-
-
1,848 ft
1,480 ft
0
1.8
3.7
7.34 mi

Viewed 1295 times, downloaded 70 times

near la Fatarella, Catalunya (España)

Ruta per la Serra de la Fatarella (Comarca de la Terra Alta), realitzada el 15 de novembre de 2017 amb l’objectiu de fer recordatori del 79è aniversari de la finalització de la Batalla de l’Ebre.
Sortint de la Fatarella pel Camí de Raïmats, vàrem dirigir-nos cap al nord-est del seu terme municipal, zona es troben algunes de les restes de la que fou la línia fortificada de la Serra de la Fatarella.
Cal pensar que després de les primeres setmanes de l'ofensiva republicana, iniciada el 25 de juliol de 1938, l'exèrcit de l'Ebre passà a la defensiva. Preveient doncs, el que seria una llarga batalla de resistència i, la més que probable retirada final cap a l'altra banda del riu Ebre, a partir de mitjans d'agost, l'exèrcit republicà va dissenyar i començar a construir un formidable sistema de fortificacions al llarg de la Serra de la Fatarella. Un sistema en doble línia, format per grans construccions esglaonades de ciment, amb nius de metralladores, pous de tirador, trinxeres i un gran nombre de refugis subterranis, amb l'objectiu de crear una línia de defensa per a protegir i facilitar una possible retirada dels combatents republicans.
El primer dels espais que vàrem visitar fou una recuperada trinxera, protegida per alguns parapets, situada a la cota 562 de Raïmats i envoltada de camps d’oliveres i ametllers i un bosquet de pi blanc.
Precisament en el bosquet de pi blanc que hi ha a tocar d’aquestes trinxeres, s’hi troba una escultura en memòria dels combatents de la XV Brigada Internacional i la seva successora la 15 Brigada Mixta. La placa, que mostra diversos soldats republicans amb actitud de combat i incorpora l’estrella de cinc puntes de l’Exèrcit Popular de la República i l’estrella de tres puntes de les brigades internacionals, ens recorda el sacrifici i l’heroica resistència dels soldats de la 15 Brigada Mixta de la 35 Divisió Republicana que, defensant la línia fortificada de La Fatarella durant els dies 14 i 15 de novembre de 1938, varen permetre que la resta de l'exèrcit republicà aconseguís replegar-se i creuar l'Ebre per Flix i Riba-Roja d'Ebre, posant fi a 115 dies de combats que van convertir l’Ebre en la batalla més dura, sagnant i decisiva de tota la Guerra Civil.
Continuant pel Camí dels Plans i envoltats pels aerogeneradors del Parc Eòlic de la Fatarella, ens dirigíem al que fou el Campament de les tropes republicanes del XVè Cos de l'Exèrcit de l'Ebre, ubicat a la Serra de la Fatarella però ja dins del terme d'Ascó.
El campament, comandat pel tinent coronel Manuel Tagüeña, fou construït en diferents nivells en el vessant de la muntanya, aprofitant quatre terrasses de conreu i utilitzant la tècnica de la pedra en sec. Entre juliol i novembre de 1938, el campament exercí de lloc de concentració de tropes i un espai idoni per realitzar tasques d’intendència, atendre ferits de la primera línia de front ... Tot i la recuperació, el campament es troba en runes.
Desfent el Camí dels Plans, trobem una cruïlla on un pal indicador ens mostra el camí per arribar a una altre de les cotes de la Línia Fortificada de la Serra de la Fatarella, concretament la que defensava un tram de l’antiga carretera La Fatarella-Ascó.
Aquesta part de línia fortificada es troba en el marge dret de la serra formant dues línies de trinxera, situades a diferent nivell a ambdós costats del camí. La línia superior, situada a l’esquera del camí, no ha estat recuperada i es troba completament coberta de vegetació. La inferior en canvi, situada a la dreta del camí i convenientment senyalitzada, ha estat restaurada en bona part. Resseguint la línia de trinxera anirem trobant, pous de tirador, refugis excavats, trinxeres d’evacuació i les restes d’un dels nius de metralladora.
Tornem a buscar el Camí dels Plans i, ara seguint a l’esquerra, ens dirigim cap a la cruïlla amb la T-733, carretera per la que hem pujat des d’Ascó cap a la Fatarella.
Creuem la T-733 i continuem endavant per la pista que, direcció sud, va resseguint el Parc Eòlic de la Fatarella. Gràcies al més de 550 metres d’alçària de l’altiplà pel que ens estem movent, podem anar gaudint de magnífiques panoràmiques tant dels paisatges que acaben de deixar enrere, com dels que envolten l’Ebre al seu pas per Ascó, Vinebre, La Torre de l’Espanyol ...
Quan portem uns 2 quilòmetres des de la cruïlla amb la T-733, trobem una cruïlla des d’on surt a la dreta el Camí del Coll de l’Hospital, que travessant pel mig d’un paisatge típicament de secà (a poc a poc, s’hi va introduint el reg) amb camps d’oliveres, ametllers, vinya, cereals i petites zones de boscúria, envoltats de marges i cabanes de volta construïts amb la tècnica de la pedra en sec, ens mena fins l’entrada de la Fatarella.
A l’arribar al poble i després de dinar al restaurant de la Casa Ecològica, encara vàrem tenir temps i ganes de fer una passejada pels carrers del poble tot seguint l'anomenada "Ruta dels Perxes".
------------------------------------------------------------------------------------
No voldríem acabar la redacció d’aquesta crònica sense deixar d’esmentar la desagradable sorpresa que vàrem tenir, quan estàvem visitant zona de les trinxeres de Raïmats i el bosquet on es troba el monument a la XV Brigada. Pel que es veu i segons ens va informar un Sr. que se’ns va atansar, tot aquell espai es troba en una propietat privada i, per tant, al no haver demanat autorització al propietari o bé a l’Associació que el gestiona, es podia considerar que estàvem cometent un delicte.
Tot i comentar-li que, després d’haver visitat de manera respectuosa un grapat d’Espais de Memòria, era la primera vegada que ens trobàvem en una situació semblant i que, a més a més, en cap moment havíem trobat cap indicació restringint el pas i avisant que estàvem entrant en un terreny privat, el Sr-Propietari no ens va permetre continuar visitant els diferents búnquers que hi havia prop d’on ens trobàvem.
En fi, amb el fàcil que li hagués estat dir, aquest espai de memòria, testimoni de la resistència dels soldats de la XV Brigada, s’ha organitzat com una mena de negoci, per tant, cal pagar per visitar-lo.
------------------------------------------------------------------------------------
Una de les maneres d'anar a La Fatarella des de Lleida, és arribar-nos a Ascó tot seguint la C-12, carretera que uneix la capital del Segrià i Tortosa. Des d'Ascó surt la T-733, carretera que en poc més d'uns 10 kms ens deixarà a l'entrada de la Fatarella.
------------------------------------------------------------------------------------
Si desitgeu veure algunes imatges de la sortida, solament heu de clicar en l'enllaç de sota...

