Time  6 hours 39 minutes

Coordinates 600

Uploaded April 15, 2015

Recorded April 2015

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
3,597 ft
2,383 ft
0
1.1
2.2
4.33 mi

Viewed 4130 times, downloaded 138 times

near Matadepera, Catalunya (España)

A la Mola des de Matadepera per la Castellassa de can Torres, el camí de la font Soleia i la carena de les Ànimes. Retorn per la canal de can Pobla

Molts son els camins que menen a Sant Llorenç del Munt (la Mola). Aquest itinerari hi puja des del sud resseguint tot el vessant llevantí.
No és ni llarg, ni de gran desnivell, però té passos on caldrà ajudar-nos amb les mans. Tots evitables per camins alternatius.
Molts camins i corriols recorren i s’entrecreuen pel massís. Generalment ben fressats, però gens o poc senyalitzats. Encertar l’adequat, per no fer marrades innecessàries, és la principal dificultat. El mapa de detall (1:10000) que acompanya la Guia Excursionista de l’Editorial Alpina els recull de forma molt fidedigne. El GPS també ens serà de gran utilitat, malgrat que al pas per canals i cingles no tinguem bona cobertura.
És un itinerari de gran bellesa que recorre pels peus de cingleres i d’esveltes agulles, canals i coves.

Àlbum d'imatges a: https://photos.app.goo.gl/RWvxvnP6BQo8xYDN9

Accés
Ens cal adreçar-nos a l’extrem nord-est de Matadepera, a darrer carrer urbanitzat del sector Cavall Bernat, a sota el dipòsit d’aigua. Una bona forma d’arribar-hi és seguint les indicacions “Matadepera Nord” i “Cavall Bernat” i després anar a la dreta.

Matadepera (732 m)
Per un camí pavimentat ens enfilem fins al dipòsit i prenem el Camí dels Monjos (PR C-31) a mà esquerra. Ben aviat, a la bifurcació (rètols indicadors), el deixem per anar a la dreta. Ens enfilem en direcció als Plecs del Llibre o Morral de la Codoleda, obviant un corriol que, per la dreta, puja pel Sot de la Codoleda.
Al Coll del Mapàs trobem a mà esquerra (NW) el camí que, per l’avenc de la Codoleda, ens permetria pujar, be a la Plaça Catalunya (camí dels Monjos) o be al Camí de la Senyora. Per la dreta (SE) tenim el camí que, pel costat del Gurugú, puja des del Coll de Grua.
Nosaltres prendrem el camí del mig (N), el del Malpàs, per la dreta dels Plecs. Abans però, podem enfilar-nos en direcció al Gurugú on albirarem la cinglera que recorrerem, des dels Plecs del Llibre fins a la Castellassa de can Torres.
Pel peu de la paret de la Carda, a la nostra esquerra, atenyem el Malpàs, fàcil però exposat, delicat amb mullena.
Després passem per sota la paret de les Gralles i l’agulla del Fus. Ben aviat trobem a mà dreta un corriol que, per la font de les Mosques puja des del coll de Grua. Poc més enllà trobem a mà esquerra un corriol que puja a la canal Amagada (1). Dos-cents metres ens separen del peu ponentí de la Castellassa de can Torres.

Castellassa de can Torres (784 m)
Esvelta agulla alçada sobre un gran pedestal i coronada per tres cims (Torre, Cabreta i Gepa) als quals solament és possible accedir-hi escalant.
A pocs metres del peu ponentí comença el camí dels Maringes (fita) que baixa per la baga i va a revoltar el peu del Bolet (2).
Podem anar fins al peu de la Torre, al vessant llevantí, per un corriol que transita pel peu de la paret de migdia.
Allí hi localitzem el camí que salva el pedestal de la Castellasa per una canaleta fins al punt conegut com l’Escala on hi arriba el camí del coll Llarg i la carena de l’Illa. A l’Escala també hi conflueix un camí paral•lel al que hem fet que hi mena des de la font de les Mosques.
Retornem sobre els nostres passos i, a uns 70 metres del peu ponentí de la Castellassa, localitzem, a mà dreta (fita), el camí de la canal de l’Elefant. És un camí rost i encaixonat on ens caldrà ajudar-nos amb les mas en més d’un pas. Però hi trobarem sempre bons agafadors.
Un cop fora de la canal podem anar a la dreta fins al fil del cingle del Bolet on hi gaudirem d’una magnífica perspectiva sobre aquest i la Castellassa.
Poc més amunt deixem a l’esquerra el corriol que ve de la part superior de la canal Amagada (Lucky Txei) i, cent metres més enllà, trobem a la dreta el de la canal Gentil.
Continuem camí (W) i al cap de poc atenyem una cruïlla. El ramal de la dreta no és més que una variant d’accés al camí de la Senyora. El de l’esquerra mena al camí de l’avenc de la Codoleda.
Ben aviat trobem una bifurcació on el ramal de la dreta és el camí de la Senyora (3). Anem a l’esquerra i a pocs metres el camí es bifurca de nou. Continuant recte (esquerra) aniríem a trobar els camí dels Monjos a l’alçada de la Plaça Catalunya. Anem a la dreta fins al peu d’un espadat rocallós.

