Moving time  2 hours 30 minutes

Time  4 hours 13 minutes

Coordinates 1420

Uploaded November 24, 2019

Recorded November 2019

-
-
3,071 f
2,037 f
0
1.2
2.5
4.91 mi

Viewed 145 times, downloaded 9 times

near Matadepera, Catalunya (España)

Una descripció que he copiat directament del magnífic llibre 22 camins de Sant Llorenç i l'Obac, actualitzant algunes marques que han desaparegut despres de 30 anys i alguns camins que s'han anat tapant.


La casa pairal de La Barata ha estat propietat de la família des del seu establiment. Situada en l'antic camí ral de Barcelona a Manresa, forma un conjunt d'edificacions juxtaposades que s'estenen sobre un planell. La part més antiga, l'Hostal, està situada vora la carretera i conserva els arcs més antics, de punt d'ametlla, obra del segle XII. Els cossos es van anar afegint segons les necessitats del terreny. A la part més alta hi ha la capella de Sant Roc. La teulada és a dues aigües amb teula àrab i els murs, arrebossats, que donen un aspecte d'uniformitat al conjunt, fruit de la darrera restauració que es va fer pels danys ocasionats l'any 1936 per la Guerra Civil. La restauració va ser realitzada per l'arquitecte Jeroni Martorell en els anys 40.[1]
Dues façanes encara conserven dos finestrals gòtics amb mainell. Cal destacar l'interior de la casa que conserva mobiliari de diferents èpoques: la cambra del senyor bisbe d'estil isabelí, col·leccions d'armes, ceràmica catalana, de vidres, de rosaris, etc.[1]
La capella es dedicà a Sant Roc, patró de La Barata. Situada sobre un tossal, a 71 passes del portal anomenat "Major", va ser construïda pel mestre de cases Ramon Sorís i el seu fill Joan l'any 1622. S'hi accedeix per una llarga escalinata de pedra emmarcada per dues fileres de xiprers.[1] La construcció té planta de creu llatina amb una sola nau i capçalera plana. La teula és amb vessant a dues aigües. L'exterior presenta un joc policrom donat per la decoració en estuc, un encoixinat figurant carreus amb dibuixos geomètrics contrastant el blanc i el negre. La façana principal ve centrada per una porta emmarcada per un dintell de pedra i dues pilastres esculpides als laterals. Seguint l'eix de simetria que centra la porta trobem un petit òcul fet en pedra, sota el vèrtex de la teulada i sobre aquesta, un campanar d'espadanya.[1]
Història
Procedents del Regne de Nàpols i de l'antiga casa dels Comtes de Venosa, els Barata (Baratta) es van instal·lar a Manresa. L'any 1330 La Barata, segons l'escriptura d'establiment atorgada per fra Guillem, abat del monestir de Sant Llorenç del Munt.[1]Francesc Barata i Muntanya va ser teòleg i escriptor del segle XVI, canonge de Barcelona i prior de l'Església de Montserrat a Roma.[1] L'any 1821 Antoni Barata fou Ministre d'hisenda del segon govern del Trienni Liberal.[1]

Pocs metres passada la casa de la Barata, al Km p.250 de la carretera de Terrassa a Navarcles, a l’esquerra, hi ha una escala feta amb travesses de fusta que ens indica l’inici del camí. Pugem pel roquetar i emprenem un caminoi que, pujant fort, ens menarà a un camí carreter que , procedent de la Barata seguirem a la dreta.

