Moving time  4 hours 18 minutes

Time  5 hours 44 minutes

Coordinates 2937

Uploaded July 18, 2018

Recorded July 2018

-
-
5,501 f
3,018 f
0
2.7
5.3
10.67 mi

Viewed 135 times, downloaded 3 times

near Bagà, Catalunya (España)

Els Empedrats, Refugi Sant Jordi, la Boixassa i Adou del Bastareny

Can Cerdanyola
Masia rehabilitada actualment com a casa de colònies i alberg (Aula de Natura, la Salle)

Els Empedrats
Antigament aquesta ruta era el camí ral de la Cerdanya, un dels camins habituals entre el nord i el sud del Moixeró (actualment Berguedà i Cerdanya) a través del Coll de Pendís, un dels punts més baixos de la serra. Passem un curt tram empedrat i aviat caldrà sortejar l'aigua, creuant el torrent en un parell d'ocasions per les pedres estratègicament col·locades. En algunes ocasions, quan l'aigua és realment abundant pot ser difícil creuar el torrent sense mullar-se els peus.

L'Hostalet
La casa de l’Hostalet queda a l’altra banda del riu, al costat del camí que puja cap al coll de Pendís pels Empedrats. Està enrunada, però encara és observable l’estructura d’una masia del segle XVI amb afegits posteriors a causa del seu ús com a hostal del camí ral de la Cerdanya. Estret d'Escriu, o camí de Galigan (Anècdota) Llegenda recollida per Marc Bover, del llibre de Bagà (1988). Abans la gent passava per camins de muntanya, collada enllà. Un dels colls més freqüentat era el del Pendís. Per arribar-hi, es podien triar dos camins que es troben a Gisclareny: el que passava per Escriu i el que seguia per Galigan. El de Galigan era més dolent, però es feia drecera. Per aixó, nomès hi passava la gent a peu, mentre que pel d'Escriu es podia passar amb animals de tragí. Pel camí de Galigan hi havia un casalot, del mateix nom, i com en totes les cases d'aquell temps hi havia un forn de pa. Un dia que plovia, una gent es va aixoplugar dins del casalot, ja molt malmès i mig enrunat. Tot d'una, van veure una dona que sortia per la boca del forn i, esparverats, van sortir corrent creien que havien topat amb una bruixa. Havent-ho explicat, va començar a córrer la fama que a Galigan hi havia bruixes. L'explicació, però, era molt més senzilla. Resulta que es va saber que una dona, buscant les seves cabres perdudes per aquells voltants, va ser sorpresa pel xàfec i, veient la casa de Galigan a prop, s'hi va aixoplugar. Tan malmesa estava la casota que l'unic lloc que no tenia degoters era el forn, i allí es va ficar. Sentint sorolls, va treure el cap per la boca del forn, just al temps de veure com
una gent fugia esperitada creient haver vist una bruixa.

Masia del Monnell
La masia i el lloc de Mulnell o Molnell són documentats des del s. XIV com una de les partides o quadres que formaven part dels dominis jurisdiccionals dels barons de Pinós. Els estadants de la casa tenien prerrogatives de cavallers i com a tals dominaven i explotaven la capçalera del riu Bastareny. La seva categoria social de petita noblesa local fa que sovint els Mulnell apareguin en la documentació baix medieval vinculats als Pinós.
Photo

El bullidor de la Llet

Photo

Els Empedrats

Photo

Cua de Cavall

Photo

Canyo dels Empedrats

Photo

Font Gran d’Escriu

Photo

Refugi de Sant Jordi

Photo

Vista del Pedraforca

Photo

Vista de Penyes Altes

Photo

Coll de la Boixassa

Photo

Salt del Bastareny

Photo

Adou del Bastareny

Photo

Bastareny

Comments

    You can or this trail