Bifurcació. Deixeu el camí i agafeu un corriol a l'esquerra. Pilar de senyalització amb la "Q" de Quintanes.
p.q. 7,12 FONT DE L'OBI. Està entre el corriol i la bassa. // Continueu pel corriol que marxa planejant en direcció a ponent pel costat del filat.
p.q. 7,48 Bifurcació. Agafeu el camí de la dreta avall en direcció a Vinyoles i Mas Quintanes.
p.q. 7,58 Bifurcació. Agafeu el camí ampla de la dreta avall en direcció a Vinyoles i Mas Quintanes.
p.q. 7,85 En ple revol a la dreta deixeu el camí i agafeu a l'esquerra un rastre de corriol que planeja fins la font.
p.q. 8,02 FONT DE CASTELLÖ // Desfeu el camí fins la bifurcació senyalitzada anterior.
p.q. 8,46 Bifurcació anterior. Continueu de dret pel camí de la dreta.
p.q. 8,77 Bifurcació. Deixeu el camí i agafeu el corriol de l'esquerra.
p.q. 8,88 Bifurcació. Agafeu el corriol de la dreta en direcció a la font dels Trèmols.
p.q. 9,13 Bifurcació. Agafeu el corriol a l'esquerra en direcció al Pi Gros.
p.q. 9,18 El Pi Gros. Continueu el corriol en direcció al Tell Vell.
p.q. 9,35 Bifurcació. Agafeu a l'esquerra per pujar al Tell Vell.
p.q. 9,37 El Tell Vell. Reculeu i tireu avall per anar a La Pedra Esberlada, el Forn de Calç i tot l'arborètum del Racó de l'Abella.
p.q. 9,58 L'aixopluc. Bifurcació. Continueu a la dreta avall pel corriol ja conegut del començament.
p.q. 10,18 De nou a l'aparcament. Final del recorregut.
Situat en el punt quilomètric 12,0 de la carretera BV-4608 de Sant Boi de Lluçanés a Sant Hipòlit de Voltregà o com també se la coneix per la carretera de La Trona.
Coll de Sant Martí situat en el punt quilomètric 6,8 de la carretera BV-4608 de Sant Boi de Lluçanés a Sant Hipòlit de Voltregà o com també se la coneix per la carretera de La Trona. Agafant el GR 3 en direcció sud, s'arriba a la font de Can Quelet i es pot continuar fent tota la ruta
En el punt quilomètric 0'7 de la carretera BV-4607 que va del Coll de Sant Martí al poble de Sobremunt comença a l'esquerra una pista pavimentada. A 1,7Kms hi ha l'aparcament de l’ermita de Santa Llúcia de Sobremunt.
La font està bastida amb murs de maçoneria de pedra de planta rectangular que interiorment formen una volta de canó de lloses a plec de llibre. Està coronada amb una teulada de doble vessant de lloses. A l’interior de l’estructura es troba la font. Es tracta d’una font de bassal ja que l’aigua es recull en el bassal quadrat que ocupa l’interior de l’estructura, però a diferència d’altres fonts de bassal, l’aigua no hi brolla per sota sinó que hi entra a través d’un petit forat picat a la roca i cobert de molsa, situat a la paret posterior de l’estructura. A fora hi ha un petit pla on hi ha un banc i un abeurador. També s’intueix el que anys enrere devia ser el camí que portava directament a la casa.En aquesta font només hi entra aigua després de ploure, però es conserva molt temps dins el dipòsit. L’entorn està envoltat d’un bosc espès amb predomini del pi roig i el boix. La font és del segle XIX i estava en desús, abandonada i gairebé inaccessible a causa de la vegetació. Es va restaurar totalment entre els anys 2011 i 2014. Apareix censada en l’Inventari Patrimoni Cultural de Sobremunt (2009), promogut per l’Ajuntament de Sobremunt i la Diputació de Barcelona. Segons els anàlisis realitzats aquest any 2019 pel Grup de Defensa del Ter l’aigua de la font conté 33,7 mg/l de nitrats.
Està situada en una petita trinxera excavada al terreny, on la font brolla del mig de la roca, per una aixeta de pas moderna. La font raja amb més o menys cabal tot l’any. Abans de la construcció de les granges de Castelló subministrava aigua a la casa. Actualment està abandonada.
La font està situada en el límit entre el bosc de la baga de Serratosa i els prats de pastura, al fons d’un petit rec. Consta d’una petita construcció amb un tub metàl·lic per on brolla l’aigua que alimenta una bassa que s’ha engrandit artificialment. Poc o molt raja tot l’any. L’entorn natural és boscós amb pins i sotabosc arbustiu de boix.