3 minuts .- Seguint aquest xaragallat camí, travessem el torrent i tirem endavant, sempre a mà dreta deixant falsos caminois. Aquí el camí es força pedregós i fa ziga-zagues amb una lleugera pujada. Anirem trobant alguna fita amb marques blaves.
10 minuts.- Travessem un altre torrent i anem en direcció nord-oest. Deixem un camí a l’esquerra i seguim endavant per arribar de seguida al que hem de agafar.
15 minuts.- Trobem que el camí s’eixampla i forma un petit pla. Bifurcació. El de la dreta ens menaria a la font de les Canterelles. I el farem de tornada. Continuem pel de l’esquerra, que al principi puja suau; trobem un altre bifurcació deixem el camí de la dreta per seguir endavant , mes enllà, s’accentua la pujada; un xic mes amunt, s’alleugera i, fent petites giragonses per entre les alzines, anem guanyant altura.
27 minuts: Petita clariana en el bosc, que ja ens permet veure Castellsapera amb els sots i els boscos que s’estenen per la part de llevant. Tot passant entre dos grossos pins, el camí continua fent petites zigues-zagues amb una lleugera pujada.
35 minuts : Travessem una petita clariana del bosc. Darrere nostre, al fons, queden la Mola i tota la falda de la muntanya, amb els bonics plans conreats de can Pèlags i can Bofí. Al cap de pocs minuts, pugem pel roquetar guanyant força altura. A la dreta tenim Castellsapera amb el merlet de roca tant vistós anomenat Queixal del Porc.
45 minuts: Bifurcació del camí. El de l’esquerra ens portaria al collet estret i l’Obac. Seguim el de la dreta. Hi ha una fita que diu CASTELLSAPERA I TRES CREUS a uns metres seguirem pel camí principal deixant a la dreta un que baixa fort cap el torrent, anirem trobant alguna marca de pintura groga durant un tram de la caminada. Trobem un trencall a l’esquerra que ens duria al collet estret i pràcticament som a la carena. Albirem la Serra de l’Obac, Rellinars, Vacarisses i al fons, Montserrat. El camí, prosseguint per aquest vessant, és pla i molt ben traçat. Continuem en direcció ponent. En un altre fita llegim: AL COLL DE TRES CREUS I COMA D’EN VILA. A l’esquerra hi ha un petit balconet on es pot contemplar tota la clotada que segueix el camí que des de la font de la Portella, puja per la canal de Mura. També veiem el turó de la Mamella, l’agulleta de la Roca Foradada i l’esperó de la Roca simbòlica. Igualment, la Roca Salvatge i la seva agulleta. Breu parada.
1 hora: Reprenem la marxa, seguint per un camí fàcil, pla i senyalat per diverses pintades blaves i vermelles. Arribem al primer roquetar, a la dreta del qual puja un camí vers la carena de Castellsapera. El deixem. Travessem el roquetar amb una vista esplèndida i ens endinsem en un camí d’exuberant vegetació. En sortir en un altre roquetar, veiem davant nostre part pel camí ral amb el Paller de Tot l’Any, també del camí de la Pola, amb les roques de la Porquerissa i, a la dreta en un pla superior, el Queixal del Porc i Castellsapera que, com si fos la proa d’un vaixell, mostra les seves nues parets.
1 hora 15 minuts: Cruïlla de camins. Deixem el de l’esquerra, on continuaríem pel camí ral. Seguim el de la dreta, amb suau pujada. Travessem un altre roquissar, al final del qual deixem el camí principal girant a la dreta per pujar a dalt Castellsapera per la canal de ponent.
Aquí hi ha els senyals de dos camins. Hem de seguir el que surt mes a l’esquerra. Si seguíssim el senyal blau, ens portaria a dalt per un altre lloc.


