Time  one hour 56 minutes

Coordinates 1512

Uploaded July 23, 2014

Recorded December 2013

 • Rating

   
 • Information

   
 • Easy to follow

   
 • Scenery

   
-
-
1,476 ft
112 ft
0
1.0
2.1
4.16 mi

Viewed 3033 times, downloaded 47 times

near Pau, Catalunya (España)

[CA] La Creu Blanca, municipi de PauL'itinerari, de certa dificultat per la llargada, desnivell de pujada que cal superar i el tipus de camins utilitzat, entra al Parc Natural del Cap de Creus i permet albirar esplèndides vistes de l'Empordà tot acostant-se a zones de gran valor històric, com Sant Pere de Rodes, i a la magnífica àrea de lleure de Mas Ventós, enfilada a la serra de Rodes. També val la pena descobrir el poble de Pau i conèixer la seva producció vitícola i d'olis de gran qualitat visitant la cooperativa Empordàlia, situada a l'entrada del poble, sorgida de la unió entre les anteriors cooperatives de Pau Roses i de Vilajuïga.
Ruta senyalitzada.
Per arribar a Pau des de Figueres cal dirigir-se a Llançà per la N-260 i, al cap de 12 km, prendre a mà dreta la GI-604 en direcció a Roses i Vilajuïga. De seguida es deixa enrere Vilajuïga i s'arriba al giratori que dóna accés al poble de Pau, punt en què, a mà dreta, es veu la cooperativa agrícola. S'entra al poble girant cap a l'esquerra i s'accedeix a la plaça Major, des d'on comença l'itinerari.

0,00 km (34 m). Situats a la plaça Major de Pau, on hi ha l'església de Sant Martí del (s. XI-XII), s'inicia l'itinerari marxant pel carrer del Progrés (NE) en direcció a l'Ajuntament i seguint a continuació a l'esquerra pel carrer de Sant Pere, en direcció a Sant Pere de Rodes i la Creu Blanca. Es deixen enrere les escoles i el centre cívic i novament es tomba a l'esquerra pel carrer del Puig Castellar per, després de la primera casa, pujar cap a la dreta sobre les roques altre cop cap al NE.

0,45 km (58 m), 0 h 10 min. Davant d'uns plafons informatius de la ruta -itinerari número 9- se surt del poble continuant recte per un camí rocallós de granit i sauló. Malgrat que el camí fressat és ara ben estret, es tracta en realitat d'una antiga i ampla via d'entrada ramadera a la serra de Rodes i a la península del cap de Creus, en la qual encara es poden observar els murs de pedra que la delimitaven a banda i banda. Es guanya altitud ràpidament, el que permet tenir una esplèndida visió del golf de Roses i la plana empordanesa.

1,61 km (244 m), 0 h 33 min. Àrea de descans. El camí ha pujat força dret fins a aquest indret on, entre sureres i marges de pedra seca, es pot fer un petit descans. És també el punt on es coincideix amb el camí de tornada, que puja per l'esquerra, senyalitzat com a La ruta dels dòlmens. Es continua l'itinerari per la dreta (SE) deixant la petita àrea de descans a l'esquerra.

2,68 km (405 m), 0 h 55 min. Creu Blanca. Es tracta d'una creu del s. XV que és l'únic testimoni de creu monumental de l'antic territori del monestir de Sant Pere de Rodes que ha arribat sencera als nostres dies. La panoràmica ara, a 400 m d'altitud, és espectacular. Al sud-est es pot distingir, enfilada al vessant sud de la serra de Rodes, la petita capella de Sant Onofre i, a sobre d'aquesta, a la carena, les restes del castell de Sant Salvador. Just a l'altra banda de la carena hi ha el monestir de Sant Pere de Rodes. Tot continuant el camí, s'endevinen al marge dret de la muntanya antics marges de pedra seca que recobreixen tot el vessant i que antigament havien estat coberts de vinya. Avui el cultiu de la vinya torna a recuperar-se parcialment gràcies a la valoració dels vins de la contrada. Es deixa a mà dreta un sender que baixa directe cap al dolmen de la Creu Blanca, a 25 metres.

3,10 km (425 m), 1 h. Desviació. Amb l'ajuda de marques de pintura grogues s'abandona momentàniament el camí més marcat per prendre un senderó a l'esquerra, per sobre d'un petit marge de pedra i voltant una surera. De seguida es retroba el camí més ample, que se segueix amunt cap a l'esquerra i en direcció a la carena.

3,20 km (450 m), 1 h 05 min. En superar un petit coll s'obre la panoràmica al vessant nord de la serra, distingint-se també a ponent el massís de Salines, a sobre de Maçanet de Cabrenys. A mà esquerra un camí porta al sepulcre del coll de Bosc de la Margalla, que queda a una cinquantena de metres.