Camí de la font Soleia (925m)
Al peu d’un espadat rocallós sota el Caragol, hi localitzem l’enèsima bifurcació. El ramal de l’esquerra ens menaria en poca estona al camí dels Monjos, a l’alçada del Pi del Vent. Anem a la dreta pel camí de la Font Soleia que recorre la cinglera per sota la Roca Llarga i la carena de la cova de les Ànimes.
És un camí de bon fer per una ampla lleixa, al peu de verticals parets clivellades de vies d’escalada, on gaudim de noves perspectives de la Castellassa de can Torres i albirem a vista d’ocell la Castellassa del Dalmau, la vall de Mur, el Sot de Matalonga, la vall del Ripoll, les Arenes, Sant Llorenç Savall, Castellar,... fins al Montseny. A mig camí trobem la font Soleia.
A l’alçada de la Castellassa del Dalmau s’ajunta per la dreta el camí que en puja, tot encreuant els des Meringes i de la Senyora. Al cap de poc, en una colzada, deixem el camí per enfilar-nos per una marcada canal.

Camí a la carena de la cova les Ànimes (878m)
Superada la canal, anem a l’esquerra on, en una clariana al fil del cingle, hi localitzem un corriol que, perdent alçària, va a buscar una altra canalona perpendicular i per sobre del camí de la font Soleia, on hi ha una de les boques de la cova de les Ànimes (estaca indicadora). Per saber-ne més consulteu EspeleoÍndex.
Abans de continuar camí, opcionalment, podem prendre a mà esquerra un corriol prou fressat que ens mena per una lleixa boscallosa fins a la balma dels Maquis on hi ha un petit refugi o aixopluc. Podeu veure’n la història aquí.
De nou sobre el camí anem a buscar la carena de la cova de les Ànimes on se’ns obre una altra perspectiva del vessant llevantí hi podem albirar la Roca Mur, la Morella, els Òbits, el Turó de les Nou Cabres, el Morral del Drac... i Sant Llorenç del Munt.
Per camí carener (SW) i per sobre la Roca Llarga pugem en moderat pendent fins a la propera bifurcació.

Font del Saüc (1017m)
La font queda lleugerament apartada del camí, sota una balma. Seca i en lamentable estat. Bifurcació. El camí de l’esquerra mena a l’Hort dels Monjos. Anem pel de la dreta, mig amagat entre l’arbrat. En poca estoma més ens plantem a Sant Llorenç del Munt.

Sant Llorenç del Munt (1107m)
Parada obligada per gaudir de la magnífica panoràmica que s’albira des del cim, visitar el monestir i reposar forces.
El monestir benedictí fou erigit el segle XI sobre unes capelles preexistents. Després de diverses vicissituds, a mitjans del segle XV ja no disposava de comunitat de monjos. Al segle XVIII solament restava en bon estat l’església i amb la Guerra del Francès va acabar de deteriorar-se. El 1868 es va començar una primera restauració. La segona va acabar el 1964. Actualment, a banda del temple, l’edifici acull una hostatgeria.
L’opció més fàcil, ràpida i directa per retronar és pel camí dels Monjos. Però nosaltres baixarem per la canal del can Pobla, seguint la torrentera que, passada aquesta casa, pren el nom de torrent del Rajant.
Anem a buscar la capçalera del torrent a la dreta del camí dels Monjos i anem baixant sempre propers o quan no pel propi llit del torrent (habitualment sec) seguint rastres de pas molt evidents, rebutjant a dreta i esquerra els corriols que se n’aparten.
Creuem el camí transversal entre el dels Monjos, o la cova del Frare, i el Malpàs de can Pobla pels cingles dels Cavalls (senyalitzat amb estaques metàl·liques). Ben aviat localitzem la cova del Manel (per més informació consulteu EspeleoÍndex) continuem per la llera dins a can Pobla.

Can Pobla (885m)
Les primeres cases de Can Pobla, o de Sant Esteve de la Vall, foren bastides a cavall dels segles X i XI. La donació feta pels comtes de Barcelona al monestir de Sant Llorenç del Munt, l’any 1005, ja parla de les cases de Sant Esteve de la Vall i de la seva capella. Abans d’aquesta construcció hi havia uns masos que foren enderrocats per construir-hi les noves edificacions, a finals del segle XIX, per un descendent de la família Quadras, empresaris tèxtils de Sabadell.
Marxem de can Pobla vers el S. A la propera bifurcacions anem a l’esquerra (rètol indicador a la Mola), però a la següent anem a la dreta. Desprès continuem recte. Girem 90º a l’esquerra (E) i atenyem el camí dels Monjos a l’alçada de la Plaça Catalunya.

Plaça Catalunya (882m)
Prenem el camí dels Monjos a mà dreta i ja no l’abandonem, seguint les indicacions a Matadepera, fins a retornar al punt de sortida.

