Time  8 hours 4 minutes

Coordinates 1542

Uploaded December 20, 2015

Recorded January 2010

-
-
3,629 f
1,516 f
0
2.5
5.1
10.13 mi

Viewed 744 times, downloaded 11 times

near la Morera de Montsant, Catalunya (España)

15-12-15 (Barri, Joan Carles, Jose Luis, Pitu, Salva)

Sortim per la part alta del poble de La Morera, passant al costat del dipòsit de l’aigua. Al poc trobem el primer trencall (punt de ruta 1), que per la dreta en portaria al aeri Grau dels Barrots o a l'intrèpid del Carrasclet. Seguim amunt i en quatre minuts veiem la indicació del Grau de l’Agnet / Grallera (punt 2). Continuem cap a la Grallera tot pujant. Més amunt veiem el trencall del Grau de l’Espinós (3), indicador.

Poc abans d’entrar al mateix grau de la Grallera, marxa per l’esquerra el senderó a la Cova de la Grallera (4). Fem quatre tombs entre roques i després circulem, en suau pujada, per la valleta que ens durà a la Serra Major (5), indicador.

A l’altra banda, davant, tenim el començament del Barranc del Bidovar (o Vidalbar), que seguirem de dalt baix fins el Riu Montsant. Prenem la baixada que surt de biaix cap a l’esquerra fins trobar el fons del barranc, pel que anem baixant.

Trobem després a ma dreta la Cova del Soronelles (6), una balma gran on podem trobar una mica d’aigua que goteja del fons de la cova.

Seguim baixant, el barranc s’obre i poc després arribem al PR-C 14 (7, indicador Font Canaleta). Girem avall a la dreta i a uns metres hi ha la font (8), que trobem altre cop seca. Pensem que potser li hagi pogut afectar algun enderroc que hi te per damunt, ja que sempre havia rajat, sobre tot a l’hivern.

Creuem el barranc i trobem ara el desviament del Camí de la Pleta (9). Naltros seguim la indicació cap al Pont Natural (10), al que arribem després, tot anant baixant. El lloc es dels més bonics del Montsant, un gran pont de pedra que ens obre la vista al barranc veí del Pèlags, i a les faixes dels Ventadors.

La baixada des del Pont cap al riu es força dreta i relliscosa, però es va fent amb cura. A l’últim tram, quan ja planeja, hi ha un parell de salts d’aigua (si no és sec) a la vora del camí, que paga la pena de donar-hi un cop d’ull.

Creuem l’aigua que baixa de l’Engullidor i trobem l’indicador del Pont i més avall, damunt d’una roca, el que puja al PR, a l’altra banda del Bidovar.

A ma dreta apareix la Cova Fumada (11), bon aixopluc amb el sostre ben fumat.

Continuem uns metres per la riba dreta fins trobar sobre una explanada de pedra l’indicador de l’Aiguabarreig (12), on s’ajunten les aigües del Riu Montsant i la que baixa dels Pèlags.

Tornem a travessar el rierol que baixa dels Pèlags i anem fent a la vora del riu. Després s’allunya i en un tomb tancat a dreta (13) agafem el camí que puja Falconera amunt, indicador. Al cap d’uns minuts veiem la font de la Falconera, que raja, i damunt mateix està la cova (14), que visitem. Es curiosa de veure i sembla que hi ha algú que la manté, doncs hi trobem llibres, menjar, i tota mena d’estris que així ens ho mostren.

Seguim barranc amunt, en forta pujada. A mitja alçada passem un pany de roca inclinat que al estar humit es fa una mica incòmode.

A la fi sortim altre cop al PR-C 14 (15) que resseguim cap a la dreta, més o menys planer de moment.

Passarem per l’arribada del camí que baixa del Grau de les Tosses (16), i uns centenars de metres més enllà, per la Cadolla dels Forats (17), que en aquesta ocasió raja unes gotetes (video).

Pugem pel Grau del Racó dels Forats, fent servir una mica les mans i al punt 18 deixem el PR que gira a esquerra. Nosaltres, a dreta, ens dirigim a l’evident Collet del Molló Alt (19), d’on veurem a l’altra banda la cua del Pantà de Margalef i el Barranc de l’Auferí, així com una extensa vista cap a l’Ebre.

Del coll estant, enfilem la carena, per roca, direcció sud cap al Molló Alt (20) que tenim davant, fites (Josep, Pitu). Als pocs metres de pujar, marxa per la dreta el camí de les Cadolles de la Xispa.

Un cop fet cim, continuem per l’altre costat, sempre pel serret, i al cap d'una estona arribarem al camí de capçada de la Serra Major. A ma esquerra, al lluny, hem anat veient tres dels llocs més emblemàtics del Montsant; El Piló (23), el Pi del Cugat (22) i el Clot del Cirer. Pels dos primers hi passarem alego.

Circulant per la Serra Major ens creuem amb el PR-C 14 (21) que ve del punt 18, tot pujant per la Falconera i va a La Morera pel Grau de Salfores.

Després d’uns deu minuts passat el Piló, agafem a ma dreta (fita) la baixada a La Grallera que ens estalvia d’anar fins el punt 5, on hem creuat la Serra Major la primera vegada.

Només ens queda desfer el camí que ja hem fet de pujada fins La Morera.

Hora Inici: 12/15/2015 08:56
Hora Fi: 12/15/2015 17:00
Distància recorreguda: 16,3km (08:04)
Altura Mínima: 462m
Altura Màxima: 1106m
Guany d'altitud: 1164m
Pèrdua d'altitud: -1164m
Intersection

1. Cruïlla Grau dels Barrots

Intersection

2. Bifurcació Grau de l'Agnet

Intersection

3. Indicador Grau de l'Espinós

Intersection

4. Desviament Cova de la Grallera

Cave

11. Cova Fumada

River

12. Aiguabarreig

Intersection

13. Cruïlla Falconera

Intersection

15. PR-C 14

Intersection

16. Incorporació Grau de les Tosses

Intersection

18. Deixem PR, dreta

Mountain pass

19. Collet del Molló Alt o de l'Home Mort

Summit

20. Molló Alt

Intersection

21. PR-C 14 creua Serra Major

Waypoint

23. Piló dels Senyalets

Intersection

5. Serra Major

Cave

6. Cova del Soronelles

Intersection

7. PR-C 14

fountain

8. Font Canaleta

Intersection

9. Deixem PR-C 14

Bridge

10. Pont Natural

Cave

14. Cova Falconera o del Metge Papaceit

Waterfall

17. Cadolla dels Forats

Tree

22. Pi del Cugat

Comments

    You can or this trail