3,35 km (442 m), 1 h 07 min. Es troba la carretera (GIP-6041) que puja de Vilajuïga cap a Sant Pere de Rodes i permet descendir al Port de la Selva. Prenent-la a mà dreta s'arribaria a poca distància de Mas Ventós, esplèndida àrea de lleure i mirador sobre l'Empordà, molt proper al camí d'accés al monestir de Sant Pere de Rodes i on es pot enllaçar amb altres itineraris del Parc Natural del Cap de Creus. L'itinerari, però, tomba a l'esquerra incorporant-se durant uns metres a la carretera (NO).

3,73 km (416 m), 1 h 10 min. A la dreta hi ha les restes de Mas Margall. Situats en aquest punt hi ha l'opció de desviar-se de l'itinerari per accedir als dòlmens de Vinyes Mortes I i II, de dimensions notables, i a la cista de puig Margall. L'itinerari senyalitzat, però, deixa la carretera marxant a mà esquerra (SO) per un corriol, el camí de Mas Margall, que iniciarà el descens de tornada cap a Pau. Als pocs minuts es troba una altra desviació senyalitzada cap al NO als dòlmens de Vinyes Mortes (a uns 500 m). Continuant baixant pel sender de l’esquerra es passa a tocar d'una barraca circular de pedra seca. Durant un tram el corriol ressegueix, més enfilat, el curs del barranc de la Coma de l'Infern. Posteriorment el camí virarà a l'esquerra, al sud, deixant el barranc en un punt on, a l'altra banda, s'hi aprecien abundants i molt treballats marges de pedra seca que s'enfilen pel costerut vessant de la muntanya. Es recupera una mica d'altitud per franquejar el petit coll on es trobarà l'àrea de repòs ja coneguda en la part de pujada de l'itinerari.

5,07 km (244 m), 1 h 30 min. Àrea de descans. A partir d'aquí, l'itinerari coincideix amb el camí d'anada, canviant de vessant i seguint el descens fins a arribar a Pau.

6,69 km (34 m), 1 h 55 min. Plaça Major de Pau. Final de l'itinerari.
Més informació

[ES] La Creu Blanca, municipio de PauEl itinerario, de cierta dificultad por su longitud, desnivel de subida que hay que superar y el tipo de caminos que se recorren, entra en el Parque Natural del Cap de Creus y permite admirar espléndidas vistas del Empordà acercándonos a zonas de gran valor histórico, como Sant Pere de Rodes, y a la magnífica área de ocio de Mas Ventós, en lo alto de la sierra de Rodes. También merece la pena descubrir el pueblo de Pau y conocer su producción vitícola y de aceites de gran calidad visitando la cooperativa Empordàlia, situada en la entrada del pueblo, nacida de la unión entre las anteriores cooperativas de Pau, de Roses y de Vilajuïga.
Ruta señalizada.
Para llegar a Pau desde Figueres hay que dirigirse a Llançà por la N-260 y, a los 12 km, tomar a mano derecha la GI-604 en dirección a Roses y Vilajuïga. En seguida se deja atrás Vilajuïga y se llega a la rotonda que da acceso al pueblo de Pau, punto en el que, a mano derecha, se ve la cooperativa agrícola. Se entra en el pueblo hacia la izquierda y se accede a la Plaça Major, desde donde se inicia el itinerario.

0,00 km (34 m). Situados en la plaça Major de Pau, en que está la iglesia de Sant Martí del s. XI-XII), se inicia el itinerario yendo por el Carrer del Progrés en dirección al Ayuntamiento y siguiendo a continuación a la izquierda por el Carrer de Sant Pere, en dirección a Sant Pere de Rodes y la Creu Blanca. Se dejan atrás las escuelas y el centro cívico y de nuevo se gira a la izquierda por el Carrer del Puig Castellar para, después de la primera casa, subir hacia la derecha por encima las rocas otra vez hacia el NE.

0,45 km (58 m), 0 h 10 min. Ante unos paneles informativos de la ruta -itinerario número 9-, se sale del pueblo continuando recto por un camino rocoso de granito y sablón. A pesar de que el camino trillado ahora es muy estrecho, se trata en realidad de una antigua y ancha vía de entrada ganadera a la sierra de Rodes y a la península del cabo de Creus, en la que aún pueden observarse los muros de piedra que la delimitaban a ambos lados. Se gana altitud con rapidez, lo que permite tener una espléndida visión del golfo de Roses y la llanura ampurdanesa.

1,61 km (244 m), 0 h 33 min. Área de descanso. El camino ha subido muy recto hasta este lugar en el que, entre alcornoques y márgenes de piedra seca, puede hacerse un breve descanso. Es también el punto en que se coincide con el camino de regreso, que sube por la izquierda, señalizado como La ruta de los dólmenes. Se sigue el itinerario por la derecha (SE) dejando la pequeña área de descanso a la izquierda.

