-
-
399 ft
242 ft
0
1.3
2.5
5.08 mi

Viewed 17 times, downloaded 1 times

near Vrijhern, Flanders (Belgique)

Deze wandeling is één van de weinige trajecten die ik recent deed die een reeds bestaande markering volgt, dus ik ga niet erg veel over de route uitleggen.

Starten doe je aan de 'Greenspot' van Vrijhern.  De Haspengouwse Greenspots zijn plekken waar specifiek het wandeltoerisme gepromoot wordt.  Haspengouw is inderdaad niet de meest vanzelfsprekende wandelregio.  Je hebt er weliswaar veel onbebouwde ruimte, en de boomgaarden zijn magnifiek in de bloesemtijd. Maar de trajecten over veelal betonnen landbouwweggetjes lenen zich vaak eerder tot fietsen dan tot wandelen.  Behalve dus rond die Greenspots.  Daar is het landschap over het algemeen veel kleinschaliger en afwisselend genoeg om ook al wandelen voldoende variatie te bieden.

We volgen de rode markering (driehoek) Vanaf de Greenspot moet je eerste een drukke verkeersweg (Bilzersteenweg) oversteken, maar al snel klim je via een leuk verhard paadje omhoog.  Daarna volgt het saaiste deel van de wandeling: een traject langs zo'n typisch Haspengouws betonbaantje, dat je gelukkig na een dikke kilometer verlaat, net voor het té saai gaat worden.  Je komt dan op een mooi grazig pad dat tussen een meidoornhaag en een houten hek doorloopt, en verderop een vlonderpad volgt (te zien op de eerste foto als je ze door aanklikken vergroot).  Vanaf hier wordt het leuk wandelen...

De drukke verkeersweg die we in het begin overstaken kunnen we tegen het einde van de wandeling ondergronds kruisen, door een fiets- en wandeltunnel die (als ik het me goed herinner) uit 1830 of kort daarna dateert.
Als je erg dorstig bent, kom je misschien in de verleiding om vlak na die tunnel rechtsaf de St-Annastraat in te gaan om al snel de Kluis te bereiken, maar ik raad je aan gewoon de gemarkeerde route te volgen over de 'Weg van Hern naar Riksingen' die al snel overgaat in de Vrijhernstraat.

Waar de Vrijhernstraat (en de route) wat verder rechts afbuigen in de richting van enkele huizen, staan twee prachtige eiken, waarvan de meest westelijke in september 2019 verkozen werd tot 'Sjùnste Boom van Hoeselt'.  En niet zonder reden!

Nog voor je de huizen bereikt gaat het pad rechtsaf, en niet veel verder bereik je na een paar bochten de Kluis.
Neem een kijkje in de 'Samentuin' achter de kluis, bewonder het glasraam in de kapel, en drink een glas op mijn gezondheid (als 'In d'oude Gewoonte' open is...)

Comments

    You can or this trail