-
La masia se situa sobre un suau pendent que baixa cap al sud-est i enllaça amb el camí de Sant Muç, que travessa antigues terres de vinyes abandonades. Des del punt de vista paisatgístic, l’entorn natural de Can Ramoneda és una porta d’entrada al paratge de Can Roig. La primera edificació data del segle XVI, va patir reformes el segle XIX i canvis de distribució interior el 1960.
La masia és de planta irregular, de quatre crugies, i edificacions annexes, propera a la tipus II-2 (classificació d'en Danés i Torras). L’edifici principal té planta baixa, un pis i golfes, i la teulada és de doble vessant amb ràfec de peces ceràmiques. A la façana principal hi ha una porta adovellada de mig punt de pedra sorrenca i, al primer pis sense guardar l’eix, hi ha unes finestres amb brancals de pedra sorrenca i un arc, possiblement neogòtic. A les golfes hi ha dues finestres geminades amb arc de mig punt fetes amb maó massís, possiblement del segle XIX. A la part nord-est de l’immoble hi ha un recinte tancat al
qual s'accedeix per un portal fet amb fàbrica de maçoneria i de maó massís, del segle XIX, connectat amb una derivació del camí de San Muç, que baixa cap al torrent. Allí es troba una entrada a l'antiga mina que arribava a l’ermita de Sant Muç, fora d'ús. Destaca, per la seva antiguitat i grandària, la gran jàssera de fusta que aguanta la coberta. Conserva una bassa d'aigua, alimentada per la mina.
Comments