View more external

Waypoint

La Fatarella/Casal de la Vila

Waypoint

Inci camí de Raimats

Waypoint

Cruïlla camins/Seguir pista asfaltada a l'esquerra

Waypoint

Deixar pista asfaltada/Seguir camí a la dreta

Waypoint

Deixar camí/Seguir a la dreta

Waypoint

Seguir a la dreta

Waypoint

Cota 562/Línia de trinxera

Waypoint

Cota 562/Parapets

Waypoint

Memorial combatents XV Brigada Internacional/15 Brigada Mixta

Waypoint

Camí dels Plans/Parc eòlic de la Fatarella

Waypoint

Campament XVè Cos d'Exèrcit Republicà

Waypoint

Línia de trinxera (no recuperada)

Waypoint

Pou de tirador

Waypoint

Línia de trinxera

Waypoint

Trinxera i niu de metralladores

Waypoint

Creuar T-733

Waypoint

Mirador

Waypoint

Parc eòlic de la Fatarella/ Aerogenerador

Waypoint

Seguir a la dreta/Inici camí Coll de l'Hospital

Waypoint

Cabana de volta

Waypoint

Coll de l'Hospital

Waypoint

La Fatarella/Cruïlla entrada poble

Waypoint

La Fatarella/Perxe de Ca la Nieves

Waypoint

La Fatarella/Perxe de Polilla

Waypoint

Línia fortificada de la Fatarella/Trinxera i refugi

Waypoint

Sant Andreu de la Fatarella

Waypoint

Ermita Mare de Déu del Carme

Waypoint

Camí de Raimats

Waypoint

Pista asfaltada Riba-roja d'Ebre

Waypoint

Camí del Coll de l'Hospital

4 comments

 • Photo of balzacs

  balzacs Dec 8, 2017

  I have followed this trail  verified  View more

  Buena ruta representativa de la batalla del Ebre algun tramo corto difícil de seguir però de solucion muy fàcil intuïtiva. El tema de la propiedad privada nosotros llamemos al propietario a través del ayuntamiento. Tambien decir que la asociacion ( lo Rio ) de la Fatarella hace rutas guiadas
  Gràcias por compartir

 • Photo of lovinyes

  lovinyes Jun 19, 2019

  I have followed this trail  View more

  Ens ha ajudat Molt.
  Moltes Gràcies.

 • Photo of pitopito12

  pitopito12 Jun 20, 2019

  M'alegra que t'hagi ajudat. Sempre és un plaer compartir rutes i que, a més a més, facin servei. Gràcies pel comentari i la valoració.

 • maikriver May 9, 2020

  Hola!!

  Molt xula la ruta.

  Una pregunta el "Camí de Raimats" esta esfaltat?

  Vull fer aquest tram com a part d'una ruta de bicicleta de carretera i no estic segur de que es pugui fer.

  moltes gràcies

You can or this trail