2,68 km (405 m), 0 h 55 min. Creu Blanca. Se trata de una cruz del siglo XV que es el único testimonio de cruz monumental del antiguo territorio del monasterio de Sant Pere de Rodes que ha llegado entera hasta nuestros días. Ahora la panorámica, a 400 de altitud, es espectacular. Al SO puede distinguirse, en lo alto de la ladera S de la sierra de Rodes, la pequeña capilla de Sant Onofre y, encima de la misma, en la línea de cresta, los restos del castillo de Sant Salvador. Justo al otro lado de la línea de cresta se sitúa el monasterio de Sant Pere de Rodes. Siguiendo el camino, se adivinan en el margen derecho de la montaña antiguos márgenes de piedra seca que recubren toda la ladera y que antiguamente habían estado cubiertos de vid. Hoy el cultivo de la vid vuelve a recuperarse parcialmente gracias a la valoración de los vinos del lugar. Se deja a mano derecha un sendero que baja directo hacia el dolmen de la Creu Blanca, a 25 metros.

Km 3,10 (425 m), 1 h. Desvío. Con la ayuda de marcas de pintura amarilla se abandona momentáneamente el camino más marcado para tomar un sendero a la izquierda, por encima de un pequeño margen de piedra y rodeando un alcornocal. En seguida se reencuentra el camino más ancho, que se sigue hacia arriba a la izquierda y en dirección a la línea de cresta.

3,20 km (450 m), 1 h 05 min. Al superar un pequeño collado se abre la panorámica en la ladera N de la sierra, distinguiéndose asimismo a poniente el macizo de Salines, encima de Maçanet de Cabrenys. A mano izquierda un camino lleva al sepulcro del collado de Bosc de la Margalla, que queda a unos cincuenta metros.

3,35 km (442 m), 1 h 07 min. Se encuentra la carretera (GIP-6041) que sube de Vilajuïga hacia Sant Pere de Rodes y que permite bajar al Port de la Selva. Tomándola a mano derecha se llegaría a poca distancia de Mas Ventós, espléndida área de ocio y mirador sobre el Empordà, muy cercano al camino de acceso al monasterio de Sant Pere de Rodes y donde puede enlazarse con otros itinerarios del Parque Natural del Cap de Creus. Pero el itinerario gira a la izquierda incorporándose durante unos metros a la carretera (NO).

3,73 km (416 m), 1 h 10 min. A la derecha están los restos de Mas Margall. Situados en ese punto, existe la opción de desviarse del itinerario para acceder a los dólmenes de Vinyes Mortes I y II, de tamaño notable, y a la cista de Puig Margall. Pero el itinerario señalizado deja la carretera yendo a mano izquierda (SO) por un sendero, el camino de Mas Margall, que iniciará el descenso de regreso hacia Pau. A los pocos minutos se encuentra otra desviación señalizada hacia el NO a los dólmenes de Vinyes Mortes (unos 500 m). Continuando abajo por el sendero de la izquierda se pasa cerca de una chabola circular de piedra seca. Durante un tramo, el sendero sigue, más arriba, el curso del barranco de la Coma de l'Infern. Posteriormente el camino girará a la izquierda, al S, dejando el barranco en un punto en el que, al otro lado, se aprecian abundantes y muy trabajado márgenes de piedra seca que suben por la empinada ladera de la montaña. Se recupera un poco de altitud para franquear el pequeño collado en que se encontrará el área de reposo ya conocida en la parte de subida del itinerario.

5,07 km (244 m), 1 h 30 min. Área de descanso. A partir de ahí, el itinerario coincide con el camino de ida, cambiando de ladera y siguiendo el descenso hasta llegar a Pau.

6,69 km (34 m), 1 h 55 min. Plaça Major de Pau. Fin del itinerario.
Más información

[EN] La Creu Blanca, municipality of PauThe itinerary, rather difficult because of its length, the climbs and the type of roads used, takes us into the Cap de Creus Nature Reserve, provides us with splendid view of the Empordà, and introduces us to zones of great historical value like Sant Pere de Rodes, and the magnificent Mas Ventós recreation area in the Rodes sierra. It is also worth discovering the town of Pau and its high quality wine and oil production by visiting the Empordàlia cooperative at the entrance to the town, the result of a merger between the former Pau Roses and Vilajuïga cooperatives.
Marked trail.

More information

Font: Generalitat de Catalunya, 31/12/2013

Waypoint

Creu Blanca

Waypoint

Àrea de descans

Waypoint

Plaça Major de Pau

Waypoint

Església de Sant Martí

Waypoint

Mas Margall

Waypoint

Barraca de pedra seca

Waypoint

Barranc de la Coma de l'Infern

Waypoint

Cooperativa Empordàlia

Waypoint

Plafons

Waypoint

Als dòlmens de Vinyes Mortes

Waypoint

Sepulcre del coll de Bosc de la Margalla

Waypoint

Al Dòlmen de la Creu Blanca

Waypoint

Dòlmen de Vinyes Mortes I

Waypoint

Dòlmen de Vinyes Mortes II

1 comment

 • Photo of xaviertorra

  xaviertorra Jul 24, 2018

  I have followed this trail  verified  View more

  Una ruta moderada, fàcilment ampliable per arribar al Mas Ventós, que queda a 400 m del extrem alt de la ruta, per camí gairebé pla. Molt ben explicada i amb molt bones indicacions.

You can or this trail