A l’arribada fa un pla, amb uns quants bancs fets amb troncs tallats pel mig. La font està situada entre dos terrers, en la cloterada. Fa un dipòsit que va de banda a banda de la trinxera, originada per la mateixa font. Hi veiem una porta de fusta, broc amb polsador i un tub metàl·lic que fa de sobreeixidor. L’aigua sobrant dona inici a un petit torrent dels que desaigüen al Talamanca. El seu règim és intermitent, segons les pluges. Ens trobem en ple bosc de la Baga de Serratosa on predomina el pi. Fa uns anys els alumnes de Quintanes la van restaurar completament, netejant l’entorn, fent un empostissat flotant de fusta per accedir-hi i fent els bancs de troncs. Actualment està molt tapat de bardisses i l’empostissat s’ha trencat.
La font està formada per un espai delimitat, al fons i als laterals, per murs de maçoneria de pedra gran amb poc morter coronats amb lloses. A l’interior de l’espai hi ha unes escales de pedra que condueixen a la paret posterior, on sobresurt a la part baixa una aixeta metàl·lica. A l’esquerra de l’aixeta hi ha una petita obertura tancada amb porta metàl·lica i més amunt es troba una segona obertura tancada amb porta metàl·lica, en aquest cas quadrada i de dimensions més grans. A l’interior hi ha una mina d’uns 8 metres de longitud aproximadament. La font raja regularment tot i estar situada gairebé en el punt més alt de la serra de Sobremunt. L’espai que envolta la font, situat pocs metres sota un camp de conreu, es troba ocupat per roures i pins. El camí que baixava a la font des de l’església de Santa Llúcia va ser destruït fa uns anys en ampliar una àrea de conreu. La font actual fou construïda a mitjans del segle XX. Al costat, un xic a la dreta, hi ha les restes de la font antiga. També és coneguda com a font de Can Jepet, masia de la qual és propietat. Utilitzaven l’aigua d’aquesta font els veïns de Can Jepet, els de la Masia, els de Santa Llúcia i els vianants del camí de Sant Boi o Sant Hipòlit. En èpoques de secada també hi venien els veïns de Sobremunt quan la font de la Roca, la del poble, no rajava. La font i l’edificació apareixen censades en l’Inventari Patrimoni Cultural de Sobremunt (2009), promogut per l’Ajuntament de Sobremunt i la Diputació de Barcelona. En les anàlisis realitzades pel Grup de Defensa del Ter aquest any 2019, en l’aigua de la font apareixen 19 mg/l de nitrats. Actualment està en un estat deplorable degut a que el propietari no la deixa netejar.
La font que brolla de la pedra que es troba uns metres enlairada del curs del torrent. La recuperació de Josep Rabionet la va dotar d’un obi millor, protegit amb una tapa, del qual raja la font amb broc metàl·lic. Al costat hi ha un banc de rajols i s’hi accedeix per un pont de fusta que travessa el torrent i per unes escales, tot amb baranes de fusta. La font raja amb un règim molt regular durant tot l’any. Sempre entre 60 i 70 l/h. Antigament era la font on anaven a buscar l’aigua potable des de la casa de Castelló. Amb els anys van aconseguir subministrar-se amb altres mitjans i la font quedà en desús, i posteriorment va caure en l’abandonament. Va ser al cap de molts anys que en «Pepet de Castelló» (Josep Icart), segurament l’última persona que en sabia l’existència, un bon dia la va ensenyar a Josep Rabionet i aquest va decidir recuperar-la. L’any 2006 n’acabà la restauració. La font està situada en el paratge anomenat "Racó de l'Abella." El relat d’aquest entorn comença després de la recuperació de la font dels Trèmols. Josep Rabionet va comprovar que tota la torrentera del Racó de l’Abella era molt especial, tant per la gran varietat de flora com ornitològica. Aleshores, va començar a seleccionar i identificar diferents espècies d’arbres, arbustos i plantes que convivien a l’entorn, i es va anar creant un arborètum espectacular, al llarg del corriol que recorre la vora de la torrentera, que passa per la font dels Trèmols i culmina en un circuit circular que mostra altres particularitats. Una d’elles és un forn de Calç, de molt laboriosa recuperació. En «Rabi» xifra en 1.800 els carretons de terra que va retirar de l’interior i que van formar la plaça del davant. Una altra és l’anomenada Pedra Esberlada i, finalment, un aixopluc per als dies plujosos. Al capdamunt del recorregut destaquen un tell centenari i una gran pinassa. Actualment és un lloc molt visitat i admirat. Fins i tot moltes escoles hi fan excursions formatives. L’entorn natural el formen un bosc mixt de pi roig, roure, avellaner, gatell, aladern, boix i molta varietat d’arbustos i plantes herbàcies.

Comments

    You can or this trail