Time  8 hours 13 minutes

Coordinates 3885

Uploaded December 8, 2014

Recorded December 2014

-
-
3,128 f
1,081 f
0
3.4
6.7
13.49 mi

Viewed 2331 times, downloaded 135 times

near Benifallet, Catalunya (España)

Llarg itinerari circular per la feréstega i abrupta Serra de Cardó ascendint al seu punt culminant, la Creu de Santos, des del Balneari-convent de Cardó. La ruta ofereix diversos atractius, entre els quals podem destacar: l'orografia, accidentada i diversa, combinant fondalades i barrancs amb colls, trams careners i elevacions; la vegetació, des de zones de dessolat matollar fins a d'altres de boscoses i de vegetació densa, destacant la teixeda de Cosp a l'àrea de la font del Teix; diversos testimonis de l'acció humana sobre el territori al llarg del temps, especialment el convent i les ermites, així com antics masos, fonts i cisternes; a més d'unes magnífiques panoràmiques en totes direccions (Ports de Beseit, curs baix de l'Ebre, delta de l'Ebre i línia costanera, muntanyes de Tivissa i Llaberia...). Un recorregut d'altra banda que, tot i no oferir dificultats tècniques, es pot considerar exigent, tant per la distància i el desnivell com per les característiques del terreny, amb alguns trams de progressió penosa per la densa vegetació o perquè poden resultar perdedors.

La ruta s'inicia a l'aparcament del balneari-convent de Cardó, on acaba la carretera TV-3021 que puja des de Rasquera. Retrocedint uns 800 metres per la mateixa carretera anirem a buscar un corriol senyalitzat que puja en direcció al Portell de Cosp, passant per les ruïnes de les antigues ermites de la Santíssima Trinitat i del Sant Àngel.

Arribats al Portell de Cosp, evitarem l'escarpada part alta de la serra baixant en direcció nord-est per iniciar a continuació un flanqueig ascendent que, després de travessar la teixeda de Cosp, passa a prop del refugi lliure de la font del Teix i per la mateixa font, als peus d'un interessant exemplar d'aquesta espècie protegida. Seguint el corriol assolirem un collet proper a la Roca del Migdia, on iniciarem un llarg flanqueig travessant barrancs, enmig d'un paisatge dessolat i per un camí a voltes poc clar, que en sentit sud ens portarà al Portell del Bou.

Des del Portell de Bou ens dirigirem cap al Portell de Cardó fins arribar a una cruïlla, situada en una zona boscosa i senyalitzada amb una de les nombroses petites plaques metàl·liques de la UEC presents a tot el recorregut, des d'on remuntarem en direcció a un collet que ens permetrà encarar la part final de pujada a l'acinglerat Creu de Santos, punt culminant de la Serra i amb una caseta de vigilància forestal a prop del vèrtex geodèsic, des d'on gaudirem d'àmplies panoràmiques en totes direccions.

Reprenent el camí després de recórrer part de la cinglera de la Creu de Santos, superarem un petit grau ajudant-nos de les mans per iniciar un llarg tram de camí -carener en la seva major part, de baixada primer i més planer després- que seguint pintura groga i en alguns punts amb el camí poc visible, ens durà fins al llogarret abandonat de la Casa del Moreno i el Mas de Solsona, amb una bella cisterna coberta amb volta de canó. En aquest punt canviarem el rumb en sentit oest per anar a buscar un corriol, senyalitzat amb pintura vermella i poc clar al començament, que descendeix cap a la confluència dels barrancs de Carlos i de les Calobres, enmig d'un entorn feréstec i solitari.

Des de llit de la confluència de barrancs, girarem en sentit sud per iniciar una penosa pujada pel vessant oriental de la Serra Mala, per un camí bastant perdut i ple de malesa (atenció als senyals vermells que ens ajudaran a seguir-lo) que ens portarà a la part alta d'aquesta serra, després de desviar-nos a la Cova de la Taia, on encara resten testimonis d'una antiga presència humana envaïts per la malesa.

Arribats a la carena de la Serra Mala la recorrerem fins al Corral de Setó, on abandonarem el camí que portàvem per desviar-nos en direcció al coll de Murtero, tot pujant per un barranc amb algunes traces de corriol que ens durà fins a un collet senyalitzat, molt a prop del coll de Murtero, on arribarem poc després.

Si en comptes de retornar al Balneari des del Coll de Murtero, optem com en el nostre cas per continuar la ruta cap al sud, ens dirigirem primer cap al Corral de Murtero, per una pista que abandonarem aviat per seguir un corriol descendent que, passant pel coll de Calces, davalla amb força cap al Mas de Montclús.

Seguint des del Mas de Montclús l'evident corriol pujarem primer al coll d'Odres i travessarem després dos frondosos barrancs, per ascendir finalment pel vessant septentrional del barranc de Sant Roc i sortir a la carretera TV-3021, que seguirem fins a l'aparcament (val la pena desviar-se a l'alçada de l'ermita del Carme cap al barranc de Sant Roc, per poder contemplar millor les restes del convent del segle XVI), on arribarem després de recórrer uns 22'5 km i més de 1500 metres de desnivell positiu (segons la informació de la ibp, més precisa que l'aportada pel GPS).

Reportatge fotogràfic complet:

View more external

2 comments

  • Photo of Lo Mas de la Jana

    Lo Mas de la Jana Jan 15, 2017

    Molt bona ruta i bona explicació. Merci!

  • Photo of Germinal V.

    Germinal V. Jan 15, 2017

    Perfecte, que us hagi agradat i l'hagueu poguda gaudir perquè, tot i que feréstega, és molt bonica i variada. Salut i bona muntanya!

You can or this trail