(1) És una alternativa de l’itinerari. El camí equipat “Lucky Txei” facilita el pas per la balma de la canal Amagada. Grapes metàl•liques sovintejades sense cable de vida.
(2) Una altra alternativa de l’itinerari. Després de sobrepassar el Bolet el camí dels Maringes continua ver el nord. Just al punt on unes fites n’assenyalen un altre que, per la canal Gentil, va a sortir poc abans de la bifurcació al de la Seyora. Tot i que costerut, és un camí més fàcil que els de les canals Amagada i de l’Elefant.
(3) El de la Senyora és també una alternativa a l’itinerari dons transcorre paral•lel, a més baixa cota, al de la font Soleia.

Itineraris relacionats
La Mola per camins penjats
La Mola pels Cingles del Cavalls

View more external

Parking

Matadepera

Photo

Castellassa de can Torres

Intersection

Camí de la font Soleia

Intersection

Camí a la carena

Cave

Cova de les Ànimes

La boca normal d'accés (Ànimes I) té unes dimensions de 2,5 per 1 metre i està orientada S30O, direcció que segueix la galeria d'entrada en els seus primers 18 metres i varia lleugerament en els 17, 5 metres següents fins arribar a un primer encreuament. Les dimensions són modestes en tot el seu recorregut, a excepció del tram final on tan sols arriba a una alçada de 0,5 metres. A la dreta de la galeria es troba aquesta primera intersecció que dóna pas a una galeria de 12,5 metres de longitud i una amplada mitjana de 0,8 metres. Al seu extrem desemboca en una galeria ortogonal; a la dreta segueix uns 6 metres més amb petits ressalts originats per les formes pavimentàries. A l'esquerra de l'encreuament la galeria es troba dividida per un diafragma estalagmític que la fa transitable tant per la part inferior com per la superior en els primers metres i segueix durant poc més de 25 metres i la diàclasi estructural es troba inclinada cap al SE. Un nou encreuament al seu extrem origina dues petites galeries oposades que acaben curullades per sediments. Situant-nos de nou a la galeria d'entrada, a partir del primer desviament, la galeria segueix amb bones dimensions i ben aviat surt una nova galeria a l'esquerra que porta a l'exterior per la segona boca penjada al cingle. La galeria principal encara segueix uns metres més i tot seguit es divideix en dos que van minvant considerablement les seves dimensions; el de la dreta resta curullat per sediments i el de l'esquerra resta taponat per una potent colada estalagmítica que fins el febrer del 2012 barrava el pas a la galeria que correspon amb l'anomenada Cova de les Ànimes II ( pas Boixader)
Shelter

Balma dels Maquis

Intersection

Font del Saüc

Summit

Sant Llorenç del Munt

Waypoint

Can Pobla

Intersection

Plaça Catalunya

11 comments

 • carles.huarte May 5, 2019

  Ruta molt divertida i distreta. Alguns trams es fàcil confondre's de camí. Gràcies per compartir!!

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas May 6, 2019

  Si carles.huarte amb tants camins i caminets... GPS i "al loro". Gràcies.

 • xaviunc Jun 10, 2019

  Molt bonica ruta, gràcies Toni. No vam baixar a la Cova de les Ànimes després de pujar la canal del camí de la Font Soleia perquè no veia clar per on baixar i un excursionista local ens va dir que havíem de donar molta volta, però si hagués llegit http://www.espeleoindex.com/ ho tindría més clar. Molt recomenable, i no et trobes gaire gent fins que arribes al cim.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Jun 10, 2019

  Gràcies xaviunc pel comentari i la valoració. Efectivament, no és un dels itineraris més transitats.

 • xaviunc Jun 13, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Molt bonica ruta, gràcies Toni. No vam baixar a la Cova de les Ànimes després de pujar la canal del camí de la Font Soleia perquè no veia clar per on baixar i un excursionista local ens va dir que havíem de donar molta volta, però si hagués llegit http://www.espeleoindex.com/ ho tindría més clar. Molt recomenable, i no et trobes gaire gent fins que arribes al cim.

 • urriconill Sep 5, 2019

  I have followed this trail  verified  View more

  Ruta molt maca de fer.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Sep 6, 2019

  xaviunc i urriconill gràcies pels vostres comentaris i valoració

 • Photo of la colla del dimecres

  la colla del dimecres Jan 17, 2020

  El que està marcat com la balma dels Maquis, no té res a veure amb els Maquis. La construcció que hi ha és feta sobre una altre que hi havia feta a finals dels anys 50 del segle passat per jovent del Centre Excursionista de Terrassa.

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas Jan 18, 2020

  La història d'aquest abric s'explica al bloc "Això és la Mola" accessible des de l'enllaç.

 • Photo of monicagorina

  monicagorina May 26, 2020

  Ncara no he fet aquesta ruta,però tenim l’intenció de fer-la demà,el temps real es de 6hs30’ x fer-la??????

 • Photo of Toni Planas

  Toni Planas May 27, 2020

  monicagorina, temo que la resposta t'haurà arribat tard.
  Aquest és el temps que vaig trigar-ho jo, però són un caminaire lent i faig moltes parades (fotos,...)
  Que us vagi bé!

You can or this trail