Moving time  2 hours 49 minutes

Time  3 hours 28 minutes

Coordinates 2496

Uploaded April 28, 2019

Recorded April 2019

-
-
1,058 f
805 f
0
2.2
4.5
9.0 mi

Viewed 25 times, downloaded 1 times

near Balaguer, Catalunya (España)

L'excursió comença al carrer de Joan Solsona de la Sentiu de Sió, tot just davant de l'edifici de l'Ajuntament. Des d'allà eixim en direcció nord, cap a la carretera LV-3025/C-352. La creuem i, a l'altra banda, girem cap a la dreta pel camí de l'Hostal, o de la serra de la Bassa, o de Cubells, o de les Quatre Creus.

En direcció nord-est, avancem per aquesta via fins que arribem a la partida de l'Eral, un parell de minuts després. Just quan trobem un agrupament reduït de edificacions, algunes en peu i d'altres en ruïnes, trenquem cap a la dreta. Per ací continua el camí de la Sentiu a Cubells, i també el de la serra de la Bassa i el de les Quatre Creus.

A poc a poc, anem agafant la direcció est. A mà dreta tenim les terres planes de la partida d'Espinovells, travessades pel riu Sió. A mà esquerra, en canvi, para la serra de la Bassa, formada per un seguit de tossalets que culminen a la banda meridional de la carena en una altura màxima de 291 msnm. Nosaltres caminem, mentrestant, a uns 250 msnm.

Envoltem la serra de la Bassa per la façana de migjorn. En acabant, el camí de la Sentiu a Cubells canvia novament de direcció. Ara, cap al nord-est i guanyant un poc d'altura, ens adrecem cap a la partida de Bensa.

Cap a l'esquerra, ens queden els masos de Bensa, que són Bensa de Dalt, Bensa de Baix i la torre de Bensa. Nosaltres, però, com que són propietat privada, no ens aproximem per a veure'ls. Ans al contrari, ja que trenquem cap a la dreta, que és cap a on continua el camí de Cubells. La nostra següent parada és el castell de Bensa.

Les restes d'aquesta fortalesa se situen al cim d'un tossal que queda just davant de nosaltres. Tanmateix no és factible ascendir-hi per aquesta cara de la muntanya. Fem un primer intent de pujada per la façana nord-oest però desistim de continuar-hi al detectar cocons o trulls tapats per la vegetació que ens podrien fer caure.

És per això que, retornats al camí de Cubells, ho intentem des d'un poc més endavant. Pel marge d'un camp conreat, pugem al peu del tossal del castell de Bensa. Des d'ací el camí està prou clar, llevat d'algun punt on cal anar amb compte de no perdre's. Caminarem sempre cap al sud-oest. Passem per uns quants cocons o trulls ben visibles i, al remat, eixim a la carena.

El castell de Bensa queda ara a mà dreta. Recorrem la cinquantena de metres que ens separen d'ell. Només queden unes poques ruïnes d'aquesta fortalesa. Uns metres més avall, observem la que ha estat anomenada pels locals com l'església rònica.

Desfem els nostres passos cap al camí de la Sentiu a Cubells, o camí de les Quatre Creus. L'agafem cap a la dreta en direcció est / nord-est.

Al cap d'una mitja hora, apleguem a la masia de Quim, a la partida de Lo Cau del Gat. De seguida, passem pel clot del Bisbe i fem cap a la masia Portet.

Continuem encara uns vint minuts més per aquest camí. Després, en havent creuat la séquia Gran, arribem a un encreuament. Nosaltres hem de fer un gir de 180 graus cap a la dreta. Agafem el camí de Cubells a Flix.

Avancem en direcció sud i travessem terreny de vinya, que forma part de l'explotació vitivinícola de Flix. Endemés, ara hem deixat el terme de la Sentiu i caminem per terres de Balaguer ja que Flix és un nucli agregat de la capital de la Noguera.

Mitja hora després de començar a veure les primeres vinyes, passem per les instal·lacions ramaderes de Flix. Al cap de cinc minuts, i després d'una curta ascensió, veiem davant de nosaltres aquest nucli.

L'envoltem en direcció est per a anar a trobar el camí de Flix a Bellcaire d'Urgell. Amb ell, i en direcció sud, comencem a baixar cap a la riba del riu Sió. El travessem i, tot seguit, tornem a guanyar altura. Fem cap a la partida de les Barulles.

Uns metres abans d'eixir a la carretera LV-3025/C-352, trenquem cap a la dreta per un camí que mena cap a l'oest. Es tracta del camí de la Marrada.

Aquesta via comença ben marcada. Tanmateix, i sobretot des de que entra al terme de la Sentiu, es va tapant fins que arribem a camps de conreu. Pareix que el camí ha estat tallat en aquest punt. Per això anem un poc cap a la dreta per a salvar un desnivell i, a l'altra banda, continuem per dins d'un camp abandonat.

Finalment, retrobem el camí de la Marrada que, ara sí, ens deixa a la carretera LV-3025/C-352. Tanmateix, uns cinc-cents metres més endavant, tirem cap a l'esquerra amb el camí de Montgai a la Sentiu.

Comencem a pujar a poc a poc. Arribem al cap de dos minuts a un collet. Ací tirem pel camí de l'Ermita, una pista de terra que, en un tres i no res, ens duu fins a l'ermita de la Mare de Déu de Guardiola. L'edifici actual va ser construït a la dècada del 1980, després que l'original fóra destruït per la Guerra civil. I és que en aquest punt es van registrar importants xocs entre les forces de la República i els militars colpistes liderats per Franco.

Per l'altra banda d'aquest turó, agafem una sendera que ens porta fins al poble de la Sentiu. Passegem pels seus carrers i, en acabant, fiquem el punt i final a l'excursió.

Comments

    You can or this trail