-
Des del punt de vista paisatgístic, aquest espai està caracteritzat per boscos i matollars mediterranis força conservats i de gran valor en el context municipal, ja que és un dels espais forestals continus més extensos i més ben mantinguts del municipi. Per tant, la seva funció d’espai natural i reservori, així com d’hàbitat refugi i rebost de recursos tròfics, esdevé fonamental per al futur dels espais lliures del sòl no urbanitzable.
Al bell mig d’aquesta massa forestal, entre les serres de Can Roig i Can Guilera, s’hi ubica la masia de Can Roig, on en destaca una plataneda i dues fonts properes, antigament molt conegudes pels excursionistes i sobretot pels caçadors: la font de l’Avellana, restaurada l’any 1891, i la de la Mare de Déu del Carme, que disposa d’una taula i bancs de pedra per fer pícnic.
Es tracta d’una masia que encara es dedica parcialment al conreu de les terres de la propietat.
A la biga de fusta de la llinda de la porta d’entrada hi ha gravat el nom d’Isidre Roig (1782), i a la façana hi ha una placa de pedra que informa que va ser restaurada per Josep Roig el 1891, que va edificar també el gran celler l’any 1901. És de disposició basilical, però amb l’ala dreta encapçalada. Un incendi el va destruir i la coberta va quedar completament enfonsada.
L’edifici té planta baixa i dos pisos. L’estructura de tanca de la part oest del barri està feta amb arcades que formen una balconada sobre la vall del torrent de Sant Muç.
Pere Roig és el primer membre d’aquesta família; ja citat l’any 1160 i, per tant, el fundador conegut de la nissaga que, a través dels segles, ha arribat als nostres dies. L’any 1307, Pau Roig i la seva muller, Eulàlia, van firmar un establiment amb el senyor alodial del Castell de Rubí. Altres membres de la família es troben citats els segles XVI i XVII –quan Francesc Roig va ser batlle de Rubí– i també el segle XVIII.
Damunt la llar de foc del menjador de la casa hi ha un arbre genealògic de la família, que comença l’any 1160 amb l’esmentat Pere Roig i arriba fins a Francesc Roig i Ventura, l’any 1953. Durant molts anys la masoveria va estar a càrrec del «Menció» i la Laieta Sallés, molt coneguts per la gent de Rubí.
Comments