Time  7 hours 38 minutes

Coordinates 2121

Uploaded June 9, 2018

Recorded June 2018

-
-
4,431 f
2,366 f
0
2.1
4.2
8.44 mi

Viewed 176 times, downloaded 9 times

near Alfara de Carles, Catalunya (España)

Ascensió a la Barcina, a la zona central i més enlairada del Massís del Port. Es tracta d'un itinerari variat pel que fa a vegetació (bardisses, boixedes, pinedes...) i relleu, força representatiu de l'accidentada, abrupta i exigent orografia d'aquest singular massís calcari, combinant fondalades i barrancs amb colls, cims, agulles i cingleres. És tracta, a més, d'un dels recorreguts que, si triem un dia de bona visibilitat, ofereix unes panorámiques més àmplies i espectaculars de la zona central i septentrional del massís i molt especialment cap a l'est (curs baix i desembocadura de l'Ebre, corredor i serres prelitorals...).

La ruta s'inicia a la Font del Caragol, en la sinuosa carretera del Port que puja des de Roquetes cap al cor del massís i on trobarem una zona d'aparcament. Prenent un corriol a l'esquerra de la font sortirem a una pista on trobarem un característic bassis (tronc on abeurava el bestiar) al peu d'una font.

Deixant la pista i seguint per un corriol costerut arribarem a un primer collet des d'on flanquejarem els acinglerats contraforts del Massís del Roquer per relleu irregular i successius collets fins a l'alçada de la Roca dels Tres Quarts, on girarem en direcció nord-oest --deixant el corriol de pujada senyalitzat amb pintura vermella-- per fer drecera directament fins al cim de la Barcina. Des d'ampli cim de la Barcina les extraordinàries vistes que fins ara havíem tingut cap a l'est (serra de Cardó, Tortosa i vall de l'Ebre, delta de l'Ebre, Serra de Montsià, corredor prelitoral...) s'obren també cap a l'interior del massís (Caro, Mola de Catí...).

Reprenent la marxa des de la Barcina seguirem el fressat camí cap al Coll de Vicari, que deixarem abans d'arribar-hi per davallar directament per un pedregós i pendent corriol fins a la carretera de pujada al Caro, per on continuarem baixant els 500 metres que ens falten per retrobar-nos amb la carretera del Port. Seguint a l'esquerra la carretera uns 200 metres, ens desviarem per una pista que travessa la urbanitzada zona del Mascar fins a trobar el GR-7.

Seguint el camí del GR en direcció a l'espectacular barranc de la Vallfiguera i després de passar pel bassis de l'eixuta Font dels Bassiets, davallarem fins a una cruïlla en què girarem cap a l'est. Aquest corriol més endavant es torna a bifurcar i, si seguim avall, porta al pintoresc Salt de Ximenot i continua després fins a les impressionants Gúbies de la Vallfiguera. Si, com en el nostre cas, decidim acostar-nos al Salt haurem de tornar a la bifurcació per continuar la ruta per sobre del salt, per un tram de camí bastant brut de malesa que travessa el barranc del Salt de Ximenot.

Després de travessar aquest barranc progressarem per sota dels espectaculars cingles de la Tossa de la Reina per anar a buscar un corredor, arrapat a les seves parets, que ens permetrà ascendir per un altre barranc fins a la carretera del Port, per on davallarem plàcidament el quilòmetre que ens resta fins a l'aparcament, on arribarem després d'haver recorregut gairebé 13 km i 1000 metres de desnivell positiu.
Waypoint

aparcament

Waypoint

Font del Caragol

Waypoint

Bassis

Waypoint

Font

Waypoint

Abric

Waypoint

Collet

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Font del Gel

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Collet

Waypoint

Collet

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Collet

Waypoint

Deixem corriol vermell

Waypoint

La Barcina

Waypoint

Coll

Waypoint

Desviació

Waypoint

Carretera al Caro

Waypoint

Carretera del Port

Waypoint

Desviació pista

Waypoint

Desviació GR-7

Waypoint

Font dels Bassiets

Waypoint

Desviació (deixem GR-7)

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Salt del Ximenot

Waypoint

Barranc

Waypoint

Abric

Waypoint

Collet

Waypoint

Cruïlla

Waypoint

Corredor

Waypoint

Carretera del Port

Comments

    You can or this trail