1 hora i 20 minuts: Aquest caminoi puja fort, entre alzines, decantant-se un xic cap a l’esquerra en direcció NE. La pujada es farà mes forta com mes a prop siguem de la canal.
1 hora i mitja.: Peu de la canal. No té cap dificultat fins a haver de remuntar una roca que hi ha al mig. Uns arbres serviran per poder agafar-nos.
1 hora i 35 minuts: Cim de Castellsapera. Pugem pel cantó de la nostra dreta. Molt bona vista. Per llevant, la Mola; per ponent, la Roca Salvatge el Paller de tot l’Any, Castell de Bocs i les masies del seu entorn. Després de gaudir d’aquestes boniques vistes, passem al cantó nord.
Una manera de pujar-hi es buscar , entre l’arbre i la roca que tenim davant nostre, uns bons llocs per posar-hi els peus. Gent no tant atrevida pot baixar unes poques passes per revoltar el merlet de roca i , en pujar per l’altre cantó, li serà mes fàcil assolir el roquetar per aquesta banda. Aquí també hi ha unes vistes precioses. En primer terme, el turó de les Tres Creus; més enllà el de la Pola, el camí de la Font de La Pola; i , com a teló de fons el Pirineu , a part de tot un seguit de pobles i pobles del Bages i el Berguedà. Breu parada.
2 hores.- Iniciem la baixada per la canal de llevant. Les arrels dels arbres ens serviran de bons agafadors per anar baixant. En arribar al peu de la canal, el camí es bifurca. El de l’esquerra ens menaria a l’avenc i al coll de Tres Creus. Seguirem el de la dreta, amb forta baixada, fins arribar a un roquetar. Una pia de pedres, ran dels arbres del fons, ens portarà a l’inici del camí que continua en direcció a migdia, baixant un xic entre claps de roca i alzines. Ran d’una grossa pedra, pujarem unes passse per sortir al roquetar, que travessem de biaix, veient sobre nostre la roca anomenada Queixal del Porc. Ens situem a la carena deixant al darrera les cingleres de Castellsapera.
2 hores i 10 minuts.- En direcció a migdia, veurem un una soca de un pi. Al seu peu iniciem un caminet en direcció a migdia que hem d’intuir pel mig del bosc (a partir d’aqui, recomano que segui el track, i encara que deixo la ressenya inicial, el camí es força perdedor i s’ha de intuir) Continua la carena. A trams hi ha pedrons assenyalant el camí. Entrem en un clap d’estepes, a la dreta del qual surt un fals caminoi. El deixem. Tornem a entrar a un alzinar i, a la seva sortida, ran del camí, trobem una pila de pedres i, si busquem en direcció a llevant, a poca distància en trobem dues mes, una d’elles a l’inici del caminoi que hem de fer per baixar a la font de les Cantarelles.
2 hores i 20 minuts.- A l’esquerra ens hem d’endinsar per un caminet mig confús i tapat per matolls amb for pendent fins arribar a una antiga carbonera plena d’estepes. Travessant-la descobrirem un petit caminet que, passat un pi un xic tombat sobre el camí i un ginebró, ens donarà pas al roquissar. Aquest tros de camí s’ha de intuir.

2 hora i 25 minuts.- Baixant pel caminet, seguint les piles de pedres que anirem trobant, fem un gir en direcció N, pel costat d’una grossa roca amb una pila de pedres a sobre. ( A partir d’aqui, retrobem traces clares del camí, deixant enrere el tros de camí confús de que he parlat).Trobarem un caminoi que entra al bosc amb suau baixada fins arribar a un torrent.
2 hores i mitja.- Pla de carbonera, que creuem. Hem de passar pel costat d’un pi solitari, seguint pel mig de la garriga fins a trobar un pi mort. Travessem una clapa de bosc amb suau baixada. Tornem a sortir a un roquetar, baixem en direcció a llevant, baixem en direcció llevant, i anirem a raure a un caminoi que seguirem a l’esquerra, per tombar a la dreta al cap de mig minut i passar per un tros amb baixada i molt xaragallat.
2 hores i 40 minuts: Continuem torrent avall i entrem en un bosc de pins rojalets. Tot d’una, a l’esquerra, un corriol baixa al torrent. Si el seguim, quedem davant d’un forn de calç molt ben conservat. Breu parada per visitar-lo.
2 hores i 45 minuts.- Continuem torrent avall. Passem sota un pi que ens barra el pas i, a l’esquerra, sota nostre, veiem una paret que fa de contenció de terres, així com la taula i els bancs de la font de les Cantarelles. Hem de baixar-hi per on creguem millor. En un parell de minuts serem a la font de les Cantarelles, d’aigua bona i fresca. Breu parada.
2 hores i 55 minuts.- Reprenem la marxa. Tornem a passar per sobre la paret i, just en acabat de passar-la, seguim un camí molt fressat en direcció a llevant fins a arribar al principal, que hem fet de pujada. Algun corriol baixa per l’esquerra cap a la carretera.
Photo

Sortida

Waypoint

10 minuts

Intersection

15 minuts

Waypoint

27’

Photo

35’

Intersection

45’

Photo

1 h

Intersection

1 h 15’

Photo

1 jh 35’

Photo

Foto

Waypoint

Entrada al bosc

Waypoint

Entrada al bosc

Intersection

A l’esquerra

Photo

2h 25’

Waypoint

Pla de carbonera 2 h 30’

Waypoint

2 hores 40’

Photo

Desviament al forn de calç

Ruins

2 h 45’ Forn de calç

fountain

Font de les Cantarelles 2h 55’

Comments

    You can or this trail