Time  4 hours 43 minutes

Coordinates 2840

Uploaded August 2, 2017

Recorded July 2017

-
-
224 f
70 f
0
2.6
5.3
10.54 mi

Viewed 668 times, downloaded 12 times

near Grimbergen, Flanders (Belgique)

Zaterdag 8 juli 2017 organiseerden de Singelwandelaars Strombeek-Bever voor de 28e keer hun Abdijwandeling. In de Pastoor Woutersstraat, in het centrum van Grimbergen, konden we op de parking voor de sporthal in het Prinsenbos de auto kwijt om de wandeling even verderop te beginnen in de Voetbalkantine van K.S.C. Grimbergen.

We wandelen voorbij de barokke Sint-Servaasbasiliek van Grimbergen, die zowel parochie- als abdijkerk is. De abdij van Grimbergen is de oudste bewoonde norbertijnenabdij van België. Ze werd waarschijnlijk door de heilige Norbertus zelf gesticht in 1126. Het embleem van de abdij is de feniks, de vogel die herrijst uit zijn as. En ook de abdij is na meerdere verwoestingen telkens heropgebouwd.

Even verderop komen we voorbij volksterrenwacht Mira, in 1967 onder impuls van de norbertijn Godfried Thomas Pieraerts (1908–1984) opgericht op het grondgebied van de abdij.

Op het eind van de Abdijstraat krijgen we al een eerste stukje groen onder de voeten op het pad naar de Beekweg. Even door de Van Akenstraat en de Noodbeekstraat en dan brengt de Groeneweg ons op een veldweg naar Meise. Enkele rustige straten naar de Strombeek-Beverlaan, waar de fiets- en voetgangersbrug over de A12 ligt. Linksaf op de Nieuwelaan (N277) bereiken we Zwembad De Wauwer, waar in de bijhorende ruime zaal een rustpost was ingericht.

Voorbij cultuurtempel De Muze bereiken we het marktpleintje van Meise met zijn laatgotische Sint-Martinus parochiekerk uit de 16-17de eeuw.
Rechtsaf de A. VanDoorslaerlaan in, langs de afsluiting van de Plantentuin van Meise, voorbij het kerkhof en in het gehucht Amelgem rechtsaf de Kaarlijkstraat in. Aan het groen beboste "zeswegel kruispunt" slaan we de Manke Vosstraat in.

Een rustige landelijke weg met naar rechts een panorama met zelfs zicht op het Atomium in de verte. Tegenover de Kraaienbroeklaan gaan we rechts het veldwegeltje langs de weide omlaag naar het kleine Natuurpunt gebiedje 'Berenput'. Enkele dorpsstraten brengen ons dan terug naar de rustpost aan het zwembad.

Na even rusten volgen we eerst 1,2km wat fantasieloos dezelfde weg als daarnet, tot we achter de Plantentuin linksaf de Bosweg op kunnen die ons voorbij de Molen van Amelgem of Elveriksmolen voert. Dit was een van de talrijke watermolens die de abdij van Grimbergen op de Molenbeek bezat. De molen dateert uit de 19de eeuw en is niet meer in gebruik.

We volgen de Van Gijsellaan en de Kruidtuinlaan en omcirkelen daarmee bijna volledig de Plantentuin van Meise, die één van de grootste plantentuinen in de wereld is. Voor we helemaal rond zijn, nemen we echter naar rechts de voet- en fietsbrug over de A12. De Sint-Annastraat en de Roostbaan brengen ons terug richting Grimbergen.

Aan de Polderkapel rechts de 's Gravenmolenstraat in, voorbij de gelijknamige vijver en brasserie, en we volgen de loop van de Maalbeek tot aan de Brusselsesteenweg. Die even naar rechts volgen en dan de Lagesteenweg en de Rodenbachlaan terug naar het Prinsenbos.
Provisioning

Cafetaria KFC Grimbergen

Tribune KFC Grimbergen
panorama

Abdijkerk Grimbergen

panorama

Volssterrenwacht Mira

in 1967 onder impuls van de norbertijn Godfried Thomas Pieraerts (1908–1984) opgericht op het grondgebied van de abdij.
panorama

Beekweg

panorama

Noodbeekstraat

panorama

Hoeve Noodbeekstraat

panorama

Groene weg

panorama

Groene weg

panorama

veldweg achter Groene Weg

panorama

naast de Groenveldlaan

panorama

Nieuwenbosstraat

panorama

Op de A12 brug

panorama

St-Martinuskerk Meise

panorama

A. Vandoorslaerlaan

panorama

Kerkhof Meise

panorama

Kaarlijkstraat

panorama

Distels

panorama

Mankevosstraat

panorama

Atomium van op Mankevosstraat

panorama

pad langs weide

panorama

pad naar Berenput

panorama

Berenput

panorama

Molen van Amelgem

panorama

Serre Meise plantentuin

panorama

Sint Annastraat

panorama

Polderkapel

panorama

Gravenmolenvijver

panorama

KFC Grimbergen

Parking

Parking Sporthal Grimbergen

Picnic

Zwembad de Wauwer

Zwembad de Wauwer Meise, Vlaams-Brabant, BEL

Comments

    You can or this trail