Moving time  2 hours 13 minutes

Time  4 hours 41 minutes

Coordinates 1862

Uploaded January 3, 2019

Recorded January 2019

-
-
3,693 f
3,186 f
0
1.6
3.1
6.23 mi

Viewed 213 times, downloaded 13 times

near Sant Feliu de Pallerols, Catalunya (España)

Caminada que comença al Santuari de la Salut de sant Feliu de Pallerols, passant per les Roques Encantades o Encadenades, Coll de Condreu, Puig de Toia, Balma i Bolet de Toia, cova d’en Farriol, indret rocallós i salt dels Esquellons o Esqueions, pont del Papalló, i tornada a la Salut passant per la Jaça.

Comencem la ruta pel caminet costerut que surt del costat esquerra de la cova de la font de la Salut,que ens porta fins el collet de l’Aire, on la pista que travessa el Pla d’Armadans, en poca estona, ens arriba a les Roques Encantades, lloc bucòlic que sembla sortit d’un conte de fades; se hi troben panells informatius sobre les llegendes de bruixes, follets i dimonis de l’indret.
Un cop vist, es continua vorejant el turó d’Armadans i es baixa fins coll de Condreu, per després enfilar pel caminoi de Puig de Toia; a partir d’aquí el camí no es marcat, pel que és imprescindible l’us de gps, doncs sols es troba alguna fita i el terra es alfombrat de fullaraca que ho amaga tot.
Des del Puig es baixa per ponent i en poca estona ja es troba la balma i el bolet de Toia, continuem baixant i a prop de la font del Corb es troba la cova que servia d’amagatall al bandoler Farriol, que assassinà els 5 habitants dels Esquellons.
Fem un tram més de camí i s’arriba a l’indret dels Esquellons o Esqueions, on cal anar amb compte doncs és finca particular, on podem admirar les grans roques, salt d’aigua, escultures en forma de bolet....per tot seguit travessar la carretera i continuar pel camí que voreja la riera de l’Om, fins el pont del Papalló, lloc de canvi de comarca, entre la Selva i Osona, per tornar travessar la carretera i seguir la pista a la Salut; veurem una làpida en record d’un accidentat, prop de la font de la Bassa Canyamera, on continuarem per la pista de formigó que surt per la dreta, pujant pel mig d’ una frondosa i neta fageda.
Deixem el portal de la Jaça a la dreta i continuem pel costat de la tanca fins arribar a una gran esplanada de pastures, amb la bassa de la Cabana de la Jaceta; ara tot planejant i amb una curta baixada, en 1 qm. arribem de nou a la Salut, on havíem començat.
Parking

Inici i final

La Salut de sant Feliu de Pallerols, santuari que es va edificar l'any 1644 per tal de donar solució definitiva a tota una sèrie de desajustos que patia la contrada. Així ho indica una estrofa dels goigs: "Aquesta Vall deplorava / abans molta tempestat; / d'ençà que hi sou venerada, / parà tal calamitat.
Mountain pass

Collet de l'Aire

Tanca metàl·lica al collet de l'Aire
Information

Pal indicador

Desviament a l'esquerra per anar a les Roques Encantades o seguir recte per baixar a coll de Condreu.
Waypoint

Roques Encantades

L’espai de les Roques Encantades o Encadenades és un replà amb grans roques d’origen sedentari, apilotades i amb passadissos entre elles, cobertes de molsa, envoltades de faigs, que li donen una llum especial, amb molts racons i encants que fan de l’entorn un lloc màgic. Si ens apropem a la carena, es veu el poble de sant Feliu de Pallerols a sota mateix, i per això la llegenda explica que el dimoni, que passava sovint per allà, feia rodolar muntanya avall les roques per atemorir als seus habitants, fins que finalment i atenen les pregàries de la gent, un àngel les va encadenar perquè no les pogués moure.
Waypoint

mas Armadans

Bonica i solella propietat.
Provisioning

Coll de Condreu-1010 metres.

Coll obert a la cinglera que limita la vall d’Hostoles amb l’altiplà de Collsacabra (entre els santuaris de la Salut i del Far), per on passa la carretera de Vic a Olot.
Intersection

Dreta-Esquerra

Caminem uns 100 metres pel voral de la carretera, fins trobar a la dreta la pista d'Armadans, la seguim uns 25 metres fins trobar el portal de la finca, i allà a l'esquerra, comencem el camí de pujada al Puig de Toia. No és marcat.
Summit

Puig de Toia-1135 metres

Dins el municipi de Susqueda, a la comarca de la Selva, al cim trobem 3 fites de terme, amb data marcada de 1989
Cave

Balma de Toia

Petita balma amb una paret de pedra seca a la banda dreta.
Waypoint

Bolet de Toia

Bolet de Toia, una espectacular roca que s'aguanta en equilibri inestable sobre un pedestal, que realment sembla un bolet gegantí petrificat.
Waypoint

Porta

Passem pel davant, deixant-la a la nostra dreta
Cave

Cova d'en Ferriol

Part posterior de la cova.
Cave

Cova d'en Ferriol-Part davantera

Cova on la llegenda diu que s'amagava el lladre i assassí conegut com Farriol.
Waterfall

Salt dels Esqueions

Waypoint

Caseta de fusta

El propietari dels Esqueions és un aviador que viu a Sitges, que volia refer l’antiga casa al mateix indret, però al ser qualificat de paratge protegit, l’assumpte és als jutjats i només pot tenir-hi la caseta de fusta.
Waypoint

Roques dels Esquellons

Les Roques dels Esquellons, que son anomenades així perquè recorden aquest instrument que les vaques fan dringar.
Intersection

Gir a l'esquerra

A l'alçada del bolets, baixar el marge fins trobar la carretera.
Waypoint

Creuar la carretera

Passar a l'altre costat de la carretera i baixar a la riera de l'Om, que seguirem aigües amunt fins al Pont del Papalló on tornarem a travessar la carretera.
River

Riera de l'Om

Seguirem un corriol paral•lel a la riera, una mica esborrat per les fulles seques, que va seguint el curs de l'aigua. Un indret ombrívol i enclotat, però molt bonic.
Bridge

Pont del Papalló

Aquest pont fa de fronterer entre les comarques de la Selva i d'Osona. Diuen que aquest es un dels punts més freds de la zona, on en èpoques passades, el glaç es mantenia els 12 mesos de l'any. Travessem la carretera i continuem direcció la Salut.
Waypoint

Làpida

Pedró en memòria d'un home, que morí d'accident en aquest indret, el 1958
Intersection

Esquerra

Al portal del mas La Jaça, cal continuar vora la tanca pel cantó de l'esquerra.
Lake

Bassa de la Cabana de la Jaceta

Intersection

Cruïlla de pistes

A la dreta hi tenim el Coll de l’Aire (camí de les Roques Encantades) i a l’esquerra, el Coll de l’Arç i el Santuari de la Salut, on acabem d’arribar en menys de deu minuts.
Mountain pass

Collet de l'Arç

Intersection

Girar a la dreta

Entrada a la fageda de baixada al Santuari.
Parking

Santuari de la Salut

El Santuari està situat a la serralada del Collsacabra, a 1050m sobre el nivell del mar. Des de la balconada podrem contemplar una gran vista panoràmica: les Gavarres, Girona, el Montgrí, Rocacorba, el golf de Roses, Finestres, el santuari del Mont, el Bassegoda, el Canigó, el Comanegra, el Puigmal… i els pobles veïns de les Planes d’Hostoles, Sant Feliu de Pallarols i Sant Esteve d’en Bas entre altres.

Comments

    You can or this trail